Iphone omfattas av kopieringsavgiften enligt dom i hovrätten

Permalänk
Medlem

Jävel vad döda, kan man inte komma åt dom där på något sätt, så skiten läggs ner en gång för alla?
/Lifooz

Visa signatur

Deepcool Matrexx 30 & MSI Z87-G43 Gaming!
Intel Inside Core I7 4790K med AMD Radeon R9 390!
Rubbet strömförsörjs av Corsair RM750X!

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Frispel:

Har tagit upp det tidigare, men vi kan ta det en gång till. I tidigare domar i helt andra typer av mål har domare tolkat lagar med formuleringen "särskilt ägnand för" som att om en sak är lämplig för ett visst användningsområde och faktiskt används till det så anses den som "särskilt ägnad för" även om inte det är huvudsyftet med apparaten/verktyget mm. Man har ansett att en kofot är särskilt ägnad för inbrott och att sprutor är särskilt ägnade för narkotikamissbruk. För att få det så rättssäkert som möjligt så vill man tolka samma formulering lika oavsett vilken lag den står i vilket då får till effekt att man anser att en iphone är särskilt ägnad för privatkopiering.

Nu vet jag inte vad du menar med mediaindustrin, men copyswede ägs och drivs av kulturskaparnas medlemsorganisationer som tex SAMI och STIM för att tillvarata deras intressen.

Och vem ska bestämma vad som är emot lagens andemening?

Man kan tycka vad man vill, men det är så som domare dömt i andra fall med andra lagar som stöd. Att man i möjligaste mån vill att samma formulering tolkas lika oavsett vilken lag den står i antar jag att du kan hålla med om är rätt vettigt? Om någon aktivt planerar att mörda någon med en kniv så kan man nog anse att denna kniv så länge den är lämplig för ändamålet är "särskilt ägnad" för mord i just det fallet, oavsett om den är tänkt som lökkniv. I alla fall är det så jag tolkar det som domarna skrivit i tidigare utlåtanden i denna typ av mål.

Och ja, en telefon är en telefon...om den inte är en smartphone som är så mycket mer än en telefon. Skulle tro telefonerande inte ens är det huvudsakliga användningsområdet för många smartphoneanvändare i dagsläget...

Du vrider och vänder på orden utan att egentligen framföra något vettigt. Nu använder du "smartphone" istället för telefon. Det är fortfarande en telefon med extra funktioner, därav "smart" (phone betyder telefon, för att klargöra den delen...). Du nämner att domare har dömt i andra fall med "andra lagar som stöd". Vad är det för lagar som får en telefon att bli något annat än en telefon? För det är ju just det som är problemet.

Permalänk
Medlem

Tja, hur gick det när radiotjänst försökte att ta licensavgift för mobiler och datorer? Det var väl för lite pengar som styrde. Antar att Radiotjänst inte har hjälp av lobbyister och amerikanska intressen..

Hur kommer det sig att Radiotjänst förlorade och CopySwede vinner? Jag vet vad jag tror.

"Om någon aktivt planerar att mörda någon med en kniv så kan man nog anse att denna kniv så länge den är lämplig för ändamålet är "särskilt ägnad" för mord i just det fallet"

Min telefon är aldrig någonsin särskilt ägnad till att privatkopiera. Inte i något fall alls.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrhype:

Sen en fråga till alla, hur stort lagringsutrymme har ni i era mobiler och varför valde ni den mobilen? När jag köpte telefon sist (S4) så valde jag medvetet en telefon med mycket minne så att jag skulle slippa att släpa runt på lösa minnen utan nu skulle jag kunna ha allt i telefonen.

Hur många av er skulle köpa en telefon om minnet endast gick att använda till appar, så att den klarade sig undan kopieringsavgiften? Foton kan ni ju skicka upp till molnet eftersom ni streamar allt så har ni ju tillräckligt med surf för det.

Jag har S5 med ett minneskort på 64GB. Finns inte en enda pirat- eller privatkopia över huvud taget på min telefon. Jag streamar och har oftast tillgång till wifi vilket inte påverkar min dataförbrukning. De få gånger det tar av min förbrukning så är det i bilen eftersom att radio(!) inte spelar det jag vill höra. Varför ska jag lägga musik i mitt lagringsutrymme på nätet för när jag kan streama den från Googles moln?! (Google Play Music). Skivor har jag inte köpt på måååånga år. Jag har mycket bilder och egenfilmat på minnekortet. S5 kan spela in i 4K. Det tar en hel del plats.
Inga konstigheter. Mitt val av mobil har inte ett skit med utrymme att göra. Jag skickar upp allt i molnet automatiskt på wifi och fortfarande, inte en enda förbannad privatkopierad musikfil. Detsamma gäller min dator. Jag varken piratkopierar eller privatkopierar. Ändå så ska jag sitta och betala stålar till en privat organisation som fördelar mina pengar till artister som jag inte ens lyssnar på?! Det är helt sjukt. Musik- och filmindustrin förväntar sig pengar för allt de producerar men det funkar inte riktigt så.

Att en telefon är "särskilt ägnade för kopiering av verk för privat bruk" är något av det dummaste jag har hört. Att telefonen kan ha andra användningsområden... eh, att anse att kopiering av musik är det primära och att eventuella andra användningsområden för en TELEFON är sekundära är häpnadsväckande idiotiskt. Radiotjänst försökte ju också men det gick inte hem riktigt för att en dator eller mobil inte var särskilt avsedd för att ta emot tv-sändningar. Gamla gubbar som inte förstår teknik bör inte döma i liknande mål. Som tur är så dör ju generationer ut allt eftersom. Vad tråkigt det blir när musikindustrin går under på samma sätt som den gjorde när man kunde spela in på kassettband... eller vänta nu.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Micke O:

Om inte CDna är kopieringsskyddade för då tvingas vi betala för något vi inte får göra - nämligen kringgå kopieringsskyddet... ENDA gången du får kringgå ett kopieringsskydd är vid uppspelning, rippning klassas förmodligen inte som uppspelning men såvitt jag vet är det inte prövat i domstol ännu.

Var en norsk tonåring som blev friad då han kringgått kopieringsskyddet på en film för han kunde inte spela den dvd:n i en laptop med dvd-läsare.
Var ett jäkla liv ett tag men de fick ge sig o grabben fick rätt.
SweC skrev om det med för ett antal år sedan..

Permalänk
Medlem
Skrivet av Perb:

Jag är inte helt hundra på om det är meningen eller inte men till och med riksdagsmotionen som vill avskaffa Copyswede blandar ihop privat och pirat.

"Det är orimligt att artister och skådespelare inom underhållningsbranschen skall erhålla ersättning för att människor väljer att kopiera filmer och musik som lagligt köpts eller lagligt laddats ned på nätet. Vidare måste det anses orimligt att människor som inte använder dessa lagringsutrymmen till att lagra medier utan istället väljer att kopiera egna semesterfotografier eller hemmavideor skall bestraffas bara för att möjligheten till piratkopiering finns när man innehar denna typ av lagringsmedium. Efter ipredlagens ikraftträdande är det numera även straffbart att illegalt nedladda upphovsrättsskyddat material. Därmed finns inte längre någon plattform för fortsatt användande av piratkopieringsersättning, och en översyn av utsikterna för ett eventuellt avskaffande av lagen bör därmed vara aktuell. Utöver detta bör man se över rimligheten i att företag innehar rätten att indriva påtvingade avgifter."

Källa: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Avvecklande-av-privatkopiering_H2022022/?text=true

Personligen tror jag att piratkopieringen faktiskt har en hel del med detta att göra. Upphovsrättsinnehavarana anser sig sig förlora miljarder och åter miljarder på piratkopieringen. Dock är piratkopiering förbjuden så de kan inte ta ut en avgift för den (och därmed legitimera den) och därför klamrar dom sig fast vid den förlegade privatkopieringsavgiften och kramar ur varenda krona ur den så länge det går.

Det är förbjudet att kollektivbestraffa alla som köper hårddiskar bara för att vissa använder dem till illegal nedladdning.
Tycker att Copyswede kan få ta ut avgifter om de hamnar på en rimlig nivå. Om man räknar på hur stor del av all hårddiskkapacitet som verkligen används för PRIVATkopiering så är det förmodligen en försvinnande liten del. Så deras avgift skulle i så fall hamna på några få ören per hårddisk/mobil.

Visa signatur

Dator: Ghost S1 * Corsair SF600 * Intel Core i5 7600K * Cryorig C7 * ASRock Fatal1ty Z270 Gaming * Kingston HyperX Predator DDR4 32GB * PowerColor Red Dragon Radeon™ RX 5700 XT * Samsung 960 EVO 500GB * HGST Travelstar 7K1000 1TB
Skärm: HP Pavilion 27 Quantum Dot
Ljud: Pro-ject Pre Box S2 Digital

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lonefox:

Var en norsk tonåring som blev friad då han kringgått kopieringsskyddet på en film för han kunde inte spela den dvd:n i en laptop med dvd-läsare.
Var ett jäkla liv ett tag men de fick ge sig o grabben fick rätt.
SweC skrev om det med för ett antal år sedan..

Det var i Norge det. Sverige och Norge är såvitt jag vet olika länder med olika lagar.

Visa signatur

i7-8700k | ASUS ROG Strix Z370-F Gaming | 2x8+2x16GB Corsair Vengeance LPX 3200 | ASUS TUF RTX 3080 OC | Samsung 860 EVO 1TB | WD Black SN850 1TB | Intel 660p 2TB | Crucial MX500 4TB | Noctua NH-U14S | Fractal Design North | Seasonic Focus Plus Gold 650FX | ASUS Xonar Essence STX

Permalänk
Medlem
Skrivet av mackanj:

Det är förbjudet att kollektivbestraffa alla som köper hårddiskar bara för att vissa använder dem till illegal nedladdning.
Tycker att Copyswede kan få ta ut avgifter om de hamnar på en rimlig nivå. Om man räknar på hur stor del av all hårddiskkapacitet som verkligen används för PRIVATkopiering så är det förmodligen en försvinnande liten del. Så deras avgift skulle i så fall hamna på några få ören per hårddisk/mobil.

Det spelar ingen roll hur liten avgiften än är. Tycker du att vi ska ta ut en "fortkörningsavgift" av samtliga fordonsägare eftersom deras fordon är "särskilt ämnade" för fortkörning?

Visa signatur

i7-8700k | ASUS ROG Strix Z370-F Gaming | 2x8+2x16GB Corsair Vengeance LPX 3200 | ASUS TUF RTX 3080 OC | Samsung 860 EVO 1TB | WD Black SN850 1TB | Intel 660p 2TB | Crucial MX500 4TB | Noctua NH-U14S | Fractal Design North | Seasonic Focus Plus Gold 650FX | ASUS Xonar Essence STX

Permalänk
Medlem
Skrivet av Micke O:

Det spelar ingen roll hur liten avgiften än är. Tycker du att vi ska ta ut en "fortkörningsavgift" av samtliga fordonsägare eftersom deras fordon är "särskilt ämnade" för fortkörning?

Nu jämför du äpplen med päron: Fortkörning är ett lagbrott.

Visa signatur

Dator: Ghost S1 * Corsair SF600 * Intel Core i5 7600K * Cryorig C7 * ASRock Fatal1ty Z270 Gaming * Kingston HyperX Predator DDR4 32GB * PowerColor Red Dragon Radeon™ RX 5700 XT * Samsung 960 EVO 500GB * HGST Travelstar 7K1000 1TB
Skärm: HP Pavilion 27 Quantum Dot
Ljud: Pro-ject Pre Box S2 Digital

Permalänk
Skrivet av Lonefox:

Var en norsk tonåring som blev friad då han kringgått kopieringsskyddet på en film för han kunde inte spela den dvd:n i en laptop med dvd-läsare.
Var ett jäkla liv ett tag men de fick ge sig o grabben fick rätt.
SweC skrev om det med för ett antal år sedan..

Hur fick dom ens reda på det i första läget? Spaning eller åkte grabben i på polisstationen och erkände?

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Segas:

Du vrider och vänder på orden utan att egentligen framföra något vettigt. Nu använder du "smartphone" istället för telefon. Det är fortfarande en telefon med extra funktioner, därav "smart" (phone betyder telefon, för att klargöra den delen...). Du nämner att domare har dömt i andra fall med "andra lagar som stöd". Vad är det för lagar som får en telefon att bli något annat än en telefon? För det är ju just det som är problemet.

Jag försöker förklara hur domarna resonerat i tidigare fall omkring formuleringen "särskilt ägnad för", tydligen gör jag det inte tillräckligt bra då det fortfarande finns plats för missförstånd. Det är inte vad jag personligen tycker utav någon for av referat över vad domare har skrivit i sina motiveringar i tidigare domslut kring privatkopiering.

I andra domslut med andra lagar inblandade där lagen innehåller formuleringen "särskilt ägnad för" har man tolkat den meningen som att om en sak är lämplig för ett visst användningsområde och används till detta i specifika sammanhang så anses saken vara "särskilt ägnad för" oavsett vad saken har för huvudsakligt användningsområde och syfte. Exemepel de tagit upp är prejudicerande domar där man tex kommit fram till att en kofot är "särskilt ägnad för" inbrott i samband med inbrottsligor och att sprutor/kanyler är "särskilt ägnad för" injicering av droger i drogrelaterade fall. Ingen hävdar att det är huvudsyftet för dessa saker, men att de är lämpliga verktyg även vid dessa verksamheter. För att det ska vara rättssäkert och förutsägbart så bör samma formulering tolkas lika oavsett vilken lag den står i, vilket då leder till att en smartphone är lika lämpligt för att privatkopiera som att en kofot är lämplig vid inbrott. Ingen påstår att det är huvudsyftet för dessa verktyg/apparater, men ändå så anses de vara "särskilt ägnad för" även andra verksamheter än huvudsyftet.

Att jag filosoferade kring huvudsyftet kring en smartphone får mer ses som en personlig reflektion än något som är relevant i detta fallet av de anledningar jag skriver här ovan.

Skrivet av N!klas:

Jag har S5 med ett minneskort på 64GB. Finns inte en enda pirat- eller privatkopia över huvud taget på min telefon. Jag streamar och har oftast tillgång till wifi vilket inte påverkar min dataförbrukning. De få gånger det tar av min förbrukning så är det i bilen eftersom att radio(!) inte spelar det jag vill höra. Varför ska jag lägga musik i mitt lagringsutrymme på nätet för när jag kan streama den från Googles moln?! (Google Play Music). Skivor har jag inte köpt på måååånga år. Jag har mycket bilder och egenfilmat på minnekortet. S5 kan spela in i 4K. Det tar en hel del plats.
Inga konstigheter. Mitt val av mobil har inte ett skit med utrymme att göra. Jag skickar upp allt i molnet automatiskt på wifi och fortfarande, inte en enda förbannad privatkopierad musikfil. Detsamma gäller min dator. Jag varken piratkopierar eller privatkopierar. Ändå så ska jag sitta och betala stålar till en privat organisation som fördelar mina pengar till artister som jag inte ens lyssnar på?! Det är helt sjukt. Musik- och filmindustrin förväntar sig pengar för allt de producerar men det funkar inte riktigt så.

Att en telefon är "särskilt ägnade för kopiering av verk för privat bruk" är något av det dummaste jag har hört. Att telefonen kan ha andra användningsområden... eh, att anse att kopiering av musik är det primära och att eventuella andra användningsområden för en TELEFON är sekundära är häpnadsväckande idiotiskt. Radiotjänst försökte ju också men det gick inte hem riktigt för att en dator eller mobil inte var särskilt avsedd för att ta emot tv-sändningar. Gamla gubbar som inte förstår teknik bör inte döma i liknande mål. Som tur är så dör ju generationer ut allt eftersom. Vad tråkigt det blir när musikindustrin går under på samma sätt som den gjorde när man kunde spela in på kassettband... eller vänta nu.

Angående formuleringen "särskilt ägnad för" så hänvisar jag till mitt svar här ovan. Huvudsyftet med en smartphone är det inget som spelar någon roll i detta sammanhang, med tanke på hur lagen appliceras i denna typ av fall kan man hävda att en smartphone är "särskilt ägnad för" streaming, surfning, fotografering mm, vilket då även inkluderar verksamheter som innefattar privatkopiering.

Angående "Gamla gubbar som inte förstår teknik bör inte döma i liknande mål". Om det är något tekniskt som bör påverka domslutet så är det upp till försvaret att ta upp och bevisa detta. Domarna ska inte själva sitta och spekulera kring sakers lämplighet utan döma efter de bevis som framställs av båda sidor. Och problemet med radiotjänst och tv-avgift var inte apparaters lämplighet utan jag har för mig att det mer handlade om vad som menas och omfattas av begreppet utsändning. Det går alltså inte att jämföra dessa fall då det i grunden var olika saker det handlade om.

Skrivet av mackanj:

Det är förbjudet att kollektivbestraffa alla som köper hårddiskar bara för att vissa använder dem till illegal nedladdning.
Tycker att Copyswede kan få ta ut avgifter om de hamnar på en rimlig nivå. Om man räknar på hur stor del av all hårddiskkapacitet som verkligen används för PRIVATkopiering så är det förmodligen en försvinnande liten del. Så deras avgift skulle i så fall hamna på några få ören per hårddisk/mobil.

Om jag förstod det rätt så är inte detta fallet helt avslutat ännu, bla ska man avgöra om avgiftens storlek är vettig...ska man spekulera så tror jag att man kommer att sänka avgiften, även om fallet gäller 2009 så har jag svårt att se varför man skulle fastna på en så pass hög avgift när det nu finns vettiga streamingalternativ och mängden privatkopiering troligen sjunker gradvis och man ställer det mot att copyswedes intäkter för privatkopiering ökat dramatiskt under senare år.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Frispel:

Exemepel de tagit upp är prejudicerande domar där man tex kommit fram till att en kofot är "särskilt ägnad för" inbrott i samband med inbrottsligor och att sprutor/kanyler är "särskilt ägnad för" injicering av droger i drogrelaterade fall. Ingen hävdar att det är huvudsyftet för dessa saker, men att de är lämpliga verktyg även vid dessa verksamheter.

Jag håller med dig i den logiken och minnet i en mobiltelefon är särskilt ägnad åt musik vid musiklyssning av mobilen. Men i de fallen då musik ej används på mobilen så minnet inte längre ägnad åt musik. Så det beror helt på omständigheterna, på samma sätt att polisen inte bryr sig om man har en hagelbössa i bagaget om man ska ut på jakt. (inget prat om särskilt ägnat åt rån där)
Och idag köper nästan alla smartphones, men väldigt få privatkopierar musik till den, så det blir lite som att införa straffskatt på stekpannor till brottsofferfonden (200kr/stekpanna).

Skrivet av Frispel:

Om jag förstod det rätt så är inte detta fallet helt avslutat ännu, bla ska man avgöra om avgiftens storlek är vettig...ska man spekulera så tror jag att man kommer att sänka avgiften, även om fallet gäller 2009 så har jag svårt att se varför man skulle fastna på en så pass hög avgift när det nu finns vettiga streamingalternativ och mängden privatkopiering troligen sjunker gradvis och man ställer det mot att copyswedes intäkter för privatkopiering ökat dramatiskt under senare år.

Copysweden kommer dock inte vara för att sänka sina intäkter, viktiga politiker får se till att få en lagändring.
På mobiltelefoner just nu så får det självklart inte vara någon avgift på standardmodellerna (16GB), då dessa knappast köps för att man ska privatkopiera till dem. Köper någon däremot 128GB med värstinglurar för över 1000kr i ett paket tillsammans med mobilen, ja då kan man säga att minnet är särskilt ägnat åt musik. (nu skulle det kunna vara filmtittande, egenproducerad musik etc)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Jag försöker förklara hur domarna resonerat i tidigare fall omkring formuleringen "särskilt ägnad för", tydligen gör jag det inte tillräckligt bra då det fortfarande finns plats för missförstånd. Det är inte vad jag personligen tycker utav någon for av referat över vad domare har skrivit i sina motiveringar i tidigare domslut kring privatkopiering.

I andra domslut med andra lagar inblandade där lagen innehåller formuleringen "särskilt ägnad för" har man tolkat den meningen som att om en sak är lämplig för ett visst användningsområde och används till detta i specifika sammanhang så anses saken vara "särskilt ägnad för" oavsett vad saken har för huvudsakligt användningsområde och syfte. Exemepel de tagit upp är prejudicerande domar där man tex kommit fram till att en kofot är "särskilt ägnad för" inbrott i samband med inbrottsligor och att sprutor/kanyler är "särskilt ägnad för" injicering av droger i drogrelaterade fall. Ingen hävdar att det är huvudsyftet för dessa saker, men att de är lämpliga verktyg även vid dessa verksamheter. För att det ska vara rättssäkert och förutsägbart så bör samma formulering tolkas lika oavsett vilken lag den står i, vilket då leder till att en smartphone är lika lämpligt för att privatkopiera som att en kofot är lämplig vid inbrott. Ingen påstår att det är huvudsyftet för dessa verktyg/apparater, men ändå så anses de vara "särskilt ägnad för" även andra verksamheter än huvudsyftet.

Att jag filosoferade kring huvudsyftet kring en smartphone får mer ses som en personlig reflektion än något som är relevant i detta fallet av de anledningar jag skriver här ovan.

Angående formuleringen "särskilt ägnad för" så hänvisar jag till mitt svar här ovan. Huvudsyftet med en smartphone är det inget som spelar någon roll i detta sammanhang, med tanke på hur lagen appliceras i denna typ av fall kan man hävda att en smartphone är "särskilt ägnad för" streaming, surfning, fotografering mm, vilket då även inkluderar verksamheter som innefattar privatkopiering.

Angående "Gamla gubbar som inte förstår teknik bör inte döma i liknande mål". Om det är något tekniskt som bör påverka domslutet så är det upp till försvaret att ta upp och bevisa detta. Domarna ska inte själva sitta och spekulera kring sakers lämplighet utan döma efter de bevis som framställs av båda sidor. Och problemet med radiotjänst och tv-avgift var inte apparaters lämplighet utan jag har för mig att det mer handlade om vad som menas och omfattas av begreppet utsändning. Det går alltså inte att jämföra dessa fall då det i grunden var olika saker det handlade om.

Om jag förstod det rätt så är inte detta fallet helt avslutat ännu, bla ska man avgöra om avgiftens storlek är vettig...ska man spekulera så tror jag att man kommer att sänka avgiften, även om fallet gäller 2009 så har jag svårt att se varför man skulle fastna på en så pass hög avgift när det nu finns vettiga streamingalternativ och mängden privatkopiering troligen sjunker gradvis och man ställer det mot att copyswedes intäkter för privatkopiering ökat dramatiskt under senare år.

http://www.hogstaforvaltningsdomstolen.se/Domstolar/regerings...

Permalänk
Medlem
Skrivet av mackanj:

Nu jämför du äpplen med päron: Fortkörning är ett lagbrott.

Det är piratkopiering också - hade vi inte haft "privatkopieringsersättningen" hade det varit piratkopiering. Så det verkar ju helt logiskt att ta bort böterna för fortkörning och istället införa en fortkörningsavgift som betalas av ALLA som använder vägarna (cyklister, mopedister, bilister osv), eller hur?

Visa signatur

i7-8700k | ASUS ROG Strix Z370-F Gaming | 2x8+2x16GB Corsair Vengeance LPX 3200 | ASUS TUF RTX 3080 OC | Samsung 860 EVO 1TB | WD Black SN850 1TB | Intel 660p 2TB | Crucial MX500 4TB | Noctua NH-U14S | Fractal Design North | Seasonic Focus Plus Gold 650FX | ASUS Xonar Essence STX

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Jag håller med dig i den logiken och minnet i en mobiltelefon är särskilt ägnad åt musik vid musiklyssning av mobilen. Men i de fallen då musik ej används på mobilen så minnet inte längre ägnad åt musik. Så det beror helt på omständigheterna, på samma sätt att polisen inte bryr sig om man har en hagelbössa i bagaget om man ska ut på jakt. (inget prat om särskilt ägnat åt rån där)
Och idag köper nästan alla smartphones, men väldigt få privatkopierar musik till den, så det blir lite som att införa straffskatt på stekpannor till brottsofferfonden (200kr/stekpanna).

Copysweden kommer dock inte vara för att sänka sina intäkter, viktiga politiker får se till att få en lagändring.
På mobiltelefoner just nu så får det självklart inte vara någon avgift på standardmodellerna (16GB), då dessa knappast köps för att man ska privatkopiera till dem. Köper någon däremot 128GB med värstinglurar för över 1000kr i ett paket tillsammans med mobilen, ja då kan man säga att minnet är särskilt ägnat åt musik. (nu skulle det kunna vara filmtittande, egenproducerad musik etc)

Men nu ska även avgiftens storlek prövas i detta fall, så vi får se vad som händer då. Skulle tro att användning av strömningstjänster inte påverkar huruvida en iphone anses vara "särskilt ägnad" för privatkopiering då funktionerna finns där, däremot så bör det rimligen påverka avgiftens storlek. Ren spekulation från min sida är att domstolen sänker avgifterna för att spegla hur folk använder sina smartphones.

Skrivet av Micke O:

Det är piratkopiering också - hade vi inte haft "privatkopieringsersättningen" hade det varit piratkopiering. Så det verkar ju helt logiskt att ta bort böterna för fortkörning och istället införa en fortkörningsavgift som betalas av ALLA som använder vägarna (cyklister, mopedister, bilister osv), eller hur?

Utan undantag i upphovsrättslagen skulle all kopiering vara piratkopiering, det har du rätt i. Men lagen är utformad som den är och då haltar jämförelsen med förtkörning rätt rejält. Fortkörning är ett lagbrott medan privatkopiering är ett undantag i upphovsrätten. En dålig men då mindre dålig jämförelse om absolut vill hålla sig till bilar skulle möjligen vara fordonsskatt, den betalar du som bilägare oavsett om/hur mycket du faktiskt kör din bil.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Reyintaz:

Jag må tycka att privatkopieringsavgiften är jättelöjlig, vill bara få fram det först.

Att DU och dina närmaste vänner inte använder den betyder inte att det aldrig används. Jag använder det själv för CD skivor jag har köpt för att stöjda artister jag verkligen vill stödja (inga jävla bolag bakom dessa) samt så vet jag att min far använder privatkopieringen extremt mycket, då hela hans musiksamling är inlagt på en iPod. Detta är 2 pers i min familj, enbart min familj på 4 pers.

Jag kan inte svara på hur många som använder det i Sverige, men jag kan tro att det faktiskt kan vara en relativt hög siffra i vissa åldersgrupper.

Upphovsrätten är bra för mindre skapare, de har ett skydd att falla sig tillbaka på, även fast de är okej med att folk kanske laddar hem. Den artisten som jag följer kärt med mitt hjärta föredrar en lojal fan som kanske laddat ner, då denna fan kommer ge igenom via andra metoder, än att kunna stämma skiten ur något och helt förstöra dennas liv.

Lagen är bra, det är väl mer hur stora företag använder sig av den

Du tycker inte att det är rätt så illa att du ska betala straffavgifter för att du vill lyssna CD du köpte på din ipod/telefon/dator/whatever? Liknande du tycker att det är vettigt att upphovsrätten skyddar något till 70 år efter döden? Vadå de 70 åren kommer verkligen leda till många nya skapelser. Går inte skapa när man är död om inte pengar rinner in nästa 70 år (vilket kommer förlängas så fort musse pigg närmar sig gränsen).

Permalänk
Medlem

Så sjukt så det finns inte ord...

Visa signatur

Citera för svar!

Permalänk
Medlem

Går det ens att privatkopiera på en iphone utan att gå via en hårddisk? Alltså går det att dela lagligt (utan jailbreak etc) köpta musikfiler från iphone till tex Android telefon?
Hårddiskar innefattas ju redan av privatkopieringsavgiften, så om det kopiering måste ske via en hårddisk på något sätt så har väl avgiften redan täckts in? Sjukt att vi ska behöva dubbeldebiteras.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Micke O:

Det är piratkopiering också - hade vi inte haft "privatkopieringsersättningen" hade det varit piratkopiering. Så det verkar ju helt logiskt att ta bort böterna för fortkörning och istället införa en fortkörningsavgift som betalas av ALLA som använder vägarna (cyklister, mopedister, bilister osv), eller hur?

Fast då blir det mera en "frifartsavgift" (eller höjd vägskatt) istället för "fortkörningsavgift". Det skulle förmodligen vara vettigt om det innebär högre vägunderhåll, kostnader för fler trafikolyckor mm.
Fast jag tycker fortfarande det är en dålig jämförelse...

Jag tycker inte att Copyswede är bra på något sätt. Men skulle storleken på avgiften för hårddiskar stå i proportion till hur mycket de används för privatkopiering, så skulle det bara handla om några få ören per hårddisk. Det skulle kosta mer att administrera avgifterna än vad man skulle få in. Då skulle Copyswede förhoppningsvis inse hur förlegade de är...

Visa signatur

Dator: Ghost S1 * Corsair SF600 * Intel Core i5 7600K * Cryorig C7 * ASRock Fatal1ty Z270 Gaming * Kingston HyperX Predator DDR4 32GB * PowerColor Red Dragon Radeon™ RX 5700 XT * Samsung 960 EVO 500GB * HGST Travelstar 7K1000 1TB
Skärm: HP Pavilion 27 Quantum Dot
Ljud: Pro-ject Pre Box S2 Digital

Permalänk
Medlem

Rätt eller inte, varför i hela helvete ska just copyswede ha 73 miljoner? Vem är dom som man ska betala avgifter till nu?

Visa signatur

Intel Core i5 3570K @ 4.0GHz / Noctua NH-D14 | Gigabyte Geforce GTX 670 WindForce 3X| ASRock Z77 Pro4 | Cooler Master Silent Pro M 600W | Corsair Vengeance CL9 2x4GB LP | Seagate Barracuda 1TB 7200rpm| Fractal Design R4 | Acer 24'' G245HQbid |||| *Tillbehör* | Razer Megalodon 7.1 Headset | Razer Mamba | Citera gärna! Annars glömmer jag!! | Fri frakt för Swec!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Micke O:

Det var i Norge det. Sverige och Norge är såvitt jag vet olika länder med olika lagar.

Det var aldrig ngn som sade
Det var principen i sig det var tal om.

Skrivet av Broken-arrow:

Hur fick dom ens reda på det i första läget? Spaning eller åkte grabben i på polisstationen och erkände?

Grabben var "smart" nog att lägga upp det på nätet då fler störde sig på att kopieringsskyddet gjorde att de inte kunde titta på KÖPTA filmer på sina laptops XD

Permalänk
Medlem

Julia Redas rapport om förändrade upphovsrättslagar inom EU:

https://juliareda.eu/reda-rapporten-foerklarad/

Förtydligande
Permalänk
Medlem

Säg vad du vill säga med den länken, annars är det ju omöjligt att få ut någonting. Liksom, jaha? CopySwede har uppenbart vridit på lagen och låtit domarna förväxlat Privatkopiering som Piratkopiering, man alltså talar om en "kompensation" för att man privatkopierar, men det är ju fullständigt lagligt att göra så! Om jag har en bil, och vill färga den rosa. Då ska inte tillverkaren betalt för att jag vill göra det. Därför tycker jag att det är ologiskt med att ge CopySwede kopieringsavgifter. Som sagt, domarna måste ha förväxlat mellan privatkopiering och piratkopiering. Och jag tror att det hör med domarens ålder att göra.

Sen är det ju en annan aspekt av problemet: CopySwede var finansierat (med förslag) från Alliansen, och om CopySwede har fel, så får detta väldigt stora konsekvenser i samhällsfrågor. Men jag finner det ändå löjligt att försvara CopySwede. Verksamheter finansierat av våra skattepengar ska vara för oss, till oss och det har ju inte riktigt CopySwede övertalat någon med. Jag har dessutom väldigt svårt att hitta en länk där en artist har gynnats av CopySwede (här är min google, aka attempt på att hitta https://www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&esp...) . Så där fälls ytterligare en poäng av att CopySwede gynnar Samhället. Och alla dem bidrog till CopySwede, är nu emot dem.

Så om du, eller vem det än är som försvarar CopySwede, inte har en väldigt tydlig poäng till varför vi ska behöva myndigheten i landet, så hoppas jag att du får fundera på saken och faktiskt medverka till att ändra på vårat perspektiv. För, för mig är det väldigt tydligt att CopySwede borde kastas och brännas upp på en bål i jubel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Swedman18:

Säg vad du vill säga med den länken, annars är det ju omöjligt att få ut någonting. Liksom, jaha? CopySwede har uppenbart vridit på lagen och låtit domarna förväxlat Privatkopiering som Piratkopiering, man alltså talar om en "kompensation" för att man privatkopierar, men det är ju fullständigt lagligt att göra så! Om jag har en bil, och vill färga den rosa. Då ska inte tillverkaren betalt för att jag vill göra det. Därför tycker jag att det är ologiskt med att ge CopySwede kopieringsavgifter. Som sagt, domarna måste ha förväxlat mellan privatkopiering och piratkopiering. Och jag tror att det hör med domarens ålder att göra.

Sen är det ju en annan aspekt av problemet: CopySwede var finansierat (med förslag) från Alliansen, och om CopySwede har fel, så får detta väldigt stora konsekvenser i samhällsfrågor. Men jag finner det ändå löjligt att försvara CopySwede. Verksamheter finansierat av våra skattepengar ska vara för oss, till oss och det har ju inte riktigt CopySwede övertalat någon med. Jag har dessutom väldigt svårt att hitta en länk där en artist har gynnats av CopySwede (här är min google, aka attempt på att hitta https://www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&esp...) . Så där fälls ytterligare en poäng av att CopySwede gynnar Samhället. Och alla dem bidrog till CopySwede, är nu emot dem.

Så om du, eller vem det än är som försvarar CopySwede, inte har en väldigt tydlig poäng till varför vi ska behöva myndigheten i landet, så hoppas jag att du får fundera på saken och faktiskt medverka till att ändra på vårat perspektiv. För, för mig är det väldigt tydligt att CopySwede borde kastas och brännas upp på en bål i jubel.

Det är ganska uppenbart att du inte läste innehållet i min länk. (Skulle klart lagt till info om vad det är jag länkar till...)

Julia Reda från piratpartiet i Tyskland leder just nu en utredning för att förändra lagarna och reglerna kring upphovsrätt. Just nu finns det en rapport på 24 punkter. Den innehåller inget om att privatkopieringsersättningen ska tas bort, däremot innehåller den lagändringar om hur det ska bli mer transparens och förtydligande.

Ursäkta otydligheten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ertiyed:

Det är ganska uppenbart att du inte läste innehållet i min länk. (Skulle klart lagt till info om vad det är jag länkar till...)

Julia Reda från piratpartiet i Tyskland leder just nu en utredning för att förändra lagarna och reglerna kring upphovsrätt. Just nu finns det en rapport på 24 punkter. Den innehåller inget om att privatkopieringsersättningen ska tas bort, däremot innehåller den lagändringar om hur det ska bli mer transparens och förtydligande.

Ursäkta otydligheten.

Jag läste länken men på grund av att jag förstod ingenting vad det hade med CopySwede att göra så ville jag inte anta med någonting. Citatet jag gjorde var inte riktad som en kopplande(sammanbindat) kritik mot CopySwede, så jag får be om ursäkt för otydligheten där med

Permalänk
Medlem
Skrivet av Swedman18:

Säg vad du vill säga med den länken, annars är det ju omöjligt att få ut någonting. Liksom, jaha? CopySwede har uppenbart vridit på lagen och låtit domarna förväxlat Privatkopiering som Piratkopiering, man alltså talar om en "kompensation" för att man privatkopierar, men det är ju fullständigt lagligt att göra så! Om jag har en bil, och vill färga den rosa. Då ska inte tillverkaren betalt för att jag vill göra det. Därför tycker jag att det är ologiskt med att ge CopySwede kopieringsavgifter. Som sagt, domarna måste ha förväxlat mellan privatkopiering och piratkopiering. Och jag tror att det hör med domarens ålder att göra.

Sen är det ju en annan aspekt av problemet: CopySwede var finansierat (med förslag) från Alliansen, och om CopySwede har fel, så får detta väldigt stora konsekvenser i samhällsfrågor. Men jag finner det ändå löjligt att försvara CopySwede. Verksamheter finansierat av våra skattepengar ska vara för oss, till oss och det har ju inte riktigt CopySwede övertalat någon med. Jag har dessutom väldigt svårt att hitta en länk där en artist har gynnats av CopySwede (här är min google, aka attempt på att hitta https://www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&esp...) . Så där fälls ytterligare en poäng av att CopySwede gynnar Samhället. Och alla dem bidrog till CopySwede, är nu emot dem.

Så om du, eller vem det än är som försvarar CopySwede, inte har en väldigt tydlig poäng till varför vi ska behöva myndigheten i landet, så hoppas jag att du får fundera på saken och faktiskt medverka till att ändra på vårat perspektiv. För, för mig är det väldigt tydligt att CopySwede borde kastas och brännas upp på en bål i jubel.

Bakgrunden till privatkopieringsavgiften är att det är upphovsrättsinnhavarna som äger rätten till exemplarframställning av sina verk. Man har dock gjort ett undantag i denna lag för att privatpersoner ska kunna kopiera för eget bruk men eftersom man räknar med att detta innebär ett inkomstbortfall för upphovsrättsinnehavarna så ger man rätten till dem att få en viss ersättning för detta undantag, dvs privatkopieringsavgift. Domarna blandar faktiskt inte ihop privat- och piratkopierng, vad som är vad är en juridisk fråga och det har domarna oftast bra koll på, det är mest folk här på sweclockers som har svårt att hålla isär begreppen

Copysweden är inte en myndighet och finansieras inte av skattepengar. Copyswede är en ekonomisk förening som ägs av upphovsrättinnehavrnas medlemsorganisationer (bla SAMI och STIM) och är till för att tillvarata medlemmarnas intressen, i detta fall genom att samla in och fördela privatkopierinsersättningen. Pengarna betalas normalt ut via medlemsorganisationerna så det är nog många som får pengar därifrån utan att vara medvetna om det då det klumpas ihop med andra typer av ersättningar.

Permalänk

Jag tänkte citera några som diskuterade lagarna här men jag hoppar direkt till min punchline iställt. Problemet är väl att lagarna inte speglar samhället, vilket de ska göra i en demokrati. Fiorello Laguardia formulerade detta utmärkt:

P.S. Signaturen har jag haft länge

Visa signatur

”That being so the orderly thing to do, under our form of government, is to abolish a law which cannot be enforced, a law that the people of the country do not want enforced.” - Fiorello LaGuardia

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Utan undantag i upphovsrättslagen skulle all kopiering vara piratkopiering, det har du rätt i. Men lagen är utformad som den är och då haltar jämförelsen med förtkörning rätt rejält. Fortkörning är ett lagbrott medan privatkopiering är ett undantag i upphovsrätten. En dålig men då mindre dålig jämförelse om absolut vill hålla sig till bilar skulle möjligen vara fordonsskatt, den betalar du som bilägare oavsett om/hur mycket du faktiskt kör din bil.

Nja, om jag ställer av bilen behöver jag inte betala fordonsskatt. Sjukt svårt att köpa en avställd hårddisk eller mobil.

Men om vi införde en fortkörningsavgift skulle ju det likaväl kunna bli ett undantag och därmed inte ett lagbrott - exakt som fallet "privatkopiering".

Visa signatur

i7-8700k | ASUS ROG Strix Z370-F Gaming | 2x8+2x16GB Corsair Vengeance LPX 3200 | ASUS TUF RTX 3080 OC | Samsung 860 EVO 1TB | WD Black SN850 1TB | Intel 660p 2TB | Crucial MX500 4TB | Noctua NH-U14S | Fractal Design North | Seasonic Focus Plus Gold 650FX | ASUS Xonar Essence STX

Permalänk
Medlem
Skrivet av mackanj:

Nu jämför du äpplen med päron: Fortkörning är ett lagbrott.

Och det är inte piratkopiering eller?

Visa signatur

i7-8700k | ASUS ROG Strix Z370-F Gaming | 2x8+2x16GB Corsair Vengeance LPX 3200 | ASUS TUF RTX 3080 OC | Samsung 860 EVO 1TB | WD Black SN850 1TB | Intel 660p 2TB | Crucial MX500 4TB | Noctua NH-U14S | Fractal Design North | Seasonic Focus Plus Gold 650FX | ASUS Xonar Essence STX

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Är en stekpanna särskilt ägnad för att slå folk i huvudet med? Hela konstruktionen är ju byggd för detta speciellt de av gjutjärn, visst det går att använda en stekpannan till annat än att klubba ner folk med, men vem tusan lagar mat hemma och inte köper ute år 2015?
Antalet stekpannor som används till detta är nog fler än antalet mobiltelefoner som används för privatkopiering av musik.

En mobiltelefon är dessutom väldigt omständligt att privatkopiera musik till och ytterst få orkar speciellt nu när det är så lätt att köpa musik eller piratkopiera där man får en stor del av jobbet redan klart.

Har de ens gjort en undersökning om hur stor del av alla som äger en Iphone som har den tekniska kompetensen som krävs för att kunna privatkopiera? Detta p.g.a. av att iphonen inte precis är byggd för detta utan att man ska använda betaltjänsterna istället.
Problemet är att när de i våra domstolar inte har kompetensen som krävs att kunna sätta på och stänga av en Iphone, så är det svårt att förklara för dem att alla användare som kan detta inte nödvändigtvis behöver vara så tekniska på allt.

hehe...så de som använder stekpannorna och lagar mat åt dem som köper ute är sk "professionella användare" av stekpannor?

jag funderar lite på om inte just detta med en dom mot iPhones kan tolkas som ett "angrepp" på Apple, då de OSX och iOS marknadsförs som användarvänligt (vilket det också är på många sätt även om en stor del inte håller med). Användarvänligheten i iOS ligger väl i att allt är tydligt kopplat till iTunes. På så vis kanske man kan tolka att det är även Apples "design" av program som man belägger med avgift. Det är ju knepigare att bara lägga över låter från en datorn till iPhone rakt av, eller?

Visa signatur

Laptop: HP ZBook 15.
WS : i9-9900K, Asus Prime-A, 24 GB ram @3600 MHz, Qaudro K4000, 2 TB SSD + blandade HDD.