ESXi eller Workstation/Player

Permalänk
Medlem

ESXi eller Workstation/Player

Hej,
Jag har läst ett antal trådar här på forumet om servrar och applikationer men har inte kommit fram till vad som fungerar bäst för min applikation. Målet är att en maskin skall hantera allt förutom extern backup. Det är en server för hemmet så det är inte tidkritiskt om det ta tid att återskapa/byta hårddisk.

Tjänsterna som jag vill utföra är filserver för media och personer i hemmet, Plex, Subsonic, OpenHab samt några applikationer som kräver Windows eller Linux som operationssystem för att fungera. Förutom Plex är det inga tunga applikationer.

Från början hade jag tänkt ha ett ZFS baserad server men har insett att virtuellt kan man göra så mycket mera med en burk. ZFS beror på att jag vill undvika Bitröta. Det skall också vara enkelt att sköta backup på HDD som används till lagring.

Hårdvaran som jag har idag är:
HP ML10v2, Xeon E3, 32 GB Ram, 1GB 4-port 331T och den inbyggda 1GB 332i controller. SSD EVO 850 250 GB som var tänkt som system disk och 4TB HDD för enbart lagring. Har även extern HDD (WD) för backup av Windows datorer idag via USB.

Vad är bäst att använda, ESXi som system eller tex. Solaris som system och sedan Workstation/Player som VM?
Om man gör backup på en HDD som används som lagring av EXSi, kan någon annan läsa det som är sparat på disken?

Permalänk
Medlem

Har du lust att faktiskt ge detta lite tid så är mitt råd till dig att du faktiskt testkör olika hypervisors för att se vilken du trivs bäst med.

Proxmox
unRAID
XenServer

Fixa lite kaffe och så tar du en heldag och provar.
Proxmox har förresten ZFS-stöd som standard.

Visa signatur

Marantz NR1605, Rotel RB1090, Ino Audio piPs
SMSL SP200 THX Achromatic Audio Amplifier 888, SMSL M400, Audio-Gd NFB-11 (2015), Objective2+ODAC RevB, Audeze LCD-2 Rosewood, Monoprice M1060, ATH-M40x, Sennheiser HD660S, DROP X KOSS ESP/95X, Koss KPH30i, DROP X HiFiMan HE4XX

Permalänk
Medlem

jag är helt novis på området och jag sitter också testar just nu. Testat promox, verkar ganska bra. Installerade precis Xenserver + XenCenter och jag gillar det betydligt mer. Grännsnittet talar till mig och visar mig vägen och resten blir mer självklar. Med promox fick jag intrycket att man helst skall kunna lite innan och gärna vara duktig på linux.