Skatteverket slår fast att crowdfunding ska beskattas i Sverige

Permalänk
Skrivet av SuperOlsson:

Enligt vem då? Dig eller?

Snyggt att ifrågasätta ett argument för att sedan komma med ett likadant argument några rader senare.

Skickades från m.sweclockers.com

Det är allmänt känt om man inte lever i någon slags låtsasvärld. Att mycket av konsumtionen i t.ex. Sverige är lånedriven alltså.
Du kan ju alltid fråga några mäklare eller bilhandlare hur stor andel av deras bostäder/bilar som köps helt utan lån.

Men visst, bor du i nån håla två mil utanför Edsbyn (okej, Edsbyn är en håla) så köps säkert många bostäder kontant. Men merparten av Sveriges befolkning bor inte i såna småorter.

Lägg därtill staten och kommunernas kraftiga belåning så kanske det börjar gå upp för dig.

Visa signatur

««« »»»

Permalänk
Skrivet av Jonte[YoT]:

Det är allmänt känt om man inte lever i någon slags låtsasvärld. Att mycket av konsumtionen i t.ex. Sverige är lånedriven alltså.
Du kan ju alltid fråga några mäklare eller bilhandlare hur stor andel av deras bostäder/bilar som köps helt utan lån.

Men visst, bor du i nån håla två mil utanför Edsbyn (okej, Edsbyn är en håla) så köps säkert många bostäder kontant. Men merparten av Sveriges befolkning bor inte i såna småorter.

Lägg därtill staten och kommunernas kraftiga belåning så kanske det börjar gå upp för dig.

Det där blir en definitionsfråga, lever jag på lånade pengar om jag använder t ex 20% av min lön till att betala av lån?

Att räkna med bostad tycker jag är lite knepigt av dig, då det är allmänt känt att bostäder har ett marknadsmässigt värde, som till exempel kan var högre än lånet man har tagit (pga kontantinsats och ev. Redan gjorda avbetalningar), och kommer fortsätta att vara så så länge inte bopriserna faller. Sen är ny bil förstås ett bra sätt att bli av med pengar, men för att få det lånet måste du typiskt ha ett fast jobb eller borgenstagare.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

För det första, jag har själv tagit hand om detta skrot... det fungerar än
Säger det så du förstår... det som de slängt har jag haft som router sedan 2010, jag har gett bort fullt fungerande surf/Media maskiner till bekanta som tydligen inte dög för att läsa journaler. Core2Duo till i5 och en del mellan. Skrivare... HP Color Laserjet 2600n fungerar än här hemma. Patronerna? Ja de har slängs av sjukhuspersonal som tydligen tyckte att 25% var "slut", eller 100% oöppnad inte dög. Jag ser det som miljöbesparing att denna utrustning används istället för slängs.

För det andra jag har också jobbat där, och tro mig... det sker mer ofta än du tror. Varje gång någon får något nytt så är andra avis på det och "whoops" så tappade man telefonen tills den gick sönder. Har ffs själv klivit in på en avdelning där man såg en sköterska trampa sönder telefonen... Har själv även fått tar i en eller två "kaffe dränkta" maskiner och skärmar.

Sen att vissa avdelningar ska bo i västra hamnen i Malmö, en av de dyraste platserna att bo på i Malmö, med splitter nya kvalitetsmöbler, allt på skattebetalarnas nota, är väl "normalt också"?

Sen kan det mycket väl stämma att de har en hel del billig och uråldrig utrustning. Så länge det gör sitt jobb så ser jag inte problemet. Det ska snålas, det ska vara billigt och användas, då det är skattebetalarna som pröjsat för det. Vill du ha lyx? Köp det från egen ficka. Skattebetalarna betalar för en sjukvård, inte folks lyx utrustning på jobb.

Med det sagt, självklart ska de ha fungerande utrustning, och jag vet att service mm dras in på för mycket ibland. Sen finns det svindyr special utrustning som portabla röntgenmaskiner och OP utrustning. Ingen tvekan på att dessa ska fungera och skötas.

Men om de sitter med en 17" eller 19" eller 23" skärm gör inte patienterna bättre, eller journalen lättare att läsa. Och med tanke på att en vettig gammal Sandy Bridge CPU kan få spela att fungera än, tror du då att den kanske orkar titta på en journal eller så också? Nyare maskiner kanske gör facebook eller Youtube lättare/bättre, men det ingår inte i deras arbetsrutiner så om det fungerar så fungerar det... annars får det vara så.

Så var exakt är problemet att göra sitt jobb på en äldre maskin?

Om man bortser från saker som medvetet förstörs så finns det en poäng i att byta ut lite äldre men fungerande datorer mm. När saker passerar en viss ålder är de mer benägna att gå sönder vilket resulterar i arbetsbortfall för den arbetare vars dator crashar och ökade servicekostnader då saker ska lagas/bytas. Man ska tänka på att företagen inte betalar moms på saker som används inom verksamheten och att man i praktiken betalar med oskattade pengar. Kostnaderna för förlorat arbete och service av trasiga apparater blir rätt snabbt högre än kostnaden att ersätta äldre men ändå fungerande apparater med nya som under ett antal år är mindre felbenägna. Resultatet blir då som på mitt jobb vi ställt upp ett par datorer för allmän surfning mm som kommunen kasserat. Gradvis går komponenter i dessa sönder och jag sätter då ihop de fungerande delarna för att hålla ett par datorer vid liv.

Skulle man göra detta på datorer som är nödvändiga för verksamheten så skulle kostnaden för arbetsbortfallet var mycket hög, men eftersom datorerna inte är vitala för n¨got så kan jag mecka i lugn och ro när det passar mig. Datorerna fungerar generellt bra (tidig version av core2duo) men börjar som sagt bli för felbenägna för att användas i verksamheten.

Kort sagt, hur konstigt det än låter så är det ibland billigare för företag att byta fungerande saker innan de går sönder än att köra de i botten. Utöver det så är det lika frustrerande och arbetshämmande att sitta vid sega apparater på jobbet som hemma, även detta blir då i praktiken en kostnad för arbetsgivaren.

Permalänk
Medlem

Ska givaren OCH mottagarens pengar skattas? Ska de alltså skatta på de skattade pengarna?

Visa signatur

Dator: ASUS Prime 470x PRO - AMD 5800X3D - MSI RTX 2070 ARMOR OC - EVGA SuperNova G3 650W - Fractal Design Define R5 - Noctua NH-D15 - ASUS Xonar DGX. Kringutrustning: Corsair M65 Pro - Qpad MK-90 - Sennheiser 350 SE. ASUS MG279Q.

Permalänk
Skrivet av Jonte[YoT]:

Ja, alltså om du arbetar väldigt lite så behöver man inte betala speciellt mycket skatt.
https://www.skatteverket.se/omoss/omskatteverket/temasvartpav...

Däremot så har arbetsgivaren betalat ungefär 30% + sociala avgifter (det kan sluta på ett tillägg på 50%) på din lön.
Så är "brutto" 30 000 är din lön egentligen 40 - 45 000.

Det spelar ju liksom ingen roll om arbetsgivaren, din mamma eller du betalar in skatten till staten.
Det intressanta är hur mycket som försvinner i skatt.

Rekommenderar att du läser vidare på Ekonomifakta som du faktiskt själv länkade till.

Här finns en förklaring också
https://sv.wikipedia.org/wiki/Arbetsgivaravgift

Den här rabatten för unga kommer tas bort såvitt jag vet, trodde den redan gjort det faktiskt.
Ja, man får gå vidare hit för att få en utförligare artikel
https://sv.wikipedia.org/wiki/Arbetsgivaravgifter_i_Sverige

haha är jag mycket väl medveten om, tror vi missuppfattar varandra, jo det är klart mycket skatt betala in till staten, men dedär sociala avgifter är inte så ofta man själv märker eller ens vet om. Poängen med hela mitt inlägg är ungefär som det du upprepar här. Ja vi betalar mycket skatt, mer än man tror.

Visa signatur

MSI RTX 2070 Gaming z, Ryzen 5 2600x @4.2ghz 16gb LPX 3400mhz. osv | Plex, ubuntu, Transmission, pfsense, Nas-server virtualiserat på en G3220 m,m. Under Proxmox. https://www.skattbergdesign.se/

Permalänk
Avstängd

bara kommunister här eller?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jink:

Ska givaren OCH mottagarens pengar skattas? Ska de alltså skatta på de skattade pengarna?

Givaren skattar inte när han betalar utan mottagaren betalar moms för vad som i praktiken är en vanlig försäljning. Enda skillnaden är ju att köparen också väljer att acceptera den finansiella risken genom att betala i förväg innan varan är färdigställd.

Såvida du inte syftar på att givaren skattat för pengarna när han fick lön, men det utgår jag från att du inte gjorde eftersom det är så det fungerar i alla transaktioner med moms.

Permalänk
Skrivet av Juicy321:

bara kommunister här eller?

Kommunister? Hur menar du? Att vilja betala skatt har ingenting med kommunism att göra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Viochee:

jag vet inte hur kul du har det med dina 33 kronor kvar, men kan ju vara kul att ha vägar, skolor, sjukhus som inte kostar.
många gnäller på våra I-lands problem med senaste bilen och 60" TV i vardags rummet med fetaste datorerna och husen och en liten stuga på vischan
tänk om du hade haft lite mer pengar.. ja då hade du kunnat ha 2 bilar och lite större stuga på vischan.
nä nog är det bara girighet.

Jag föredrar att bota diabetes än att leva på insulin livet ut. Men som sagt så tjänar läkemedelsindustrin på att sälja insulin till människor livet ut och behandla sjukdomar livet ut. Jag hade gärna haft en sjukvård botar istället för att använda symtombehandlingar från läkemedelsindustrin. Jag är tacksam att det finns sjukdom syr ihop sårade kroppar men inte symptombehandling livet ut.

Skolbetygen sjunker i skolan så jag ser att alternativ som hemskolning som Folkpartiet förbjöd hade varit ett alternativ för att föräldrar att utbilda sina barn och då hade kostat mindre, som föräldrarna hade ekonomin för det. En möjlig lösning på ett problem med statligt kontrollerad skola med sjunkande betyg.

Jag hade gärna sett att exempel läkemedelsindustrin läkte sjukdomar och på så vis skatter var lägre så att vita jobb kunde konkurera med svartjobb.

Då vi ser hur alla länder har gigantiska skulder, som befolkningen får släpa på med höga skatter. Skulderna ökar och länderna ger lån till varandra för att överleva skulderna dom bär vilket ökar skuldberget. Det är ett korthus som garanterat kommer krasha och det kommer bli en stor smäll. Istället för att fortsätta denna vägen ut för ett stup som kommer skapa mycket lidande så föreslår jag decentralicering, mer lokal makt och människor får bestämma över sina egna liv. Om någon blir bra av någon naturprodukt så låt människan gå sin väg, inte förbjuda den (...läkemedelsindustrin patenterar en bit av växtens läkande effekt och säljer snordyra piller) och kanske slänga människan i fängelse.

Om man bygger ett korthus utomhus och vet att det kommer snart blåsa så kör man inte huvudet i maken som en struts och fortsätter bygga på det. Kanske om man har det som ett nöje men inte när man lever i korthuset och är beroende av det. Då försöker man skydda det så gott det går eller testa andra lösningar.

Skrivet av Orisons:

Ja för att det är ju inte så att staten ägnat sig åt några former av besparingar de senaste 20 åren, kolla bara vilket toppskick försvaret är i t.ex. Du får gärna visa hur du kom fram till att det är 67% skatt på din lön, om man kollar tabeller och t.ex skattebetalarnas hemsida hamnar man betydligt lägre, runt 50-55%.
Utveckla gärna delen med sjukvården, menar du att du de som brutit benet bara får smärtstillande och ingen fixar benbrottet? Händer nog inte allt för ofta. Blanda inte ihop läkemedelsindustrin och sjukvården, de är inte samma sak. Det är sant att läkemedelsindustrin beter sig svinigt ibland men vi har också mediciner som faktiskt botar svåra sjukdomar som vi inte hade förut t.ex barnleukemi, så de är inte helt sant att de bara försöker förlänga lidandet för alla i mammon namn.
Undrar också vad ett "bilföretag" är och vad de gör med sina bilar? Menar du verkstäder så är det sant att det finns en stor variation i hur bra de sköter sig men jag förstår inte vad det har med ämnet att göra?

Jag är också väldigt intresserad av att få en länk till dessa "riktiga" klimatforskare du talar om. Förutsätter att vi talar om riktiga forskare med publicerat granskat arbete....

Jag tog siffran 67% för det var nära 3/4 vilket är en mycket grov uträkning från mig. Jag skrev lite fel men inkluderar all form av skatter som inkomstskatt, kommunalskatt, arbetsgivaravgift (Statlig avgift i procent på anställds lön.), moms, energiskatt (bensinskatten) och vad mer det nu finns. Inkomstskatten ökades nu för dom som tjänar över någon stans kring 37000 kr. Fastighetsskatt. Alla dessa avgifter som sägs ge oss till vår fördel för sjukvård, inkomst, pension, skola, vägar. Det mesta idag vittrar sönder och våra pensionskonton minskar hela.

(Slänger in en efterkråka här. Jag vet inte vad alla skatter går till och jag är lite väl okritiskt kritisk till min kritik av skatterna. Jag drar alla skatter över en kam. Medvetet förenklat.)

Jag teoretiserar lite nu med denna mening men det finns människor som via hypnos inte behöver smärtstillande medel. Det finns även andra alternativ som inte tas upp. Jag känner till flera som använt eller har haft kontakt med hampaolja mot sjukdomar och smärtor och haft fantastiska resultat. Vad mer för andra alternativ finns det där ute?

Med bilföretag menade jag att bilföretagen kan tillverka bilar som håller längre och drar mindre. Även mycket ganska meningslös elektronik i dagens bilar som tillverkarna har totalkontroll över med deras stängda mjukvara. Byta lampor på dagens bilar kan betyda verkstadsbesök och ofta meningslösa lösningar. Dom kan lätt ge sina kunder fingret där, precis som Apple med deras iphones "error 53".

Klimatet... IPCC rapporterar inte mycket att det förekommer global uppvärmning i vårt solsystem. Temperaturen följer solens cykler och nu går solen ner i aktivitet, mindre mängd solfläckar, vilket betyder kallare solsystem och kallre jord. Vi går tillbaka till global nedkylning som var på tapeten på 70-talet.

Skrivet av SuperOlsson:

Jag vet inte vilken kommun du bor i, men jag får i alla fall behålla 72% av min lön, eller 47% om man räknar med att jag handlar upp allt på saker med moms, har svårt att se hur du får ihop det till att alla betalar 67% skatt

Skickades från m.sweclockers.com

Jag bevarat det längre upp.

Skrivet av Söderbäck:

Vet inte hur du kommit fram till den siffran. Själv betalar jag ca 25% av lönen i skatt och med moms inräknat blir det inte mer än ca 44% skatt totalt. För min del iaf.

Njääe. Töms gör den väl inte direkt. Däemot behöver pensionspoolen aktivt förvaltas kontinuerligt när ålderspyramiden ändrar form med fler pensionärer och färre unga vilket såklart är lite svårt att hantera på annat sätt än antingen åtstramning i utflöde eller ökning av inflöde till pensionspoolen.

Här har du nog blandat ihop svensk sjukvård och läkemedelsindustrin. Finansiering, styrning, målinriktning, ägande, behov och spelplan är helt olika även om båda delarna riktat in sig på sjukdomar.

Varför man inte skulle lyssna på IPCC utan istället någon annan ej presenterad forskning förstår jag ej.
Tolkar jag dig rätt om din tro är att vi går mot svalare klimat?
Jag vet inte riktigt vad jag ska svara i så fall. Verkar som en hyfsat enad forskarkår säger motsatsen.

Varför skall människor få en påtvingad via skatt att pensionsspara istället för att ha lägre skatt och få lära sig att bestämma över sitt egna liv och spara till sig själv?

Jag blandade ihop det men sjukvården använder produkter bara från läkemedelsindustrin. Denns industrin tjänar mycket pengar på långa behandlingar. Tänk vad alla cancerprodukter som sjukvården använder medan det är tyst att cancer är en svamp som gillar att växa i syrefattiga miljöer. Psoriasis är också en svamp. Rekommenderad bok från John Virapen är Piller och Profiter.

Temperaturen på jorden följer solens cykler i solfläckar. Lilla istiden par hundra år sedan var solfläckarna få och nu blir det färre flöckar igen. Efter lilla istiden blev jorden varmare och det är det som kallar för global uppvärmning. Piers Corbyn är av dom jag syftade till. Att människor idag stämpas som "klimatförnekare" är för mig ett tecken på att något inte står rätt till i detta "forskningsområde".

Skrivet av Motherofgod:

Foliehatt much? Vilken planet bor du på där du beskattar 67% av din inkomst? Det här är liksom rimligt, annars hade man kunnat se det som en donation till ICA när jag handlar köttfärs.

Man måste våga ta på sig en foliehatt i dagens samhälle för att våga skapa förändringar inom sitt egna tänk. Men att konstant bära den och tro att det är konspirationer under varje sten (....på månen märkt med C. höhöh) så är man fel ute. Att våga vara kritisk till sitt egna automatiska tankemönster och ideologier man identifierar sig med.

-------------------------
Känns som att 'attackerna' här visar lite stängdheten mänskligheten idag lider av till andra alternativ än som presenteras. Jag uttryckte mig klumpigt och förstår att det skapar respons men många går till attack för att försvara något, inom stort sett alla områden. Se bara debatten/kriget mellan kommunister/socialister och nationalister/SD där båda går till attack och vägrar kolla kritiskt på sin egna idiologi och dess historia.

Att okritiskt, öppet och intresserat frågar vart jag drog 67%-siffran från för att förstå vilken vinkel jag kom från. Tyvärr är debattklimatet idag "jag har rätt, du har fel" och då är det ett verbalt krig utan en lösning i sikte. Våga att förstå från vilken vinkel "din fiende" kommer ifrån och se hur "fienden" ser det. Men detta betyder att man är öppen för att man själv kan ha fel och det svider för dom flesta att ens titta åt det hållet.

Det är bra med kritiskt tänkande men när kritiska tänkande blir så kritiskt att det motarbetar lösningar så är något fel. Att vara så kritisk andra lösningar man man föredrar att sitta kvar i sin skit. Nej, jag får inte till personattacker här.

Jag kan ha fått en skrivkråka här som någon hänger upp sig på. Var så god att göra det men häng istället en kavaj där.

Permalänk
Avstängd

Jag betalar 86k i skatt inkl arbetsgivaravgifter, mysigt land vi lever i

Visa signatur
Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Vatten:

Varför skall människor få en påtvingad via skatt att pensionsspara istället för att ha lägre skatt och få lära sig att bestämma över sitt egna liv och spara till sig själv?

Ja det kan man tycka vad man vill om. Själv tycker jag det är rimligt med den typen av välfärd, men det finns ju andra samhällskonstellationer för det här också. Men påståendet att pensionskassan bara töms lät aningen missvisande.

Skrivet av Vatten:

Jag blandade ihop det men sjukvården använder produkter bara från läkemedelsindustrin. Denns industrin tjänar mycket pengar på långa behandlingar.

Nej. Det stämmer inte. Rehab, psykologi, rekommendationer om kost, motion, hygien och till och med hypnos används också inom sjukvården vilka inte tas fram av läkemedelsindustrin. Men givetvis används bara vetenskapligt beprövade läkemedel inom vården ;). Dagens industri är väl aningen luddigt vad du menar där, men visst tjänar läkemedelsindustrin stora pengar. Det stämmer. Men läkemedelsindustrin dikterar inte behandlingslängden. Det gör sjukvården som inte har samma motiv, mål, eller ekomisk gagn av långvård.

Skrivet av Vatten:

Tänk vad alla cancerprodukter som sjukvården använder medan det är tyst att cancer är en svamp som gillar att växa i syrefattiga miljöer.

Nej!
Nej nej nej nej nej!
Cancer är INTE en svamp! Jisses!
Det har inget med svamp att göra. Och inget med syrefattiga miljöer heller.
Det är våra egna celler som blivit skadade och delar sig i okontrollerad takt. Det där får du ta och läsa på mer om själv. Wikipedia kan guida dig om du är intresserad.

Skrivet av Vatten:

Psoriasis är också en svamp.

Nej! Återigen nej.
Det finns ingen certifierad läkare som påstår något sådant. Det är en autoimmun sjukdom. Man har alltså problem med hur ens immunförsvar fungerar.

Skrivet av Vatten:

Temperaturen på jorden följer solens cykler i solfläckar. Lilla istiden par hundra år sedan var solfläckarna få och nu blir det färre flöckar igen. Efter lilla istiden blev jorden varmare och det är det som kallar för global uppvärmning. Piers Corbyn är av dom jag syftade till. Att människor idag stämpas som "klimatförnekare" är för mig ett tecken på att något inte står rätt till i detta "forskningsområde".

Nej. Det du säger om naturliga temperaturväxlingar stämmer. Solen påverkar absolut. Men för det första är vi inte på väg in i en avsvalningsfas som du påstod i förra inlägget utan jorden håller på att värmas upp. Det finns tydlig statistik på att det blir varmare för vart år sedan över 100 år tillbaka. För det andra så har man tagit hänsyn till variationer som solaktivitet och andra fenomen. Utöver detta har vi ytterligare temperaturökning i form av växthuseffekten. Är det så att du inte tror på att växthusgaser har någon form av inverkan alls på temperaturen? Vad är underlaget för den tron i så fall?

Det är för mig märkligt att du väljer att tro tvärt emot en enad forskarkår. Det kommer alltid finnas någon enstaka person som hävdar motsatsen till vad vi anser vara vedertaget, men man behöver motivera varför man inte tror på den överväldigande majoriteten av våra skarpaste hjärnor inom området.
Annars kan man lika gärna gå med i flat earth society och hävda att jorden är platt också. Det finns alltså folk som tror på nästan vad som helst (se länk nedan). Vad ska man tro på då? Ja en i stort sätt enad forskarkår är väl en lämplig start.

http://www.theflatearthsociety.org/

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av CyberVillain:

Jag betalar 86k i skatt inkl arbetsgivaravgifter, mysigt land vi lever i

Ja, det är ju så otroligt synd om oss som tjänar bra, eller hur?

Permalänk
Medlem
Skrivet av ThreadRipper:

Beror på hur mycket du tjänar brutto och vilka saker och tjänster du använder. Når du upp till statlig skattenivå så är det 50-55% (på beloppet över resp skiktgräns) beroende på vilken skiktgräns du når. Sedan, köper du el? Ja då betalar du både skatt och moms på skatten (vilken idioti!). Använder du drivmedel, ja då betalar du mycket i skatt igen. Röker du eller gillar att njuta av ett glas vin, surprise, skatt igen på nästan hela beloppet. Är du pensionär? Voila, du betalar minst 30% skatt (eftersom att du är fattig och annars ger inte din låga pension så mycket tillbaka till staten som om du hade jobbat 0_0). Säljer du en bostad, oj där försvann 22% av din vinst i skatt. Tar du ut privat pensionssparande? Whooops, dels stoppade du in beskattade medel till sparandet och sedan beskattas de igen med 30% när du plockar ut dem. Nu får du heller inte göra avdrag på insatta medel (upp till 12000kr/år tidigare).

Låt säga att du tar 1000kr av dina hårt intjänade, inkomstbeskattade pengar, och så går du och handlar några varor på vägen hem från jobbet, trött och sliten. 25% till i moms på det mesta, poff!
Sedan ska du tanka bilen så att du kan ta dig till jobbet nästa dag - största delen av tankningskostnaden är skatt - poff!
Nu köper du vin för att koppla av ordentligt med den tungt momsbelagda maten som du köpt och som skall bli din middag. Oj, nästan hela kvittobeloppet var visst skatt. Poff!
Hur många kronor av dessa 1000kr redan beskattade pengar gick till varuvärde och hur mycket gick tillbaka till dem som äger dig?
Du kommer hem och ser att elräkningen kommit. Oj, skatt och moms och elcertifikatavgift, poff!

Du vaknar nästa dag och känner dig dålig och försöker desperat få en läkartid, ambulans eller något - du får inget av det. Du lyckas kräla dig fram till akuten...vilket inte gör någon skillnad, du får ändå ingen vård. Var är välfärden som "all" skatt skulle gå till? Poff!

Jo, visst. Men sedan använder jag skola, vägar och annan infrastruktur som har bekostats med dessa skattemedel. Står du utanför allt detta, eller varför är du så fientlig mot att man betalar för att få ett fungerande samhälle?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Motherofgod:

Jo, visst. Men sedan använder jag skola, vägar och annan infrastruktur som har bekostats med dessa skattemedel. Står du utanför allt detta, eller varför är du så fientlig mot att man betalar för att få ett fungerande samhälle?

Ja skolan som inte fungerar, järnvägen som inte underhålls, sjukvården som går på knäna, försvaret som inte existerar.

Sen när är sverige ett fungerande samhälle ?

Permalänk
Medlem

@SuperOlsson @Motherofgod @Söderbäck @Orisons

Arbetsgivaravgiften är i allra högsta grad en inkomstskatt på den del av inkomsten som löntagaren potentiellt sett ska kunna få ut som olika typer av sociala förmåner. Institutet för Privatekonomi (Swedbank) visade hur mycket skatt en person som tjänade 25000 kr/mån betalade år 2012. Då låg det runt 69% enligt deras beräkningar.

https://www.swedbank.se/privat/?contentid=CID_682697

Det är inte speciellt svårt att räkna ut själv, men de flesta förstår tyvärr inte att skatt inte bara är något som tas ut vid löneutbetalning utan på absolut allt du använder pengarna till genom bl.a. moms. I många fall handlar det om flerdubbla beskattningar, t.ex. bensin där man först har två punktskatter (energi- och koldioxidskatt) och sen mervärdesskatt på det.

Frågan är varför staten är bättre än jag själv på att avgöra vad jag ska använda mina pengar till? Om det staten erbjuder är så fantastiskt bra så borde de ju inte ha några problem med att få folk att frivilligt betala för tjänsterna de använder.

Skrivet av Evil Peter:

Ja, det är ju så otroligt synd om oss som tjänar bra, eller hur?

Ja det är ju bara rimligt att uppåt 5½ timme av en arbetsdag sker oavlönat för någon annans räkning?

Permalänk
Skrivet av Motherofgod:

Jo, visst. Men sedan använder jag skola, vägar och annan infrastruktur som har bekostats med dessa skattemedel. Står du utanför allt detta, eller varför är du så fientlig mot att man betalar för att få ett fungerande samhälle?

Jag är proportionerligt inställd av ren erfarenhet och av att jag är realist.
Svenska skolan är ett skämt (som man inte vet om man skall skratta eller gråta åt) och en skam för ett land som Sverige. Jag har inte stått utanför utan upplevt denna. Barnen i skolan får tillsatssörja till mat, medan fångar i fängelse har en större matbudget. Är inte ett samhälle sjukt om det föreligger så? Vägarna och infrastrukturen är långt bättre i många u-länder än vad de är i Sverige. Underhållet är skandalöst dåligt.

Jag betalar gärna för ett fungerande samhälle och fungerande välfärd, men om jag betalar världens högsta skatt så förväntar jag mig också en viss miniminivå på livskvalitet, trygghet och välfärd tillbaka. Jag sliter inte som ett djur för att bli behandlad som en andra klassens medborgare.

Man ska akta sig för att gå på fraser som "vi har det ju så bra i Sverige" som många lärare och politiker av viss sort gärna vill få oss att tro. Det brukar vara de som det sedan visar sig lever gott på skattebetalarna (i form av att de slösar med våra skattepengar, går före i bostadsköer på 20år, anordnar spritfester, roffar åt sig pensionsförmåner som andra bara kan drömma om etc.)

Vården fungerar ej. Skolan fungerar ej. Demokratin är sedan länge förlorad i Sverige - det vi har nu är /inte/ demokrati. Äldrevården fungerar ej. Skattesystemet fungerar ej. Infrastrukturen fungerar ej. Myndigheter fungerar ej. Rättsväsendet fungerar ej (ingen har tilltro till Polis eller rättsväsende, med all rätt). Jag kan ärligt talat inte komma på något alls just nu som fungerar i samhället. Kanske om jag funderar en längre stund kan jag hitta något, men just nu gör jag inte det.

Om det skall vara så så kan jag istället för att betala så mycket i skatt få de pengarna utbetalda och sörja för min egen vård etc. Vad som sker i Sverige är ett rent utnyttjande av den naiva befolkningen som av vana och hjärntvätt i många år lärt sig att visa tillit till staten. Detta utnyttjas nu i aldrig tidigare skådad utsträckning.

Detta är min syn baserad på min livserfarenhet. Denna må gillas eller ogillas, men den står fast och för varje dag blir jag tyvärr allt mer övertygad om att denna är mer korrekt än jag ibland ens vill tänka mig.

Visa signatur

WCG-dator: |AMD 2990WX @ 3.3GHz All Core| |ASRock Taichi X399| |Samsung 970 EVO M.2 500GB| |Quad Channel 64GB Corsair 2933Mhz @ 14-13-13-28-1T| |SilverArrow TR4| |PNY GTX 1080 8GB @ +185/+625MHz| |Corsair AX1200i 1200W| |Thermaltake Level 10 GT Snow Edition|

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sveklockarn:

Ja det är ju bara rimligt att uppåt 5½ timme av en arbetsdag sker oavlönat för någon annans räkning?

Vore det inte det så skulle inget land ha den formen. Sverige har konsekvent placerat sig mycket högt upp på listor bland bästa länderna att leva i, lyckligaste befolkningen etc, så något verkar ju fungera.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Evil Peter:

Ja, det är ju så otroligt synd om oss som tjänar bra, eller hur?

finns ett gammalt ordspråk, mycket vill ha mer

fattar inte de som gnäller på allt, är väl bara flytta till ett bättre land. folk förstår inte hur bra det är i sverige och sedan har mage att sitta å gnälla på precis allt

Permalänk
Skrivet av Sveklockarn:

@SuperOlsson @Motherofgod @Söderbäck @Orisons

Arbetsgivaravgiften är i allra högsta grad en inkomstskatt på den del av inkomsten som löntagaren potentiellt sett ska kunna få ut som olika typer av sociala förmåner. Institutet för Privatekonomi (Swedbank) visade hur mycket skatt en person som tjänade 25000 kr/mån betalade år 2012. Då låg det runt 69% enligt deras beräkningar.

https://www.swedbank.se/privat/?contentid=CID_682697

Det är inte speciellt svårt att räkna ut själv, men de flesta förstår tyvärr inte att skatt inte bara är något som tas ut vid löneutbetalning utan på absolut allt du använder pengarna till genom bl.a. moms. I många fall handlar det om flerdubbla beskattningar, t.ex. bensin där man först har två punktskatter (energi- och koldioxidskatt) och sen mervärdesskatt på det.

Frågan är varför staten är bättre än jag själv på att avgöra vad jag ska använda mina pengar till? Om det staten erbjuder är så fantastiskt bra så borde de ju inte ha några problem med att få folk att frivilligt betala för tjänsterna de använder.

Ja det är ju bara rimligt att uppåt 5½ timme av en arbetsdag sker oavlönat för någon annans räkning?

Lustigt att du tar momsen som ett argument när alla som bestridit 67-69% har räknat med momsen i sina egna exempel, och din matte är helt off. tjänar du 25000 måste du först lägga på arbetsgivaravgiften om du ska räkna med totalskatten, alltså 25000*1.3142 = 32855, 17200/32855~52,4%. Ganska långt ifrån 69%.

Ska du räkna skatten som 17200kr måste du även räkna med arbetsgivaravgiften som en inkomst som helt försvinner i skatt. Annars blir det nåt hokuspokus med att du tjänar 25000, får behålla 17655 men betalar 17200 i skatt, makes sense much?

Permalänk
Skrivet av Viochee:

finns ett gammalt ordspråk, mycket vill ha mer

fattar inte de som gnäller på allt, är väl bara flytta till ett bättre land. folk förstår inte hur bra det är i sverige och sedan har mage att sitta å gnälla på precis allt

Bara för att man tycker att det finns dåliga saker som sker i ett land betyder det inte att man skall fly, det känns som en väldigt destruktiv plan för samhället. Istället kan man försöka kämpa och göra saker bättre och bilda opinion. Hade folk följt rådet att fly så hade vi talat tyska idag (som den minsta och mest uppenbara konsekvensen).

Om det är krig, då flyr man - är det så det skall vara? Att alla slutar bekämpa fiender och bara flyr tills det inte längre finns någonstans att fly för att ingen vågar stå upp och kämpa för ett bättre samhälle och liv?
Folk i generationer före denna har kämpat, riskerat, offrat, försvarat och dött under hemska förhållanden för att detta land skall existera och ha ett respektabelt samhälle som baseras på sunt förnuft. Nu är samhället förstört och vi ska bara fly...och prata om att andra har "mage att gnälla" när man själv "har mage" att visa sådan respektlöshet gentemot alla de som kämpade och dog med hopp om att dagens generation skulle vara bättre. Man kan ju börja med att skriva landets namn med inledande versal och att göra detsamma efter en punkt. Eller ska alla som tycker att man skall göra det också flytta till ett annat land?

De som borde flytta till ett annat land är just precis de som vill sitta passiva och indoktrinerade till att tycka att allt är så bra i Sverige (för staten påstår det så då måste det ju vara sant) och att alla oliktänkande som framför kritik och förslag till förbättringar, lyfter fram problemområden, bildar opinion och söker gehör...ja de ska bort och flytta som att de inte är medborgare som redan har tillfört mycket till samhället och vill dess bästa.

Visa signatur

WCG-dator: |AMD 2990WX @ 3.3GHz All Core| |ASRock Taichi X399| |Samsung 970 EVO M.2 500GB| |Quad Channel 64GB Corsair 2933Mhz @ 14-13-13-28-1T| |SilverArrow TR4| |PNY GTX 1080 8GB @ +185/+625MHz| |Corsair AX1200i 1200W| |Thermaltake Level 10 GT Snow Edition|

Permalänk
Medlem
Skrivet av ThreadRipper:

Bara för att man tycker att det finns dåliga saker som sker i ett land betyder det inte att man skall fly, det känns som en väldigt destruktiv plan för samhället. Istället kan man försöka kämpa och göra saker bättre och bilda opinion. Hade folk följt rådet att fly så hade vi talat tyska idag (som den minsta och mest uppenbara konsekvensen).

Om det är krig, då flyr man - är det så det skall vara? Att alla slutar bekämpa fiender och bara flyr tills det inte längre finns någonstans att fly för att ingen vågar stå upp och kämpa för ett bättre samhälle och liv?
Folk i generationer före denna har kämpat, riskerat, offrat, försvarat och dött under hemska förhållanden för att detta land skall existera och ha ett respektabelt samhälle som baseras på sunt förnuft. Nu är samhället förstört och vi ska bara fly...och prata om att andra har "mage att gnälla" när man själv "har mage" att visa sådan respektlöshet gentemot alla de som kämpade och dog med hopp om att dagens generation skulle vara bättre. Man kan ju börja med att skriva landets namn med inledande versal och att göra detsamma efter en punkt. Eller ska alla som tycker att man skall göra det också flytta till ett annat land?

De som borde flytta till ett annat land är just precis de som vill sitta passiva och indoktrinerade till att tycka att allt är så bra i Sverige (för staten påstår det så då måste det ju vara sant) och att alla oliktänkande som framför kritik och förslag till förbättringar, lyfter fram problemområden, bildar opinion och söker gehör...ja de ska bort och flytta som att de inte är medborgare som redan har tillfört mycket till samhället och vill dess bästa.

Vad är det som är så dåligt i ditt liv här i Sverige då?
Om vi ska jämföra med alla ca 200 länder här i världen.
Ingenting är perfekt, men jag tror folk som är på flykt har lite andra saker att klaga på än folk med senaste bilarna, hus på vischan, far utomlands en gång om året m.m
När något av ovanstående är det minsta hotat blir det hysteri och man skyller på staten.

Människor är lika värda, bara för att "du/vi" föddes i Sverige och har fått gå i "bra" skolor och fått dig ett jobb där man har råd med dessa saker betyder det inte att alla människor i världen har den möjligheten.

(OBS säger inte att du har dessa saker, menar att många i Sverige har dessa möjligheter)

Varför ska jag flytta? för att jag trivs? nä suck vad trött jag blir på folk med denna krigsattityd, det finns faktiskt länder som är i krig du kan ju läsa lite om det istället.

Permalänk
Avstängd

Problemet är ju att offentlig sektor är så sjukt ineffektiv, sossarnas lösning är att plöja in mer pengar i form av skatter. Men det hjälper inte, man måste attackera problemen istället.

Jag betalar 59% skatt, jag tycker allt över 50% är galet, men det hade känts lite bättre om jag iallafall visste att pengarna användes effektivt

edit: Nu tar jag inte ut hela min omsättning i lön så lite bättre siffror än 59% är det ju

Visa signatur
Permalänk

@Viochee:
Jag hade ett inlägg lite högre upp i tråden där jag förklarade skatteaspekten av det hela, om det är den biten du undrar över (när du frågar vad jag är missnöjd med i Sverige).

Men det är det som är poängen - vi ska inte jämföra med 200 andra länder, det är lönlöst. Klart att man kan säga att vad som helst är bättre än det är som sämst av 200 alternativ. Att resonera så är att jämföra äpplen med päron.

För att Sweclockers-ifiera det hela:
Inte jämför åtminstone jag datorer/komponenter från en prisklass med en annan prisklass och dessutom från ett helt annat segment och tidsålder. Det är lönlöst att göra en jämförande recension mellan ett GTX980 och AMD HD4850. Varför? Antar att det är uppenbart. Det kan vara av akademisk betydelse (se utvecklingen jämför med tiden som gått, vilka framsteg som gjorts etc), men ej ur ett vardagligt konsumentperspektiv där man försöker utröna vilket kort som är vassare och mer prisvärt. Däremot är det intressant med en jämförelse av grafikkort som huserar inom samma prisklass/generation/målgrupp (tex GTX980 och AMD Fury).

På samma sätt är det ointressant att jämföra Sverige med säg, Bangladesh. Vi har helt olika statsskick, kultur, historia, långsiktiga mål, ekonomier osv. Klart att man kan få många länder att framstå som "rikare" och med "högre välfärd och välstånd" än Bangladesh. Men jämförelsen är ointressant. Så länge Sverige påstås vara ett I-land så är det gentemot andra I-länder som jämförelsen skall ske. T.ex. Schweiz. Det är intressant att jämföra med, av många anledningar. Låt oss ta några punkter:
Schweiz hamnar högt upp (om inte i topp) över livskvalitet i många mätningar. De har ett system med s.k. "Direkt demokrati" (vilket Sverige ej har). Moms: 8%, kapitalinkomstskatt 0%, arbetsgivaravgifter 10,1%) etc. (Siffrorna kan ev ha ändrats, har ej uppdaterade från idag) m.m.
Just detta är en nation som är mycket intressant att jämföra i frågan om "vad man får för (skatte-)pengarna.

Jag klagar inte på att jag är missnöjd med min konsumtionsduglighet (bilar etc som du nämner), utan på samhällets välfärd - utbildning, vård, äldreomsorg, integrationspolitik, rättssystem, myndigheter, skattesystem, politiker m.m. Exempel på saker som jag anser inte fungerar i Sverige idag. Notera: Vi lever i en relativ värld så allt är givetvis i proportion till vad man betalar in kontra vad man får ut. Om du ger 3000kr för ett GTX980 Ti så får du ett högre prestanda/pris-index än om du får ge 10000kr för det. Om det kostar 3000kr så är du också mer förlåtande för olika brister än om det kostar 10000kr. Sverige har världens högsta skatt och då förstår du säkert vad jag tänkte skriva härnäst gällande vad man ska få tillbaka i form av det tidigarenämnda.

Nej, det är just eftersom att jag inte är född i Sverige som jag ser naiviteten och passiviteten i det svenska samhället på ett helt annat sätt kanske. Och nej, skolan i Sverige är inte bra. Inkompetensen är katastrofal, det är stök och bråk, lärarna har låg skamligt låg lön och inga befogenheter att få ordning och reda i klassrummet, PISA-resultaten bekräftar osv. Jag har upplevt den svenska skolan - den var inte "bra".

Sverige är det enda land som skor sig på pensionärer, som är en av de fattigaste medborgargrupperna i landet genom att ha 30% skatt på pension. Är inte det fullkomligt absurt? Jag tycker verkligen det!

Nej, jag tycker inte att du behöver flytta för att du trivs. Ursäkta, men du tog upp flytt-argumentet först, mot alla oliktänkande som faktiskt har en kritisk syn så då antog jag att det är så lågt ribban var fastslagen att det är med sådana metoder du ville ha konversationen. Försökte bara anpassa mitt språk till målgruppen. Det är väl så man gör i svenska samhället, sätter ribban allt lägre? Så såg det ut i skolan när jag gick där, så verkar det se ut idag med (och som sagt inte bara i skolsystemet).

Och ja, klart att det finns länder i krig, men att fly är inte lösningen. Vem skulle bekämpa tyskarna om alla skulle fly? Troligen hade ingen av oss existerat här idag om det var så folk skulle göra. Jag behöver inte "läsa om länder i krig", då jag själv är från ett land som ofta har varit involverat i krig och tack vare vilket du och jag lever, för att folk inte flydde och inte var nöjda och glada över tyskarnas intåg!

Kort och gott, med tanke på den skatt vi betalar in i Sverige, anser jag att i jämförelse med andra I-länder i vår närhet finns det många problem som är väldigt överrepresenterade i Sverige vad gäller samhälle och välfärd. Så kvoten (skatt in)/(välfärd ut) är väldigt stor till beloppet. Och det är jag missnöjd med, vilket jag har rätt att vara. Och du har rätt att vara nöjd. Men, att säga åt folk att flytta härifrån för att man inte tål kritik eller oliktänkande eller vad det nu kan vara så tycker jag inte att det är okej. Det var allt.

Visa signatur

WCG-dator: |AMD 2990WX @ 3.3GHz All Core| |ASRock Taichi X399| |Samsung 970 EVO M.2 500GB| |Quad Channel 64GB Corsair 2933Mhz @ 14-13-13-28-1T| |SilverArrow TR4| |PNY GTX 1080 8GB @ +185/+625MHz| |Corsair AX1200i 1200W| |Thermaltake Level 10 GT Snow Edition|

Permalänk
Medlem
Skrivet av ThreadRipper:

@Viochee:
Jag hade ett inlägg lite högre upp i tråden där jag förklarade skatteaspekten av det hela, om det är den biten du undrar över (när du frågar vad jag är missnöjd med i Sverige).

Men det är det som är poängen - vi ska inte jämföra med 200 andra länder, det är lönlöst. Klart att man kan säga att vad som helst är bättre än det är som sämst av 200 alternativ. Att resonera så är att jämföra äpplen med päron.

För att Sweclockers-ifiera det hela:
Inte jämför åtminstone jag datorer/komponenter från en prisklass med en annan prisklass och dessutom från ett helt annat segment och tidsålder. Det är lönlöst att göra en jämförande recension mellan ett GTX980 och AMD HD4850. Varför? Antar att det är uppenbart. Det kan vara av akademisk betydelse (se utvecklingen jämför med tiden som gått, vilka framsteg som gjorts etc), men ej ur ett vardagligt konsumentperspektiv där man försöker utröna vilket kort som är vassare och mer prisvärt. Däremot är det intressant med en jämförelse av grafikkort som huserar inom samma prisklass/generation/målgrupp (tex GTX980 och AMD Fury).

På samma sätt är det ointressant att jämföra Sverige med säg, Bangladesh. Vi har helt olika statsskick, kultur, historia, långsiktiga mål, ekonomier osv. Klart att man kan få många länder att framstå som "rikare" och med "högre välfärd och välstånd" än Bangladesh. Men jämförelsen är ointressant. Så länge Sverige påstås vara ett I-land så är det gentemot andra I-länder som jämförelsen skall ske. T.ex. Schweiz. Det är intressant att jämföra med, av många anledningar. Låt oss ta några punkter:
Schweiz hamnar högt upp (om inte i topp) över livskvalitet i många mätningar. De har ett system med s.k. "Direkt demokrati" (vilket Sverige ej har). Moms: 8%, kapitalinkomstskatt 0%, arbetsgivaravgifter 10,1%) etc. (Siffrorna kan ev ha ändrats, har ej uppdaterade från idag) m.m.
Just detta är en nation som är mycket intressant att jämföra i frågan om "vad man får för (skatte-)pengarna.

Jag klagar inte på att jag är missnöjd med min konsumtionsduglighet (bilar etc som du nämner), utan på samhällets välfärd - utbildning, vård, äldreomsorg, integrationspolitik, rättssystem, myndigheter, skattesystem, politiker m.m. Exempel på saker som jag anser inte fungerar i Sverige idag. Notera: Vi lever i en relativ värld så allt är givetvis i proportion till vad man betalar in kontra vad man får ut. Om du ger 3000kr för ett GTX980 Ti så får du ett högre prestanda/pris-index än om du får ge 10000kr för det. Om det kostar 3000kr så är du också mer förlåtande för olika brister än om det kostar 10000kr. Sverige har världens högsta skatt och då förstår du säkert vad jag tänkte skriva härnäst gällande vad man ska få tillbaka i form av det tidigarenämnda.

Nej, det är just eftersom att jag inte är född i Sverige som jag ser naiviteten och passiviteten i det svenska samhället på ett helt annat sätt kanske. Och nej, skolan i Sverige är inte bra. Inkompetensen är katastrofal, det är stök och bråk, lärarna har låg skamligt låg lön och inga befogenheter att få ordning och reda i klassrummet, PISA-resultaten bekräftar osv. Jag har upplevt den svenska skolan - den var inte "bra".

Sverige är det enda land som skor sig på pensionärer, som är en av de fattigaste medborgargrupperna i landet genom att ha 30% skatt på pension. Är inte det fullkomligt absurt? Jag tycker verkligen det!

Nej, jag tycker inte att du behöver flytta för att du trivs. Ursäkta, men du tog upp flytt-argumentet först, mot alla oliktänkande som faktiskt har en kritisk syn så då antog jag att det är så lågt ribban var fastslagen att det är med sådana metoder du ville ha konversationen. Försökte bara anpassa mitt språk till målgruppen. Det är väl så man gör i svenska samhället, sätter ribban allt lägre? Så såg det ut i skolan när jag gick där, så verkar det se ut idag med (och som sagt inte bara i skolsystemet).

Och ja, klart att det finns länder i krig, men att fly är inte lösningen. Vem skulle bekämpa tyskarna om alla skulle fly? Troligen hade ingen av oss existerat här idag om det var så folk skulle göra. Jag behöver inte "läsa om länder i krig", då jag själv är från ett land som ofta har varit involverat i krig och tack vare vilket du och jag lever, för att folk inte flydde och inte var nöjda och glada över tyskarnas intåg!

Kort och gott, med tanke på den skatt vi betalar in i Sverige, anser jag att i jämförelse med andra I-länder i vår närhet finns det många problem som är väldigt överrepresenterade i Sverige vad gäller samhälle och välfärd. Så kvoten (skatt in)/(välfärd ut) är väldigt stor till beloppet. Och det är jag missnöjd med, vilket jag har rätt att vara. Och du har rätt att vara nöjd. Men, att säga åt folk att flytta härifrån för att man inte tål kritik eller oliktänkande eller vad det nu kan vara så tycker jag inte att det är okej. Det var allt.

Läste igenom det du skrev längre upp, och håller med vissa saker, men "fungerar inte" är ju väldigt luddigt.
Skulle inte skolan fungera skulle inte barnen kunna skriva eller räkna matematik etc (sen är det väldigt enkelt att skylla på staten när vuxna inte kan uppfostra sina barn och det blir stökigt i klassrummen)
Sen har jag inte ätit i skolan på rätt många år, men den var väl helt ok när jag gick skolan.
"vården fungerar ej" är ju också ganska luddigt, har aldrig blivit nekad vård när jag far till vårdcentral/sjukhus.
Självklart är ingenting perfekt och det kan bli fel på vissa saker, just inom äldrevården brukar det vara personalbrist (där jag bor iaf) och det är ju lätt att skylla det på staten.

Det jag egentligen menade med att "är väl bara att flytta om det är så dåligt" var mer att börjar man kolla på andra länder så kanske vi har det ganska bra...
Sen kan jag hålla med om att det man inte ska jämföra med de fattigaste i världen men man kan ju ändå tänka sig hur dem har det, det är ju inte för att de är "slöa" och inte vill göra rätt för sig men hade inte turen att bli född i ett land som tex Sverige.

Missförstå mig rätt - Det finns saker som är helt klart fel och som är statens fel, men mycket är lätt att skylla på staten när problemen sitter hos folket.

EDIT: vi har kommit rätt långt off-topic nu, vi kan väl komma överens om att vi inte är överens

Permalänk
Skrivet av Viochee:

Läste igenom det du skrev längre upp, och håller med vissa saker, men "fungerar inte" är ju väldigt luddigt.
Skulle inte skolan fungera skulle inte barnen kunna skriva eller räkna matematik etc (sen är det väldigt enkelt att skylla på staten när vuxna inte kan uppfostra sina barn och det blir stökigt i klassrummen)
Sen har jag inte ätit i skolan på rätt många år, men den var väl helt ok när jag gick skolan.
"vården fungerar ej" är ju också ganska luddigt, har aldrig blivit nekad vård när jag far till vårdcentral/sjukhus.
Självklart är ingenting perfekt och det kan bli fel på vissa saker, just inom äldrevården brukar det vara personalbrist (där jag bor iaf) och det är ju lätt att skylla det på staten.

Det jag egentligen menade med att "är väl bara att flytta om det är så dåligt" var mer att börjar man kolla på andra länder så kanske vi har det ganska bra...
Sen kan jag hålla med om att det man inte ska jämföra med de fattigaste i världen men man kan ju ändå tänka sig hur dem har det, det är ju inte för att de är "slöa" och inte vill göra rätt för sig men hade inte turen att bli född i ett land som tex Sverige.

Missförstå mig rätt - Det finns saker som är helt klart fel och som är statens fel, men mycket är lätt att skylla på staten när problemen sitter hos folket.

EDIT: vi har kommit rätt långt off-topic nu, vi kan väl komma överens om att vi inte är överens

Ja, jag skrev "fungerar ej" för att visa på problemområdena. Skulle bli väldigt låg text att gå in i detalj på varje punkt.
Nej, absolut är det inte för att folk är "slöa" men jag tycker att det känns att detta land är påväg till den punkt där det faktiskt blir befogat att börja jämföras med fattigaste i världen. När spiralen har börjat går det snabbt nedåt.

Staten blev målet i denna tråd pga att den handlar om skatter i grunden, sedan är det helt klart så som du också skriver att föräldrar t.ex. inte tar sitt ansvar för uppfostran över sina barn och liknande.

Ja vi har kommit lite off-topc. Jag tycker att det låter bra att vi kommer överens om att vi inte är helt överens på alla punkter. Tack det var dock ändå trevligt att diskutera och se din syn på saker!

Visa signatur

WCG-dator: |AMD 2990WX @ 3.3GHz All Core| |ASRock Taichi X399| |Samsung 970 EVO M.2 500GB| |Quad Channel 64GB Corsair 2933Mhz @ 14-13-13-28-1T| |SilverArrow TR4| |PNY GTX 1080 8GB @ +185/+625MHz| |Corsair AX1200i 1200W| |Thermaltake Level 10 GT Snow Edition|

Permalänk
Avstängd

Sjuka ****-samhälle man lever i.

*=Tar hänsyn till regler som ska följas, enligt många onödig kommentar säkerligen men ville skriva det så jag får ur det i systemet, om än censurerat då det får mig på bättre humör, f ö, inte ordet skit som det står ovan, övriga tolkningar av censuren lämnar jag till läsarens fantasi.

Sveriges grundlag om yttrandefrihet är underbar, du får i a f tänka som du vill och ha dina åsikter, så länge du inte yttrar de, delvis yttrade här för vill inte bli helt censurerad som människa, då allas åsikter räknas i samhället, och det är det som är så fint, alla ska ha sina åsikter och syner på allt, det som gör oss unika även.

Vill inte ha några citat kring detta inlägg för övrigt, då det kanske gärna uppfattas inbjudande med ovanstående text skriven.

Visa signatur

CPU: Ryzen 7 1700, kylare: Noctua NH-L12, Mammabräda: Gigabyte AX370 Gaming-K3, RAM: Corsair LPX 3200Mhz @ 3066Mhz vid 1,35V stabilt, GPU: MSI 1080 Ti Gaming X, PSU: Corsair SF600, Lagring: 2xWD Red 3TB speglat, 1x Samsung Evo 960 256GB, Chassi: Inbyggt i skrivbordet, sörjer för sval lägenhet.

Permalänk
Skrivet av RazerBlader:

Sjuka ****-samhälle man lever i.

*=Tar hänsyn till regler som ska följas, enligt många onödig kommentar säkerligen men ville skriva det så jag får ur det i systemet, om än censurerat då det får mig på bättre humör, f ö, inte ordet skit som det står ovan, övriga tolkningar av censuren lämnar jag till läsarens fantasi.

Sveriges grundlag om yttrandefrihet är underbar, du får i a f tänka som du vill och ha dina åsikter, så länge du inte yttrar de, delvis yttrade här för vill inte bli helt censurerad som människa, då allas åsikter räknas i samhället, och det är det som är så fint, alla ska ha sina åsikter och syner på allt, det som gör oss unika även.

Vill inte ha några citat kring detta inlägg för övrigt, då det kanske gärna uppfattas inbjudande med ovanstående text skriven.

Förlåt men jag kan inte låta bli. Ja vi har yttrandefrihet och den är underbar. Du får säga precis vad du vill, men du får också ta konsekvenserna av vad du säger (hets mot folkgrupp, hot etc.). Du döms alltså inte för själva yttrandet, utan för vad du yttrar. Så du får säga precis vad du vill.

Och yttrandefriheten går åt båda hållen (något många inte verkar förstå). Om du får yttra din åsikt, så kan andra använda sin yttrandefrihet att uttrycka sin åsikt om din åsikt.

Permalänk
Medlem

Förlåt, men jag blir så trött. Bara skatt på skatt på skatt på skatt. Men det behövs väl efter NUON-affären...

Permalänk
Avstängd
Skrivet av SuperOlsson:

Förlåt men jag kan inte låta bli. Ja vi har yttrandefrihet och den är underbar. Du får säga precis vad du vill, men du får också ta konsekvenserna av vad du säger (hets mot folkgrupp, hot etc.). Du döms alltså inte för själva yttrandet, utan för vad du yttrar. Så du får säga precis vad du vill.

Och yttrandefriheten går åt båda hållen (något många inte verkar förstå). Om du får yttra din åsikt, så kan andra använda sin yttrandefrihet att uttrycka sin åsikt om din åsikt.

alldeles richtigt.
trodde den biten var uppenbar även, men tack för att du fyller i, fått stryk av några p g a mina åsikter, men det är vart jag står och det går inte att banka in annat "vett"
Däremot intressant att höra andras åsikter, o än om man inte ändrar åsikt så är det givande då man förstår varandras tänk som individer om man pratar på saklig nivå samt är påläst och inte bara kommer med skällsord och att det är det enda man kan komma med, då kan jag lika gärna lyssna på köpta ordbajsare i riksdagen, eller än bättre, spela spel och bara leva i min bubbla

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

CPU: Ryzen 7 1700, kylare: Noctua NH-L12, Mammabräda: Gigabyte AX370 Gaming-K3, RAM: Corsair LPX 3200Mhz @ 3066Mhz vid 1,35V stabilt, GPU: MSI 1080 Ti Gaming X, PSU: Corsair SF600, Lagring: 2xWD Red 3TB speglat, 1x Samsung Evo 960 256GB, Chassi: Inbyggt i skrivbordet, sörjer för sval lägenhet.

Permalänk

@anon127948: Vet inte riktigt vad du efterfrågar.
Om du vill ha legitima ekonomiska råd så borde du vända dig till en finansiell instutition, finns mycket att läsa på bankernas hemsidor, gällande just aktier så är nog avanza smidigast (gällande att få tag på snabb info) för dig som privatperson.

Visa signatur

| AMD Ryzen 9 7950X3D @ 5.6ghz | Asus STRIX RTX 3080 | Asus B650E-I | Toshiba 512GB NVME | Samsung 970 Pro 1TB NVME | Kingston 1TB Hybrid | PNY 2TB SSD | 32 GB G.Skill Trident 6400 CL32 DDR5 | EK Nucleus CR240 Lux AIO | ASUS Loki 1000W SFX-L | SSUPD Meshroom S |