Vilka två programmeringspråk för att bli så attraktiv som möjligt?

Permalänk
Avstängd

Vilka två programmeringspråk för att bli så attraktiv som möjligt?

Vilka två programmeringsspråk skulle ni säga är de "bästa" att kunna för att vara så attraktiv som möjligt för arbetsgivare? Även: Är det samma språk som är som attraktivast på den svenska arbetsmarknaden, som den norska?

Permalänk
Medlem

Frågan är väl snarare vad du finner intressant att lära dig, och kan du tänka dig att jobba med det varje dag i säg, 10-20år?

Visa signatur

7700K 5.1Ghz @ 1.325V | Asus Maximus IX Formula | Corsair Vengeance Black LPX 32GB 3000Hz | ASUS ROG STRIX GeForce GTX 1080 Ti 11GB OC | 2*Samsung SSD 960 PRO 512GB raid0 | Corsair AX 860i
Ljud - Hörlurar: Hifiman HE-400i | Förstärkare: KingRex | Headquarters HQ-1
DAC: Benchmark DAC1-Pre

Permalänk
Medlem

Just nu verkar det vara mycket eftertraktat att man kan Java speciellt.

Permalänk
Medlem

Hehe, du får nog definiera attraktiv lite mer. Och nämna lite mer precist vad för industri du tänker dig...

T.ex. Är du grym på COBOL är du extremt eftertraktad inom stordator-delen på bankernas backend. Är du ute efter webutveckling är det väl javascript/coffeescript för frontend och python/ruby/php som backend.

Visa signatur

Archlinux, Sway och Rust, vad mer behövs?

Permalänk
Medlem

Du måste specifiera dig bättre. Men generellt sätt brukar man säga att ifalll du lär dig ett av de större enklare Objektionerade programmerings språken så kan du byta hyfsat lätt till ett annat. Satsar du stenhårt på t ex Java så kan du programmera i C#,C++, Swift med mycket mer.

Men precis som talaren ovanför skrev, att lära sig COBOL eller Fortran eller något annat gammal procedur(Vad heter det på svenska? ;P ) språk har börjat bli eftertraktat igen, främst av alla gamla system som nu behöver underhållas när folk som kunde dessa språk går i pension.

Om du är nybörjare hade jag inte lagt så mycket energi på vilket språk du ska börja med, bara börja med något. Har hört mycket gott om Scala, har inte själv testat det dock.

I mina ögon ligger dock styrkan hos en bra programmerare att ha förmågan att snabbt kunna lära sig ett språk och byta tekniker allt eftersom. Du kan inte lära dig att programmera ett visst språk och sedan kalla dig färdig och tro att det räcker i 40 år. Det utvecklas och förändras hela tiden.

Permalänk
Medlem

Satsa på ett objektorienterat (java, c#, c++ etc) och ett funktionellt (erlang, haskell etc). Vad som är viktigt för att få en bred bas är att lära sig olika programmeringsparadigm; behärskar du ett objektorienterat språk väl så är övergången till ett annat objektorienterat språk generellt inte så svår. Att byta från en sorts språk (t.ex. objektorienterat) till ett annat (t.ex. funktionellt) kan vara betydligt svårare.

Visa signatur

Laptop: Dell Latitude E7270 | 12,5" FHD IPS | i5-6300U | 16GB RAM | 500GB SSD
Laptop: MacBook Air 13"
NUC: Intel i5-4250U | 8GB RAM | 250GB SSD

Permalänk
Medlem

En annorlunda tanke skulle kunna vara att satsa på något som inte så många andra programmerare kan. Man kanske inte uppfyller målet "attraktiv bland så många arbetsgivare som möjligt" men man blir attraktiv för de som söker folk med unika kunskaper.

Ingen riktig koll på vad det skulle vara exakt men kanske något där de flesta experter börjar närma sig pensionsåldern men där det fortfarande finns underhållsbehov?

Men det kanske snarare är det tredje språket man ska lära sig, för det kanske inte är jättelätt att hitta dessa arbetsgivarna just nu.