Köpguide LÄS INNAN DU SKAPAR NY TRÅD!

Permalänk
Medlem
Skrivet av CSM101:

Jag personligen har tröttnat på att det hela tiden kommer exakt likadana trådar, flera om dagen, som handlar om personer som letar efter laptops för x tusen kronor, utan mer info. Detta lika mycket för er skull som för vår. Skapas det sådana trådar hela tiden med exakt samma svar hela tiden kommer vi som svarar till slut tröttna på att skriva och således slår det tillbaka på er som behöver hjälp, vilket tydligt ses ifall man söker på "köpråd" i forumet. De flesta har färre än tio svar och många får aldrig svar.

Därför är denna korta guide till alla er där ute som ska köpa laptop. Läs och har ni frågor, starta en tråd.

Innehållsförteckning
Inledning
Frågor att besvara
Sökandet
Sweclockers expertråd
Den perfekta tråden
Länkar

Inledning:
Du har beslutat att köpa en ny laptop och behöver nu hjälp då du inte vill lägga dina surt förvärvade pengar på skit. Mycket förståeligt.
Men hur ska du göra? Vart ska du börja?

Här kommer lite tips och råd för en bra start och förhoppningsvis ett bra köp.

Du kommer sitta många timmar med din nya laptop, så ju mer tid du investerar innan köpet, desto mer glädje kommer du ha av din laptop.

Frågor att besvara:
Först av allt måste du sitta ner och skriva dig en lista på dina behov, användningsområde och inte att förglömma, budgeten.
Vad vill du att din laptop ska ha för egenskaper? Batteritid? Vikt? GPU? Lagringsmöjlighet? Mobilitet? Vad ska du använda din laptop till? Kommer den fungera som enda datorn i hushållet eller som en andradator tillsammans med en stationär?

Urval av viktiga frågor som alla måste besvaras innan köpet. Skriv ner precis allt du kommer på som kan vara av värde, tänker du på det nu slipper du ångra dig senare.

Sökandet:
Nej, du ska inte starta din tråd än. Du har en bit att ta dig.
Det du ska göra nu är att söka på internet efter datorer. En bra site är tex www.prisjakt.se, där du kan välja ut väldigt många egenskaper som datorn ska ha, samt läsa omdömen, recensioner och kolla på eventuella bilder på produkten i fråga.

Nu har du förhoppningsvis lyckats få dig ett urval av 1-10 datorer och du kan fortfarande inte välja.
Det som händer nu är att du ska använda google för att hitta recensioner om datorerna du finner mest intressant. Det finns otaligt med siter, i synnerhet amerikanska och tyska, som kolla på nya produkter och kör kortsammanfattningar på dessa. Du kan också använda youtube för att kolla på videos,många lägger upp recensioner där med.
Kort och gott, du ska söka så mycket info om datorerna som möjligt.
Kolla även ifall det är nya modeller på väg och om din modell är en utgående modell. Håll dig uppdaterad på vad som är på väg att komma. Det gäller allt från specifika modeller till ny teknik.

Det som sänker glädjen i att svara i en ny tråd för mig personligen är banala frågor som tex vilken hastighet ett minnet har. Det för mig är ett tecken på att du inte lagt ner tillräckligt energi på en sak du ska använda i flera år och därmed orkar inte jag svara och jag vet att många andra känner likadant.

Nästa fas i sökandet är att du ger dig ut i butiker. Olika datorer av olika prisklasser av olika tillverkare känns olika bra i handen. Det är en subjektiv känsla för vad som är plastigt och inte och det du ska göra nu är det som kort och gott heter ”kläm och känn”.
Ut i butiker och ta i datorerna du är nyfiken på, men även alla andra.
Tänk på följande:
- Vad tycker du om kvalitén? Designen? Plastig? Gedigen? Lek med locket, knapparna, touchpaden, vänd och vrid på datorn, inte något ska vara orörd.
- Tyngden. Är 3 kg så lätt som du trodde tex?
- Skärmen. Om du inte gillar hur skärmen reflekterar ljuset i butiken lär du inte gilla när du sitter ute i solen. Är det med andra ord Glossy eller matt du tycker är bäst?
- Har du andra frågor har du utmärkt tillfälle att få svaret nu.
Se inte detta som något jobbigt, se det som tillfälle att lära sig och när du väl kommit förbi första datorn tar det inte mer än en eller två minuter att gå genom nästa.

Sweclockers expertråd:
Nu har du kommit till siten och ska skriva din tråd. Men vänta lite till. Använd sökfunktionen och kolla genom rätt forumsdel och se om inte någon annan har haft uppe en liknande tråd som du tänkt skapa. Givetvis inte alltför gammalt, men kolla en två tre fyra månader tillbaka och se om du hittar något av värde.
Du har nu ringat in en handfull datorer och nu kan du inte komma vidare.
Nu vänder du dig till oss och utnyttjar den samlade kunskapen som många besitter här. Det här stycket är väldigt kort då varje tråd kommer vara rätt unik och ska således bara fungera som en markering för när i processen du ska skapa din tråd.

Den perfekta tråden:
Det är inte bara att fråga vilken dator av X och Y som är bäst, en sånn fråga får inget bra svar i de flesta fall. Anledningen är återigen subjektiviteten.
Din tråd ska innehålla vissa saker för att vi ska veta vem du är och vilken dator som passar dig.
- Berätta kort vad du tänkt använda datorn till
- Vilka egenskaper du värdesätter mest respektive minst
- Budget
- Länk till de datorer du är intresserad av
- Övrigt. Här skriver du tex om du vill att datorn ska vara gul, blå, lila eller svart eller andra saker som kan vara av värde att veta men som inte faller i i övriga kategorier.

Nu kommer du förhoppningsvis få minst ett par tre fyra svar som bara ska nudga dig åt rätt riktning i ditt köp.
Have fun med din nya dator, och glöm inte, har du värmeproblem om ett år så finns det en guide för det med

Den här går för övrigt att applicera på alla produkter du kan tänka dig köpa, samma principer gäller då med.

Länkar:
www.prisjakt.se
www.youtube.com
http://www.notebookreview.com
http://reviews.cnet.com/laptops
http://www.notebookcheck.net/

Jämför CPUer
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmarklist....

Jämför grafikkretsar/GPUer
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-...

Om du är specifikt ute efter en laptop att spela på finns följande fina guide som Kimmeh knåpat ihop.
http://sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=80672...

Bara ett urval av bra förstalänkar. Men glöm inte den viktigaste länken, www.google.com. Skriv in modell och review så kommer du garanterat få träffar. Skriv dock inte in hela modellbeteckningen, utan märke och handelsnamnet på modellen.

Kommer fylla på med saker som andra tycker ska dit.

Den här länken verkar "trasig" i posten ovan:

"Om du är specifikt ute efter en laptop att spela på finns följande fina guide som Kimmeh knåpat ihop."

Visa signatur

Intel i5-9600K CPU @ 3.70GHz (4.30 GHz) | Gigabyte Z390 Aorus Pro WiFi - ATX / Z390 | ASUS GeForce RTX 3080 10GB TUF Gaming OC | Corsair Vengeance LPX Black 2x8GB 3200MHz CL16 (16-18-18-36) | Fractal Design Define R6 USB-C Vit | Corsair PSU HX750 80+ Platinum | Noctua NH-U12A CPU Kylare | SSD SAMSUNG MZVLW256HEHP-000L2 250GB m.2 | SSD 970 EVO Plus 1TB m.2 | WD Red 4TB | Segate Expansion 4TB USB3 | Optiarc DVD RW AD-7283S | Logitech G19 | Logitech G400s | Dell 23" UltraSharp U2311H | Win 10 Pro |

APC Power-Saving Back-UPS ES 8 700VA | Netgear R8000 Nighthawk X6 AC3200 | Lenovo Legion Y520-15IKBN / 15.6" / FHD / i7-7700HQ / 2x8GB / 256GB SSD M.2 / Corsair Force Series MP510 960GB M.2 SSD / GTX 1060 / Win 10

Permalänk
Medlem

Bra guide!

Har du även tips på guide som går igenom hårdvarukomponenter en i taget med kort beskrivning av deras roll för datorns funktion?

Till exempel såhär:
Hårddisk: Det finns i huvudsak två typer av hårddiskar att välja mellan: HDD och SSD. Fördelen med SSD är...

Antar att en sådan guide bör vara högst ca 1 år gammal för att vara aktuell med tanke på den fortfarande ganska snabba utvecklingen och tillkomsten av nya varianter inom vissa delar av hårdvaran.

Kanske inte borde vara så svårt att hitta en sån guide själv, men det där med att hitta den där enkla och ändå bra texten är ju inte alltid så lätt, blir mycket tacksam om någon har ett tips!

I gengäld kanske risken för onödiga trådar minskar om man läser en sån guide innan man frågar....

Tack på förhand!
/Erik

Permalänk
Avstängd
Permalänk
Avstängd

@Dorkimedes: hur skapar man ny tråd? räknas svar som 'inlägg'?