Permalänk
Medlem

Söker köpråd, dator till TV

Hej!

Söker lite hjälp angående ett datorköp till min pappas vardagsrum. Han har nyligen köpt en ny 75 tums TV och hans nuvarande dator kan inte spela upp film i hög kvalité. Har tittat på lite olika lösningar och är lite kluven över vad det är jag egentligen letar efter.

Kraven han har:
Koaxial eller Optisk ljudutgång (Äldre förstärkare som inte stödjer genom hdmi)
Ska kunna spela film i ultra HD
Helst 6+ usb ingångar för extern lagring, mus och tangentbord
Ska vara tyst
Få plats i TV-bänken
Surf
Enklare emulatorspel

Själv kör jag på en setup som liknar denna:
http://www.webhallen.com/varukorgen?prodlist=226614q1,224719q...
(Ta gärna en titt och se om dessa komponenter stödjer varandra, söker en m.2 ssd som passar)

Funderar på att köpa liknande till honom, men undrar hur det här förhåller sig till exempel en https://www.netonnet.se/art/dator/stationardator/minidator/as...

Har ni andra idéer eller tips är jag öppen för förslag, Vill komma undan under 7000kr.

Hoppas någon kan ta sig tid att hjälpa en som inte har så bra koll, tack på förhand

Permalänk
Medlem

@Judiljak:

Spontant kännns det som väldig tmycket pengar att lägga, om kraven är så pass diffusa. Hur konsumerar han denna film? Jag menar, ska han rippa blu-ray-skivor på en annan dator och spela upp dem via en NAS eller liknande? Eller vill han vara framtidssäker på kommande streamingtjänster? Än så länge är det svårt att få tag på äkta 4K-material streamat annat än lite demofilmer etc, om det inte ändrat sig det senaste. Jag skulle rekommendera en Nvidia shield, som har Android TV som gränssnitt, ett väldigt snyggt gränssnitt, anpassat för TV, och du får 4 st för det priset. Det finns inte en köpare som har ångrat sig efter att ha provat den. Det finns appar till de flesta tjänster du kan streama via på den, och du kan även köra den uppkopplad mot en nasdisk. Den har även Chromecast-funktion inbyggd, så man behöver inte en epsarat box för detta. Det finns även liknande, billigare (1000 kr) alternativ som har Windows 10 eller Android 6.0 etc som fungerar nästan lika bra. Många av dom har digital utgång sp/dif. Tyvärr har inte Shielden det, men du kan alltid koppla ljudet tillbaka från tvn via den optiska där, det kan finnas på den del nyare, eller koppla in en usb->toslinkadapter.
Ska han använda något smidigt, varför inte Minix Neo tex? Den har optisk utgång, toslink. En NUC är absolut kanonbra men mycket pengar att lägga om man inte är hardcore-entusiast...

Nvidia Shield:

http://www.elgiganten.se/product/ljud-bild/streaming-och-medi...

Minix Neo U1

https://www.conrad.se/?websale8=conrad-swe&pi=1414629&ws_tp1=...

Permalänk
Medlem

Det är datorn han har i vardagsrummet som han använder, han sköter allt med den. Han använder den till nedladdning av film och musik, netflix etc, surf, nätpoker, emulatorspel osv.

Han tittar på 100tals timmar film och serier i månaden, så tanken är väl att han ska uppgradera till en dator som kan spela upp önskvärt material både i fil och streamat format.

Vi letar efter något han kan använda till dessa grejer i åtminstone 5 år innan han behöver byta upp sig igen.

Permalänk
Medlem

Ok. Ja, i princip vilken minidator som helst av nyare modell klarar det. Surfa tycker jag själv fungerar dåligt via tvn men det går i nödfall. Det finns burkar med både Windows och Android och även dual boot. En Intel nuc är också väldigt bra. Ska man vara framtidssäker fem år är det ju inte fel.

Skickades från m.sweclockers.com

Edit, hittade denna. Kanonpris i tre dagar till, 1700 kr. 4 GB RAM och 1.8 GHz cpu.
http://m.gearbest.com/tv-box-mini-pc/pp_362732.html

http://m.gearbest.com/m-images-a-goods-goods_id-362732.html