Windows 10 gratis för Raspberry Pi 2

Permalänk
Keeper of Traditions
Skrivet av kaput:

Fast den är ju minst lika fullgod till de uppgifterna med de öppna alternativ som finns. En cripplad version av W10 känns rätt redundant, om man nu inte bara måste ha Windows UI.

Förutom att stödet för Windows är överväldigande mycket större än alla andra sammanlagt

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Medlem

Betyder detta även inbyggda nsa-bakdörrar i rpi2?

Visa signatur

GUD VÄLSIGNE DIG!
Ryzen 7 5700X3D - 64Gb DDR4 - RTX2060 - Coolermaster Stacker
---------------------------- www.roaddogs.se ------------------------
------- Bofors Interstellar - A Star Citizen Corporation --------
---------------------------------- Twitch ---------------------------------

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elgot:

Vet man verkligen till exempel det där?

Skrevs om det här:

Skrivet av http://www.anandtech.com/show/8953/raspberry-pi-2-available-armv7-and-windows-10:

Microsoft is doing the work to make sure that universal applications that run on the Surface Pro 3 also run on the Raspberry Pi 2. This is a key part of the Windows for IoT initiative.

Microsoft själva skriver det också:

Skrivet av https://dev.windows.com/en-us/featured/raspberrypi2support:

With the Windows for IoT developer program we're bringing our leading development tools, services and ecosystem to the Raspberry Pi community!

Permalänk

Som knark, gratis smakprov...
Eller så dålig att dom måste ge bort det gratis..

Nää, det är nog det första, som plåster på såret efter Windows 8 floppen (har uppgraderat mig till Win7 igen)

Visa signatur

Kebabrulle

Desktop = AMD A10-6800K, 8GB, AMD R9 290 4GB

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av KplSteiner:

Skrevs om det här:

Microsoft själva skriver det också:

Fast det känns ju mest som rykten och spekulationer. Eben intervjuades här och där skrivs saker som

Citat:

Cross-device compatibility will be there thanks to Microsoft's "Universal App" strategy, based on the Windows Runtime platform (once known as Metro. Although the desktop might not be available, the Windows build will support visual applications. “It is a headed device, HDMI primarily at the moment but then LCD panels in due course.”

Stöd för grafik finns tydligen, men i övrigt är det ju rätt vagt. Han säger typiskt inte "man kommer kunna köra allt som finns i windows store!"...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elgot:

Fast det känns ju mest som rykten och spekulationer. Eben intervjuades här [...] Han säger typiskt inte "man kommer kunna köra allt som finns i windows store!"...

Fast det är ju det han gör: "Cross-device compatibility will be there thanks to Microsoft's "Universal App" strategy". Speciellt med tanke på att alla "Universal Apps" kommer kunna köras på likvärdigt specade smartphones.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av KplSteiner:

Speciellt med tanke på att alla "Universal Apps" kommer kunna köras på likvärdigt specade smartphones.

Fast är det ("universal app") tvingande på det sättet, eller kan det finnas enheter som inte har stöd för allt (som med ios och android till exempel)? Och måste man ha en "store" bara för att man har stöd för sådana program? Windows IOT känns väl inte direkt som något man normalt kör på saker där man ofta installerar nya program; snarare bilar, bankomater, kylskåp och liknande.
Tidigare verkar ju intels Galileo ha fyllt ungefär samma funktion för windows iot; den har inte grafikutgång men verkar ändå ha (eller i alla fall vilja ha) stöd för "universal apps"? Kommer windows store också dit?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Det är klart att det är en RT version. Kan inte vara något annat, då det inte är en x86 CPU.

Problemet är att tex bank, SVT och lite andra sådant stöd har (förr) varit väldigt sparsamt, då det trots allt är en väldigt liten marknad.
Säger så här:
Om du vill klaga på att det inte är ditt perfekta OS när du betalat 1000kr+ för det, det kan jag förstå.
Om du vill klaga på ett OS alternativ som kostar 0 kr, då är något fel på dig. Välj något annat gratis alternativ.

Eller köp en av de x86 baserade små datorerna som också har recenserats här på swec, för ca 1000kr för liknande grund + OS 1000kr, så får du allt du ville ha.

Tycker faktumet att denna enhet ska vara till experiment, små maskiner mm, så behöver den inte fungera som en fullfjädrad THX Surroundljud, 4k film/Spel maskin heller. Den kan dock vara ett coolt litet sätt att göra automatisk hundlucka, eller något annat kul med.

DunderKlumpen: Om du menar Windows 10 i allmänt så har det varit tal om 3:e kvartalet 2015. Om IoT versionen kommer samtidigt vet jag ej. Dock finns Preview version av Windows 10 tillgängligt att testa sedan slutet på förra året, och för ca 1 vecka sedan så släpptes Consumer versionen, där mer och mer görs tillgängligt.

Ideerna med Modern UI är goda och jag var till en början mycket positiv till att koppla ihop t.ex. mailen med mitt operativ, tyvärr så fungerar denna funktionen riktigt dåligt jämfört med webbgränssnittet/Fullversion av Outlook. Dessa buggiga beteenden och osmakliga UI genomsyrar hela apputbudet med undantag för ett och annat spel.

Och jo visst, det är faktiskt 'klart' att det rör sig om en RT version :-] Den stora missen Microsoft gjorde med RT var att förutsätta att alla skulle anpassa sig efter dem. Hade de haft ett sätt att få appar/spel som var utvecklade för Android/iPhone kompatibla med deras modern UI så hade det helt plötsligt varit ett alternativ, men jag tror som sagt att jag inte är den enda här som inte är fullt nöjd med modern UI och utbudet i dagsläget.

Vad 'Windows RT/internet of things" som minimum behöver åtgärda innan det blir ett alternativ:
Chromecast stöd / miracast etc DLNA funktioner för Media
Vettig mediaspelare som inte buggar sönder/är onödigt krånglig. Kör i dagsläget med "xbmc" på min surface 2 pro och det känns verkligen att det inte är utvecklat för touch, men är ändå bättre än alternativen i store.
Vettig mail-klient.
Youtube som fungerar liknande som android/iphone gärna även här med något chromecast stöd.

Det enda som de verkligen lyckats med är IE 11 touch, otroligt bra -finns inte bättre webbläsare för touch.
Men även här finns det ju såklart ett undantag -Tangentbordet känner inte alltid av när det ska dyka upp. De flesta märker och stör sig nog på detta när man t.ex. ska skriva något på facebook, och hur mycket man än markerar och avmarkerar sökfältet så får man inte upp tangentbordet. Det går givetvis att få fram tangentbordet permantent, men då blockar detta en alldeles för stor del av skärmen för att man behagligt ska kunna fortsätta.

Detta är väl kanske mer kritik som bör riktas åt windows virtuella keyboard som (om man jämför med iphone/android) är otroligt dåligt och ogenomtänkt. Det tar upp för stor del av skärmen och rent igenom fungerar dåligt (hur mycket lagg/beräkningar ska det kunna vara för att skriva en bokstav?). Eller som när man tar fram funktionen för att skriva med siffror så försvinner möjligheten att göra punkt (endast komma finns tillgängligt), vill man någonsin skriva en ip-adress betyder detta ett väldans hattande fram och tillbaka mellan olika lägen. Går man in för att skriva siffror så hattar den ofta automatiskt tillbaka till bokstäver efter varje siffra man skriver in. Det finns en uppsjö med fler anledningar men jag förstår inte för allt i världen hur det är möjligt att de låter kärnfunktioner i systemet fungera så dåligt som de gör.

För att återgå till ditt inlägg så kan jag väl avsluta med att med nuvarande Windows RT så kommer det aldrig att finnas något utrymme att koppla denna till en hundlucka, eller låta enheten ha någon funktion som hellst. Då är det nog banne mig enklare att löda ihop en brödrost, ett kylskpå och en gammal videokamera ;-]

Visa signatur

Om du vill att jag ska se ditt svar så tryck på Citera.

Permalänk
Medlem

Hämtade precis ut min rpi 2 på
Posten. Beställde från m.nu i måndags.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

När kom Broadcom BCM2835 (första Rpi), 2006/07 väl? När kom Soc med quad Cortex A7? 2011/12? Nog för att den är billig men kretsen har rätt många år på nacken. Visst den är en uppgradering men själv skulle jag nog lägga till 500-800:- för att få nått A15 eller lite mer för A53 / A57, om det finns. Den här slår väl inte ens första Odroid'en som kom för 3 år sedan. Blir kul att se Rpi 3 och 4. ;o)

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av iMatter:

När kom Broadcom BCM2835 (första Rpi), 2006/07 väl? När kom Soc med quad Cortex A7? 2011/12? Nog för att den är billig men kretsen har rätt många år på nacken. Visst den är en uppgradering men själv skulle jag nog lägga till 500-800:- för att få nått A15 eller lite mer för A53 / A57, om det finns. Den här slår väl inte ens första Odroid'en som kom för 3 år sedan. Blir kul att se Rpi 3 och 4. ;o)

Även om en sådan prisökning vore en liten kostnad för en enstaka kund så är tanken med just Raspberry Pi-projektet att den i främsta hand ska vara billig nog för att exempelvis skolor på ansträngda budgetar ska kunna köpa in större partier. Att lägga på så lite som 5–10 dollar per enhet skulle gå emot projektets grundidé. Söker man mer "prestanda" så finns det alternativa produkter att köpa, men just Raspberry Pi kommer ständigt försöka vara så billig som möjligt som första prioritet, tillsammans med att vara kraftull nog för väldigt enkla programmeringsuppgifter. I och med att tillverkningsprocesser utvecklas så kommer det dock troligen vara billigare för projektet att kontinuerligt uppgraderas, snarare än att köpa utdaterade chip med oklar framtida tillgång. Därför kommer det säkerligen fortsätta komma kontinuerliga prestandauppgraderingar av rent praktiska anledningar.

Att dessa datorer använts som mediacenter och liknande är trevligt för att kunna skala upp produktionen, men det har aldrig varit primärt fokus. Att nu med denna pressrelease se användare hoppas på en enkortsdator stark nog att kunna ersätta en stationär Windowsdator är också rätt främmande för projektetidén, men likt exempelvis Banana Pi tidigare så kommer det säkert komma alternativa brädor från andra tillverkare med mer prestanda; en fråga (bland många) som kvarstår är om Microsoft är intresserade av att släppa sitt OS gratis även till sådana mer potenta projekt (och hur de annars skulle välja att låsa sitt OS till just Raspberry Pi).

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Permalänk
Medlem

Windows 10 gratis för Raspberry Pi 2
Klart intressant.

Visa signatur

👻 Konstnär på Hyttgatan 18 & en hängiven spöksamlare på hobbybasis
ASUS M52AD-NR001T | Intel Core i5-4460 | 8GB | Nvidia GTX 960 | Windows 10

Permalänk
Medlem

När blir det officiellt ? Alltså så man kan prova.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av muli:

När blir det officiellt ? Alltså så man kan prova.

Microsoft har ännu inte sagt mer än Windows 10 kommer till Raspberry Pi 2 "later this year", så mellan 0 och 9 månader, på ett ungefär .

Nyheter kommer nog först meddelas från Microsofthåll via Windows Developer Program for IoT, men de lär nog också göra sig hörda om du följer generell teknikpress, så som, om jag får komma med ett generellt och slumpmässigt förslag, SweClockers!

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.