Alla EU-medlemmar måste införa euro 2020

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Givetvis är det så. EU är handelsplattformen. Valutaunionen EMU är något annat som absolut inte är ett krav för att EU ska finnas ;).

Yes. Så är det också.
Min åsikt i frågan är att jag inte vill släppa den delen av nationsstyre utomlands. Eller fördelarna ska inte bara finnas utan även vara så stora att de överväger den typen av förlust i lokalinflytande. EU behövs för långvarig fred i Europa. Vist kan EMUn stärka samarbetet och göra det säkrare, men jag tror vi kan hålla fred med gemensama handelsplattformar utan att ge upp den nationella peningpolitiken.

Då är vi nog ganska överens i sak tror jag Även om jag ställer mig tveksam till att det är positivt för oss att även vara en del av EU, såsom unionen ser ut idag kan tilläggas.

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Paddanx:

Problemet är ju att devalvera valutan är inte heller en bra lösning då det typ gör folket fattig som F. Detta är ju en av de största anledningarna varför jag fortfarande anser BitCoin en mer säker lösning för framtiden än någon Krona eller Drachme (greklands innan EU)... för den kan inte pga någon regering behöver det, förstöras. De kan inte bara trycka mer pengar och fucka till den.

Fördelen EUR har är att den har delvis den kontrollen att landet inte kan "fuska sig ur en kris"... mao, man måste sköta ekonomin, annars ligger man risigt till. Hela 2009/2010 och 2012 kriserna märke vi svenska inte alls av pga vår ekonomi hölls stark pga en satans bra finans hantering. Vi låg mao bättre till i kris, än vi gör nu, i växande marknad...

Att kalla det fusk är en subjektiv bedömning som jag förvisso inte alls håller med som men som framförallt inte är så relevant som bedömning.

Ja devalvering gör alla fattigare. Det är ju egentligen bara en justering mot verkligheten. Mängder med pengar har försvunnit ur grekland på grund av fifflet. Förtroendet är borta från utlånarna, ekonoin urholkad och politikerförtroendet är inte heler på topp. vilket har resulterat i en störtdykning av BNP. Man kan fortsätta visa snygga siffror att landet har många kronor men det är ju inte helt sant för det är inte bara statens finanser som gröpts ur. Här blir det en definitionsfråga vad en nation är också och individens roll i nationen. Är man grek som råkar vara med i EU så har man i snitt blivit en hel del fattigare på den här resan. Är man däremot EUmedborgare som råkar bo i grekland så har man inte blivit så mycket fattigare däremot. Intressant tema helt klart ;).

Oavsett så erbjuder devalveringen en möjlighet att som nation rätta värdena efter omvärlden och få en chans att ta sig tillbaka på banan. Det alternativet finns inte för grekerna i nuläget. Den enda möjliga lösningen är friskrivning av en stor andel lån. Ingen part har någon annan lösning i sikte, men ingen vill fatta det beslutet heller. Man kan kanske kalla lånefriskrivning för "fusk" också fast jag skulle nog hellre använda andra sätt att prata om det hela. Ett sämre alternativ än devalvering tycker jag iaf att det är.

Det viktiga är att man ger länder möjligheter att komma tillbaka på något sätt iaf. Alternativet att EU skulle agera för att upprätthålla länder underläge som hamnat snett skulle vara katastrofalt illa och gå stick i stäv med hela tanken kring EU. Lämnar man kvar länder i ett svart hål utan möjlighet till ekonomisk återhämtning så kommer krigen tillbaka... Tyskland är ett praktexempel på detta.

Skrivet av Paddanx:

Så negativa delarna för EUR vägs lätt upp av de positiva med att medborgarna inte kan rånas av staten på samma sätt, men samtidigt måste EU sätta krav och press på länder, vilket vi ju var överens om ovan... inte direkt skett.

Jag hoppas att EU lärt sig läxan, och att man kan växa sig starkare från det. Vi har redan börjat få en del positiva delar från EU både med telekom marknaden och konkurrens i ren allmänhet, något som vi aldrig sett som litet land innan. Så kan de bara få ordning på bankerna, och ta lite koppel på dessa glyttar som envisas med att spendera pengar som inte finns, så tror jag det kan gå bra.

Jag vill hålla isär EMU och EU här. EU kontrollerar inte att kraven kring EMU efterlevs eller att banker sköter sig utandet är valutaunionen (alltså EMUn) och des centralbank som kontrollerar detta.
Vi kan alltså ha kontroll av gifter i vår omgivning, begränsningar av antibiotika, kontroll på telekombranchen, landsöverskridande polisarbeten, standardiseringar för förenklad handel, bra handelsavtal, internationeela miljöarbeten, kontroll på de internationella skattefuskarna och skatteflykten och allt sådant annat som vi får ut av EU utan att ha med EMUn eller bankkontroller på nationsnivå att göra ;).

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Avstängd
Skrivet av JeagerMeisterSWE:

Är helt för en gemensam valuta men tycker att vissa medlemsländer inte riktigt har skött sin ekonomi i den mån som de lovat när de gick med i euro-samarbetet...... Euron har många fördelar men med tanke på hur bostadsbubblan ser ut i Sverige idag så kan jag inte förstå hur ECB kan tänka sig ett samarbete i detta läget.

Du menar ECB som sköter Spaniens bostadsbubbla, Italiens och Irlands? Det ECB?

ECB som köpt skulder som medlemsstaternas inhemska men multinationella banker inte kunde hantera för de spekulerade hej vilt med jättelika hävstänger och dubiösa "tillgångar".

ECB som trycker enorma mängder pengar tillsammans med BoJ, FED och FBOC?

I det sammanhanget kan jag förklara för dig att ECB mer än gärna skulle vilja ha ännu fler som de skulle kunna expandera sin balansräkning över, så oroa dig inte för mycket i onödan.

lite kul ECB-statistik.

Visa signatur

Allting är gratis. Bara höja skatten.
http://imgur.com/gallery/hhD3J
I zenit av Roms storhetstid mutades romarna att rösta på senatorer i utbyte mot mutor
https://www.youtube.com/watch?v=gJ2tPMIh6u0

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wyver:

@hellmix:
Sku vilja påstå som Finländare att de som pratar om att lämna Euron är för det första naiva, samma personer sku gärna lämna EU och anser det värsta som har hänt Finland är att vi gick med.
Personer med obefintliga kunskaper i Nationalekonomi och världspolitik. Mycket Generellt samma personer som röstade för Brexit.

Finland och troligen Sverige skulle ha stått och stampat på samma ställe om de inte skulle ha gått med i EU.

Grovt räknat har vi betalat runt 500 miljarder kr i medlemsavgift sedan vi gick med i EU och fått tillbaka ca 200 miljarder. Detta handlar alltså enbart om de fasta in- och utgifterna.

Jag hade velat se lite belägg från de som är för EU för vad det är som väger upp 300 miljarder kronors minus under den tid vi varit med i unionen. Det är helt ok att räkna in saker som inte direkt handlar om pengar också såklart.

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Medlem

Hur mycket pengar har svenskarna sparat på att slippa tull till övriga EU?

Det är inte som att dom där 300 miljarderna hade använts till något produktivt (som äldreomsorg, skola, etc.) ändå, våra politiker hade hittat något annat dumt att bränna dom på.

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MinscS2:

Hur mycket pengar har svenskarna sparat på att slippa tull till övriga EU?

Det är inte som att dom där 300 miljarderna hade använts till något produktivt (som äldreomsorg, skola, etc.) ändå, våra politiker hade hittat något annat dumt att bränna dom på.

Goddag yxskaft på dig också.

Vi var medlemmar i handelsförbund redan innan EU. Sedan har den svenska exporten till länder utanför EU ökat mer än vad den har till EU-länder. Så man behöver inte tvunget en överstatlig union för att bedriva handel med andra länder.

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Medlem

2020 flyttar jag till mitt Kjære naboland Norge.

Visa signatur

MSI X99A GODLIKE GAMING | i7-6950X 4.3GHz | 64GB RAM 3200MHz | RTX 2080

Nintendo Switch | PlayStation 5 | Xbox Series X

Min FZ Profil

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spiffman:

Noll chans att svenska folket tillåter detta.

Folkomröstningar i Sverige är i de allra flesta fall endast rådgivande, inga problem för pappa staten att köra över folket i denna fråga.

Visa signatur

Define XL R2 || CM Silent Pro M1000 || Asus Z490-F || Intel i9 10900k || Noctua NH-D15 || RTX 2080 || 64GB DDR4 || 1TB 970 Evo Plus M.2 + 1.5TB SSD + 2TB HDD || Win10 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av RaZman:

Folkomröstningar i Sverige är i de allra flesta fall endast rådgivande, inga problem för pappa staten att köra över folket i denna fråga.

Det finns inga experter som håller med dig i denna fråga..

Permalänk
Avstängd

@Swedman18:

Vad snackar du om, de är ju redan något som händer idag.

Varför tror du inte man har haft någon folkomröstning om många viktiga frågor senaste åren? för att de politikerna vill och vad folket vill är helt annorlunda. Även när opinionsmätningar pekar på att stor majoritet av folket vill en viss grej i vissa frågor som totalt ignoreras av politiker.

De är därför extrempartier har vuxit fram pga missnöjet att vägra att lyssna på folket.

Permalänk
Medlem

@Granter:

Bara för att politikerna inte gör som du vill betyder inte att dom inte lyssnar på folket. Sverige har i princip aldrig folkomröstningar om direkta politiska åtgärder utan det sker genom de förtroendevalda (politikerna).

Vilka "viktiga frågor" är det du skulle vilja ha sett folkomröstning om det senaste åren?

Permalänk
Medlem
Skrivet av MinscS2:

Hur mycket pengar har svenskarna sparat på att slippa tull till övriga EU?

Sverige var redan medlemmar i EFTA/EES och var redan del av en gemensam marknad med tullfrihet/nedsättning när vi röstade i EU-frågan. EFTA/EES-länder som inte gick med i EU är del av den gemensamma marknaden i EU/EES utan tullar, en del av de är också med i Schengen. Några handelshinder hade knappast satts upp, det är liksom det ett handelssamarbete vill motverka och det var inte ett handelssamarbete som folkomröstningen gällde i praktiken.

Permalänk
Medlem

Det var på tiden.

Visa signatur

[Låda: NZXT H630 Ultra Tower Silent] [MB: ASRock Z590 Velocita] [CPU: Intel 10900K] [CPU-kylning: Arctic Cooling Liquid Freezer II 360] [Mem: 32 GB 34666 MHz CL15] [GPU: XFX Speedster Merc 319 6950 XT] [Lagring: 180 GB Intel+128 GB Corsair SSD, 525 GB Crucial M.2] [Bildskärm: LG 4k 43" bildskärm] [Ljudkort: inbyggt, med extern hörlursförstärkare/DAC] [Högtalare: Edifier S530D] [Lurar: Beyerdynamic Amiron Home]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Sverige var redan medlemmar i EFTA/EES och var redan del av en gemensam marknad med tullfrihet/nedsättning när vi röstade i EU-frågan. EFTA/EES-länder som inte gick med i EU är del av den gemensamma marknaden i EU/EES utan tullar, en del av de är också med i Schengen. Några handelshinder hade knappast satts upp, det är liksom det ett handelssamarbete vill motverka och det var inte ett handelssamarbete som folkomröstningen gällde i praktiken.

Precis, svårt att förstå att detta verkar ha gått de flesta förbi. Och fint så med lite tullar osv. Men svensk penningpolitik, svensk arbetsmarknad ska också bestämmas i sverige. Svenska myndigheter har ju blivit som små lokalkontor åt de europeiska motsvarigheterna. Då tänker jag på departement och remissinstanser som nästan bara översätter eu-direktiv till svensk lag och tex jordbruksverk,livsmedelsverk, kemikalieinspektionen, folkhälsoinstitutet, elsäkerhetsjadajada och alla hundratals exempel på svensk förvaltning som i princip upphört.

Såg att det blev lite rörigt men skriver pp telefon och kort paus så puss på er

Ps LoU..

Visa signatur

Topkek

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pye:

Precis, svårt att förstå att detta verkar ha gått de flesta förbi. Och fint så med lite tullar osv. Men svensk penningpolitik, svensk arbetsmarknad ska också bestämmas i sverige. Svenska myndigheter har ju blivit som små lokalkontor åt de europeiska motsvarigheterna. Då tänker jag på departement och remissinstanser som nästan bara översätter eu-direktiv till svensk lag och tex jordbruksverk,livsmedelsverk, kemikalieinspektionen, folkhälsoinstitutet, elsäkerhetsjadajada och alla hundratals exempel på svensk förvaltning som i princip upphört.

Såg att det blev lite rörigt men skriver pp telefon och kort paus så puss på er

Ps LoU..

För att inte tala om att livsmedelsverket inte fick rekommendera närproducerad mat för att EU tyckte att det förstörde för exempelvis spanska odlare. Det är på den nivån det ligger.

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Inaktiv

Skrev en uppsats om EU för 4-5 år sedan och kollade upp lite info just då och jag såg samma sak som Stoff ser: Sverige ger mer till EU än vi får tillbaka bara därför att vi räknas som ett "rikt" land, men det är nästan helt enbart pga att vi har ett välfärds samhälle (HDI) som vi räknas som ett "rikt" land (BNP ska tydligen inte ha haft lika stor inverkan på betyget som "Rikt" land som HDI hade) vilket är helt fel enligt mig då det är regeringen som har gott om pengar, inte Svenska folket, nog för att medelklassen som har starkast röst fortfarande har det relativt bra, men även där sjunker löner och förmåner år efter år, för att inte tala om pensionsålder 67 nu X_x

Min egen mor som jobbat heltid 40+ år kommer räknas som fattig pensionär pga det nya sättet som vi räknar pensioner på då hon blev sjukskriven i några år och inte orkar/vill jobba heltid längre, kul att jobba heltid i 40+ år för att sen få leva på korvören.

Om EU reglerar så att FOLKET får det bättre så är jag helt klart med på att EU är bra för Sverige, men har inte sett mycket som tyder på att det är bättre att stanna i EU än att lämna, är dock ingen expert så vore bra om någon vet vilka förmåner Sverige får av att vara med i EU kontra inte vara med i EU.

För övrigt så kommer jag ihåg EU valet, var då inte gammal nog att rösta själv, men kommer ihåg de tokiga fraserna och "sloggans" som sossarna och V körde med: "Hur ska Sverige klara sig ensam! vi måste gå med i EU annars kommer vi tyna bort!" och annat helt galet skit bara för att få de obeslutsamma att bestämma sig.

Enl. artickel ifrån 2016 https://www.europaportalen.se/2016/03/svenskarna-har-nast-hog... så betalar Sverige näst högst bidrag av alla EU länder.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon150792:

Skrev en uppsats om EU för 4-5 år sedan och kollade upp lite info just då och jag såg samma sak som Stoff ser: Sverige ger mer till EU än vi får tillbaka bara därför att vi räknas som ett "rikt" land, men det är nästan helt enbart pga att vi har ett välfärds samhälle (HDI) som vi räknas som ett "rikt" land (BNP ska tydligen inte ha haft lika stor inverkan på betyget som "Rikt" land som HDI hade) vilket är helt fel enligt mig då det är regeringen som har gott om pengar, inte Svenska folket, nog för att medelklassen som har starkast röst fortfarande har det relativt bra, men även där sjunker löner och förmåner år efter år, för att inte tala om pensionsålder 67 nu X_x

Min egen mor som jobbat heltid 40+ år kommer räknas som fattig pensionär pga det nya sättet som vi räknar pensioner på då hon blev sjukskriven i några år och inte orkar/vill jobba heltid längre, kul att jobba heltid i 40+ år för att sen få leva på korvören.

Om EU reglerar så att FOLKET får det bättre så är jag helt klart med på att EU är bra för Sverige, men har inte sett mycket som tyder på att det är bättre att stanna i EU än att lämna, är dock ingen expert så vore bra om någon vet vilka förmåner Sverige får av att vara med i EU kontra inte vara med i EU.

För övrigt så kommer jag ihåg EU valet, var då inte gammal nog att rösta själv, men kommer ihåg de tokiga fraserna och "sloggans" som sossarna och V körde med: "Hur ska Sverige klara sig ensam! vi måste gå med i EU annars kommer vi tyna bort!" och annat helt galet skit bara för att få de obeslutsamma att bestämma sig.

Enl. artickel ifrån 2016 https://www.europaportalen.se/2016/03/svenskarna-har-nast-hog... så betalar Sverige näst högst bidrag av alla EU länder.

Synd att du tvunget ska göra en politisk vridning på slutet av din text. De borgerliga partierna sa precis samma sak som S gjorde (förutom en del S-politiker som faktiskt gick emot partilinjen. V var emot EU om jag inte minns fel. Så jag vet inte riktigt vad det är du försöker göra här.

Löner och pensioner har väldigt lite med EU att göra idag, som tur är. Men kontentan är att vi lägger ut betydligt mer pengar än vad vi får tillbaka. Vi hade som Norge kunnat stå utanför och ändå haft handelsavtal med EU.

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Inaktiv

@Stoff3th3m4n: Nämnde bara det då jag kommer ihåg det, var inte politiskt involverad vid den tiden(var 9 år ) men tyckte att det var väldigt märkligt att man försökte skrämma folk till att rösta. Visste inte att de andra partierna körde med samma skit X_x löjligt.

Då jag inte är någon expert på vad EU medlemskap innebär så tycker jag det låter bättre att vara utanför EU av allt jag har läst under åren, sen om det inte är så vet jag inte, som sagt, vet någon alla fördelar med att vara medlem i EU kontra inte vara med i EU? vore bra att få se vad det är vi Svenska folket faktiskt får genom att vara med i EU.

Permalänk
Medlem

@Stoff3th3m4n:
Och precis som Norge få följa de flesta av Eus lagra och direktiv utan att ha någon direkt talan om vad som sker. Norge får ge sin åsikt indirekt via olika Nordiska organisationer, men har ingen rösträtt. P.g.a. de inte är direkta medlemmar. Norge bidrar också till Eus budget btw.

Visa signatur

Hårdvaru och mjukvaru intresserad

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon150792:

För övrigt så kommer jag ihåg EU valet, var då inte gammal nog att rösta själv, men kommer ihåg de tokiga fraserna och "sloggans" som sossarna och V körde med: "Hur ska Sverige klara sig ensam! vi måste gå med i EU annars kommer vi tyna bort!" och annat helt galet skit bara för att få de obeslutsamma att bestämma sig.

Nu var det knappast något socialistiskt projekt och enbart Vänsterpartiet och Miljöpartiet stod på Nej-sidan. Det var bara L, M och KD:s väljare som till majoriteten röstade ja till EU-inträde. Men både S, C och KD var ganska splittrat i frågan. Annars var det runt 80 % av partiväljarena antingen för eller emot, och på samma sida som partiledningen då.

Permalänk
Medlem

Norge betalade 2016 åtminstonde £740 miljoner (runt till 7,8 miljarder) till EU, svårt att hitta siffror på exakt hur mycket de betalar och hur mycket de får tillbaka, men allt tyder på att Norge får tillbaka mindre, procentuellt sett, än om de skulle varit fullvärdig EU-medlem.

Per capita, så skulle det innebära att Sverige skulle betala åtminstonde 14,7 miljarder.

Sverige betalade 2016 30,4 miljarder och fick från EU tillbaka 11, så vi betalar 19.4 miljarder mer än vad vi får. Vad vi skulle spara kan alltså vara så lite som 4,7 miljarder, men det är troligtvis mer än så, men en sak är säkert, det är inte, totalt under de 22 åren vi varit medlem i EU, i närheten av de 300 miljarder som @Stoff3th3m4n tror vi skulle ha sparat.

Samtidigt då som vi inte hade haft i närheten lika mycket att säga till om.

Lade till en förklarande bisats.
Permalänk
Medlem
Skrivet av Granter:

@Swedman18:

Vad snackar du om, de är ju redan något som händer idag.

Finns inget som tyder på att Sverige skulle övergå till euron utan en folkomröstning, resten är bara påhitt. Extremister växer för att folk älskar "påhittade" sanningar. Opinionsmätningar är inte samma sak som en folkomröstning

Permalänk
Medlem
Skrivet av Swedman18:

Det finns inga experter som håller med dig i denna fråga..

Jaså, är det därför vi har högertrafik idag trots att Nej-sidan vann med 82,9% av rösterna 1955? Eller varför elproduktionen från kärnkraft ligger 760% över vad nivån var när vi röstade för avveckling 1980? Eller varför kommuner som Göteborg har trängselskatt trots att Nej-sidan vann med 56,8% av rösterna?

Såväl nationellt som lokalt har staten gång på gång kört över folket i omröstningar där de ansett resultatet "felaktigt" och oavsett vad folk här verkar tro så är valutan inte grundlagsskyddad överhuvudtaget. Jag behöver inga experter som håller med mig när jag har vår moderna historia som facit i hand.

Visa signatur

Define XL R2 || CM Silent Pro M1000 || Asus Z490-F || Intel i9 10900k || Noctua NH-D15 || RTX 2080 || 64GB DDR4 || 1TB 970 Evo Plus M.2 + 1.5TB SSD + 2TB HDD || Win10 Pro

Permalänk
Medlem

Hela norden är på det stora hela i gruppen nationer som bidrar mer till EU ekonomiskt än vad vi får tillbaka av EU.

EU må gnälla om att vi inte vill ha euron, men jag tror inte de kommer göra så mycket för att försöka att faktiskt trycka på oss den.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wyver:

@Stoff3th3m4n:
Och precis som Norge få följa de flesta av Eus lagra och direktiv utan att ha någon direkt talan om vad som sker. Norge får ge sin åsikt indirekt via olika Nordiska organisationer, men har ingen rösträtt. P.g.a. de inte är direkta medlemmar. Norge bidrar också till Eus budget btw.

Norge följer en del av EU:s lagar och direktiv eftersom man är tvingade till det, då handelsavtal annars går i stöpet. Utpressning mer eller mindre. Tycker man att det är bra att sitta med i en sådan union/organisation som agerar på det viset får det stå för var och en. Jag förstår varför över 80% av norrmännen inte vill det.

Jag kan hålla med om att det inte är någon idé att gå ur EU nu, men det hade varit betydligt bättre om vi i Skandinavien hållit ihop och stannat utanför EU. Då hade vi kunnat förhandla fram bra handelsavtal utan några sjuka eftergifter.

Skrivet av Gropenator:

Norge betalade 2016 åtminstonde £740 miljoner (runt till 7,8 miljarder) till EU, svårt att hitta siffror på exakt hur mycket de betalar och hur mycket de får tillbaka, men allt tyder på att Norge får tillbaka mindre, procentuellt sett, än om de skulle varit fullvärdig EU-medlem.

Per capita, så skulle det innebära att Sverige skulle betala åtminstonde 14,7 miljarder.

Sverige betalade 2016 30,4 miljarder och fick från EU tillbaka 11, så vi betalar 19.4 miljarder mer än vad vi får. Vad vi skulle spara kan alltså vara så lite som 4,7 miljarder, men det är troligtvis mer än så, men en sak är säkert, det är inte, totalt under de 22 åren vi varit medlem i EU, i närheten av de 300 miljarder som @Stoff3th3m4n tror vi skulle ha sparat.

Samtidigt då som vi inte hade haft i närheten lika mycket att säga till om.

Ser ingenting i det du skriver som skulle tala emot det jag skrev i mitt föregående inlägg, mer än vad du tror personligen. Så du får gärna utveckla.

Sverige, Finland och Danmark ligger i den absoluta toppen när det gäller hur mycket vi betalar i EU-avgift per capita. Förklara gärna varför det är bra för oss:

https://www.europaportalen.se/2016/03/svenskarna-har-nast-hog...

Man kan exempelvis fråga sig varför svenska pengar forsar in i Polen eller andra delar av östra Europa som går i en antidemokratisk riktning.

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Medlem

Värst vad det tog fart i tråden den här gången...

Poängen var dock att diskutera hur detta kan påtvingas när kronan inte är låst till euron, samt vad poängen med sedel- och myntbytet om allt måste skrotas snart ändå. En hel del off topic i tråden tyvärr.

Visa signatur

Den här texten är helt j*vla onödig, men den ska vara här helt enkelt.
The Sleeper: Intel Core i7 930+Noctua NH-C12P SE14, Gigabyte GA-X58A-UD3R, XFX HD6970, Corsair 6GB 1600MHz, be quiet! Dark Power Pro P8 750W, WD Black 640GB, Lian Li PC-A77F
MacBook Pro 4,1 17" iMac 12,2 27" Retina MacBook Pro 12,1 13"
CITERA VID SVAR PÅ MINA INLÄGG SÅ ATT JAG FÅR EN NOTIS!

Permalänk
Keeper of Traditions
Skrivet av Piece of Cake:

Värst vad det tog fart i tråden den här gången...

Poängen var dock att diskutera hur detta kan påtvingas när kronan inte är låst till euron, samt vad poängen med sedel- och myntbytet om allt måste skrotas snart ändå. En hel del off topic i tråden tyvärr.

Skapar man en politiskt laddad tråd kommer den med all säkerhet gå off-topic, det gör dessa trådar alltid

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Piece of Cake:

Värst vad det tog fart i tråden den här gången...

Poängen var dock att diskutera hur detta kan påtvingas när kronan inte är låst till euron, samt vad poängen med sedel- och myntbytet om allt måste skrotas snart ändå. En hel del off topic i tråden tyvärr.

Aha!
Ja näe EU har i nuläget inte någon deadline eller några påtryckningsmetoder för att få länder att ansluta sig. Vi an låta bli för allt framtid att binda svenska kronan mot euron vilket gör att vi aldrig kommer uppfylla alla krav för att gå med. Så kan det fortsätta framöver. Vad EU än må tycka så har vi inte gått med på mer.
Så även om det låter tvingande och forcerande att vi lovat gå med i Euron när vi gick med i EU så är det egentligen inte riktigt sant utan det är väl mer en motivator.
Och även om EU hade haft hårdare krokar för att tvinga in länderna i EU så hade det i sig varit så pass prblematiskt att det troligen inte hade kunnat användas. Folk hade inte gått med på sådana ändringar utan folkomröstning. Iaf i Sverige.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Aha!
Ja näe EU har i nuläget inte någon deadline eller några påtryckningsmetoder för att få länder att ansluta sig. Vi an låta bli för allt framtid att binda svenska kronan mot euron vilket gör att vi aldrig kommer uppfylla alla krav för att gå med. Så kan det fortsätta framöver. Vad EU än må tycka så har vi inte gått med på mer.
Så även om det låter tvingande och forcerande att vi lovat gå med i Euron när vi gick med i EU så är det egentligen inte riktigt sant utan det är väl mer en motivator.
Och även om EU hade haft hårdare krokar för att tvinga in länderna i EU så hade det i sig varit så pass prblematiskt att det troligen inte hade kunnat användas. Folk hade inte gått med på sådana ändringar utan folkomröstning. Iaf i Sverige.

Tror nog tyvärr att EU kommer att använda hårdare metoder för att tvinga kvar och tvinga in medlemmar i ett djupare samarbete nu när Britterna gick ur. Men det är ju enbart spekulationer såklart.

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Medlem

Att påtvinga folk en valuta de inte vill ha är ju annars en alldeles utmärkt handling för att få folk att istället vilja lämna EU.