Spela upp 4k video belastar väl endast CPU och har inget med grafikkretsen att göra?

Permalänk
Medlem

Spela upp 4k video belastar väl endast CPU och har inget med grafikkretsen att göra?

Detta är ett jekligt skumt problem.

Jag har en vän som behöver spela upp 4k filmer men han har ingen 4k skärm. Bara testa så streamen funkar. Så han sitter på en 1080 skärm.

Problemet är detta jag kan på min amd 760k med ett grafikkort spela upp 4k från t.ex. youtube. Men de visas i 1080. Jag ser bara att prollen belastas och inte grafikkortet.

Han sitter på en i7a 4790 utan grafikkort så kör grafiken via mobot och 4k filmer flyter inte jämnt. Hur kan det vara möjligt? Spelar ändå grafikkretsen någon roll i detta sammanhang? Det är väl bara processorn som ska jobba? Mobo är 4k godkänt etc men det skickas ju inte ens ut 4k utan 1080.

Hur kan uppspelning av ett videoklipp i 4k ta så mycket processorkraft? Är det decodingen som tar kraft? Kan man inte buffra lite i förväg eller ngt?

Hur kan min 760k spela upp det och hans i7-4790 gör inte det?

Visa signatur

AMD Ryzen 1500X @ stock | Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB | Asus ROG Strix B350-F Gaming | 2x8GB 3200MHz Corsair | EVGA Supernova G3 550W | Acer XF270HUA 1440P 144MHz Freesync

Permalänk
Medlem

Spelar man upp i en annan upplösning än den skärmen har (heller videofönstrets storlek om du ej kör fullscreen) så behöver grafikkortet skala ner/upp bilden vilket tar lite kraft (dock ofta väldigt liten).

Youtube filmer kan även avkodas på olika sätt beroende på inställnigar/webläsare/etc dvs det kan avar antingen cpu heller gpu som avkodar.
Och då en amd 760k ej har integrerad grafikkrets så kör du ju med nåt annat för att få en bild på din skärm, troligen ett separat grafikkort som troligen kommer antingen ifrån amd heller nvidia och som då slår intels inbyggda skräp med hästlängder oavsett vad det är du har.
Och nu efter jag skrev detta såg jag din sig där det står 750ti
Har du kollat hur din 4670k´s inbyggda skärp kör samma klipp? bara att köra i skärm kabeln i moderkortet istället och kolla blir ju ett mer rättvissande test då.

OM ned skalningen från 4k till 1080p blir för mycket för intels skräp vet jag inte men jag skulle tippa på att den borde klara av det så antagligen avkodas youtube klipp genom gpu med på din kompis system och då blir det en helt annan sak (på din dator så märker din 750ti gpu knappt av det).
Detta kan man enkelt ändra genom att högerklicka på youtubes fönster och sen välja settings och då kommer en ruta upp där du kan klicka i/ur hårdvaruavkodning/hardware acceleration (och det brukar alltid vara ikryssat när jag har kollat) om det är ikryssat så används gpu klickar stänger du av det så kommer det troligen funka betydligt bättre på din kompis dator OM det är ikryssat vill säga.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem

Är inte alla video-dataströmar komprimerade rätt hårt idag, på ett sådant sätt att endast moderna processorer med en bra inbyggd grafikdel hänger med?

Är din polares dator möjligtvis en laptop?

i7a 4790 bör ha Intel HD Graphics 4600 inbyggt vilken enligt wikipedia:
"For some low-power mobile CPUs there is limited video decoding support, while none of the desktop CPUs have this limitation."

Vet ej om HD4600 klarar "video decoding" av 4K video, men din använder säkerligen ditt grafikkort och inte processorn. Många grafikkort har kretsar som kan dekoda väldigt effektivt så kan mycket väl vara så att det inte syns som någon normal belastning alls.

Permalänk
Medlem

Intressanta inlägg, det handlar om en i7-4790 desktop prolle.
Burken har inget diskret grafikkort bara processorns.
Är intels HD 4600 så jevla kass så den inte ens kan fixa 4k? Detta då 750 ti inte belastas någonting när det spelar upp?

Har tyvärr inte tillgång till min i5a just nu men ska testa på den vid tillfälle. Ska be vännen kolla hardware decodingen i YouTube.

Vi har kollat med så alla kärnor o trådar på i7an rullar så det inte är inställt på 1 core lr ngt i win.

Tack än så länge.

Visa signatur

AMD Ryzen 1500X @ stock | Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB | Asus ROG Strix B350-F Gaming | 2x8GB 3200MHz Corsair | EVGA Supernova G3 550W | Acer XF270HUA 1440P 144MHz Freesync