Grafikkortet går konstant på maxfrekvens!

Permalänk
Medlem

Grafikkortet går konstant på maxfrekvens!

God kväll kära medmänniskor!
Har lite problem som jag skulle vilja ha hjälp med.

Jag klipper in ett meddelande till en snubbe som skulle felsöka datorn i veckan:

Problemen började förra året i november då drivrutinerna för grafikkortet återställdes lite hur som helst några gånger per dag. Detta gjorde att spel frös och YouTube-videos slutade fungera. Jag försökte lösa problemet genom att ominstallera drivrutiner ett flertal gånger via kontrollpanelen, men även med tredjepartsprogram. Detta löste inte problemen så då formaterade jag om datorn ett par gånger utan resultat.
Jag kontaktade nVidias support där jag gjorde lite förändringar i nVidias kontrollpanel, men även det förgäves. Utöver de problemen märkte jag att grafikkortet blev väldigt varmt utan nämnvärd belastning. Det kom upp i 60 grader i idle och där sätter fläktarna igång så det stabiliserades. Med ASUS programvara kunde jag se att grafikkortets GPU och tillhörande minne kördes konstant på maximal frekvens(men 0% belastning) vilket antagligen skapade värmeproblemet.
Därefter kontaktade jag återförsäljaren jag köpt grafikkortet från och fick skicka det på felsökning. Nu i början på januari fick jag äntligen ett nytt grafikkort och installerade tillsammans med färska drivrutiner. Problemen återkom efter några timmar och jag var tillbaka på ruta ett. Jag har än så länge inte haft några problem med att drivrutinerna återställs, men värmeproblemet återstår fortfarande pga maxfrekvenserna. Nämnvärt är att det aldrig passerat ~62 grader i idle eller lätt aktivitet.

Jag har också fått ett flertal blåskärmar med det nya grafikkortet installerat. Dessa var “PAGE FAULT IN NON-PAGED AREA” och “MEMORY MANAGEMENT”. Har testat plocka ut alla komponenter för att se om det finns några visuella defekter men inget hittades vad jag kunde se. Har kört med en, två och fyra RAM-minnen installerade och det blev ingen skillnad. Har även gjort en minnesdiagnosering men utan att hitta fel. Nu senast har jag inte heller kunnat spela GTA V då detta fryser precis innan man kan börja förflytta sin karaktär. GTA V fungerade tidigare utan större problem trots värmeutvecklingen men då gick det inte över 70 grader kanske. Får med tredjepartsprogrammet Fraps en fps på runt 90-140 i GTA V i maxinställningar och i League of Legends 300-700 fps med maxinställningar. Övriga temperaturer i systemet är enligt integrerade mätare normala.

Ett annat problem som skulle kunna pekar på defekt hårdvara är att fläktarna spinner olika snabbt när de är igång, trots att de ska vara låsta på samma hastighet. Några gånger har även en eller två av tre fläktar varit stillastående medans de/-n andra varit igång. Värt att nämna är att exakt alla komponenter är införskaffade i slutet av september och början på november och jag har inte tummat på kvalitén eller högpresterande komponenter nämnvärt, imo.

Dold text

Nu har har alltså datorn varit en sväng förbi datorteknikern och han hade tydligen löst grafikkortsproblemet med att resetta BIOS pga jag hade pillat med det. Fick datorn tillbaka i eftermiddags. Jag startade datorn och allt verkade vara bra. Detta höll i kanske 20 minuter innan grafikkortets frekvenser för GPU och minne skjöt i höjden igen. Fantastiskt. På samma sätt blir det även upp emot 60 grader under idle, förutsatt att jag inte själv manuellt vrider upp fläktarna.

Förutom ovan nämnda problem hände det att skärmen slocknade och inte fick någon signal. Detta löste sig bara genom omstart, ibland. Innan slocknade skärmen helt så då bytte jag DP-kontakt på grafikkortet, vilket löste bildproblemet. Har även testat ändra upplösning, frekvens och att toggla G-sync, men utan resultat.

Startade GTA V som faktiskt gick att spela, men utan att röra fläktkontrollen så skjöt temperaturen upp i runt 85 grader. Efter att ha justerat fläktarna till en smärre orkan låg grafikkortet runt 72 grader efter 1-2h spelande. Spelet i sig flyter på mycket fint på rätt så stabila 120 fps med allt maxat i 1440p. Tillsammans med temperaturerna registrerades även att allt på grafikkortet gick på max, där GPU:n även gick på turbofrekvens. När jag hoppade ur spelet för att kontrollera detta hoppade GPU-frekvensen ner till vanliga maxfrekvensen, men inte lägre.

Alla resterande komponenter sköter sig utan några konstiga temperaturer eller frekvenser. Prollen, med tillhörande sluten vattenkylning, ligger på max 48 grader nu efter kanske 2-3h spelande. Alla komponenter finns i signatur. *peppar* *peppar* Har inte fått några blåskärmar idag, so far. Har inte fått några felmeddelande från moderkortets sån lilla display heller. Slutligen kan jag också nämna att grafikkortet, vid varje uppstart, beter sig normalt ett par minuter i det färdigladdade OS:et(Win 10 Pro, legit) med lite småspikes hit och dit innan det går upp till maxfrekvens.

Hoppas det gick att läsa denna något desperata text och att jag fick med det mesta av relevans.
Någon som känner igen sig? Något jag har missat? Något jag bör testa? Något relevant jag inte nämnt?
Mjukvarufel? Hårdvarufel?

Är ofantligt tacksam för all hjälp och respons jag kan få!
MVH Marcus

PS. Och där dog DP-ingången till grafikkortet igen. Testade att byta tillbaka till den första DP-porten, men inget hände. Bytte till min äldre 1080p-skärm via DVI-porten, det lyckades! DS.

Visa signatur

Intel Core i7 6700K | Asus Strix 980 Ti | Asus Maximus VIII Gene | EVGA SuperNova 750 G2 | Kingston HyperX Fury DDR4 32GB | WD Green 3TB | Samsung M.2 256GB

Permalänk
Medlem

Här kan ni se hur det ser ut. Scrollar man längre ner i listan till vänster finns minnet som ligger konstant på 7200MHz.

Juste, har inte klockat något alls i burken, allt är standardvärden.
EDIT: Alla drivrutiner har alltid varit uppdaterade, med de senaste graffedrivisarna uppdaterade idag.

Visa signatur

Intel Core i7 6700K | Asus Strix 980 Ti | Asus Maximus VIII Gene | EVGA SuperNova 750 G2 | Kingston HyperX Fury DDR4 32GB | WD Green 3TB | Samsung M.2 256GB

Permalänk
Medlem

Nu har det löst sig!

Höll på att avinstallera program hit och dit för att utesluta om det var någon process som triggade frekvenshöjningen, men inget skiljde sig. Efter några omstarter märker jag att frekvensen går på max(enl. GPU-Z) beroende på vilka program som har ett aktivt fönster uppe. Så vissa program, ex. Corsair LINK, Nvidia Geforce Experience, ExpressVPN, gjorde att GPU:n gick varm utan någon egentlig belastning medans Nvidia kontrollpanel, Eclipse, VLC och Adobe Reader inte påverkade frekvensen alls. Utifrån min magra kompetens ytterst konstigt beteende. Efter någon timme blev det dock ändå maxfrekvens, oberoende av program eller aktivitet.

Därefter uppdaterade jag BIOS, men ingen det gjorde ingen skillnad. Till slut avinstallerade jag alla Nvidia-relaterade programvaror och följde upp med DDU. Färsk installation av drivrutinerna direkt från hemsidan och utan Experience gjorde susen.

Känner mig aningen dum, då det är detta man bör göra som en av de första stegen i felsökningen, men eftersom jag redan hade senaste drivrutinerna(dock via Experience) så la jag ingen större tanke på det. Case closed!

Visa signatur

Intel Core i7 6700K | Asus Strix 980 Ti | Asus Maximus VIII Gene | EVGA SuperNova 750 G2 | Kingston HyperX Fury DDR4 32GB | WD Green 3TB | Samsung M.2 256GB