Permalänk

4TB HDD och uppåt

hallå. tänkte se om någon här vet om man kan köra 4tb hdd:s och större i en dator utan att den begränsas av windows?
kommer ihåg att windows xp bara hade stöd för en viss storlek innan den begränsade hur stora diskar man kunde ha i datorn men vet inte om det finns ett liknande system i windows 8.1 och kommande windows 10 eller dom har fixat så man kan ha hur stora diskar som heldst utan att man tappar utrymme?

Visa signatur

Asus Sabertooth 990FX Amd FX 8350 clockad till 5,0GHZ 16GB Corsair vengence 1600MHZ Asus Radeon HD 7950 DirectCUII Top OC

Permalänk
Permalänk
Medlem

MBR har begränsning på ca 2,2TB per partition.
Win 7 kan ha problem att boota på en sådan stor disk, då den helst ska ha GPT. Du måste dela diskens partitioner i minst 2 delar för att kunna använda utrymmet med MBR, då Win 7 har svårt att starta på GPT diskar, oavsett storlek.
Dock kan du boota på en annan MBR disk och sen göra GPT som lagrings disk, utan problem, med fullt utrymme i en partition. (du kan bara inte boota på den)

Win 8 och senare (8.1-10 osv) kan utan problem boota och använda dessa större diskar fullt ut.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Win 8 och senare (8.1-10 osv) kan utan problem boota och använda dessa större diskar fullt ut.

Det är ju bra att veta att det problemet är fixat
Inte för att 4TB+ SSD är speciellt billiga men iaf.

Att starta upp från HDD känns som något man borde undvika och som lagringsdiskar har 'stora diskar' fungerat sedan Vista.

När det nu börjar pratas om att 10TB SSD går att klämma in på 2.5" så kommer det bli ett problem så småningom, även om det är ett icke problem för dom allra flesta.