Permalänk

RGB Controller

Tjenare!

Jag har nu börjat med mitt gymnasiearbete som blir att modifiera min dator. Konstruktionsläraren tyckte att jag skulle försöka styra RGB belysningen som ska in i datorn via programvara. Hittade på denna och undrar hur man skall gå till väga för att göra en egen sådan. Elektriska komponenter osv får jag tag på. Det är mer kopplingsschema som behövs. Att styra via bluetooth är inget som krävs.

Alternativt man kanske kan styra den via en PWM Header och koda eget som förändrar "fläkthastighet"? Någon kanske vet om det skulle funka.

Tack på förhand.

Visa signatur

Corsair Air 240 White w/ | CPU : Intel I5 6600k @ 4.4GHz | CPU Cooler : Noctua NH-D9L | GPU : EVGA GeForce GTX 970 SSC | Mobo : ASUS Maximus VIII Gene | RAM : HyperX 4x4GB 2400 MHz DDR4 | SSD : Intel 530 180GB in RAID 0 | HDD : WD Blue 1TB | PSU : Fractal Design 750 W |

"Förälskad i små luftkylda byggen"

Permalänk
Medlem

@Ostronbarnet: Absolut lättast tror jag är att du bygger det utifrån en Arduino. Då kan du presentera Arduinon som en serieport för datorn, så kan de kommunicera med varandra.

Visa signatur

Jag är en optimist; det är aldrig så dåligt så att det inte kan bli sämre.

Permalänk
Medlem

Lysdioder är som du är inne på synnerligen lämpliga att pulsbreddsmodulera, skulle faktiskt välja det framför att använda något kontinuerligt styrdon vilken dag som helst. Drivers kan du lätt och billigt bygga själv runt fälteffektstransistorer.

Kvar är väl egentligen att hitta en lämplig enhet att generera signalen med. Raspberry Pi har en GPIO-port som orkar med höga frekvenser. Har ingen koll på vilka tidskonstanter lysdioder i allmänhet har, men Pi borde både räcka till och vara total overkill, då jag läst om någon som lyckades bygga en FM-sändare som arbetade i rundradiobanden. Dess GPIO-port ska enligt rykte vara väldigt lätt att programmera. Vill du snitsa till det, så kan du köra någon webserver, och knåpa ihop ett webgränssnitt till din styrning också.

Den enda nackdelen jag kan se med Pi är väl möjligen att den kör med operativ- och filsystem som kanske inte till hundra procent gillar avstängning genom att man gör den strömlös.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem

Varför ska man använda en dyr enhet som en pi eller audrino? Känns som vägen att gå är att programmera en Attiny tex som matas av nätdelen direkt med tex en molex kontakt.