Mäta hastighet/felsökning i SATA-port till HDD @ Laptop

Permalänk
Avstängd

Mäta hastighet/felsökning i SATA-port till HDD @ Laptop

Hej,

Gjorde nyligen lite nya konfigurationer på min Laptop. Införskaffade en ny SSD som jag placera i mainporten för HDD och placerade den gamla HDDn tillsammans med en caddy i facket där DVD-läsaren var innan. SSDn använder jag endast som windows system disk och HDD är partitionerad i två delar E: & F: (en för installerade program och en för lagring).

Efter problem i olika spel etc SC2 och Skyrim; kortfattat så uppstår det hack/netspikes när saker som inte är cachade skall laddas upp från HDDn. Ett problem som tidigare innan konfigurationen inte existerat d.v.s. när jag endast hade den gamla HDD som system disk/program.

Så här ser testet ut med HD Tune PRO; Vet inte om det kan tolkas som bra eller dåligt.

Eftersom SATA-Porten där jag har HDDn nu var ämnad för en DVD-läsare, kan det finnas begränsningar i överföringshastigheten i själva porten?

Har en Acer Aspire 5745G
i5 2.4Ghz
8 Gb-ram
GT 330M
HDD: WD3200BEVT 22A23 @ 5400rpm 320GB
SSD: Samsung 850 EVO 125GB

Permalänk
Medlem

Hack mm är oftast en av 2 saker. Trasig hårdvara (tex skadade sektorer), eller hög CPU last (tex pga del drivrutinsläge).

7.9% CPU låter lite högt.
Men det är svårt att se om det är tillfälligt eller ett fel.
Eftersom felet inte fanns innan och du ändrat om, tvivlar dock på att det är fel på HDDn, utan det är mer troligt att DVD läsaren är i nån IDE (ev utan DMA access) läge, eller något konstigt (med tanke på höga CPUn).

Lite konfunderad till hur man testar detta på enklast sätt dock på en laptop med en sådan adapter...

Permalänk
Avstängd

Har felsökt HDDn med WDs egna program samt HD tune och inget har visat på skadade sektorer eller andra felmeddelanden.

Jo funderade på det också att det eventuellt kan bero på ett IDE läge, dock är BIOS ganska begränsade på laptops. Iallafall så är SATA MODE inställt på AHCI. Dock är frågan om detta även omfattar platsen för DVD-läsaren. Har även inte mycket att gå på när det kommer till inställningar i enhetshanteraren under IDE ATA/ATAPI controllers.

Permalänk
Medlem

Det kan ju kanske vara så att disken går ner i viloläge om den inte används på ett tag.

Visa signatur

- Gigabyte GA EP45 UD3LR - C2Q Q6600@3.2GHz - 8GB DDR2 - GTX 1060 -

Permalänk
Avstängd

Ingen som vet ett vettigt program som läser av HDDn i realtid d.v.s. read- och access time samt CPU usage när jag spelar?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cav.:

Ingen som vet ett vettigt program som läser av HDDn i realtid d.v.s. read- och access time samt CPU usage när jag spelar?

Du kan ju testa Resursövervakaren som finns i Windows.
I Win 8 måste man öppna den via aktivitetshanteraren, prestanda fliken.
I Win 7 är det bara att öppna direkt. (Men finns även via aktivitetshanteraren.)

Finns sen en disk-flik som du kan se rätt mycket på. Bla access tider för filer, vilka filer och vilket program som söker det, skrivning/läsning och hastigheter.