Intel bryter Tick-Tock-modellen – Cannonlake på 10 nanometer skjuts på framtiden

Permalänk
Medlem
Skrivet av Broken-arrow:

Är så mycket mer än det som gör en bra processor. Men för strömförbrukningens skull blir det en fin buff framåt. Inget att ersätta SB med, men bygger man nytt och Zen ligger runt SB till lägre pris än Intel , så kan det vara givet val till en spelburk.

Dock är konsumenter helt insnöade att det ska stå Intel, helt enkelt bättre kvalité på datorn (även om det inte är sant).

sant om ZEN ska ha 40% bättre ipc prestanda än excavator blir det kanske till och med ivy bridge prestanda (som egentligen presterar nästan likadant) men har planer att bygga en zendator om 2 år med förmodligen ett billigare artic island kort som klarar 4k;)

Permalänk
Skrivet av Niklad:

sant om ZEN ska ha 40% bättre ipc prestanda än excavator blir det kanske till och med ivy bridge prestanda (som egentligen presterar nästan likadant) men har planer att bygga en zendator om 2 år med förmodligen ett billigare artic island kort som klarar 4k;)

Ja verkar om det hela stämmer bli en grym cpu, synd att konsumenter troligen inte gå över i första taget. Krävs kraftig övertalning och bra laptops med amd cpu:er i över 5000 kr , alltså lite mer "premium laptops".

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Medlem

Okej.. ny propp för mig slutet av 2017 då..

Visa signatur

CPU I9 9900K@4,7Ghz |EVGA GTX 2070 Super 10365p Timespy 3DMark |Ram 32GB CorsAir DDR4 Vengence PRO |Define R6| ASUS Strix Z390F | M.2 SSD Evo 970 1TB |CorsAir 750W | Acer 27" Predator XB271HU | Win 10 Pro

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Matwik:

Okej.. ny propp för mig slutet av 2017 då..

Hehe, tänkte precis detsamma. Ser ingen poäng i att köpa dessa medelmåttiga prollarna om det nu ska komma mycket bättre inom 2 år.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bengt-Arne:

Som detta?
https://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/46725.wss

IBM har i mer än +20 år letat efter en fortsättning i olika former, här är det quantum och tidigare så var det transistorer med tunneling effekt. Verkar som IBM släpper en del av forskningen och gör den fri för den som vill fortsätta,
Det som kommer är troligen inget okänt, däremot så kommer det troligen inte att ske någon större krympning enligt Moore's lag. Vad som behövs är en ersättare som bibehåller eller ökar hastigheten med en bra mycket mindre energiförlust, då det är förutsättningen för att göra större, snabbare och energieffektiva kretsar.
Tidigare så har ju en krympning givit något av ovan och då även en större vinst genom att man fått ut mer kretsar vi en krympning, nu blir det istället förenklingar i tillverkning som kan stå för vinstökning viket även det är svårt.

http://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1257734
http://www.zurich.ibm.com/st/post_cmos/nanowires_modeling.htm...
http://grantome.com/grant/NSF/ECCS-0701635
http://www.researchgate.net/publication/228723526_Low-Voltage...

Ja, det är väl ungefär det jag var ute efter. Tror även man får börja titta på att effektivisera hur Wafers utformas. Så länge de är runda kommer man ju alltid tappa en del dies.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Tommy:

Tycker snarare att det betyder att Intel inte känner sig hotade av sina konkurrenter och därför väljer att dra ut på 14nm till det yttersta och därmed maximera sin vinst med minimala utgifter. Jag kan ju ha fel, men tycker det här verkar dåligt för konsumenter, utvecklingen sker inte så snabbt som den skulle kunna göra med bra konkurrens.

Läs igenom tråden som hör till nyheten om att IBM lyckats tillverka kretsar på 7 nm. Där står det en del om svårigheterna med att tillverka så små kretsar. Här är en bra sammanfattning annars: https://en.wikipedia.org/wiki/Extreme_ultraviolet_lithography

Vi har saker som att det idag används en IR-laser i megawatt-klassen för att få ut under 100 W EUV som används till exponeringen, något som är för lite för att användas i industriell skala. Verkar mer troligt att man får använda en synkotron eller "free-electron laser" vilka är sjukt häftiga apparater men de är inte testade för det här än så det finns inga färdiga apparater att köpa. Det tar ett tag att få ordning på sånt. EUV är för övrigt på gränsen till joniserande vilket ställer till det rätt mycket i tillverkningen. Du kan till exempel skjuta sönder masken eller så exponeras saker under den för att du slår ut nya fotoner. Mängden energi man måste dumpa in ställer också till med problem för risken är att man kokar bort masken. Ett problem som jag tyckte var riktigt häftigt är att vi är nere på nivåer där shot noise ställer till med problem.

Så tittar man på det rent tekniskt så finns det inte mycket som talar för att Intel kan tillverka kretsar på 10 nm i någon större skala inom en överskådlig framtid. Det handlar alltså mer om fysik än konspirationsteorier om ogliopol. De har fullt upp med att slås mot ARM på plattor och telefoner som är den marknad som håller på att ta över. Sen behöver de hålla ett öga på IBM och POWER som är på gång med lite nya intressanta saker på serversidan. Utöver det måste de ju göra något för att få folk att uppgradera sina datorer. Det är inte som förr när man uppgraderade efter två år för att processorn var för långsam. Nu verkar folk i allmänhet sitta kvar på datorn tills den fysiskt går sönder istället. Det är inte bra för affärerna. De har redan dumpat många miljarder dollar på 10 nm noden som de nog vill se någon sorts avkastning på. Samsung/GloFo har en 14 nm igång. TSMC vänstas dra igång sin 16 nm FinFET nu till hösten. Så Intel sitter inte på en stor ledning längre som de gjorde för ett år sedan.

Skrivet av SeF.Typh00n:

Varför ska frekvensen spela roll?

För att IPC för vanliga desktoppapplikationer har varit hyfsat konstant ett bra tag. Verkar som att vi asymptotiskt närmar oss ett praktiskt max. Har för mig Yoshman nämnt 2,5 i andra trådar. Då har vi i praktiken bara klockfrekvensen kvar att leka med men kisel verkar inte tycka om frekvenser över 4 GHz utan att strömförbrukningen drar iväg alltför mycket. Fast det verkar ju mer troligt att man tittar på dyrare halvledare för att peta upp frekvenserna än att man hittar ett nytt sätt att trolla fram signifikant mer parallellism från programmen. IBM använde SiGe i sin testkrets på 7 nm och den borde hålla för högre frekvenser. Fast den är dyrare så frågan är hur många som kommer vara intresserade av att betala för det.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem

Får helt enkelt ta med mig faktum att tillverkningen av processorer börjar nå en väldigt hög teknisk svårighetsgrad idag. Jag är kan inte annat än hålla med om era åsikter efter många långa förklaringar om teknikproblemen som faktor utöver marknadskonkurrensen jag förespråkade tidigt i tråden.

Permalänk

Tick-Tock-Toe gäller nu.

//LD

Visa signatur

http://www.earth-dog.com - Metal for Muthas - Gore for Ghouls!