AMD gör förlust efter Ryzen-lanseringen – Vega lanseras under andra kvartalet

Permalänk
Skrivet av Jockew1989:

Har väldigt svårt att se hur man som konsument skull tjäna på att köpa en sämre processor, att köpa en sämre produkt av en konkurrent är ju typ som att säga, "det är ok att ni släpper skit" vi köper ändå, de om något leder ju till skit priser och produkter, är inte en konkurrent relevant ska dom ha eld i bakenså dom skärper sig, går de under kommer de snart någon ny som kanske på alvar kan konkurera, att ha en döende konkurrent i respirator i 10 år tjönar ingen på

Men som sagt innan, nu har ju AMD helt rimliga alternativ som för många är bättre an intel, så det finns ju helt legita anledningar att välja AMD nu

Det var annorlunda förut, nu är skillnaderna inte lika stora i prestanda, jag tycker det kan vara värt att offra lite singeltråds prestanda för att få lite bättre konkurrens.
Sedan får du ju mkt bättre multicore på köpet..

Så jag hoppas fler prioriterar multicore och väljer amd.. så intel tvingas avbryta sin 10 åriga semester och sätta fart igen...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bewise:

Vem menar du och vilken produkt existerar inte?

Skickades från m.sweclockers.com

Fram till för några månader sen existerade inget som kunde konkurrera med Intels prestandamodeller

Visa signatur

NZXT H440 - MSI Z97 Gaming 5 - Intel core i5-4690K - Noctua NH-D15 - 2x Gigabyte r9 280x Windforce 3X - Corsair XMS3 DDR3 4x2GB - Corsair TX850M - Samsung evo 840 1TB - 4x Seagate Constellation ES 2TB
HTC Legend> LG Optimus 2x> Nokia Lumia 800> HTC One X > HTC one > LG G2 > Motorola Nexus 6 > Samsung galaxy S7
Surface pro 3 i3 64GB
Hellre att det aldrig fungerar än att man öppnar instruktionsboken!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jockew1989:

Fram till för några månader sen existerade inget som kunde konkurrera med Intels prestandamodeller

Det är sant och generellt så håller jag med dig att man inte ska köpa produkter som är sämre. Men menar mer bara att om Nvidia och Intel sålde så pass bra trots när dom hade betydligt sämre produkter än AMD så borde det vara okej att folk köper AMD trots om dom är sämre, då som nu, AMD behöver speciellt alla pengar dom kan få och folk som köper bara Intel borde ju vara glad om folk köper från AMD, innebär att det fortfarande blir konkurrens och speciellt prisjusteringar hos Intel.

Skrivet av Ratatosk:

När HD6950 slogs mot 560Ti köpte de flesta GTX560Ti trots att det var en sämre produkt.
Likadant HD7970 vs GTX680, GTX780Ti vs R7 290x och GTX780 vs R7 290.
Orsaken var att köparna ofta blev övertalade av idioter på forum och i bekantskapskretsen att välja det sämre alternativet.
Tråkigt men sant.
Man skall inte underskatta den kollektiva dårskapen.

Sannerligen min gode person, sannerligen.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

SpelDator: | Asus ROG Strix XG438Q 4K 120hz| AMD Ryzen 5 5600X 3.7 GHz 35MB| B450 I AORUS PRO WIFI| MSI Radeon RX 6800 16GB | Corsair Force MP510 1920GB M.2 NVMe | Samsung EVO 860 2TB | Seagate Guardian BarraCuda 2.5 5TB| Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CL18 Vengeance LPX Svart| Ghost S1 MK2| Corsair SF750 750W 80+ Platinum| Logitech MX Sound| WD My Passport V2 USB 3.0 4TB| Buffalo Mediastation Ultra-Thin Portable Blu-Ray writer| Logitech Logitech G604 Lightspeed

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Jockew1989:

Fast om de hade en bättre produkt är det ju den man köper, även om den inte är bra, man kan ju inte köpa något som inte existerar?

Sen när det gäller lyxvaror som hårdvara finns ju också alternativet att inte köpa alls, det har ju inte vart många som uppgraderat processor varje år just för att vinsterna i prestanda typ har stått still i flera år

Långt ifrån alltid. Pentium 4 sålde riktigt bra trots att AMD med sina Athlon var en bättre produkt. Folk köpte GTX 480 trots att AMD och deras HD5870 var bättre presterande och strömsnålare.

Folk köper helt enkelt vad de tror är bra baserad på erfarenheter de själv haft. Folk som har köpt Intel konstant kommer att fortsätta köpa Intel även om Intel så skulle prestera 50% sämre än AMDs processorer. De flesta som tvekar kommer att lyssna på samma personer och köpa Intel. Något man även märker här på Sweclockers där myten om AMDs värdelösa drivrutiner och Nvidias överlägsna drivrutiner lever kvar sedan flera år trots att allt inte är så svart och vitt. Eller att AMDs strömförbrukning är enorm medan Nvidias är väldigt liten.. trots att det inte alltid stämmer heller.

Skrivet av Ratatosk:

När HD6950 slogs mot 560Ti köpte de flesta GTX560Ti trots att det var en sämre produkt.
Likadant HD7970 vs GTX680, GTX780Ti vs R7 290x och GTX780 vs R7 290.
Orsaken var att köparna ofta blev övertalade av idioter på forum och i bekantskapskretsen att välja det sämre alternativet.
Tråkigt men sant.
Man skall inte underskatta den kollektiva dårskapen.

Eller när folk köpte FX5600 istället för 9800 från ATI. Eller när folk köpte 9800 GTX (som var ett rebrandat kort) och påstod att det sopade mattan med HD3870.. vilket inte stämde på långa vägar. Folk är helt enkelt så att för dem så gäller en verklighet och att den är oföränderlig. Vi snackar alltså omedveten fanboyism. Nvidia har haft bra drivrutiner.. därför har de alltid bra drivrutiner. AMD har haft varma kretsar och dåliga drivrutiner.. därför har de alltid det. Sluttande plan deluxe helt enkelt. Dessa forum kryllar av dessa personer.

Sedan har du rätt att man inte ska underskatta den kollektiva dårskapen. Den ligger som grund i majoriteten av konflikterna i världen idag. Oberoende om det handlar om Nynazism eller om islamism. Vänsterextremism eller religiöst utnyttjande. Tänk bara tanken vad en snickare från Nasaret lyckades sätta igång bara för att han förkunnade det han ansåg var guds ord?

Skrivet av Jockew1989:

Fram till för några månader sen existerade inget som kunde konkurrera med Intels prestandamodeller

Och ska man fråga en grupp här inne så är Ryzen inte ens värd att ha som bokstöd. Intelfanboyismen är råstark i detta forum till den grad att det nästan är läskigt.

Visa signatur

Intel pentium III xeon 667 // Intel 815EG // 3dfx Voodoo 5 5500 // 125mb samsung DDR // 250W PSU //

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Paddanx:

Men vilket skrivbordsapplikation är så pass segt att du måste köpa en värsting CPU, för att kunna använda det? Och... varför är du då så sabla omodern till att tvinga denna utvecklare att faktiskt koda om den?

MS själva har gjort under med mycket underliggande i Win 8 och 10 vs Win 7, där allt från WU till olika processer under faktiskt kan använda 2+ kärnor. Oavsett om du tar en i7 7700k @ 5Ghz vs en 2600k @4Ghz så kommer 2600k vinna om du kan använda 2 trådar med bara en på 7700k.

Så felet är... stengammal och föråldrad mjukvara, och du försvarar den? Så du vill ha Win XP/7 forever då eller?

Problemet du verkar besatt över är att du vill få det att framstå som att en 5 år gammal CPU knappt kan dra Windows längre. Kan lova dig att en gammal Core2Duo utmärkt kan dra Windows än idag.... Office och webb också.

Men starta ett spel... och du är på knäna direkt.

I de flesta fall fungerar vilken modern x86 som helst för att dra runt skrivbordsapplikationer, att en väldigt stor andel av marknaden allt mer går mot ultratunna bärbara är en stark indikator på det. D.v.s. det man gör går "tillräckligt snabbt" oavsett val av maskin, är då fullt rimligt att prioritera andra saker. Är fullt medveten om detta och har inte någonstans hävdat att man måste ha en värsting CPU för normal användning.

Vad jag hävdar här är främst två saker

  • gruppen "vanliga" skrivbordsanvändare här än mindre nytta av >4 CPU-kärnor om det medför sämre enkeltrådprestanda då majoriteten av programmen på skrivbordet inte skalar väl

  • självklart går det att jobba med en Core2 även idag, men t.ex. en sådan sak som den webbaserade Office 356 (för att ta båda dina exempel i en smäll) är märkbart mer responsivt på de senaste CPU-modellerna

Så är kravet: på något sätt hanka sig fram i mina program, alla x86 CPUer (med möjligt undantag för Atom/Jaguar) som lanserats de senaste 10 åren är fortfarande snabba nog (har själv kvar en MBP med 2,4 GHz Core2Duo, den är lite seg trots 8 GB RAM och SSD men visst går den att använda).

Är man ute efter bästa tänkbara respons eller bara vill ha lite guldkant på sitt surfande så är färre starka kärnor > fler svaga. Sannolikheten att det ändras inom överskådlig tid är väldigt nära noll, vissa problem är helt inneboende sekventiella och tyvärr finns det rätt gott om dessa på skrivbordet. Där är låg latens viktigare än total beräkningskraft, låg latens i CPU-fallet betyder hög IPC och hög frekvens.

Skrivet av Paddanx:

Kommer aldrig lägga ner den, då den CPUn är rena definitionen av effektivitet som jag velat se länge. Inte 10Ghz... inte bara 5% IPC, utan en riktig skillnad där man inte måste ha en kokande CPU för att kunna få bra prestanda.

Fast problemet är ju att eDRAM hjälper CPU endast i en väldigt smal nisch, för de flesta program går det exakt lika snabbt vare sig man har eDRAM eller ej. Faktum är att vissa program ser en (marginell) minskning på just Haswell/Broadwell då L4$ tar bort 2 MB L3$, detta är som tur löst i Skylake/Kaby Lake.

eDRAM verkar hjälpa CPU i samma fall där högt klockat RAM hjälper. Enda fördelen nu med eDRAM är att bandbredden mot den är 50-60 GB/s och så högt når man ännu inte med RAM + riktigt snabbt RAM är dyrt (men det är eDRAM också + det handlar om 64-128 MB som är riktigt snabbt).

eDRAM är absolut användbart i vissa lägen, men har själv riktigt svårt att se detta värde utanför låg TDP system som laptops där eDRAM dels ger en rejäl boost till iGPU (som i det läget faktiskt används) men också spar ström och ger viss prestandaboost då läsning/skrivning från eDRAM drar mindre energi jämfört motsvarande mot RAM, så att I/O kan använda eDRAM har fler fördelar än prestanda.

Skrivet av Paddanx:

Jag försöker göra mer än spana... jag försöker trycka på utveckligen där dinosarier som är besatta av IPC och entrådig prestanda sitter med sin gamla CPU och tänker... det var tider det.

Har följt forskningen på området eftersom jag jobbat med att optimera programvara för multicore-system i ~10 år nu. I början var tonen helt: "ok, det är svårt att utnyttja många kärnor men vi kommer på ett språk eller någon metod som fixar det snart".

Idag har man kommit till en insikt som så här i backspegeln man kan tycka borde varit självklart från början, men hur ofta känns inte saker självklara när man väl insett hur det hänger ihop? Huruvida något effektivt kan använda många kärnor beror främst på hur det problem man vill lösa är konstruerat.

Idag är i princip alla program där grundproblemet är "embarrassingly parallel" designade så att de utnyttja CPU-kärnor på ett lysande sätt. Trenden här är ändå bort från CPUer helt och hållet, finns betydligt effektivare sätt att bygga HW för många av dessa problem. GPU är ett typexempel för grafik, olika typer av ASICs för t.ex. bildbehandling är ett annat (används allt mer i mobiler), Intel (Nervana) håller på att bygga en krets specifikt för "machine-learning" (en GPU är OK här, men den innehåller ändå en hel del som är onödigt och man kan nå betydligt högre prestanda per transistor).

Nästa grupp av problem är de som har viss parallellism men där det inte är helt trivialt att få fram den. Här ligger t.ex. spel och de flesta desktop program som ändå drar nytta av flera kärnor. Men i denna grupp finns också hårda begränsningar på hur mycket parallellism som är möjligt att extrahera.

Många algoritmer delar ofta rekursivt upp data i allt mindre delar och slår sedan ihop resultatet, divide-and-conquer. De mindre delarna kan oftast hanteras oberoende av varandra -> går att köra parallellt, problemet är bara att man får en hård begränsning på teoretisk möjlig parallellism som är proportionell mot logaritmen av storleken på indata.

Ovanpå det har man rent empiriskt noterat att den mest effektiva mekanismen för att sprida ut sådan över kärnor (work stealing scheduler) kräver runt en tiopotens i vad som kallas "parallel slackness". D.v.s. om teoretisk maximal parallellism är x100 så kan man förvänta sig en bra skalning till ~10 CPU-kärnor, sedan kommer det rätt snabbt börja plana ut.

Vad allt detta brukar koka ner till är att de storlekar på datamängder man rimligen kommer se på skrivbordet skalar sällan speciellt mycket förbi 2-3 CPU-kärnor. Rätt skrivet ger ett program som utnyttja detta viss skalning till både 6, 8 och kanske fler kärnor. Men om man är så mån om effektivitet som dig borde man riktigt rynka på näsan åt ett program som använder ovan och försöker använda säg 8 kärnor. Vad som inte helt sällan händer är att alla 8 kärnor kommer vara belagda till nära 100 % men det kanske går 10-20 % snabbare jämfört med att göra samma beräkning på 4 kärnor.

Sista gruppen är problem som är inneboende sekventiella. Vissa av dessa kan rent teoretisk innehålla moment som skulle kunna köras parallellt (är ju det som alla superskalära CPU-designer bygger på, d.v.s. att man kör fler än en instruktion per cykel). Men p.g.a. rätt fundamentala fysikaliska begränsningar, som att hastigheten på en signal inte är oändligt hög, går det typiskt långsammare om man börjar blanda in flera CPU-kärnor. Här tittar ändå forskningen på SIMD (SSE/AVX på x86), det är ju en form av parallell körning och man slipper kommunikationskostnaden då alla SIMD-lanes på en viss kärna är på samma ställe som övrig data i den CPU-kärnan (AVX ger ju åtta 32-bitars lanes).

Tittar man på servers kan man konstatera att man i många fall använder liknande algoritmer där som på skrivbordet, så hur skalar det så bra över flera kärnor då? Vad som händer här är att man har massor med oberoende sessioner. Tittar man på hur varje enskild session hanteras är det nästan alltid mest effektivt att köra den som ett enkeltrådat program. Få saker är så effektiva på många kärnor som massor med helt oberoende uppgifter.

Till viss kan man göra motsvarande på skrivbordet, i alla fall på UNIX-system. En van UNIX-användare kommer kombinera flera små program till en "pipe" där utdata från ett steg är indata till nästa steg. I väldigt nära 100 % av fallen är varje enskilt program enkeltrådat men uppgiften kan som helhet ändå använda flera CPU-trådar. I praktiken skalar även detta ytterst sällan speciellt väl förbi två CPU-kärnor (i bemärkelsen, 1->2 kärnor ger en närmast fördubblad prestanda, 2->massor med kärnor ger kanske några 10-tals procent till). Detta beror oftast på att några steg kan inte gå helt parallellt med varandra, i vissa lägen måste man ha tillräckligt eller till och med all data (t.ex. sortering) innan man gå vidare.

Skrivet av Paddanx:

Testa 2 trådar, och återkom med din prestanda.
Jobbar du på ett rimligt sätt så fungerar 8 svagare kärnor också

För det jag dagligen gör, d.v.s. koda, skriva test, bygga, köra test, så är 1 stark kärna ALLTID bättre än flera svaga. Nu är det ett exempel, men det exemplet är långt vanligare än vad som verkar vara uppfattningen här på SweC.

Däremot pushar jag absolut inte för CPUer med en kärna. Övergången från 1->2 kärnor gav en rejäl boost, det då det ofta finns bakgrundsuppgifter och är ju viktigt att få bort dessa från kärnan som utför huvuduppgiften. Även SMT ger en klar boost, framförallt om man bara har två CPU-kärnor. SMT har fördelen att kommunikation mellan CPU-trådar i samma CPU-kärna är väldigt billig + om den ena tråden gör något som "stallar" finns ju massor med resurser som inte gör något utan SMT.

Skrivet av Paddanx:

Yes och nu är vi åter på minoritet frågan igen.

Jag vågar påstå att det utan tvekan finns fler Win XP användare idag, än folk som är så låsta i att de behöver just detta du beskriver ovan, och är så desperat att de tror hela världen måste ha enkeltråd-prestanda pga detta.

Ofta är det pga en mjukvara som är stengammal, eller inte anses viktig nog för att koda om. Men här är en tanke... vad sägs om att koda om mjukvaran du testar med så att den kan använda fler trådar? Det lär ske när ni inser att sista högfrekventa Intel CPUn är kommen, och det är dags att precis som man övergav Ghz kriget, överge IPC kriget, och börja på "parallella kriget" <3

Det svåra här är inte att köpa en CPU som har kraften, utan det är att få gamla hundar att lära sig nya trix... men det kommer det med

Vet inte hur jag ska "bevisa" detta, men är helt hundra på att gruppen som har någon relevant nytta av >4 kärnor på skrivbordet är en långt mindre grupp än de som har en relevant nytta av absolut maximal enkeltrådprestanda på 2/4-kärnig CPU med SMT.

Här kan jag tyvärr bara se till mig själv. Råkar gilla att mäta saker och har tillgång till en väldigt stor mängd olika datorsystem med kraftigt varierande antal CPU-kärnor. För majoriteten av vad jag gör är t.ex. i7-7660U (4,0 GHz max turbo, 2 kärnor, speedshift, eDRAM det med 15 W TDP) snabbare än 2x Xeon E5 2699v4 (3,6 GHz max turbo, totalt 44 CPU-kärnor, ingen speedshift och 2x 145 W TDP).

Däremot är sen senare ett långt bättre val till de system jag utvecklar programvara för, men det är inte riktigt desktopanvändning... För de som absolut måste rendera på CPU är den senare snabbare, men lägger man i stället det jobbet på en GPU så får det systemet stryk av GTX 1060 (vilket ger en vink hur enormt mycket bättre prestanda man kan få i vissa fall med en krets som är specialdesignad för ett smalt område).

Så handlar inte om stengammal programvara. Det handlar främst om egenskaperna hos det problem man vill lösa. Här har spel en lite speciell ställning, det är inte helt fixerat problem då det handlar om simulering av något helt fiktivt. Dagens speldesign kommer aldrig skala superbra till speciellt många CPU-kärnor (är inte i närheten linjärt ens till 4 kärnor), men fullt möjligt att man kan komma på nya typer av spel där grundproblemet (t.ex. superavancerad AI) lämpar sig riktigt väl att köra på många CPU-kärnor.

Men för oss som inte spelar utan försöker lösa problem som på något sätt bottnar i fysiska ting får man nog acceptera att om problemet råkar vara sekventiellt eller ha begränsad parallellism så kommer det aldrig gå att skala speciellt väl över CPU-kärnor. Det kommer dock alltid skala perfekt med högre IPC * frekvens produkt.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Datavetare

@Paddanx: och angående eDRAM och effektiv I/O. Finns ett sätt till att få (något) mer effektiv I/O, minimera tiden som I/O-enheten inte gör något. Det betyder i praktiken mata I/O-enheten med minsta möjliga latens, minsta möjliga latens får man med högsta möjliga enkeltrådprestanda.

Något som kan studeras här där alla system kör samma Samsung SSD, små transaktioner med lågt ködjup gör detta väldigt CPU-bundet förutsatt att disken har tillräckligt snabbt gränssnitt (NVMe verkar nå sina verkliga begränsning först med den enligt SweC-forumens odugliga 3D-Xpoint tekniken).

För att prata minoritet vs majoritet igen, vad lär flest personer märka skillnad mellan: något som ger högre prestanda i allt som inte skalar extremt väl med CPU-kärnor OCH som ger en boost i diskprestanda (förutsatt att man har tillräckligt snabb och modern disk) eller något som går snabbare förutsatt att programmet skalar otroligt väl med CPU-kärnor?

Ryzen är inte på något sätt en dåligt produkt, håller kvar vid att Ryzen 5 är bättre än Core i5. Men håller också kvar att för den stora massan är i7-7700K den modell som i genomsnitt kommer ge den bäst upplevelsen. För många är det overkill, men det är inte vad som diskuteras utan frågan här är bara: vad är bäst i form av kortast svarstiden och bäst respons!

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Immersion:

Så jag hoppas fler prioriterar multicore och väljer amd.. så intel tvingas avbryta sin 10 åriga semester och sätta fart igen...

När blir det okej att nyttja Intel igen då? 50/50 av marknaden eller finns det en nivå på hur mycket bättre Intel måste vara för att det ska vara okej att köpa dom? Hur många % i så fall?

Visa signatur

sweclockers prestandaindex

Efter 10 kommer 11.
Efter 99 kommer 100.

Permalänk
Avstängd

Fuck alla dessa grafer i all oändlighet, AMD go for it! Jag kommer iaf köpa en Ryzen-CPU nästa vecka, och se till att de fn tar hem fler MB i butiken för det är det jag får vänta med, de jag vill ha finns inte inne/är slut hela tiden. (Skulle inte förvåna mig om vissa av de stora försäljarna har ngn form av avtal med Intel vilket gör att de tvingas till att med flit ha dåligt på lager)

Permalänk
Medlem

Utan att vilja ge mig in i Intel vs. AMD, vill jag ändå ge mitt stöd till vad Yoshman skriver om multiprocessing ovan.
Det var ett bra tag sedan jag själv hade anledning att försöka parallellisera kod, men Amdahls lag gäller skoningslöst. Minnesaccesser var typiskt det som begränsade även små kompakta problem, och PC-burkars minnessystem är delat mellan processorerna....

Så - förvänta inga snabba förändringar i hur effektivt CPU-kärnor används generellt. Om man är intresserad av något av de specialfall som finns där fler processorkärnor kan användas effektivt så är det naturligtvis en annan femma.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sebbepojken:

Tack. Jag satt just och undrade vad Skövde-borna har för tankar om den serien.

Du vann tråden.

Skrivet av Yoshman:

AMDs uppenbara problem är bruttomarginalen. Visst är omsättningen 162 miljoner högre, men kostnaden för att realisera den omsättningen ökade med 90 miljoner (det är exklusive kostnad för FoU, räntor, skatter etc).

Om nu Ryzen 5 är det som ska driva försäljningen finns det en sak AMD nog måste förklara för sina aktieägare. Man har slagit på trumman kring att Zen-kärnorna är mindre än motsvarande för Intel. Hur förklarar man då ekvationen där man ska gå head-on med en krets på 200 mm^2 mot Intels 120 mm^2 kretsar (d.v.s. deras 4C desktop serie)? En 6-kärnors Coffee Lake lär hamna runt 150 mm^2. Skylake/Kaby Lake 4C har ungefär ~50 % av ytan dedicerad till iGPU, så två till kärnor borde öka storleken med ~30 mm^2.

Broadwell E är ~250 mm^2, men det är för en 10C krets (alla Broadwell-E är samma krets, de lägre modellerna har ett antal kärnor avstängda).

Är skillnad på bokförd inkomst och när man verkligen får betalt. Är fullt möjligt att även Ryzen 5 till viss del finns med i resultatet, den bokförda inkomsten uppstår när beställningen kommer in.

Omsättningen för avdelningen "Computing and Graphics" är ju väldigt nära den man hade i Q4 2016, Q4 är normalt sett ett betydligt starkare kvartal. Så råder inget tvivel om att AMD sålt en hel del Ryzen.

Ska man tro Amazons statistik är Ryzen 7 1700 den Ryzen-modell som säljer bäst.

Personligen tycker jag Ryzen 5 1600 med råge är den Ryzen CPU med bäst värde. Intel måste göra något åt sin i5-serie, Ryzen 5 är ett bättre val i denna klass. Fattar inte varför R5 1600 (fortfarande) ligger så långt ner här.

Anser själv att i7-7700K totalt sett är den bästa desktop CPUn (det inkluderat både Ryzen och E-serien), prestanda per kärna är kung på skrivbordet och i7-7700K ligger så pass långt före i både IPC och frekvens att den väger upp sina färre kärnor (och enligt Amazons statistik verkar flera anse det, i7-7700K är den enskilt bäst säljande modellen). 1000 kr på ett helt system gör t.ex. i5-7600K i det närmaste meningslös även jämfört med i7-7700K.

Däremot tror jag AMD ska fortsätta trumma sitt budskap om att man får fler kärnor med Ryzen, rätt säker att sådan PR stjäl i alla fall en del försäljning från Intels nuvarande desktop serie.

AMD:s låga bruttomarginal kan nog till stor del förklaras med konsolerna. De säljer tiotals miljoner chip årligen till en mycket liten vinst.

Gällande storleken så antar jag att de (önske)tänker att Ryzen konkurrerar även mot den större Broadwell-E.

Visa signatur

Räkna ut hur kraftigt nätaggregat du behöver på OuterVision Power Supply Calculator. 500W räcker för de allra flesta vanliga system. Seasonic är bäst. ;) – Elektrostatisk urladdning är ett verkligt problem.
"People who are serious about software should make their own hardware" – Alan Kay
Bojkotta maffian

Permalänk
Hjälpsam

AMD har valt en modulär design för att hålla tillbaka utvecklingskostnaderna, krävs ingen raketforskning för att förstå varför de är tvungna till detta.
Den ökade produktionskostnaden understiger vida vad de har sparat i utvecklingen.
Nu till en början har de bara släppt ett chip med två moduler, vår nuvarande Ryzen, lite Zenare kommer de att släppa chip med bara en modul, "Raven Ridge" och med fyra moduler Naples.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |