Intel uttalar sig officiellt om clockblocking

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Den garanti du får från tillverkaren har ett separat avtal, går inte säga något alls om vad det täcker och inte täcker med mindre än att läsa avtalet. Så det enda man alltid kan räkna med är det som står i konsumentköplagen och den är specifikt riktad mot oss svenska konsumenter.

Vilket ger dig... 6 mån i praktiken

Nu var det ju inte allmänt "den du får från tillverkaren" som diskuteras, utan just... Intel CPUer, så valla inte ut i skogen nu, utan låt oss hålla oss till deras avtal och regler, samt svenska konsumentköplagen nu.

Det är just deras avtal som du måste rätta dig efter 6 mån, och i det supportar eller stöder de inte ens överklockning ö.h.t., och då tar inget ansvar för det. Förklarar längre ner...

Skrivet av Yoshman:

Angående onormal användning. Skulle definitivt klassat överklockning som onormal användning innan jag läste Intels sidan om K-modellerna. Efter att läst den skulle jag inte bara kalla överklockning för normal användning utan även förväntad användning. Tolkar du detta som man gör något utanför det normala eller är det mer en direkt uppmaning att K-modeller skaffar man specifikt för möjligheten till överklockning?

"Besegra allt motstånd med en upplåst, kraftfull och kompromisslös processor.1 Tack vare en kombination av smarta funktioner, bland annat Intel® Turbo Boost Technology 2.02, Intel® Hyper-Threading Technology3 och överklockning, är Intel® Core™ i7 processorn Extreme Edition både flexibel och förkrossande stark. Det här är det ultimata vapnet som ger oslagbara spelprestanda."

"Frigör din potential med en Intel® Core™ i7 processor, som ger förstklassiga prestanda åt dina mest krävande uppgifter. Genom att aktivera överklockning får du valfriheten att själv välja systeminställningar. Oavsett om det handlar om kraftfull multimedia eller multitasking får du uppleva helt nya prestandanivåer på datorn."

Om de definierar det så kan jag hålla med dig att du säkert kommer få garanti under de första 6 mån, då du kan hänvisa till detta. Sen är frågan om Intel egentligen inte gjort bort sig här, eller rättare sagt PR avdelningen, typ som med BLCK i artikeln, för deras avtal säger något helt annat.

Skrivet av Yoshman:

Sedan gäller det att hålla isär begreppen. Intel frånsäger sig allt ansvar kring huruvida system med överklockade K-modeller fungerar på avsett sätt, däremot garanterar man att K-modeller är möjliga att överklocka.

För din del lär i alla fall denna historia vara en total icke-nyhet med tanke på det sista du skriver om att inte göra något som kan förverka garantin.

Intel garanterar ingenting vad jag kan se...
Man säger att funktionen går att aktivera, men inga garantier alls finns att du ens kan höja den 1 enda Mhz utan att den slutar fungera, eller att du får hjälp/ersättning om något skulle gå fel ö.h.t. utanför original specifikationerna, oavsett upplåst eller icke upplåst cpu.

Om du faktiskt läst tråden och just "Performance Tuning Protection Plan" så hade du fått svaret på hur Intel ställer sig till överklockning, allt tack till @SeF.Typh00n för den infon.

Men jag upprepar den så du kanske förstår:
Does this mean that Intel is supporting or encouraging overclocking?
No. While we will, under the Plan, replace an eligible processor that fails while running outside of Intel’s specifications, we will not provide any assistance with configuration, data recovery, failure of associated parts, or any other activities or issues associated with the processor or system resulting from overclocking or otherwise running outside of Intel’s published specifications.

Sen är också frågan varför denna planen finns, om nu garanti finns utan den, också något som redan finns i tråden och du borde ha läst.

[i]Why is Intel offering the Performance Tuning Protection Plan?
Intel has received feedback from customers who want to implement overclocking on eligible processors, that because of the lack of any replacement coverage for the eligible processors, the risk of overclocking is too great. We understand this position, and while we cannot endorse overclocking, we want to provide a limited remedy if issues arise as a result of their decision to enable overclocking. The limited remedy consists of a replacement processor (i.e., replacing the processor damaged solely as a result of the overclocking).[/i]

Detta säger det svart på vitt, i grunden iaf (innan svenska konsumentköplagen kommer på detta). Intel stöder inte överklockning. Intel ersätter inte CPUer (utanför den planen) som har skadats pga överklockning. End of.

Så här har du ditt avtal...

EXTENT OF LIMITED WARRANTY.
Further, this Limited Warranty does NOT cover:

any Product which has been modified or operated outside of Intel’s publicly available specifications or where the original identification markings (trademark or serial number) has been removed, altered or obliterated from the Product.

Samma sak här. Ingen garanti... och notera "has been". Dvs om den har kört utanför, så är också garantin borta. Detta oavsett vad som sker sen...

Så om vi summerar ihop detta, som du sagt ovan, vilket jag med din info om att Intel överklocknings sida (på svenska), hävdar att du kan överklocka genom att ändra multiplier. De har inte sagt något om spänning eller effekt/kylning. Om du lyckas OC en CPU till döds genom att skriva in en annan multipel utan att ändra spänningen är jag minst sagt imponerad, men låt oss påstå att du lyckas.

Om vi då använder din länk som argument mot en ÅF så lär du troligen kunna inom första 6 mån komma undan med det, pga svenska reglerna, eftersom det är typ omöjligt för en ÅF att bevisa att det inte är pga defekter vill tillverkning som gjort felet. Sen att det egentligen inte borde fås göras, är en annan sak, men vi svenska är lite bortskämda ibland

Men efter det... har du i praktiken ingen garanti om du inte har Intels extra försäkring, då du inte lär kunna bevisa motsatsen själv heller. Och då är det enda du kan luta dig mot är tillverkarens garanti, vilket vi har visat ovan, inte tillåter överklockning.

Permalänk
Medlem

Fast kan/vill inte Intel bevisa att du faktiskt klockat sönder CPUn lär dom bara byta ut den om man har en PTPP.
Vad jag vet så loggas inte volt/frekvens och en död Cpu är en död Cpu.
Det känns ju konstigt om de säljer en försäkring som gör varken till eller från, tror inte att ett så stort företag måste sälja scamförsäkringar för o gå runt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

inte heller AMD använder inte Intels låsmetod mot överklockning

Ja, du ser ju hur det går för dem.

Ärligt talat är de inte i en position att göra annat än att försöka blidka kunderna med olika typer av välgörenhet, men så snart de är det så kommer de också vilja ha betalt för sitt arbete.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Viochee:

Kan inte annat än att hålla med, och det lustiga i historian är att DE KAN fortfarande överklocka hur mycket det vill, skippa bara bios uppdateringen...

Fast då kan man inte testa sina cpu:er med Prime95 för då blåskärmar den

Skrivet av Bernd_P1:

Se fram emot när Nvidia börja adoptera Intels tankesätt och låsa sina kort och vi få betala en slant extra bara för att kunna överklocka

Skickades från m.sweclockers.com

Det hade ju varit toppen. Att enbart låta Titan-korten kunna överklockas samt AMDs Fury X. Eller motsvarande nya toppmodeller.

Visa signatur

AMD 5800X ▪ MSI B550M Mortar ▪ G.Skill 32GB 3600MHz CL16 ▪ Palit 4070 Ti ▪ 1TB SSD 970 Evo+ ▪ Dark Power 13 1000W ▪ FD Define Mini C ▪ Aorus AD27QD + LG 27GL850

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Sveklockarn:

Ja, du ser ju hur det går för dem.

Ärligt talat är de inte i en position att göra annat än att försöka blidka kunderna med olika typer av välgörenhet, men så snart de är det så kommer de också vilja ha betalt för sitt arbete.

Hehe. Jag tror AMDs eftersläp beror på lite andra faktorer :). Och överklockning på alla grafikkort och RAM är också öpona för klockning fortfarande.
Kanske är den här typen sv låsningar svåra att införa om det finns lite hälsosam konkurrens.

Aja. Det är som det är och vi får väl de produkterna vi förtjänar.
Stora frågan som kvarstår är väl vad Intel egentligen ville ha sagt till konsumenterna i sitt pressmeddelande kring låsningen.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Icte:

Bullshit! Folk får väl fan bestämma själva om de vill överklocka eller inte! Men nej, Intel vill ju tjäna pengar precis som vilket annat företag som helst..

Kom igen nu AMD, visa framfötterna med Zen och kom tillbaka i leken! Intels "monopol" börjar bli tröttsam!

Jag gillar inte AMD men jag håller med dig. Detta drag från intel får mig uppleva dom som snåla. Jag hatar snåla företag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dallebull:

Fast kan/vill inte Intel bevisa att du faktiskt klockat sönder CPUn lär dom bara byta ut den om man har en PTPP.
Vad jag vet så loggas inte volt/frekvens och en död Cpu är en död Cpu.
Det känns ju konstigt om de säljer en försäkring som gör varken till eller från, tror inte att ett så stort företag måste sälja scamförsäkringar för o gå runt.

Nu vet jag inte om Intel kan bevisa överklockning, men teoretiskt borde de kunna se hur den har havererat och notera att för hög spänning har orsakat skadan, inte för att jag tror de gör det dock.

Men som sagt, därför har du pga konsumentköplagen lättare att kunna returnera denna första 6 mån. Problemet kommer efter det. Du har en död CPU och du måste nu bevisa att Intel har gjort något fel vid tillverkningen för att egentligen kunna gå längre.
Normalt så brukar dock butiker förlänga detta till 1 år med garanti, men bevisbördan är ändå på kunden, inte ÅF.

Sen kan du självklart dra det längre än så upp till 3 år, men det är få mål som når så långt utan tydliga defekter.

Enligt vad jag kan läsa om deras försäkring dock så är det på kundernas begäran, inte Intel själva (om man nu ska tro dem dvs). Men notera att i tex USA har du betydligt sämre rättigheter om du får en trasig produkt, då du måste bevisa det från dag 1, så denna försäkring kanske är värt det för de som köpt säg en 5690X och vill riskera överklocka

Permalänk
Lego Master
Skrivet av Yoshman:

I Sverige så är garanti bara något som kan ge ett starkare skydd än vad som redan krävs via konsumentköplagen. Dina exempel är däremot rätt löjliga, konsumentköplagen nämner faktiskt att man måste använda produkten på ett sätt som är rimligt för produkttypen. Nu är svenska lagar alltid skrivna så de lämnar visst utrymme för tolkning och därmed godtycke, men att överklocka en K-modell får nog anses som något man som kund faktiskt har all anledning att förvänta sig ingå inom normal användning, eller vad kan man säga efter att läst detta:

Överklockning av Intel® processorer. Ta kontroll över systemet och skaffa dig extrema spelprestanda.

Jag undrar vad Konsumentombudsmannen skulle säga om du försökte reklamera en processor som du har överklockat till strax under 5GHz. Var skulle gränsen gå för "normal användning", i överklockningstermer? Måste vi sätta en specifik frekvens för varje processormodell på marknaden baserat på något slags standardiserat test så vi vet hur långt vi kan pressa en viss CPU innan KKL säger stopp?

Eller, ska vi gissa att man kommer gå på Intels linje om standardvärden enligt deras brasklapp längst ner på sidan du länkade?

Citat:

1Varning: Ändring av klockfrekvens och/eller spänning kan: (i) minska systemstabiliteten och livslängden för systemet och processorn; (ii) orsaka att processorn och andra systemkomponenter inte fungerar korrekt; (iii) försämra systemprestandan; (iv) orsaka ökad värmeutveckling och andra skador; samt (v) påverka dataintegriteten i systemet. Intel har inte testat, och ger inga garantier för, processorns funktion utöver dess specifikationer. Intel har inte testat, och ger inga garantier för funktionaliteten hos datorns övriga delar utöver dess standardspecifikationer. Intel ansvarar inte för att processorn, oavsett om den ändrats med avseende på klockfrekvens och/eller spänning eller inte, är lämpad för ett visst bestämt ändamål.

Intel varnar alltså för att det användningsområdet du säger dig ha rätt att nyttja med bibehållen reklamationsrätt kan minska stabiliteten och även orsaka sekundära skador på systemet, men du vill ändå att KKL ska ge dig rätt, trots att tillverkaren uttryckligen säger att det är på egen risk? Jag tror inte du kommer få rätt där. Men du är välkommen att testa.

Visa signatur

* Vänsterhänt högerskytt med tummen mitt i handen.
* A franchises worst enemies are its biggest fans.
* 🖥️ i5 12600K | Z690 | 32GB | RTX 3070 | Define R6 | 48" 4K OLED | Win11 | 💻 Surface Go 3
* ⌨️ G915 Tactile | ⌨️ G13 | 🖱️ G502 X | 🎧 Pro X | 🎙️ QuadCast | 📹 EOS 550D | 🕹️ X52 Pro | 🎮 Xbox Elite 2
* 📱 Galaxy Fold4 | 🎧 Galaxy Buds Pro | ⌚ Galaxy Watch5 Pro | 📺 65" LG OLED | 🎞️ Nvidia Shield