Överföra windows 8.1 till SSD

Permalänk

Överföra windows 8.1 till SSD

Tjenare.

Efter att ha suttit och funderat över huruvida jag ska köpa mig en SSD eller inte, så kommer jag hit och ställer en fråga.

SSD'n: https://www.komplett.se/samsung-ssd-840-evo-120gb-oem/791617

Jag är väldigt okunnig gällande windows osvosv, därför jag vänder mig hit.
En kompis till mig har en 'nedladdad' win 8.1 (med produktnyckel), som han fått gratis nedladdning på pga att han studerar osvosv.
Jag använder nuvaranda windows 7, som jag inte vill ha till den nya ssd'n.

Nu till frågan.

Är det enkelt, eller går det över huvudtaget, att få in den windows 8.1 till min nya SSD?
Jag har hört att det ska gå att flytta över windows 8.1 till en extern hårddisk, och sen via den (på något sätt) starta upp ssd'n och få in windows på den.

Notera att jag är väldigt okunnig inom detta, så en förenklad förklaring hade varit uppskattad!

Tacksam för snabba svar, då jag egentligen tänkt köpa SSD'n innan rean är slut vid 12slaget

Tack på förhand!

*Edit*
Med tanke på att jag inte fått svar, och rean snart tar slut så ändrar jag lite i inlägget.

Jag har samma frågor, men tar även gärna emot tips på vilken SSD som är mest värd att köpa (helst inte över tusenlappen.)

Permalänk
Medlem

Tyvärr har 840 EVO stora problem som Samsung försöker fixa men dom har ännu inte lyckas lösa detta problem http://www.sweclockers.com/nyhet/19965-samsung-840-evo-lider-...

Samsung 850 EVO 120GB är en mycket snabb SSD och den har inga kända problem som jag vet om https://www.komplett.se/samsung-850-evo-120gb-ssd/828768

Om du har ett moderkort som stödjer UEFI så kan du kolla denna video som visar hur man skapar ett bootbart USB minne med programmet Rufus och en Windows 8.1 ISO https://www.youtube.com/watch?v=ic5vSYCaay8

Edit: När man installerar windows på en SSD bör man kontrollera att AHCI är aktiverat i BIOS/UEFI innan installationen av windows, nu vet jag ej vilken dator eller moderkort som du har men när man vill boota USB minnet så kan man nästan alltid få upp en bootmeny genom trycka på en funktionstangent när dator startar om du har USB minnet med windows installationsfilerna i någon USB port.

Här är en liten lista för olika moderkort på vilken funktionstangent som man skall trycka när datorn startar för att få upp bootmenyn

Asus - F8
MSI - F11
Gigabyte - F12
EVGA - ESC

Edit 2: Du bör koppla bort alla andra hårddiskar och endast ha din nya SSD inkopplad när du installerar windows.

Visa signatur

janee

Permalänk
Medlem

http://www.sweclockers.com/artikel/15673-installera-windows-7...

De gånger jag försökt använda windows 7 USB Tool så har det inte fungerat, då har jag istället använt mig utav Universal USB Installer.. Fungerar klockrent!

Step 1, välj ditt operativsystem ( det du ska installera, inte det du just nu använder )

Step 2, Välj ISO'n ( Windows filen som du laddat ner )

Step 3, ta ett tomt USB minne och sätt i datorn, i detta steg ska du välja USB minnet Se till att du får rätt bokstav
För att kolla detta så går du in i "Datorn" och kollar vilken enhetsbokstav ditt USB har, där kan stå exempelvis Lokal Disk C:\ , Kingston-usb E:\ osv.. Alltså så ska du ha E:\ om ditt USB heter Kingston-usb

Bocka i Format E:\ ( Erases Content ) ( att jag får bokstaven E är för att jag utgår från exemplet ovan )'

Create!

Nu har du fixat så du kan installera från ett usb.

Nu går du in i BIOS och ändra SATA mode till AHCI, brukar finnas under "Advanced". Sedan sätter du även Boot Priority så att ditt USB ligger överst i listan, Brukar finnas en egen flik som heter BOOT .

Starta om datorn så kommer installationen påbörjas.

Vad du mer behöver göra om du vill utnyttja full hastighet på SSDn är att, om du har, koppla in SSDn i en SATA3 port. Vilken/vilka portar dessa är står i ditt moderkorts manual.
Använda SATA3 kabel ( kanske myt ) men ska följa med SSDn.

Koppla ur alla hårddiskar innan du installerar Windows så att du bara har SSDn inkopplad. När installationen är färdig kan du sedan koppla in dessa igen.

Visa signatur

Tröttnat på att ha signatur

Permalänk
Medlem
Skrivet av janee:

Asus - F8
MSI - F11
Gigabyte - F12
EVGA - ESC

TS, där har du tangenten du SKALL trycka på.
Om du går in i BIOS/UEFI och ändrar till usb-minnet i boot-listan, så kommer den att boota därifrån hela tiden.
Detta medför att när du kommer till punkten i installationen, då datorn startar om sig för att kunna fortsätta, så kommer bara installationsprogrammet att starta från kula 1 varenda gång du just kommer till det steget.
Så med andra ord så skall du genom att trycka ner t.ex F11(MSI) boota från usb stickan EN GÅNG. Sedan kommer allt att löpa som det skall.
/Lifooz

Visa signatur

Deepcool Matrexx 30 & MSI Z87-G43 Gaming!
Intel Inside Core I7 4790K med AMD Radeon R9 390!
Rubbet strömförsörjs av Corsair RM750X!

Permalänk
Avstängd

Är installationen redan genomförd på någon annan dator?
Det allra enklaste du kan göra i sådana fall är att ladda hem gratisprogrammet EaseUS Partition.
Välj att kopiera hela hårddisken till din nya SSD

Klart.

Finns idag ingen anledning att formatera om något bara för att man byter hårdvara - det är gammal skåpmyt från innan Vista- tiden

Permalänk

Vi kan göra om detta ännu enklare.
Går det smidigare att 'kopiera' över mitt os som jag använder för tillfället (alltså flytta över windows 7 från nuvarande hårddisk till nya ssdn)?

Windows 8.1 var endast en lösning då jag tänkte att det kanske var komplicerat att få in windows 7, då jag inte har en aning om var skivan är..

*Edit* Moderkort: MSI Z77A-S01 (MS-7752) (SOCKET 0)

Permalänk
Medlem

Om du har en Retail version av Windows 7 så kan du ladda hem en W7 ISO via denna Microsoft sida http://www.microsoft.com/en-us/software-recovery

Om du har köpt en Samsung SSD så kan du använda Samsung Data Migration Software för att klona den gamla hårddisken och det finns även en User Guide på denna sida http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/minisite...

Visa signatur

janee

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wolfbrandt18:

Vi kan göra om detta ännu enklare.
Går det smidigare att 'kopiera' över mitt os som jag använder för tillfället (alltså flytta över windows 7 från nuvarande hårddisk till nya ssdn)?

Windows 8.1 var endast en lösning då jag tänkte att det kanske var komplicerat att få in windows 7, då jag inte har en aning om var skivan är..

*Edit* Moderkort: MSI Z77A-S01 (MS-7752) (SOCKET 0)

Japp.
Samsung (och många andra tillverkare) har ett kloningsprogram ("Samsung Data Migration Software") du kan använda dig av:
http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/minisite...

W7 är inte värre att installera än W8, och du får ett trevligare OS när du är klar

Permalänk
Inaktiv

köp mx100/mx200 eller intels ssd istället för samsung, har en eva 840 vilket har gjort mig mycket besviken på hur samsung har hanterat situationen och nu har jag en mx100.

jag skulle inte rekommendera att flytta över systemfiler till din SSD, du kan ju alltid ladda ner windows iso och sätta i en usb vilket inte tar så lång tid att installera.