historik på extern hårddisk

Permalänk

historik på extern hårddisk

Går det att kontrollera vilka datorer som har varigt anslutna
Och ev kopierat filer?

Hur kontrollerar jag isåfall det?

Min externa hårddisk har varigt på villovägar och sedan kommit tillbaka.
Därför är jag nyfiken.
Tacksam för all hjälp jag kan få.

Permalänk
Entusiast

Det skulle jag verkligen tvivla på och i så fall skulle det väl vara det lokala datornamnet som användaren angett som du skulle se dvs tex "Tobbe-PC" eller liknande genom att använda ett dataåterställningsprogram och försöka få tillbaka raderad data.

Men jag är inte hundra så vi får väl se om någon annan kan svara med 100% säkerhet

Visa signatur

Den digitala högborgen: [Fractal Design Meshify C] ≈ [Corsair RM850x] ≈ [GeForce RTX 3080] ≈ [AMD Ryzen 7 7800X3D ≈ [Noctua NH-U14S] ≈ [G.Skill Flare X5 32GB@6GHz/CL30] ≈ [MSI MAG B650 TOMAHAWK] ≈ [Kingston Fury Renegade 2 TB] ≈

Permalänk

@Uzanar:
Den infon om man kan på något vis se ex Tobbe pc
Räcker länge för mig.
Frågan är bara hur jag gör och om det är möjligt.

Permalänk

Om det inte går alls och någon kan bekräfta detta så är det minst lika bra information.

Permalänk
Medlem

Det du kan göra är att köra något data-recovery program och se vilka filer som funnits på disken under tiden den varit borta. "Niklas-porr" och "Lenas foto" kan vara en ledtråd till vem som haft den under perioden då den saknades. Det loggas ingenstans vilken dator den varit ansluten till, utan kan du inte lista ut det med utgångspunkt från filerna som finns / har funnits på disken, så får du aldrig veta...
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem

Varken FAT eller NTFS lagrar någon information om vilka datorer som använt filsystemet vad jag vet. Jag hittar heller inget när jag söker efter det heller, och du kan vara säker på att det skulle diskuteras rejält på nätet om något av filsystemen lagrade sådan information bara man kopplade in en hårddisk i datorn.

Det enda sättet jag kan komma på för att se om någon har kopierat något från disken är att kolla på varje fil och se när den senast öppnades. Nu för tiden så är det dock vanligt att den tiden inte registreras, eftersom man inte vill behöva skriva till disken varje gång en fil öppnas. Fram till Win XP så sparades den tiden som standard, men på nyare versioner av Windows så är det avstängt som standard. Se denna sida.

Däremot så lagras troligtvis tiden då en fil senast uppdaterades, så du kan se ifall någon har skrivit till disken under en viss tidsperiod genom att kolla upp när varje fil senast ändrades (givet att filerna finns kvar, annars får du följa rådet från -=Mr_B=-). Däremot så lagras vad jag vet inte vilken användare som ändrade på filen, så du kan i så fall bara se att någon ändrat på disken, men inte av vem.

Permalänk

Tack för svaren.
Verkar vara svårt att få fram informationen.
Men har mailat till lite olika dataräddningsföretag så får vi se vad dem säger.
Fanns ett företag som faktiskt verkade att erbjuda denna tjänsten.
Frågan är dock fortfarande om det verkligen är möjligt.
Kan skriva sen hur det gick om någon är intresserad av den infon.
Har inte vågat att koppla in hdd inu rädd att jag sabbar något genom att göra detta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av fidelity1:

Har inte vågat att koppla in hdd inu rädd att jag sabbar något genom att göra detta.

Rent krasst, om man vill se vad som har funnits på disken, så är det smart att inte ansluta den innan man stängt av de automatiska tjänsterna man eventuellt har igång för defragmentering, secure erase, osv. Eftersom defrag tjänsten är igång per automatik, och andra tjänster beror på vad man har för tredjepartsmjukvaror, så kan det vara rätt att inte koppla in den... Om det nu är så att du tänker försöka lista ut var den har varit för dyra pengar.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk

Ja jag har en av samma märke fast nyare,
så sålänge jag inte kan komma
På hur man gör på den så får den som varigt på äventyr ligga orörd.
Det va bara en backup men dock med viktiga dokument för mig.
Kommer inte betala hur mycket som helst,
Men det kan vara värt en slant eftersom det måste vara en väldigt nära
Vän som lyckats både ta den och lämna tillbaka den utan att
Bryta upp fönster eller dörrar.
Då blir det genast intressant vem som har tagit/haft den i förvar.
Så att man inte släpper in denna människa igen.