Permalänk
Medlem

gtx 980 coil whine

Idag när jag starta the witcher 3 hörde jag konstigt ljud från datorn, typ pip ljud. Verkar komma från grafikkortet och har inte haft det förut. Händer endast när jag startar the witcher 3.

Antar att det är coil whine som jag hört folk prata om. Grafikkortet är relativt nytt, köpt i mars.

Har några frågor angående detta.

1.Kan det skada datorn/grafikkortet om man spelar med coil whine eller är det bara irriterande ljud?

2. Kortet är köpt från inet. Täcker garantin coil whine? (gigabyte G1 gaming GTX 980)

Permalänk
Medlem

Det är inte farligt att använda kortet ifall det är drabbat av så kallat coil whine. Däremot är det väldigt jobbigt.

Du kan pröva att låsa FPS:en i spelen till ett värde som är en FPS högre än din skärms uppdateringsfrekvens och se ifall det avhjälper det.

Coil whine kan nämligen uppstå när ett kort exempelvis tvingas mata ut 3000 fps per sekund. Då uppstår vibrationer i olika spolar på kortet som då blir ljudet du hör. Andra gånger kan det uppstå pga. andra komponenter i datorn. Det är väldigt 'hängande i luften' eller hur man ska uttrycka sig. Det är liksom svårt att pinpointa vart felet härstammar ifrån.

Men eftersom du skrev att du aldrig hört det tidigare och det uppkom i samband med The Witcher 3 så kan det vara så att i menyer och in-game så matar grafikkortet alldeles för många bildrutor per sekund och då uppkommer ljudet.

Ang. garanti för sådant vet jag inte. Däremot har jag läst flertalet gånger här på forumet att Inet är väldigt hjälpsamma och tillmötesgående när det gäller olika fel på korten. Men jag vågar inte lova något direkt.

Permalänk
Medlem

Jag hade reklamerat varan. Jag fick coil whine i mitt nättaggregat från Corsair efter bra mycket längre tid än du ägt ditt grafikkort. Jag fick naturligtvis en ersättning produkt. Det var faktiskt också från Inet. (Fick gå igenom mina mejl för säkerhets skull.)