Taskig svärta på PLS - vilken panel/skärm är bättre?

Permalänk
Medlem

Taskig svärta på PLS - vilken panel/skärm är bättre?

Köpte precis en AOC q2770Pqu och blev lite besviken direkt när jag kopplade in den. Svart blir ljust/silvrigt vid lite vinkel, och på 27" blir det en väldig skillnad på den yta som är mitt framför dig och hörnen. Alla mörka scener på en film eller en mörk bild ser helt kass ut. Rakt framifrån ser det ok ut, oavsett var på skärmen det är.

Har jag fått ett måndagsexemplar, eller är alla matta PLS-paneler såhär? Vad bör man satsa på för att få en skärm utan den här effekten? Jag spelar inte, behöver inte 144 Hz och 1 ms respons eller så.

Visa signatur

ecce
#NATisNotASecurityFeature

Permalänk
Hedersmedlem

Jag kan bara utgå från min egen PLS-skärm, en Samsung S27A850T, men jag upplever svärtan som mycket bra förutom vid extrema betraktningsvinklar. Kan skilja lite mellan olika exemplar men framförallt tror jag att det kan vara bakgrundsbelysningen på vissa modeller som läcker i kanterna. Vill man har riktigt bra skärpa och inte bryr sig om responstid brukar VA-paneler vara ett bra val.

Visa signatur

Går det bra, eller går det som vanligt?

Permalänk
Medlem

Här är en bild: http://i62.tinypic.com/n2hetc.jpg

Om jag sitter mitt framför skärmen så är det ju lite vinkel ut till hörnen, men inte mer än typ 30 grader. Min första platta TV som jag köpte för typ 10 år sen hade samma fenomen.

Visa signatur

ecce
#NATisNotASecurityFeature

Permalänk
Medlem

Det här är nackdelen med IPS/PLS. Det skiljer sig extremt mellan exemplar också. Det är p.g.a. just detta som jag inte förstår varför så många är så kåta på IPS/PLS, eller hur det kan tillåtas få vara så här rent lagligt. Återförsäljarna nekar alltid ersättning för sådant här eftersom de anser att sådana här defekter "är att förvänta". Man tycker att det borde finnas någon solid konsumentlag som hindrar dem från sådant beteende.

TN har sina nackdelar helt klart, men du utsätts oftast inte för något i närheten av en sådan här nivå av backlight bleeding, och alla exemplar har lika dåliga betraktningsvinklar, så alla råkar lika illa ut på den punkten och ingen kommer orättvist lindrigare undan. Det finns inget lotteri. Av den enkla anledningen har jag alltid ansett att TN är mer värt. Backlight bleeding förstör alltid när det är svart bakgrund, och som du nämner så blir det nästan omöjligt att titta på film t.ex.

Permalänk
Medlem

VA ger bättre svärta, men har i gengäld andra nackdelar. Överlag "långsamma" paneler, och med sämre betraktningsvinklar än IPS/PLS med. Eizo har dock en variant som även passar för spel, Eizo Foris FG2421. Verkar dock vara ett panellotteri där med.

Permalänk
Medlem

Är det verkligen backlight bleeding? Effekten försvinner ju om jag kollar rakt framifrån. Jag trodde det var antireflexbehandlingen som gjorde att ytan ser lite dammig ut. Jag hade en apple 27" innan, vilken väl har IPS och aldig hade dessa problem (blank yta).

Ska kolla lite på VA-paneler, kan ju fortfarande ångra köpet jag gjort.

Visa signatur

ecce
#NATisNotASecurityFeature

Permalänk
Skrivet av ecce:

Är det verkligen backlight bleeding? Effekten försvinner ju om jag kollar rakt framifrån. Jag trodde det var antireflexbehandlingen som gjorde att ytan ser lite dammig ut. Jag hade en apple 27" innan, vilken väl har IPS och aldig hade dessa problem (blank yta).

Ska kolla lite på VA-paneler, kan ju fortfarande ångra köpet jag gjort.

Har samma skärm som dig och min beter sig likadant fast i mindre utsträckning, svärtan är inte riktigt så dålig. För mig handlar det också om dålig svärta ur vissa betraktningsvinklar.

Permalänk
Skrivet av ecce:

Jag hade en apple 27" innan, vilken väl har IPS och aldig hade dessa problem (blank yta).

Det är lite skillnad i pris på en iMac/thunderbolt display och AOC:en. Mycket av pengarna är nog att den ena skärmen är bättre kollad från fabrik så det är mindre risk för måndags-ex.

Permalänk
Bildexpert 📺

Ungefär vad jag hinner skriva på två koppar kaffe:

TN ger snabbt förändrade färger och gamma i vinkel. Hörn och ovan/undersida blir mörkare eller ljusare pga vinkling. Man kan få bilden att bli väldigt ljus och gråblaskig eller väldigt mörk enbart genom att ändra vinkeln. Färger som rött och blått ändras mot rosa och purpur. Gamma/tonkurva beror helt på vinklingen. Förändringarna går att mäta och observera redan vid ett par graders vinkel. Har ännu inte träffat på någon TN-panel som är konsekvent i bildåtergivningen annat än på två meters håll och vid rak vinkel. Dessutom förekommer fenomen som gitter/dithering och synlig struktur. Panelkontrast hos TN-paneler sällan över 1000:1 och det sjunker direkt med vinkeln. Både att svärtan blir ljusare och att ljusstyrkan minskar.

IPS/PLS/AHVA ger konsekventa färger ofta även vid 20-30 graders vinkel, även mer i en del fall. Svärtan ljusas upp i vinkel och är man nära en stor IPS/PLS/AHVA blir hörnen ofta lite ljusare. En del paneler visar upp en glow-effekt som en gul hinna i vinkel. Panelkontrast hos IPS/PLS/AHVA-paneler är sällan över 1000:1 och det sjunker med vinkeln om än långsammare än hos TN, främst för att svärtan blir ljusare medan ljusstyrkan sjunker mindre.

VA-paneler bygger på TN och visar i grunden upp samma problem och fenomen. Skillnaden är att panelkontrasten är mycket högre, kring 3000:1 till 5000:1. Skulle man sätta skärmarna till 120 cd/m2 ljusstyrka kommer alltså svärtan mäta 0,12 cd/m2 på de bästa TN, IPS, PLS och AHVA-panelerna och mellan 0,04 till 0,024 cd/m2 hos en VA-panel. För samma ljusflöde ter sig en VA-panel mycket svartare. Den har dock i grunden samma nackdelar som TN-panelerna i fråga om färgåtergivning i vinklar. Däremot verkar panelerna bättre på andra plan som full 8 bitars nyansförmåga utan dither och liknande.

Alla tekniker är kapabla till lika exakt färgåtergivning. Det hänger mer på lysdioderna vilka färger som kan reproduceras. Skillnaden är återigen vinklarna. IPS/PLS/AHVA är den LCD-teknik som ger konsekventa färger vid normalt skrivbordsbruk och ergonomisk placering. En TN-skärm som Asus ROG Swift PG278Q är till exempel en av de mest färgkorrekta skärmarna du kan köpa. Fast den är bara färgkorrekt på en liten del av skärmens yta vid en viss vinkel...

På detta kommer sedan effekten av reflexfilter och hur de beter sig i rummet men det är mer en produktfråga än en teknikfråga. Backlight bleeding, clouding och liknande drabbar alla paneltekniker ungefär likadant.

En viktig skillnad mellan TN/VA och IPS/PLS/AHVA är att man kan vinkla TN/VA så att bilden sotar igen och blir väldigt mörk. Med IPS/PLS/AHVA blir bilden alltid ljusare när de vinklas. Därför kan man i viss mån "dölja" fenomen som blödande bakgrundsljus och ljusa hörn med en TN/VA-panel. Men effekten på färgåtergivning är katastrof. Skärmen är till exempel inte längre kapabel att återger alla skuggtoner och färgerna är helt fel.

Mycket handlar om vad man stör sig på och kan leva med. En IPS-panel med gulaktigt "glow" och ljusare svärta kan vara väldigt störande för en del användare. En TN/VA-panel i samma vinkel som glow-effekter uppstår har inte en färg eller nyans rätt och ser helt olika ut i den bortre delen av skärmen jämfört med den närmaste. Den som prioriterar konsekvens och färger kommer avsky TN/VA-panelen lika mycket.

Permalänk
Medlem

@Laxpudding: Du var rätt effektiv på två koppar kaffe! Jag accepterade efter ett tag reflexeffekten i skärmen så den får väl duga ett tag. Med facit i hand hade jag satsat på VA.

Visa signatur

ecce
#NATisNotASecurityFeature