Är MacBook pro 13" Retina ett bra val för högskolestudent?

Permalänk
Medlem

Är MacBook pro 13" Retina ett bra val för högskolestudent?

Hej! Som de flesta vet här så kommer antagningsresultat imorgon eftermiddag, och jag sitter och kikar lite på laptops inför högskolan (förutsatt att jag kommer in, hehe). Då jag har haft en gaminglaptop förut så känner jag att det är ingenting jag vill dra med mig till skolan varje dag.

Främst så kommer datorn användas till textrelaterade arbeten, uppsatser och dyl, sen är det väl främst media, surfning, musik osv. Jag har aldrig använt en MacBook förut, förutom att ha provat känna på en i butik. Problemet jag har med de laptops jag haft är att de börjar kännas riktigt seg efter rätt kort användning, och då har varje dator körts med Windows.

Är 12500:- overkill för en sådan dator, och bör jag istället spana in MacBook Air som är lite billigare, men ej har lika bra skärm?

Jag kommer alltså inte ha något behov av gaming på min laptop, då jag redan har en stationär dator som uppfyller mina spelkrav.

Permalänk
Medlem

Kan nämna att OSX flöt på mycket bra på min väns gamla MacBook innan hårddisken dog och han kan inte påstås vara en datorkunnig person som tar hand om den så i min erfarenhet fungerar de bra under en längre tid.

MBP är mycket fina datorer men dyra är de absolut.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Har en 2012 MBP och det är utan tvekan den bästa studiedatorn som finns (subjektivt). OSX flyter på som bara den och bygger dessutom på Unix vilket är nice som civilingenjör. Tycker du att det är för dyrt kan du köpa en begagnad och slänga i en SSD.

Visa signatur

CPU: Ryzen 5600xGPU: 1080 TI ROG Strix RAM:2x16GB G.skill Trident @ 3600MHz MoBo: Asus B550FPSU: Corsair SF750
En resa till Nordkorea
2 dagar i Tjernobyl

Permalänk
Medlem

Ett alternativ kan ju vara att köpa valfri laptop och köra ubuntu eller liknande om du känner att windows är boven i det hela

Permalänk
Medlem

Som Pelegrino (kort) nämner är detta otroligt subjektivt. Jag tyckte priset på MBP var alltför avskräckande så jag valde att köpa en billig Windows-burk med en i5:a, sätta in en SSD och sedan köra dual-boot på denna tillsammans med Linux.

Då jag endast använder min laptop till sporadiskt textarbete och lätt "programmering-on-the-fly" tycker jag att mer prestanda för detta ej behövs. Skall tyngre arbete utföras tycker iaf jag att en stationär med rejäl mus / tangentbord samt 2+ skärmar är att föredra.

Dock tvivlar jag inte på att MacBooken (vare sig air eller pro) är ett bra val, verkar vara datorer med överlag bra kvalitet. Synd att prislappen hakar på detta dock.

Som avslutning kan nämnas att i min studiekrets använder nog ung. 50% en MacBook som sin studiedator, och de resterande 50%:en varianter av Windows/Linux. Så en vattendelare är sannerligen denna fråga.

Lycka till med ditt köp!

Permalänk
Medlem

med iris 6100 så är grafikprestandan rätt okej också så lite cs:go kan du spela ändå. macbooksen lirar väldigt fint med både linux och windows också utifall du får för dig att du inte gillar osx.
trevliga tangentbord osv. rekommenderar! xps 13 verkar ju mycket trevlig med.

Visa signatur

Rgeek L65, hdplex 200w, 4650G, Asrock a520 ITX, Crucial 32gb 3600 cl16, Black ridge.

Permalänk
Medlem

Köpte en Macbook 2009 för lite högskolestudier. Still going strong.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Medlem

Har på jobbet en Macbook Air, i7, 8GB ram och den är riktigt riktigt nice

Skulle lätt köra på en mac. Om du har råd, ta en pro med retina skärm. Är mycket trevligare för ögat att läsa texter när det är högre DPI. Men om du väljer Air, se till att välja 8GB ram, själv använder jag i snitt kring 5GB ram så 4GB skulle vara för lite för mig.

Btw var hittar du MPB för 12500? Via apples hemsida kostar den billigaste 13045 kr med studentrabatten.

Visa signatur

Programmerare -> PHP | HTML | CSS | JS | Java.

Permalänk
Medlem

Jag använde en macbook till mina högskolestudier. Tycker det är utmärkta maskiner för detta.
Glöm inte att du som student har 10% rabatt genom mecenat.

Kör du osx så kommer drivrutiner, fläktstyrning, vänteläge, strömspar, batterilivslängd och liknande fungera klockrent, vilket är precis vad man vill ha ut av en mobil arbetsmaskin. Inget trams, inget krångel, inget pill. Överlag har macbooken bra byggkvalité och jämn kvalité på komponenterna, du behöver inte riskera att få en taskig touchpad eller en jättesunkig skärmpanel, du köper mer än pappersprestandan. Man slipper oroa sig för att tillverkaren inte har tid att släppa ut en biosuppdatering, för de har släppt 10 nya modeller sen i förra veckan.

OSX i sig är också trevligt om du kommer gå en datorlinje, delvis för att du kan göra mycket av linuxuppgifterna i ett operativsystem som är mer användarvänligt.

Du kommer även kunna utveckla program för flera plattformar och testa samtliga plattformar på din macbook.

Med detta sagt, självklart kan du med mycket tid och kunskap leta upp en PC-maskin där allting (inte bara pappersprestanda) är av hygglig kvalité, du kan lägga in en linuxdist, se till att du får allting att lira klockrent och sedan bör den också vara en utmärkt arbetsmaskin. Fördelen är pris samt eventuellt mer val av hårdvara, nackdelen är att det tar tid och att du fortfarande är mer begränsad till vilka OS du kan köra.

Själv valde jag min maskin för att jag ville jobba, ostört, utan distraktion från saker med installationen som behövde fixas.

Visa signatur

Arch | 1440p 165Hz IPS | 7800X3D | 1080ti | 64GB@6GHz | SN850 2TB

Permalänk
Medlem

Ang upplösning. Arbetsyta är ju lite löst låst till upplösning. Så där beror det ju på hur mycket du vill ha plats med kontra till hur bra du kan kisa på en trettontummare

(Tål också att nämnas att virtuella desktops fungerar ypperligt i OSX. Dra med tre fingrar på styrplattan och hoppa över till nästa skrivbord och fyll upp det med mer skit. Sen kan man väl skapa i princip hur många virtuella skrivbord som helst.)

Gamla Macbook Pro utan retina har den förhållandevis låga upplösningen 1280x800. Allt ser rätt stort ut på den, enl min åsikt. Svårt att rymma mycket vettig information enl dagens standarder.

Macbook Air 13" har åtminstone sedan omdesignen 2010 haft 1440x900, dvs lite mer utrymme.

Macbook Pro Retina 13", har ju då alltså 2560x1600, som den kör ett HiDPI-skalat desktop som gör att interfacet ser ut som 1280x800. Dvs, du ser lika mycket som på gamla macbook pro fast med finare detaljåtergivning pga bättre pixeldensitet. MEN, inbyggd finns funktionen att "supersampla" de "effektiva" upplösningarna 1440x900 (hiDPI 2880x1800) eller 1680x1050 (hiDPI 3360x2100) som den skalar ned med något fint filter så det mappas hyfsat övertygande mot skärmens pixlar.

Sen kan man ju slå av HiDPI med diverse tredjepartsmjukvara och få 2560x1600 med standard DPI, som gör saker yttepyttesmå men som samtidigt ger enorm arbetsyta

Personligen på min rMBP har jag nu vant mig rätt bra med att kunna byta storlek på arbetsyta beroende på vad jag gör. Oftast kör jag effektivt 1440x900 medan jag växlar upp till 1680x1050 om jag startar effekt- eller videoredigeringsprogram där jag vet att jag kommer vilja ha plats för mycket.

Att köra non HiDPI 2560x1600 gör jag sällan då saker blir löjligt små, men det är bra att möjligheten finns, tycker jag.

Visa signatur

i7-2700K 5GHz | 32GB DDR3-1600 | ASUS Maximus V Gene | GTX 980 2-way SLI

Permalänk
Medlem

Jag kikar själv på en modell mindre dator för studier.
Har själv fastnat för Surface Pro 3 alternativt 4 om den nu någonsin blir släppt.
Kan vara värt att kolla på!

Visa signatur

Stationär: Core i9 13900k | Asus X790 ROG Strix Gaming-F | 32GB DDR5 | RX 7900 XT | Lian Li PC-O11 dynamic evo
Laptop: Macbook Air | Apple M1

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sony?:

Har på jobbet en Macbook Air, i7, 8GB ram och den är riktigt riktigt nice

Skulle lätt köra på en mac. Om du har råd, ta en pro med retina skärm. Är mycket trevligare för ögat att läsa texter när det är högre DPI. Men om du väljer Air, se till att välja 8GB ram, själv använder jag i snitt kring 5GB ram så 4GB skulle vara för lite för mig.

Btw var hittar du MPB för 12500? Via apples hemsida kostar den billigaste 13045 kr med studentrabatten.

https://www.netonnet.se/art/dator/barbardator/13-14tum/apple-...

Permalänk
Medlem

Glömde nämna det som sålde mig helt gällande apple- Deras trackpad är, utan minsta disput, den bästa trackpaden som någonsin skapats. Efter att du använt den kommer du aldrig vilja använda en annan laptop (förutsatt att du inte giller möss mer)

Visa signatur

CPU: Ryzen 5600xGPU: 1080 TI ROG Strix RAM:2x16GB G.skill Trident @ 3600MHz MoBo: Asus B550FPSU: Corsair SF750
En resa till Nordkorea
2 dagar i Tjernobyl

Permalänk
Medlem

Jag köpte en MacBook Pro 13 Retina Mid 2014 primärt för skolsyfte och måste säga att jag är besviken vad det gäller textrelaterat arbete då Office 2011 inte är särskilt optimerat för retinaskärmen. Jag kör skalad version av osx (1650x1050) och måste zooma in 150% i word för att det ska bli bekvämt att arbeta. Med den zoomen märker jag av att det hackar när jag scrollar mellan sidorna och det är irriterande vid större arbeten. Vet inte hur det fungerar med nya betaversionen av Office eller Apples Pages, men undviker att skriva längre arbeten med macen. Tangentbordet är dock väldigt bekvämt att skriva på, men det går trögt med kommandon i början som inbiten windowsmänniska.

(Kanske är en skitsak för andra, men jag blir förbannad när t.o.m min gamla skoldator med intel celeron 1.3Ghz och 2GB RAM hanterar officepaketet bättre än min macbook vad det gäller upplevelse och produktivitet)

PDF-hantering är halvbra. Känns emellanåt inte så responsivt att pinch-zooma och scrolla igenom pdf'er snabbt. Dock går det blixtsnabbt att bläddra sida med piltangenterna och t.ex. gå till sida 347 av 700, så tror det beror på att osx skalar så många pixlar och hinner inte med.

Annars är det en väldigt bra maskin på många sätt och vis som har en bra allmänprestanda och byggkvalité. Trackpaden med alla smarta gester och osx finurliga funktioner gör väldigt mycket för den totala upplevelsen. Har mest blivit massa kodande i MATLAB för min del (som fungerar ypperligt, väldigt tacksamt med hög upplösning i det programmet), så jag ångrar absolut inte mitt köp. Förvänta dig bara inte en felfri och smooth upplevelse vad det gäller textrelaterat arbete

Permalänk
Medlem

Köpte själv en macbook air 11" 2012 till studier inom geografi/klimatologi och den fungerar utmärkt då office suiten fungerar verkligen hur bra som helst, verkligen min favoritversion speciellt i word och excel. Storleken var underbar och mobil samt att som ovanstående inlägg poängterar så är det verkligen robusta burkar med underbar pekplatta, skärm och tangentbord etc. Perfekt för anteckningar och redigt tentaplugg.

Det jag däremot skulle råda dig är att beroende på vad du skall plugga tänka på om OSX stöjder eventuell mjukvara som du behöver i utbildningen, i mitt fall som ett exempel fanns bara open source GIS (Geografiska informationssytem) och inte den typiska kommersiella ArcGIS mjukvaran som användes mest i utbildningen. Klart man kan köra bootcamp eller dylikt.

Må vara dyra produkten men dom funkar verkligen bra, att ha en härlig maskin till plugget har verkligen underlättat processen för mig. Hade kanske inte varit lika härlig om jag hade snålat med en billig burk.

Visa signatur

Ein Haswell mit ein gtx 970, jawohl!

Permalänk
Medlem

Var i samma tankar som du för ungefär ett år sedan, då köpte jag en MBPr "13 och har inte ångrat mig. Ett jättestort plus jämfört med min gamla Samsung-laptop är trackpaden. Fixar man programmet BetterTouchTool så blir datorn en dröm att arbeta med då man kan anpassa varenda gesture och tryck om man vill. Känner mig klumpig när jag sätter mig vid flickvännens eller pappas Lenovo (som också är bra val) men deras trackpads kommer inte ens i närheten.

Även Spotlight, Macs sökfunktion, är ljusår före Windows sökfunktion. Lägger man dessutom till tillägget Flashlight så får man massor av ytterligare sökfunktioner inbyggt i Spotlight.

Det som fler har tagit upp är vad du ska plugga till. Jag läste .NET-kurser vilket gjorde att jag var tvungen att lägga in dual boot med Windows 8 så jag kunde köra Visual Studio etc. (det finns säkert andra vägar att gå). Det gjorde inte mig något men det tar upp ganska mycket plats på hårddisken att köra den vägen.

Gamla Office var lite skakigt men nu har ju nya Office släpps och utifrån att ha kört beta-versionen så verkar det riktigt bra

Visa signatur

Efter regn kommer jordskred!

Permalänk
Medlem

Körde en MBP 13" 2009 som pluggdator, tyckte den funkade riktigt bra till det. Inte många av mina klasskamraters PC-motsvarigheter överlevde hela studietiden. Bytte nyss upp mig till en rMBP 13" som jobbdator, riktigt trevlig maskin.

Permalänk
Medlem

Jag har själv en Macbook pro 13 Retina sedan hösten 2013 och är skitnöjd med den och kan rekommendera den starkt. Den är enligt mig en perfekt avvägning mellan portabel och kraftfull och håller extremt bra kvalitet, vilket gör den väldigt framtidssäker enligt mig.

Beroende på hur du använder den skulle jag nog säga att en Macbook air 13" ändå kan vara ett alternativ. De räcker gott och väl till att skriva uppsatser på och skriva antecknar på under föreläsningar och håller lätt 3+år.

Håller du på med Photoshop och dylikt skulle jag satsa på Macbook pro Retina men annars hade jag definitivt iaf övervägt en Air. Jag tror dock att en Macbook pro skulle kunna vara ett bättre val i längden eftersom den är såpass mycket bättre prestandamässigt. Sen får man inte glömma skärmen på Macbook pro som är extremt grym. Oavsett vad du väljer så kommer du hursomhelst bli grymt nöjd.

Permalänk
Medlem

Jag ska själv börja plugga på universitet nu i höst och därför köpte jag en ny dator för studier för några dagar sedan. Det blev en Macbook Pro 15'' med dedikerad GPU då jag (oturligt nog) inte kan hålla mig från att gå på det med mest prestanda. Sen så vill jag även att datorn ska låta mig sälja min gamla stationära.

Än så länge kan jag säga att jag älskar OS X. Har aldrig använt det förut i mer än ett par minuter, men är helt klart nöjd. Yosemite flyter på kanon och jag tycker datorn är riktigt smidig för det jag använder den till just nu vilket är lite plugg (sommarkurser), surfning och photoshop.

Jag skulle nog ha klarat mig med 13'' men eftersom jag hade 15'' under gymnasiet så valde jag att fortsätta med det nu, även om det bara är en vanesak. Men jag rekommenderar helt klart en Macbook om budgeten tillåter.

Visa signatur

Notebook: Macbook Pro 15'' Mid 2015 AMD M370X
För svar, citera relevant inlägg.

Permalänk
Inaktiv

Kört MBA 13" ett bra tag, fungerar perfekt för studierna men saknar lite kräm för annat. Ditt förslag är ett mycket bra alternativ

Permalänk
Medlem

Jag är en stor förespråkare för just Apples bärbara lineup, framförallt för att dom är så otroligt välbyggda. 2010 köpte jag en 15" MacBook Pro. Den höll jättebra i 6 månader innan jag spillde ett glas läsk över den (d'oh!). Då gick jag och köpte en 17" istället, för att få den högre upplösningen. Och den funkar lika bra idag som dagen jag köpte den. Det enda är att batteriet inte är vad det en gång var, men jag kan fortfarande få ut 90 minuter normalt användande utan att behöva koppla in strömkabeln. Och det efter över 4 år! Den har dessutom hängt med på 9 månaders resande i USA, samt blivit medsläpad till och från jobbet varje dag i ett år.
OSX är en fröjd att använda när man lär sig det. Vid vardagligt användande och lättare arbete väljer jag OSX alla dagar i veckan. Men för spel och tyngre 3d-arbete och sånt har jag en PC med lite mer kräm i.

Att jämföra är mina erfarenheter med bärbara PC-maskiner. Min första egna dator jag köpte var en bärbar PC (kommer inte ihåg märke) för runt 10k år 2007. Efter ett år kändes det som att den höll på att falla isär: skärmen höll sig knappt uppe, batteriet var totaldött osv. Liknande saker har hänt mina föräldrar med 3 generationer laptops. Till slut lyckades jag förra året övertala min far att köpa en MacBook och sedan dess har jag inte behövt åka hem till dom och agera it-support en enda gång!

Så Apple-datorer må kosta både skjortan och en bit av byxorna, men av min erfarenhet håller dom bra mycket bättre än många bärbara PC-maskiner gör. Nu kan det självklart vara så att det hänt en del på laptopmarknaden sedan jag kollade senast. Och om man betalar 15-20k för en bärbar PC kanske den håller lika bra som en MacBook gör. Där har jag ingen erfarenhet på senare år, så bli inte alltför upprörda Men Apples design och deras unibody i aluminium utstrålar kvalitet som jag inte sett hos någon annan. Samt det som många innan mig nämnt: TRACKPADEN! Den gör det så mycket lättare att använda datorn. Och allt det här är jag, och många andra, beredda att betala för.

Mina .02$

Visa signatur

5950x | 64GB | RTX 4090 | 1000W

Permalänk
Medlem

En liten varning inför MBP med retina skärmarna (har en själv), men börjar snabbt tycka att alla ens andra skärmar har kass upplösning och känns lite oskarpa i jämförelse med laptopen

Permalänk
Medlem

Jag kan tipsa om Dell XPS 13. Sitter på en själv, bästa alptopen jag haft! http://www.dell.com/se/p/xps-13-9343-laptop/pd

Som någon nämnde tidigare, ett alternativ är ju att installera Ubuntu om det är Windows som du tycker är problemet.

Visa signatur

Citera för svar

Stora Owncloud/Nextcloud-tråden: http://www.sweclockers.com/forum/122-server/1212245-officiell...
Jobb: Datacenter Manager
Grundare: https://www.hanssonit.se

Permalänk
Medlem

Jag har precis köpt en MBPr 13 som ersättning för den 4 år gamla 15,6 jag körde förrut. Har läst 1 år hittils på industriell ekonomi och känner att den kommer fungera perfekt

Visa signatur

| i9-10850k | RTX 3080 suprim X | Corsair 7000d | Strix z590-E | 2x LG 27GL850 | RM850x |

Permalänk
Avstängd

Nu har jag ju visserligen själv en Macbook. Men tycker det är en lite väl dyr dator för enbart studier.

Permalänk
Medlem

Om du nu inte verkligen vill ha retina, overvag en Air. Det (val?) fortfarande battre batteritid an alla andra i MacBook-serien, vilket ar guld vart. Man klarar sig utan problem en hel dag i skolan pa bara batteriet sa man behover inte slapa pa sladdar och dynga, leta efter vagguttag, etc. Datorns vikt ar ocksa en trevlig bonus.

Permalänk
Medlem
Skrivet av slanne:

Om du nu inte verkligen vill ha retina, overvag en Air. Det (val?) fortfarande battre batteritid an alla andra i MacBook-serien, vilket ar guld vart. Man klarar sig utan problem en hel dag i skolan pa bara batteriet sa man behover inte slapa pa sladdar och dynga, leta efter vagguttag, etc. Datorns vikt ar ocksa en trevlig bonus.

Är ganska marginellt, men ja, Air har bättre batteritid. Jämförelsen 13" MPBr vs 13" Air:

Air: Upp till 12 timmars trådlös surf
Air: Upp till 12 timmars uppspelning av iTunes-filmer
MPBr: Upp till 10 timmars trådlös surf
MBPr: Upp till 12 timmars uppspelning av iTunes-filmer

Men visst, den är lättare, smidigare och har bättre batteritid. Personligen prioriterar jag prestandan över vikten. Tycker inte att man märker av att den är tunnare speciellt mycket. Beror lite på hur den ska användas antar jag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dajms:

Jag köpte en MacBook Pro 13 Retina Mid 2014 primärt för skolsyfte och måste säga att jag är besviken vad det gäller textrelaterat arbete då Office 2011 inte är särskilt optimerat för retinaskärmen. Jag kör skalad version av osx (1650x1050) och måste zooma in 150% i word för att det ska bli bekvämt att arbeta. Med den zoomen märker jag av att det hackar när jag scrollar mellan sidorna och det är irriterande vid större arbeten. Vet inte hur det fungerar med nya betaversionen av Office eller Apples Pages, men undviker att skriva längre arbeten med macen. Tangentbordet är dock väldigt bekvämt att skriva på, men det går trögt med kommandon i början som inbiten windowsmänniska.

(Kanske är en skitsak för andra, men jag blir förbannad när t.o.m min gamla skoldator med intel celeron 1.3Ghz och 2GB RAM hanterar officepaketet bättre än min macbook vad det gäller upplevelse och produktivitet)

PDF-hantering är halvbra. Känns emellanåt inte så responsivt att pinch-zooma och scrolla igenom pdf'er snabbt. Dock går det blixtsnabbt att bläddra sida med piltangenterna och t.ex. gå till sida 347 av 700, så tror det beror på att osx skalar så många pixlar och hinner inte med.

Annars är det en väldigt bra maskin på många sätt och vis som har en bra allmänprestanda och byggkvalité. Trackpaden med alla smarta gester och osx finurliga funktioner gör väldigt mycket för den totala upplevelsen. Har mest blivit massa kodande i MATLAB för min del (som fungerar ypperligt, väldigt tacksamt med hög upplösning i det programmet), så jag ångrar absolut inte mitt köp. Förvänta dig bara inte en felfri och smooth upplevelse vad det gäller textrelaterat arbete

Det med Word är riktigt störande, dock funkar ju pages hur bra som helst så använder det istället. PDF'erna har vart riktigt sega att scrolla igenom men detta ska tydligen vara löst med den nya versionen av operativsystemet.

Med vänlig hälsning Coenic

Permalänk
Medlem

Köpte en 13" MBPr, late 2014, 8GB RAM och 256GB SSD just för högskolestudier. Är mycket nöjd än så länge!

Sparar allt i en mapp som synkas till Dropbox, och VIPS! så har jag mina anteckningar överallt; på mobilen, på min iPad, på min stationära dator hemma, på min NAS/HTPC.

Batteritiden är det jag gillar allra mest, blir fortfarande imponerad över hur pass länge det räcker.

Men allt är inte solsken och rosor; Word för Mac är märkbart sämre än Windows-versionen. Det är en massa små saker, exempelvis att den inte förhandsgranskar ändringar av exempelvis typsnittsstorlek, färg och liknande (vilket Windows-versionen gör).
Office 2011 var inte designat för Retina skärm. Har bara testat 2016-versionen lite snabbt, men om jag minns rätt så är dock denna anpassad för Retina. Inget jag stört mig tokmycket på, dock.

I övrigt är jag nöjd. Behöver jag prompt Windows så har jag dragit in Win10 på en bootcamp-partion, så det är bara att boota upp det om de behöver

Mvh,
Jonathan

Visa signatur

---

Permalänk
Medlem

Jag äger en Macbook pro retina 13 från late 2013 som jag hade under mina två sista år på universitetet. Valde den pga. kvaliteten och lång batteritid. Nöjd, helt klart.

Visa signatur

7800X3D
4090 G OC