AMD Summit Ridge och Bristol Ridge samsas om sockel FM3

Permalänk
Medlem
Skrivet av biorrith:

På tal om ingenting. Jag tycker att bilder som SweC använder är rätt läcker. Går den att få tag på i 1080p för wallpaper?

http://www.sweclockers.com/image/red/2015/01/26/Zen.jpg?t=art...

Googles sökning där man kan söka med bild gav bara en lite större träff, inte bakgrundsstorlek tyvärr.
Blev sugen på att göra en egen liknande i rätt storlek ifall de inte släpper en.

EDIT: Tyvärr verkar inte loggan finnas fristående ännu så går nog inte att få så snyggt. :/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Då kommer du få vänta länge. I bästa fall kan Zen prestera ungefär likvärdigt med Intel. Om inte AMD tänker trolla fram grafenprocessorer eller någon annan halvledare från ingenstans som klarar betydligt högre frekvenser. Vi kommer nämligen inte så mycket längre på kisel som det ser ut idag. Frekvenserna har stannat på 4-5 GHz för annars sticker strömförbrukningen. Vi har inte sett några direkt högre frekvenser på 10 år. Nästa steg var att testa fler kärnor och det verkar som att mer än fyra är rätt meningslöst för det mesta på desktop. Nu har Intel fixat med mycket annat smått och gott som Yoshman kan gå in närmare på om du frågar snällt. Just nu verkar det vara dedikerat kisel som gäller för att få någon märkbar prestandaökning. Typ Intels Quicksync som skickar över mycket video, speciellt h.264 till dedikerad hårdvara.

Stämmer väl som du skriver. Men man har ju varit med om dessa "kliv" förr inom IT och saknar dom :/
Kasettband -> diskett ->CD-rom ->DVD ->Blu-ray
* Fördubbling av hz, 33mhz -> 66mhz
* MMX
* 64bit cpu

Sitter kvar på min i7 2600K och funderar på nytt, men skulle jag märka någon skillnad, i så fall när? :/

Visa signatur

Skärm: Acer XB271 HU, Keyboard: Corsair k95
Moderkort: Asus Prime-A Z690, GPU: RTX 4080
CPU: Intel i7 13700k, Ram: 32Gb DDR5 6000Hz
Chassi: Lian Li Lancool 3, Högtalare: ALTEC LANSING 5.1 THX
Disk 1: WD 850x 1Tb, Disk 2: WD 850x 2Tb,PSU: Seasonic Prime 1000w

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bengt-Arne:


Vem har sagt konkurera? Och vi vet om ett bord med 4 st 8C, vet vi att det är max?
Förstår inte vad du menar med "låter inte bra om du ska konkurrera", är det energiförbrukningen?
Tycker nog att det låter som att där är en nagel i ögat, Intel måste ju vara värst. Men nu var inte det vad jag ville få fram, utan snarare att det fanns allternativa produkter. Rätt okända, avvikande teknik och lösningar som ändå presterar.
Dom processorer från Intel som du tar upp är ju verkligen inte för klienter, utan för server. Något som även Elbrus sitter i, Kraftwa gör ju sådana. Och PC bland annat...

Räknade väll inte med att det skulle bli en störst, bäst och vackrast av det, me visst det går ju att göra allt till något sådant

Du försökte påstå att det är snabbare än Intel. Det är långt ifrån att matcha ens och får spö av AMD x86-64-designar, av SPARC från Fujitsu/SUN-ORACLE, av IBM på PPC, av IBM på POWER.

Nej, det jag tog upp var deras skrivbord/desktop-processor och deras high-end skrivbord/arbetsstation samt deras server – eftersom produkten i fråga är tänkt åt serverhållet och stödjer upp till 4P. Intels desktop och high-end (LGA1150 och LGA2013-3) stödjer inte mer än 1P. Det finns ingen som gör konsumentmaskiner med Elbrus. Det är helt enkelt inte syftet. Så användbart är inte Linux på Elbrus för en vanlig användare. Du hittar inte dessa maskiner i elektronikkedjan i köpcentret. Det är heller inte mer awesome än att köra kinas Loongson – båda stödjer x86-emulering. Du skulle troligen få mer allmän prestanda och bättre mjukvarustöd av att licensiera ARMs 64-bitars designer och tillverka på inhemska fabs i Ryssland. Dessa skulle också kunna kombineras med egenutvecklade DSPs och ASIC-block. Det hela är inte tänkt att substituera något.

Sen är inte Elbrus på något sett okänt, Intel köpte upp deras teknik och flera av deras gamla design-team för lite mer än 10 år sedan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

När de designade Athlon fanns två andra väldigt viktiga aspekter att ta med

  1. På den tiden var inte x86 CPUer i absoluta prestandatoppen, det fanns helt enkelt redan känd teknik för att göra ännu snabbare designer. Finns idag ingen CPU-kärna som spöar Broadwell i heltalsprestanda per CPU-tråd, den som ska lyckas med det måste bryta ny mark. I fallet Athlon hade ju Keller tidigare jobbat på DEC Alpha som fick samtida x86 att framstå som leksaker.

  2. Intel lyckades ge sig in på ett spår som i efterhand kan te sig totalt dömt att misslyckas, men hade man nått målet på 8-10GHz med NetBurst så hade det varit riktigt bra design. Nu visade sig att man helt missbedömt hur pass mycket effekten ökar med frekvens givet de material dagens CPUer använder när man når ~4GHz. Intel, AMD, IBM, SUN/Oracle är alla exempel på att det går att göra felbeslut i processor design och alla är exempel på hur lång tid det tar att inse sitt problem, acceptera att det inte är lösbart, designa något nytt och slutligen få ut produkter på den nya designen (som kan ha andra problem...).

Man måste också inse att en modern big-core design i stort sätt är en relativt lättdesignad beräkningsdel (back-end) vars praktiska prestanda är extremt hårt knuten till sin cache/minnesdesign/branchpredictor (front-end) som visat sig vara betydligt mycket svårare att designa väl. Går inte att underskatta hur värdefullt det är för Intel att man just nu har ledartröjan på just den punkten, vinsten i en bra cache-design blir bara större ju fler CPU-kärnor man har.

Häller med helt!
Keller och Hyper Transporter bussen är ju båda från DEC, båda har haft stor betydelse för AMD's framgång med Athlon.
Intels fatala missbedömning om att dom skulle nå 8-10GHz var nog en övertro på Mores att det även gällde frekvensen, sen när det gäller en design så tar det en tid innan det blir uppenbart att det inte går/eller kräver för mycket att få den rätt. Sen skiter man inte ut en ny på direkten "jag vet, uttrycket..."
Ja, cache/minne/branch predict designen är ju idag avgörande, en cache miss och prestandan sjunker dramatiskt. Till viss del kan det gå att hämta med en stor cache men det tar ju upp värdefull kiselyta, ger ju även extra värme.
Därav så ser jag en fördel med staplat minne för L3 cachen, staplat minne (HBM) med en bred buss ihop med en låg klocka så verkar dom ju lyckats med att sänka energiförbrukningen och ändå behålla en hög minneshastighet.
Med ett funktionsblock färdigt från början så slipper man lägga tid på den designen, ja det blir en del annan logik (kontroller) för det minnet.
Men tror nog att dom kör med rätt säkra kort, hellre något som nästan tampas med Intel än en ny flopp.

Är ju alltid bättre att utgå från något som är bra från början och framöver kan göras bättre, hmm.. Tänkte dom nog även med Bulldozer, oppsss....
Vi får hålla tummarna, det behövs två större aktörer på x86/64 sidan

Visa signatur

Engineer who prefer thinking out of the box and isn't fishing likes, fishing likes is like fishing proudness for those without ;-)
If U don't like it, bite the dust :D
--
I can Explain it to you, but I can't Understand it for you!

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Bengt-Arne:

Vi får hålla tummarna, det behövs två större aktörer på x86/64 sidan

Och där håller jag med till 100%. Hoppas verkligen att AMD lyckas skapa något som slår världen med häpnad, men realistiskt sett så vore det otroligt bra gjort om de hamnar någonstans i Nehalem-trakten vad det gäller enkeltrådprestanda. Mest kritiskt är hur pass bra deras design står sig vid låg TDP, för det är var pengar finns i en konsumentprodukt givet nuvarande trender.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Nautilus011:

Stämmer väl som du skriver. Men man har ju varit med om dessa "kliv" förr inom IT och saknar dom :/
Kasettband -> diskett ->CD-rom ->DVD ->Blu-ray
* Fördubbling av hz, 33mhz -> 66mhz
* MMX
* 64bit cpu

Sitter kvar på min i7 2600K och funderar på nytt, men skulle jag märka någon skillnad, i så fall när? :/

Ja fast nu finns det ju ingen plattform för ett stort kliv. Det mest troliga verkar som sagt vara ett byte till en annan halvledare där grafen ser hyfsat lovande ut men det är fortfarande många år kvar. Det är inte så mycket mer man kan göra med kisel och x86. Yoshman har skrivit en del om det i tråden redan men det som avgör prestandan idag är cache och branch predict. Så allmänprestanda är svårt att göra så mycket med. Sen går det ju att förbättra specifika saker men det blir mer och mer specialiserade nischer. Det är ju det vi ser nu med fler och fler specialiserade instruktioner som är bra i vissa saker men få av dessa är till någon större nytta för vanliga skrivbordstillämpningar.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24