Guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution)

Permalänk
Entusiast

Guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution)

Förord:
Vill ni skippa allt dravel, svammel och annat flummeri från min sida?
Gå då raka vägen till rubriken "Den stora listan" längre ner.

Välj grafisk miljö istället för distribution.

Valmöjligheterna är många, och oerhört förvirrande. Även för de vana användarna av de olika Linux-distributionerna.
För en vanlig användare är det inte så intressant vad för verktyg och bibliotek som finns bakom kulisserna, utan intresset ligger i valet av den grafiska miljön. Många förvirrar valet av distribution med valet av grafisk miljö. Och det är det vi skall gå igenom här.
Efter den här lilla genomgången, är det tanken att det skall bli mycket lättare att välja en distribution utifrån den grafiska miljön man föredrar.

Skrivbordsmiljö eller fönsterhanterare?

De grafiska miljöerna kan delas upp i två läger:
De minimalistiska fönsterhanterarna och de kompletta skrivbordsmiljöerna.
Vad som skiljer dessa två läger från varandra, är det som just nämndes: minimalism eller komplett.

Minimalistisk miljö
En minimalistisk miljö innehåller bara det som behövs för att kunna starta program, hantera fönster, och växla mellan programmen. Allt annat måste kompletteras med oberoende tredjepartsprogram. Dessa benämns som fönsterhanterare, just för att de hanterar grafiska fönster, och inget mer. Vill man ha mer funktionalitet utöver att kunna flytta runt meningslösa tomma fönster, så får man lov att installera det själv. Vill man ha en filhanterare, så får man välja en och installera den separat. Vill man ha en texteditor, så får man lov att välja en och installera... och så vidare...
Fördelen med detta är att man själv får skapa sin egen arbetsmiljö utifrån ens egna preferenser. Men detta kräver att man vet vad man skall välja också. Vet man inte vad man skall installera eller inte, så är det i regel bättre att gå på en komplett grafisk miljö istället.
Nackdelen med detta är att det kan bli en rörigt lappverk av program som använder olika sorters bibliotek, som i sin tur kan göra att det inte ser homogent ut. Ett KDE-program här... ett Gnome-program där... en XFCE-widget och några Unity-paneler... Ja... det blir en sorts "Frankensteins monster" om man inte vet vad man gör. Slutresultatet kan bli mycket mer tungdrivet än en skrivbordsmiljö om man inte tänker sig för, för att inte tala om hur hemskt det kan se ut då de olika biblioteken från de olika miljöerna ser olika ut.

Komplett miljö
En komplett miljö levererar allt det där extra som behövs för just en komplett arbetsmiljö. Oftast inkluderar detta filhanterare, texteditorer, kontrollpaneler, startmenyer, widgets, ikonteman, kontorssviter, bildredigeringsprogram, spel... och mycket mer.
Och hur mycket som inkluderas varierar mellan de olika miljöerna. Dessa benämns som skrivbordsmiljöer, för att de ger en allt för ett typiskt digitalt skrivbordsarbete. Oftast kan man själv påverka vad som skall inkluderas eller inte, i form av paket som installeras eller avinstalleras.

De olika biblioteken

I stycket ovan pratade vi om "Frankensteins monster", och de olika miljöernas underliggande bibliotek.
Om man inte tänker sig för, så slutar det i att man skapar en ännu mer tungdriven miljö än vad man ursprungligen tänkte sig.
Det hela grundar sig i de bibliotek som utgör grunden för de olika miljöerna. Samma bibliotek återanvänds även i den uppsjö program till Linux som finns där ute. Det är till en stor fördel om man väljer program som baserar sig på samma bibliotek som den skrivbordsmiljö man valt.

Exempel på detta är:
Filhanteraren "Nautilus", som använder GTK-biblioteken, precis som alla andra Gnome-program.
Filhanteraren "Dolphin", som använder QT-biblioteken, precis som alla andra KDE-program.

Vad gör dessa grafiska bibliotek?
De ansvarar för utseendet och funktionen. Det vill säga hur knappar, rull-listor, fönster, kryssrutor och allt annat ögongodis ritas upp på bildskärmen.
Till dessa bibliotek kommer även teman, som kan ändra utseendet. Dessa tema-paket innehåller bilder och instruktioner på hur de olika komponenterna skall ritas och med vilka färger. Om de skall ha kantiga eller rundade hörn. Tjockleken på fönsterlisterna. Teckenstorlek med mera.

Vet man vad dessa bibliotek handlar om, så är det lättare att välja miljö, och program och fortfarande hålla sitt system vältrimmat och snyggt.

De stora biblioteken.
Det finns idag två primära bibliotek de flesta grafiska miljöerna använder sig av.

  • QT
    KDE och andra besläktade miljöer använder uteslutande QT -biblioteken.

  • GTK+
    Gnome, och besläktade miljöer använder uteslutande GTK+ -biblioteken.

De övriga biblioteken.
Jag kommer inte att gå igenom dessa, utan nämner bara några av de "vanliga övriga" biblioteken.
Det finns ännu fler än dessa, men de här är de som de flesta av oss stöter på förr eller senare.

  • wxWidgets

  • Tcl / Tk

  • Java / Swing

Olika typer av fönsterhantering.

Man klickar på ett programs namnlist, och drar den lite åt sidan. Sedan klickar man på ett annat programs namnlist som ligger bakom den första. Den hoppar då fram. Man flyttar den lite godtyckligt åt andra hållet. Båda programmen överlappar varandra fortfarande lite grann, men det gör inget för det mesta väsentliga syns redan bra som det är. Man nöjer sig med den godtyckliga placeringen.
De flesta av oss känner till den här metoden, och de flesta av oss är rätt invanda med att hantera programfönster på det här sättet. Inget man tänker så mycket på.
Men det finns fler metoder att hantera program på än med flytande fönster.

En annan metod att hantera flera program samtidigt, som många datorvana börjar ta till sig allmer idag, är sida-vid-sida metoden. (Engleska uttrycket "Tiling" har tyvärr ingen bra svensk översättning).
Istället för att användaren själv, helt godtyckligt, placerar programfönstrena och ändrar eras storlek, så tar datorn över uppgiften, och placerar ut alla programmen på ett optimalt sätt så att de ligger kant-ikant, sida vid sida. På så sätt utnyttjas hela bildskärmsytan optimalt och utan att programmen inkräktar på varandras utrymmen.
Detta ger användaren mer tid till att sköta sitt arbete då användaren inte behöver bekymra sig om fönsterplacering.

Se följande skärmdumpar för exempel:

Den snabbtänkte frågar nu varför det finns fönsterhanterare för just sida-vid-sida metoden. Kan man inte lika gärna köra det klassiska flytande läget och placera ut fönstrena, Resultat blir ju densamma. När man väl placerat ut fönstrena är man ju redan igång och arbetar.
Det kan nog ligga en del i det. Men tänk er en situation där man stänger och öppnar nya fönster hela tiden. Programmering är ett exempel. Där öppnar och stänger man textfiler i en flygande följd för att klippa, kopiera och klistra textstycken hela tiden. Ett flitigt datautbyte mellan flera olika texteditorer och utvecklingsmiljöer. Visst finns det tabbar att tillgå, men det är inte lika effektivt när det kommer till arbetsflödet. Tabbar fungerar bra på webbläsare, där man ändå bara läser en sida i taget.
När det kommer till att byta data mellan två fönster är det effektivare att ha de i separata fönster. Vilket tidsslöseri det är att behöva placera varje nytt fönster från texteditorn eller vadän för program man arbetar med. Det är där som sida-vid-sida metoden kommer in i bilden. De automatiserar fönsterplaceringen på ett optimalt sätt direkt, och ens arbetsflöde ökar markant.

I listan nedan komer det att anges vad för typ av fönsterhantering den grafiska miljön använder sig av. Typen anges antingen som "Stacking", eller som "Tiling"
En del miljöer är också hybrider. De kan effektivt växla mellan båda metoderna. Då anges typen som "Hybrid".

Den stora listan.

Äntligen.
Nog med dravel, svammel och onödigt slöseri av luft, kärnkraft och Internet. Låt oss nu gå igenom några av de olika valen som finns där ute. Vilka fördelar och nackdelar respektive val har.
De videofilmerna om respektive miljö kan handla om en något äldre version än vad som är ute i skrivande stund, men ha överseende. Jag har försökt att titta på videor som koncentrerar sig på själva miljön, och inte så mycket annat icke relevant tjafs.
Dessa videor varierar i kvalitet. Jag själv skulle gärnafixa fram videor på egen hand, men det tar på tok för mycket tid. Tid som jag inte har tyvärr. I framtiden kanske, men inget jag lovar.
Har ni tips på andra videofilmer som visar respektive miljö bättre än de videor jag länkat är ni mer än välkomna att kasta in länkar i tråden nedan, så ser jag efter vad jag kan göra.

Först ut kommer de kompletta skrivbordsmiljöerna.

  • KDE 4
    Hemsida: https://www.kde.org/ - Bibliotek: QT 4 - Skärmdumpar: "Screenshots" från KDE's hemsida
    Typ: Stacking.

    Detta är enligt min mening den mest kompletta skrivbordsmiljön av dem alla. En komplett installation av KDE ger en verkligen allt man kan tänkas behöva i vanligt arbete och det vardagliga digitala livet. Det är sällan en "vanlig användare" behöver ladda ner något utöver.
    KDE är också oerhört konfigurerbar, och när man väl djupdyker i KDEs kontrollpaneler, så inser man snart att det är nästan ingenting gom inte lämnats konfigurerbart på ett eller annat sätt. KDE har en oerhört stor potential i att skapa en unik och anpassad miljö för varje enskild individs behov.
    KDE 4 introducerar också aktiviteter, vilket är en smidig utökning eller tillägg till virtuella skrivbord.

    Fördelar:

    • En mycket komplett uppsättning av program medföljer "per standard".

    • QT-bibliotekets smidighet att anpassa utseendet.

    • Widget-systemet integreras i KDE-miljön. Stort utbud av Widgets att ladda ner.

    Nackdelar:

    • Något långsam att ladda in efter inloggning. (Flyter på oerhört väl när det väl har laddat in.)

    • Mest resurskrävande miljön hittills. (Ingen match för en modern dator dock.)

  • Gnome 3
    Hemsida: http://www.gnome.org/ - Bibliotek: GTK+ 3 - Skärmdumpar: "Discover Gnome" på Gnome's hemsida
    Typ: Stacking.

    Gnome visar var skåpet skall stå när det gäller att gå den fina balansen mellan enkelt användande och bra inställningsmöjligheter.
    Detta gör också att Gnome känns rappt i alla avseenden i allt från inladdning efter inloggning, körning och till avslutande vid utloggning.
    Gnome använder många element från Mac OS X miljön, och en Apple-användare kommer att känna sig hemmastadd relativt snabbt när det kommer till navigering.

    Fördelar:

    • En bra balans mellan enkelhet och inställningsmöjligheter. Inte för enkel, och inte för avancerad.

    • Inte fullt så resurskrävande som KDE, och det utan att tumma för mycket på funktioner.

    Nackdelar:

    • Kan ej köra Applets/widgets i paneler.

    • Inget smidigt sätt att reglera vilka notifieringar man får, och vad de gör. Kan stundom kännas lite väl irriterande.

  • XFCE 4
    Hemsida: http://www.xfce.org/ - Bibliotek: GTK+ 2 - Skärmdumpar: "Screenshots" från XFCE's hemsida.
    Typ: Stacking.

    Någon som föredrar det klassiska skrivbordsläget, men ändå vill ha en modern tappning av det?
    Då är detta miljön som kommer att falla er i smaken. Här bjuds en klassisk arbetsmiljö med en liten nypa "Gnome/Mac OS" tillsammans med en uppsättning program och sviter för typiskt enklare datorarbete. Och detta utan att dra in mastodonterna och bautastenarna i hallen.
    Har man dessutom en något åldersdigen dator med en aning begränsad mängd RAM-minne, kan det här bli en bra miljö som ger en det mesta som de andra två stora miljöerna nämnda ovan utan att få datorn att gå på knäna och gråta av smärta.

    Fördelar:

    • Så mycket för så lite. Inte totalt komplett, men det är inte långt ifrån.

    Nackdelar:

    • Något begränsade inställningsmöjligheter, men det är kanske inte därför man väljer XFCE.

    • Använder den något åldersdigna GTK+ 2 bilbiteket. De flesta GTK+ programmen går över till GTK+ 3.

  • LXDE 0.8
    Hemsida: http://www.lxde.org/ - Bibliotek: GTK+ 2 - Skärmdumpar: "Screenshots" från LXDE's hemsida.
    Typ: Stacking.

    Klassiskt skrivbord med den klassiska startmenyn i den klassiska bottenpanelen.
    Det här är Linux-världens svar på det klassiska Windows-skrivbordet som introducerades i Windows 95, och som används i Windows upp till Windows 7. En typisk Windows-användare känner sig hemmastadd relativt snabbt.
    LXDE är dessutom oerhört resurssnål, och jag vågar påstå att detta är den mest resurssnålaste skrivbordsmiljön.

    Fördelar:

    • Mycket resurssnål för att var en skrivbordsmiljö.

    Nackdelar:

    • Utvecklingen verkar lite ostadig. Huvudutvecklaren vill byta biblioteket från GTK till QT, och det skapar lite underligheter i framtida versioner. Framtida versioner av LXDE byter till biblioteket QT, men huruvida detta stabiliserar sig i "Razor QT" eller "QTDE" vet ingen ännu. Håll ögonen öppna.

    • Använder den något åldersdigna GTK+ 2 bilbiteket. De flesta GTK+ programmen går över till GTK+ 3.

  • Unity
    Hemsida: https://unity.ubuntu.com/ - Bibliotek: GTK+ 3 - Skärmdumpar: "Discover Gnome" på Gnome's hemsida
    Typ: Stacking.

    Canonical, företaget bakom distributionen Ubuntu, har skapat en egen variant av Gnome 3, och integrerat en hel drös funktioner. Synnerhet i sökfunktionen.
    Gnome har en ganska kraftfull sökfunktion, som Canonical har byggt vidare på och bjudit in tredjepartsleverantörer som fått integrera sina tjänster. Multimediabibliotek serverat direkt i sökresultaten.
    Man kan se Canonical lite som Linux-världens motsvarighet till Google.
    Detta har gjort Unity till en "internet-miljö" med mycket hämtat från Gnome 3.

    Fördelar:

    • Den utökade sökfunktionen, och valmöjligheten att ta bort eller lägga till tredjepartslevernatörer av olika tjänster.

    • Lättanvänd.

    • Touchskärms-läge. TV-läge.

    Nackdelar:

    • Panelerna är inte fullt så anpassningsbara som den kunde ha varit.

    • Stundom lite väl begränsad när man väl sätter igång med seriöst arbete med multipla program.

    • Inte lika tillgängligt i andra distributioner utöver Canonicals egna.

    • Spårning av användarens sökningar i Unity sker, och samlade data skickas till Canonical.

Härnäst kommer listan om de minimalistiska miljöerna. Fönsterhanterare och liknande.

  • Fluxbox
    Hemsida: http://fluxbox.org/ - Bibliotek: Egen intern - Skärmdumpar: Skärmdumpar från Fluxbox's hemsida.
    Typ: Stacking.

    Snabb, optimerad och minimalistisk.
    En tom bakgrund, en högerklicksmeny och en tunn aktivitetslist med tillhörande klocka.
    Där har jag beskrivit hela upplägget i fluxbox.
    Då Fluxbox inte använder något extern grafisk bilbiotek såsom QT eller GTK gör den oerhört "portabel". Paketberoendena är få.

    Fördelar:

    • Få externa beroenden gör Fluxbox till en smidig oljad blixt. Kan med fördel köras på extremt begränsade system.

    Nackdelar:

    • Många inställningar kräver manuellt rotande i konfigurationsfiler med texteditor. (Vissa ser detta som en fördel)

    • Lite väl statisk i upplägget. Man kan byta färgtema och flytta på panelen, men det är också i stort sett det hela.

  • Openbox
    Hemsida: http://openbox.org/wiki/Main_Page - Bibliotek: Egen/GTK+/QT - Skärmdumpar: Skärmdumpar från Openbox's hemsida.
    Typ: Stacking.

    Lik fluxbox med en bakgrund och tillhörande aktivitetspanel.
    Likaså oerhört liten och portabel då även Openbox inte använder sig av några externa grafiska bilbiotek.
    Däremot är Openbox mycket mer anpassningsbar. Det mesta går att flytta om och ställas in.
    Till detta kan Openbox smidigt integreras med Gnome, KDE och XFCE, och kan använda sig då av element och komponenter från respektive skrivbordsmiljö.
    Detta ger Openbox stora möjligheter att skapa en egen individuellt anpassad arbetsmiljö, trots att den bara är en enkel fönsterhanterare

    Fördelar:

    • Få externa beroenden gör Openbox till en smidig oljad blixt. Kan med fördel köras på extremt begränsade system.

    • Har möjligheten att integrera sig väl med Gnome, KDE och XFCE.

    • Exemplarisk Wiki-sida med väl utförliga instruktioner och intressanta förslag.

    Nackdelar:

    • Tjah... jag kan inte komma på nåon i skrivande stund. Tipsa mig

  • i3
    Hemsida: https://i3wm.org/ - Bibliotek: Egen - Skärmdumpar: "Screens" på i3's hemsida.
    Typ: Tiling.

    Sakta i backarna. Det här handlar inte om Intels i3 processor, utan om fönsterhanteraren i3.

    Det här är en oerhört kompakt och smidig fönsterhanterare som skiljer sig från mängden.
    Kasta ut musen, för här är det tangentbordet som gäller. Det här är fönsterhanteraren som gör hollywood-myten om hackare sann.
    Plita frenetiskt på tangentbordet likt en tangentbords-ninja, och se hur fönster ploppar upp och försvinner i en rask takt. "look at ma mad h4xx0r sk1115 !!oneone11eleven!"
    Vilket arbetsflöde man kan få till när man slipper flytta ena handen från tangentbordet till musen. Här gäller det att händerna aldrig får lämna tangentbordet... någonsin.

    Värt att notera är att i3 kan visa fönster i flytande läge (Stacking), Men det besegrar lite av syftet med i3. Däremot så säger jag inte att det är en dålig funktion. Faktiskt en vettig funktion som bör användas sparsamt till de program som är beroende av att visas med bestämda proportioner. Exempel på dessa är videospelare, bildredigering med flera...
    Därför anser jag att i3 är en renodlad tiling fönsterhanterare med en extra funktion, snarare än vad det är en hybrid.

    Fördelar:

    • Väldigt musoberoende.

    • Oerhört litet avtryck i systemet. 918KiB totalt. Får lätt ledigt plats på en gammal diskett.

    Nackdelar:

    • Väldigt tangentbordsberoende.

  • Awesome
    Hemsida: http://awesome.naquadah.org/ - Bibliotek: Egen - Skärmdumpar: "Screenshots" på Awesome's wikisida.
    Typ: Hybrid.

    Awesome är en hybrid som tar de bästa av två världar. Kan simultant hantera fönster i både tiling och floating-läge. Perfekt när man använder program som mår bäst i respektive hanteringstyp utan att behöva tumma åt det ena eller det andra.

    Fördelar:

    • Hybridlösning. Varför välja när man kan få båda?

    Nackdelar:

    • Behöver lite programmeringskunskaper för att kunna konfigurera.

  • Enlightenment
    Hemsida: https://www.enlightenment.org/ - Bibliotek: EFL - Skärmdumpar: "Screenshots" på Enlightenment's hemsida.
    Typ: Stacking.

    Nu tar vi och lugnar ner oss lite. Ja. Det stämmer.
    Jag har placerat den här under kategorin "fönsterhanterare" istället för "skrivbordsmiljö".
    Det finns anledningar till detta, så läs på.

    Enlightenment är den vackra svanen bland de grafiska miljöerna. Enlightenment är skapat i syfte att se vacker ut. Eyecandy galore.
    I begynnelsen var Enlightenment bara en enkel, men vacker fönsterhanterare. Dock har den på sistone kompletterats med egna programsviter inkluderandes lite av varje.
    Till detta har det även skapats ett grafiskt bilbiotek som är tänkt att sitta tillsammans med Enlightenment: "Enlightenment Foundation Libraries". "EFL" kort och gott.
    Program som använder EFL-biblioteken får samma utseende som esten av Enlightenment-miljön, och smälter in mycket bättre än andra program.
    EFL-baserade program är därför också mycket snyggare.

    Enlightenment har visserligen kompletterats med en del viktiga funktioner, paneler, menyer med mera, men allt finns inte där ännu. Och med tanke på att detta är tänkt att vara mer minimalistisk än komplett, så landar denna miljö ändå under kategorin "fönsterhanterare" trots allt.
    Miljön är under ständig utveckling, och det händer en del med ojämna mnellanrum. Man bör se detta som en miljö under utveckling. DEt finns en orsak till varför den fortfarande bara har major versionsnummer 0, vilket tyder på att det är "Work in Progress / WiP".

    Personligen hoppas jag att fler program kommer att skapas med EFL-biblioteken bakom sig. Det behövs.

    Fördelar:

    • Ögongodis deluxe.

    • Den mest kompletta fönsterhanteraren. Kan *nästan* räknas som en komplett skrivbordsmiljö.

    Nackdelar:

    • Bara *nästan* en komplett skrivbordsmiljö. Är inte riktigt där ännu. Dock inte så svårt att komplettera med det där sista som behövs.

    • Inte alltför många program använder EFL-biblioteken. Detta gör att en del av ens tänkta arbetsmiljö inte alltid följer det vackra utseendet som Enlightenment är känt för.

Konstruktiv kritik och förslag är mer än välkommet. Skriv bara i tråden nedan om vadän ni har på hjärtat (eller pumpen), så ser jag vad jag kan göra.
Guiden uppdateras ständigt, så se til latt hitta tillbaks med jämna mellanrum. Fler alternativ kommer att läggas till.

På återseende...

Lämnar beta-stadiet. Lägger till Enlightenment. Spacklar om taggarna.
Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Mycket bra initiativ! Kan vara väldigt bra, speciellt för de nya Linux-användarna. Nu får man väl hoppas på få slippa "Vad ska jag köra?"-trådar.

Visa signatur

AMD R5 1600 3.2 GHz | Gigabyte AX370 Gaming K3 | Corsair Vengeance LP 2x8GB 3200MHz CL16 | Sapphire RX580 Nitro+ 8GB | Phanteks Eclipse P400S | 1x Samsung 970 EVO 500GB 1x WD 500GB | Windows 11 Pro

Permalänk
Medlem

Tack!!!

Visa signatur

12c/24t 4.0GHz (Zen2) • 2x16GiB 3200MHz C14 • RTX 2080 FE 1965MHz 7000MHz • X570 I PW • Ghost S1 MKII

Permalänk

Detta gillas starkt

Visa signatur

Arch Linux + Mate + Herbstluftwm = <3

Permalänk
Medlem

Intressant, jag har precis börjat titta p[ linux etc. En noob fråga bara.
Som gnome, är det skrivbordmiljön som t.ex. Ubuntu använder? För bilderna såg ut lite som ubuntu?
Om man kör ubuntu kan man då ändra skrivbordsmiljö om man vill det till ngn av de andra?

Visa signatur

AMD Ryzen 1500X @ stock | Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB | Asus ROG Strix B350-F Gaming | 2x8GB 3200MHz Corsair | EVGA Supernova G3 550W | Acer XF270HUA 1440P 144MHz Freesync

Permalänk
Entusiast
Skrivet av stimpen:

Intressant, jag har precis börjat titta p[ linux etc. En noob fråga bara.
Som gnome, är det skrivbordmiljön som t.ex. Ubuntu använder? För bilderna såg ut lite som ubuntu?
Om man kör ubuntu kan man då ändra skrivbordsmiljö om man vill det till ngn av de andra?

Ubuntu använder sig av en egenanpassad variant av Gnome 3. De kallar sin miljö för Unity. Det är en skrivbordsmiljö som Canonical vidareutvecklat just åt Ubuntu. Jag kommer att inkludera den i guiden. Men först måste jag uppdatera mig själv om den, då det var ett bra tag sedan jag provade den.

edit:
Du kan enkelt installera valfri miljö. Efter installation begöver du bara lpgga ut, och vid inloggningen byta miljö genom att klicka på ikonen bredvid användarnamnet.
Tänk på att en miljö består av flera paket som bör installeras. Man kan i regel installera ett kombinationspaket, som i sin tur innehåller alla nödvändiga paket för miljön ifråga. Dessa kombinationspaket går under benämningen "meta". t.ex kde-meta eller kde-full för hela kde-miljön.

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Medlem

Mycket trevligt initiativ till guide, ett litet förslag jag har är att slänga in några bildexempel i guiden. Eftersom det handlar om grafisk miljö känns det nästan lite ironiskt att inte ha med en enda bild i guiden . Förstår att det inte går att konkret visa att "Gnome ser ut exakt så här", men några övergripande exempel skulle nog vara trevligt, om inte annat för att ge en paus i läsningen.

Permalänk
Medlem

Härligt initiativ!
Angående LXDE, LXDE-qt och Razor-qt gick samman och har bildat LXQt. Det finns inga planer på att lägga ner LXDE pga av det. Det utvecklas fortfarande.

Sen får du inte glömma bort MATE, Cinnamon och Enlightenment. 😉
Kanske har glömt något DE själv.
Edit: Kom på, Pantheon ifrån elementary OS och Budgie ifrån Evolve OS, men det kanske börjar bli överkurs.

Edit: Kom på att Enlightenment använder sitt eget bibliotek, EFL.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

CPU: Ryzen 3600 | RAM: 16GB (2x8GB) Crucial | MB: Gigabyte B550M AORUS PRO-P | GPU: RX 6700XT MERC 319 | Chassi: FD Arc mini R2 | PSU: CM700V | SSD: Gigabyte NVMe 1TB | Monitor: LG 27GN800 | Input: CM Quick Fire TK, Roccat Kone Pure Optical, Steam Controller | OS: Garuda Linux

Steam Deck har tagit över datorn :)

Permalänk
Medlem

Skönt att någon till slut kom att skriva ihop en sådan här post. Har haft tanken åtskilliga gånger (typ, varenda gång folk inte kan skilja mellan DE/WM/dist ) men har aldrig fått häcken ur. Hoppas den blir avslutad och klistrad inom en snar framtid!

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk
Entusiast

Uppdatering: 2014-12-11

Guiden är uppdaterad. Om ni ser några felaktigheter så tveka inte att kasta en eller ett par stenar på mig. Stora stenar.
Kan vara allt från trasiga länkar till stavfel och övrigt hjärnsläpp.

Ändringar:

  • Fönsterhanterare har lagts till i listan: Fluxbox, Openbox, i3

  • Ytterligare skrivbordsmiljö har lagts till i listan: Unity.

  • Youtube-videor har tillkommit.

...och så lite QnA:

Skrivet av Tommy:

Mycket trevligt initiativ till guide, ett litet förslag jag har är att slänga in några bildexempel i guiden. Eftersom det handlar om grafisk miljö känns det nästan lite ironiskt att inte ha med en enda bild i guiden . Förstår att det inte går att konkret visa att "Gnome ser ut exakt så här", men några övergripande exempel skulle nog vara trevligt, om inte annat för att ge en paus i läsningen.

Länkar till skärmdumpar finns redan med. Att lägga till separata skärmdumpar direkt i tråden tror jag gör det hela lite för grötigt, och hela inlägget blir på tok för långt. Skärmdumpar är utrymmeskrävande.
Jag valde istället att lägga till videofilmer till respektive post. Hoppas att det kan vara ett bra substitut.

Skrivet av Lembritt:

Härligt initiativ!
Angående LXDE, LXDE-qt och Razor-qt gick samman och har bildat LXQt. Det finns inga planer på att lägga ner LXDE pga av det. Det utvecklas fortfarande.

Sen får du inte glömma bort MATE, Cinnamon och Enlightenment. 😉
Kanske har glömt något DE själv.
Edit: Kom på, Pantheon ifrån elementary OS och Budgie ifrån Evolve OS, men det kanske börjar bli överkurs.

Edit: Kom på att Enlightenment använder sitt eget bibliotek, EFL.

Skickades från m.sweclockers.com

Prima tips, det kommer att läggas till. Några av dem finns redan med på min "att göra" -lista.
Ha tålamod så dyker de upp så småningom.

[QUOTE=Crazy Ferret;15073281]Skönt att någon till slut kom att skriva ihop en sådan här post. Har haft tanken åtskilliga gånger (typ, varenda gång folk inte kan skilja mellan DE/WM/dist ) men har aldrig fått häcken ur. Hoppas den blir avslutad och klistrad inom en snar framtid![/QUOTE]
Klister, bultar, skruvar och nitar har beställts. Håller tummarna på att det går igenom.
Avslutad tror jag aldrig att en sån här guide kan bli. Speciellt inte inom FOSS-världen där vad som helst kan hända.

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Medlem

Några värdiga konkurenter till i3 kanske skulle vara nått att ha med!
Awesome , xmonad , dwm , bspwm

Permalänk
Entusiast
Skrivet av llxt:

Några värdiga konkurenter till i3 kanske skulle vara nått att ha med!
Awesome , xmonad , dwm , bspwm

Awesome har tillkommit, och jag har även uppdaterat guiden med ett nytt kapitel angående typer av fönsterhantering.
Någon av de andra kommer att trilla in med tiden, men det är mycket att dyka i innan.
Det är inte mening att samtliga miljöer som existerar skall vara med i listan. Det skulle göra guiden överjävligt enormt bautastor.
Jag kommer att koncentrera mig på de populärare alternativen.

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk

Enlightenment är ett trevligt 'wip'... Systray problem är väl de som gjorde att ja blandar gnome och enligthenment för tillfället.. Annars trevligt o snyggt...

Permalänk
Entusiast
Skrivet av EvilCrackMonkey:

Enlightenment är ett trevligt 'wip'... Systray problem är väl de som gjorde att ja blandar gnome och enligthenment för tillfället.. Annars trevligt o snyggt...

Enlightenment har hittat in i listan.
Det är en miljö jag själva använde mycket under mina första Linux-år då det begav sig. Det tillsammans med fluxbox och window maker.
...appropå det ja... det påminner mig. Window Maker skall också hitta in i listan... tror jag... måste forska vidare om den.

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Skrivet av SysGhost:

Enlightenment har hittat in i listan.
Det är en miljö jag själva använde mycket under mina första Linux-år då det begav sig. Det tillsammans med fluxbox och window maker.
...appropå det ja... det påminner mig. Window Maker skall också hitta in i listan... tror jag... måste forska vidare om den.

trevligt..

jo jag gillar också Enlightenment, men det är som sagt vikitigt att man inte räknar med ett komplett paket som tex KDE eller gnome när man väljer Enlightenment..

*negativt;

Systray problem, om du har ett program som behöver en systray att lägga ikonen vid (hittade detta vid försök att köra owncloud client på enlightenment, även om man slår på systray, (iaf i 19.x som finns till arch linux nu...) så vägrar programmen känna av systrayen, säkert något hemligt man kan göra för att få det att funka, men jag har inte haft tid att pilla med det och riskera att sabba något.. för att få igång owncloud client så fick ja slå om till gnome under tiden (men kör programmen som tillhör enlightenment för dom är grymt mkt snyggare)
finns säkert någon owncloud cli client, det blir troligen iaf min lösning på problemet när jag har tid..

lösningen i enlightenment är tex trayer, och det var ingen snygg lösning, och den blir ännu fulare på enlightenment som faktiskt gör ett bra jobb att få en snygg grafisk miljö.

positivt; saker och ting är förbannat mycket snyggare än både KDE/Gnome och dess deriviat.. men jag tror det tar iaf 5år till innan dom är på 1.0 och man skulle kunna tänka sig att det är stabilt.. det ligger grymt mycket jobb bakom allt..

jag tycker precis som du, det är inte en fullfjädrad DE ännu, men kommer bli en grym DE den dagen det finns tillräckligt med program som använder EFL. och jag tycker nog man ska smälla in en lite större skylt med WiP.. för det är faktiskt ett projekt som verkligen gör skäl för den skylten i mellanåt.. (jo det var ett skämt med skylten..)

*** raderat ***

Onödig bild raderad. Se § 1.6.
Permalänk
Medlem

LXDE och razor-qt har gått ihop och skapat LXQt fyi.
http://lxqt.org/

https://wiki.archlinux.org/index.php/LXQt antyder dock att LXDE kommer fortsätta utvecklas.
"While development is mainly focused on LXQt, the GTK+ 2 version of LXDE will see continued development. The final release of Razor-qt is 0.6.0."

Permalänk
Medlem

Som nackdel för unity kan man lägga till att dom samlar in användardata, närmare bestämt sökningar man gör i interface sökmotorn (kallar man den det? :), och säljer dom till amazon, ebay och liknande tjänster. Det trodde man aldrig skulle hitta in i linuxvärlden :/

Funktionen går att stänga av och avinstalleras med apt-get men den finns där aktiverad om man gjort en normal installation. Uselt!

Canonical har inte helt rent mjöl i påsen där, enligt mig och många fler.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av kjellapa:

Som nackdel för unity kan man lägga till att dom samlar in användardata, närmare bestämt sökningar man gör i interface sökmotorn (kallar man den det? :), och säljer dom till amazon, ebay och liknande tjänster. Det trodde man aldrig skulle hitta in i linuxvärlden :/

Funktionen går att stänga av och avinstalleras med apt-get men den finns där aktiverad om man gjort en normal installation. Uselt!

Canonical har inte helt rent mjöl i påsen där, enligt mig och många fler.

https://www.youtube.com/watch?v=CP8CNp-vksc

Rent mjöl i påsen... tjah... det beror väl lite på hur man ser det.
Själv ser jag det som att man accepterar den här kartläggningen när man väljer just Ubuntu-distributionerna och/eller Unity.
Linux-världen har ju dessbättre fördelen med valmöjligheter. Många sådana också.
Alternativa distributioner är det knappast någon brist på, så det är i sann mening verkligen helt upp till användaren.
Jag tror knappast att Canonical använder uppgifterna för "smutsiga" ändamål. Canonical kommer att bli (om de inte redan är det) mer och mer lik Google, och basera hela sin existens på reklamintäkter och användarspårning.

Google har ju visat att det fungerar utmärkt med sin Linux-distribution "Android".
Varför kan inte Canonical hoppa på samma tåg?

Men jag förstår er oro. Men som jag redan nämnt så har vi Linux-användare en uppsjö valmöjligheter, och kan enkelt välja att ta avstånd från det om vi så vill.

Hur som helst så lägger jag in det som en punkt under Unity i listan. Kan vara bra för de oinvigda att veta vad de ger sig in på.

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Medlem
Skrivet av SysGhost:

Rent mjöl i påsen... tjah... det beror väl lite på hur man ser det.
Själv ser jag det som att man accepterar den här kartläggningen när man väljer just Ubuntu-distributionerna och/eller Unity.
Linux-världen har ju dessbättre fördelen med valmöjligheter. Många sådana också.
Alternativa distributioner är det knappast någon brist på, så det är i sann mening verkligen helt upp till användaren.
Jag tror knappast att Canonical använder uppgifterna för "smutsiga" ändamål. Canonical kommer att bli (om de inte redan är det) mer och mer lik Google, och basera hela sin existens på reklamintäkter och användarspårning.

Google har ju visat att det fungerar utmärkt med sin Linux-distribution "Android".
Varför kan inte Canonical hoppa på samma tåg?

Men jag förstår er oro. Men som jag redan nämnt så har vi Linux-användare en uppsjö valmöjligheter, och kan enkelt välja att ta avstånd från det om vi så vill.

Hur som helst så lägger jag in det som en punkt under Unity i listan. Kan vara bra för de oinvigda att veta vad de ger sig in på.

Det är skadligt för den personliga integriteten och i slutändan även för linux, som fått ett fint uppsving tack vare ubuntu. Det vore ju synd om dom nu skulle smutskasta det.

Det är lätt att byta till kubuntu, xubuntu eller andra alternativ och distar, men om man läser på populära programs systemkrav står det oftast ubuntu. Därav tror jag många av automatik väljer just ubuntu. Det är ju den populäraste disten bland vanliga användare och det är ju inte direkt med största tydlighet dom lägger fram vart datan tar vägen, eller ens att dom samlar in den. Det som är skrämmande speciellt i det här fallet är att det är en grundsten i operativsystemet (ubuntu) som skickar användardata, inte bara en sökmotor. De flesta är ju mer eller mindre medvetna vid det här laget att man inte kan använda "internet" hur som helst utan att det lämnar spår. Men i sitt eget os är man ju van att vara privat och ifred från sånt. Det är iallafall mina 50öre

Permalänk
Medlem

Men Mint då? Enligt Distrowatch ganska stark. Jajaja Distrowatch registrerar bara dem som besöker sajten. Många Ubuntu användare flydde till Mint när det galna Unity kom. Mint är Ubuntu med mer lätthanterlig skrivbord på.

Permalänk

Skulle fortfarande vilja se fördelar med Mate och Cinnamon.

Visa signatur

Intel i5 6600K | Be Quiet, Pure Rock! | Asus Z170 Pro Gaming | Asus GTX 1070 Strix Gaming | HyperX 16 GB (2x8GB) DDR4 2133MHz Fury Black | Samsung 850 Evo 250GB | Skärm: Samsung S27D390H | Chassi: Fractal Design Define R4 Black
Spelnick: Jernhand

Permalänk
Medlem

Grymt! Lägg denna tråd längst upp.

Permalänk
Medlem

Bra tråd. Har provat OpenBox lite grann nu på en arch och jag är förälskad. Blir definitivt mitt nya standard gui. Så tack för tipset!

Permalänk

@SysGhost:

Skrivet av gothenburg:

Skulle fortfarande vilja se fördelar med Mate och Cinnamon.

Jag med!

1) Använder båda GTK+ 3 bibliotek?

2) Är de olika resurskrävande? Vilken passar bäst på en bärbar med Core2Duo, 4Gb Ram och SSD. (där f.ö. Win 8.1 och Win10 rullar bra)

Permalänk
Medlem

Prövar Gnome 3 efter att ha kör Unity i många år. Måste säga att det känns som ett extremt avskalat och omodern miljö. Bland annat finns det ingen klocka i panelen har funnits på alla datorer i över 20 år ägnade över 30 Minuter på att försöka få till en klocka lyckades inte.
Suspend (väntläge) knappen visas bara om man håller inne alt. Varför ska det behövas?

Permalänk
Medlem

@Meto: Klockan ska vara i mitten längst upp. Har provat Gnome 3 av och till på lite olika distar, och klocka har jag alltid haft.

Tycker den funkar bra, men man måste installera tweak tool så man kan ändra lite på utseendet och lägga till tillägg.
Just nu kör jag Unity igen och har kommit på att jag inte orkar pilla så mycket längre, det mesta är default ;).

Visa signatur

CPU: Ryzen 3600 | RAM: 16GB (2x8GB) Crucial | MB: Gigabyte B550M AORUS PRO-P | GPU: RX 6700XT MERC 319 | Chassi: FD Arc mini R2 | PSU: CM700V | SSD: Gigabyte NVMe 1TB | Monitor: LG 27GN800 | Input: CM Quick Fire TK, Roccat Kone Pure Optical, Steam Controller | OS: Garuda Linux

Steam Deck har tagit över datorn :)

Permalänk
Medlem

@Lembritt: haha såg nu klockan Är så van vid att den ska vara till höger. Men känner inte att gnome 3 är så tilltalande i alla fall. Är för avskalat.

Permalänk
Medlem

@Meto:
Med tillägg kan du ändra massa saker och så klart lägga till saker.
https://extensions.gnome.org/

Visa signatur

CPU: Ryzen 3600 | RAM: 16GB (2x8GB) Crucial | MB: Gigabyte B550M AORUS PRO-P | GPU: RX 6700XT MERC 319 | Chassi: FD Arc mini R2 | PSU: CM700V | SSD: Gigabyte NVMe 1TB | Monitor: LG 27GN800 | Input: CM Quick Fire TK, Roccat Kone Pure Optical, Steam Controller | OS: Garuda Linux

Steam Deck har tagit över datorn :)

Permalänk
Medlem

Hej
Fedora med flera kommer skrotta x11 servern helt nästa år och gå över till wayland
jag kollade upp bara två på listan lite snabb LXDE, Fluxbox har inte stöd för wayland och kommer inte komma med längre