AMD stämmer LG med flera för patentintrång

Permalänk
Medlem
Skrivet av Orisons:

Som andra säkert har nämnt så är det nog bara regeln som säger att man måste försvara sina patent annars så förlorar man dem som har fått AMD att reagera. Kom ihåg att AMD=Jesus!! De gör aldrig något ont...=)

Det är väl ändå varumärken som har det problemet, inte patent.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bael:

Var det så? Så konspirationsteorin kan vara att patenttvisten gjorde det möjligt för nvidia att köpa upp & sedermera lägga ner 3dfx?

Nvidia och 3Dfx låg i tvist mellan 1998-2000 och 3Dfx gick väl som vinnare ur den konflikten som de hade startat, men det var 3Dfx långivare som begärde de i konkurs sent 2000 efter den ytterst misslyckade Voodoo 4/5 som låg långt efter tekniskt sett. De försvann innan de designat någon riktig modern grafikprocessor. Det som gjorde att de försvann var att de inte kunde få ut en modern produkt samtidigt som ATI och Nvidia. De var långt efter både i kraft och features. Det finns massor andra anledningar till att Nvidia och ATI inte fick någon konkurrens efter ~99-00. De flesta kom inte ens så långt att de släppte något samma generation vi talar om här.

Knappast något som är lika tråkigt som att t.ex. Aureal fick begära konkurs och tas över av Creative p.g.a. att de inte kunde betala rättskostnaderna från Creatives stämning. De vann, men hade inte råd att fortsätta. Nu får vi nöja oss med AC97/HD-Audio-kompatibla kretsar från Realtek och gänget istället. Creative köpte upp all teknik rörande 3D-ljud, och det blev inget mer med tekniken/erna. Alla ljudkretsar är mer eller mindre likadana med samma funktioner tack vare detta. 3D-ljud har vi ju dock i form av olika mjukvarubibliotek, det föregicks dock av flera år med EAX som bara Creative-kort hade stöd för. Hur mår Creatives ljud-del av allt detta? Inte särskilt bra iaf.

Permalänk
Medlem

@Jarl: nyvaken och nyss sjukskrivit mig.. hjärnan är inte riktigt 100 vad gäller tänka på stavning just nu.

Permalänk
Medlem
Skrivet av bonaqua:

Det är väl ändå varumärken som har det problemet, inte patent.

Du har naturligtvis helt rätt, jag hade blandat ihop det där, men då är det bara så att AMD är onda!

Visa signatur

"Jag är så gammal att jag brukade styra med piltangenterna"
StoppaCopySwede
Fraktrfitt:Inet

Permalänk
Medlem

@Petterk: Kände inte till hela historien kring nvidia & 3dfx, men aurel ja körde själv med aurel baserade ljudkort kommer ihåg att många ansåg dom överlägsna creatives ljudkort.

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Inaktiv

3Dfx var duktiga på att gräva sin egna grav med. När de började konkurrera mot sina egna partnertillverkare så läste de av marknaden väldigt väldigt fel.

Jag saknar fortfarande företaget efter alla dessa år. Att ingen ny aktör tillkommit som tagit deras plats är också trist. Vi har nu i 16-17 år bara haft två företag att välja på, vilket ärligt talat är för lite. När 3Dfx gick under så fanns det fortfarande ett fåtal andra företag som utvecklade grafikkretsar men de är mer eller mindre borta allihop. De som finns kvar har köpts upp och i många fall utvecklar bara grafikkretsar för att användas i ARM-SoC'ar. Evolution eller devolution? Bra fråga...

Slightly on topic: Vizio är i hetluften: http://www.guru3d.com/news-story/vizio-fined-2-2m-usd-for-col...

Permalänk
Medlem

@anon5930

PowerVR har dock lyckats rätt bra inom det mobila området, dock bara Apple som kör de i vettig konfiguration (tillräckligt många kärnor/shaders) men de brukar ligga på topp vad det gäller prestanda. Imaginations är som sagt några som varken nämns i klagomålet som licenstagare eller några som gör intrång, men om detta skulle gå till AMDs fördel kan man räkna med att de går efter ImgTecs kunder (Apple etc) också. Grafikkretsar/IP har vi fortfarande flera tillverkare av åtminstone, finns många andra områden som är mycket sämre i det avseendet än för 20 år sedan. Sen om t.ex. Nintendo, Sony eller Microsoft verkligen hade velat välja någon annan än AMD eller Nvidia så hade de kunnat göra det. Nintendos Switch hade du kunnat spöa med både Mali, PowerVR och Vivante, eller för den delen en customkrets från Qualcomm. Med de större konsolerna finns det inte mycket vits att gå till någon annan än de som ligger på topp, det skulle bli så stort projekt och så mycket osäkrare. AMD och Nvidia har ju hela desktop och compute-marknaden som deras designer i huvudsak används till, de drabbas t.ex. inte av att Wii U gick dåligt.

Vizio är lite småudda företag, då de är ett elektronikmärke som positionerar sig som "amerikanskt", men här har de ju bara använt en Sigma Designs-krets och man räknar med att kretsleverantören licensierar det som behövs på denna nivå. Vizio håller på att köpas upp av ett kinesiskt bolag nu. För oss utanför NA är de ett helt oviktigt företag.

Permalänk
Medlem

Ja, suck. Varför blev man inte advokat?

Visa signatur

Server: Fractal design Define 7 XL | AMD Ryzen 7 5800X 8/16 | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO | 64GB Corsair @ 3000MHz | ASUS Radeon RX 460 2GB | Samsung 960 PRO 512 GB M.2 | 2x 2TB Samsung 850 PRO SSD | 6x Seagate Ironwolf Pro 10TB
WS: Phantex Entoo Elite | AMD Ryzen Threadripper 1950X 16/32 | ASUS Zenith extreme | 128GB G.Skill @ 2400MHz | ASUS Radeon HD7970 | 3x 2TB Samsung 960PRO M.2 | 6x Seagate Ironwolf Pro 10 TB
NEC PA301W 30" @ 2560x1600 | Linux Mint 21.3 Cinnamon

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jarl:

Beror på vilken rättstvist du menar, nVidia lyckades sänka 3Dfx vid milleniumskiftet trots att det var de som gjort intrång på 3Dfx patent. I amerikanskt rättsväsende vinner oftast den som har mest pengar.

Och Creative på Aureal då de ansåg att de inte kunde ha undanhålla marknaden från A3D. Sen då de konkade köpte Creative upp dem och borde än idag ha APU som sitt varumärke. Audio Processing Unit.

Edit:
3dfx låg så vitt jag vet redan på gränsen till konkurs.

On:
Fårvårar mig fortfarande att inte Createiv vs AMD har hänt så vitt jag känner till om varumärket APU. Creative var ju ganska duktiga på det ett tag. Men kanske Audio Processing Unit och Acellerated Processing unit, APU inte är i samma bransch.

Visa signatur

CPU: 5900x. Mem:64GB@3200 16-17-17-34-1T. (ImDIsk)
GPU: 1080 Ti@ca 6-7%OC. Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Realtek to Z-2300 for VOIP.