Plastkassar och världshaven? (Seriöst nyfiken!)

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Rydisen:

Till sist huggs det väl ändå ner regnskog i Brasilien för att tillverka dem, eller...?

Visste inte att all sockerrörsproduktion i världen var förlagd på fd. regnskogsmark?

Permalänk
Medlem

Enkelt svar är att butikerna har kommit på ett sätt o tjäna mer pengar o sen dra en löjlig anledning.

Vist finns det för mycket skräp i haven men som vanligt ska lilla sverige beskattas för allt som överkonsumeras i världen.

Tex sverige har en av världen högsta skatt på drivmedel , usa som konsumerar mest drivmedel i härlden har bland de lägsta skatter på drivmedel.

Listan kan göras oändligt lång i jämförelse saker sverige vs ....

Hade alla gjort något så gör det skillnad men sålänge världen största länder o där mest prylar tillverkas inte bryr sig om miljön kommer lilla sveriges (miljö tänk) inte hjälpa ett skit.

Tex nu ska vi ha batteri bilar för nya bensin/diesel bilar släpper ut för mycket , sen visar det sig att det går åt energi/miljö påverkan motsvarande ca 70 000liter diesel För 1st tessia batteri.
Jag kommer rätt långt på 70000 liter diesel i min bil , kia optima som drar ca 0,6l/mil.

Jävla massa ursäkter från regeringen så dom kan beskatta mer o mer o sen lägga pengarna på annat skit än de dom beskattar det för.

Regeringen bryr sig bara om en sak , att smeka väljarna medhårs o behålla sina överbetalda jobb.

Visa signatur

MB MSI PRO Z790-A MAX WIFI CPU i9 14900K CPU COOLER EK-Nucleus AIO CR360
GPU ASUS GeForce RTX 3090 STRIX GAMING OC PSU ASUS ROG Strix 1000W
MEM CORSAIR DOMINATOR TITANIUM 48GB DDR5 RGB 7000Mhz
MONITOR Asus PG42UQ 4K CHASSI Phanteks Eclipse P600S White
HD 1 Samsung 990 PRO 2Tb HD 2 Samsung 980 PRO 2Tb

Permalänk
Medlem
Skrivet av Imaculent:

Sedan är det som med allt annat. Är inte plastpåsarna som är problemet utan idioterna som slänger ut dem i naturen och haven.

Då är det ju rätt lämpligt att ta ifrån dem påsarna

Permalänk
Medlem

Jag bor i Sydostasien, och här slängs enorma mängder plast i djungeln och ytterst i havet. Stränder som inte rensas varje morgon ser ofta ut så här:

Här är skräpberget på ön Koh Samui i Thailand där man förvisso byggde en sopförbränningsanläggning för några år sedan, men sedan inte underhållit den så den stått stilla i åratal medan berget växer sig allt större. Mycket kommer aldrig till berget heller, utan slängs både här och där. Inte minst av yrkesfiskare som glatt dumpar både det ena och det andra rakt ut i havet.

Är heller inte ovanligt att det är mycket plastflaskor m.m. som ligger på botten när man är ute och simmar/dyker.

När man handlar packas allt av kassörskan i små plastkassar (mindre än de i Sverige) så det blir snabbt rejäla mängder plast. Kassarna kostar givetvis ingenting. Lite skärpning börjar synas här och var, t.ex. i Malaysia har man nu börjat ta betalt för kassar och har satt upp skyltar där folk ombes ha med egna kassar. I Thailand, Kambodja, Burma och Filippinerna slänger man det mesta utan att ägna en enda tanke åt vad som händer sen.

Sverige är kliniskt rent i jämförelse. Som att komma till en kirurgisk klinik.

Permalänk
Medlem

@cider123: Brasilien är "by far" största producent. Stod dessutom på påsen i fråga att sockerrören var från Brasilien... :/

Visa signatur

i5 750 @ 3.9 GHz | NH-D14 | P7P55D |GTX 960 | Vulcan 8GB | Seagate 600 480 GB | Newton 650w | P280 | Dell U2515H

Permalänk
Medlem

@Beginner

Jättebra, dom får gärna höja priset på plastkassar

Största problemet är mikroplaster där USA har infört förbud finns överallt inklusive i hygienprodukter, spolas ner i våra avlopp och sen ut i vårat vatten då partiklarna är för små för att hanteras av reningsverken.

Det blir en del av kretsloppet då skiten bryts ner eller äts upp så vi dricker och äter plast, svensktvattten har haft en artikel om att framtidens filtrering måste förbättras för detta men det är ju sjukt det är ju bättre att förbjuda användning av plast om det inte är motiverat.

Kanske blir lite billigare mot slutkonsumenten men det är en ren gissning. Rätt säker att 95% inte skulle lägga 2kr extra på en produkt utan mikroplast så förbud är nog enda vägen att gå.

Citat:

Mikroplast anses av de flesta vara ett allvarligt problem, och forskning har visat att minst två tredjedelar av blåmusslor som hade plockats mellan Orust och Halmstad hade mikroplast i sig[4]. Forskarna som ligger bakom anser att problemen kan vara större än så, eftersom de inte har haft tillgång till den mätutrustning som behövs för att de ska kunna mäta de allra minsta plastbitarna[4]. En undersökning av IVL och Svenskt vatten har även visat att upp emot 70 miljoner partiklar av mikroplast släpps ut i havet per timme från ett ensamt stort svenskt reningsverk.[5] För att förhindra att lika mycket mikroplast släpps ut, kan man använda en membranbioreaktor som under samma undersökning hade visats vara tio gånger effektivare än andra reaktorer.[5]
Mikroplast kan vara kvar i havet i hundratals år innan det löses upp[1][6], och det i kombination med hur stora mängder som sprids ut i havet varje dag gör det till ett stort hot mot exempelvis Östersjön eller lokala svenska insjöar[1].

http://www.su.se/ostersjocentrum/om-oss/nyheter/stora-m%C3%A4...

Permalänk
Medlem

Mikroplaster. Om jag slänger all min plast i soporna så borde väl plasten aldrig "komma ut" i naturen på något sätt, mikroplaster osv? Kanske jag som hoppas och tror för mycket.

Anar mig till att det är folk som är slarviga med att kasta saker i natur och ute till sjöss.

Min far jobbade som sopgubbe nästan hela sitt liv och det satte sina spår på mig som sitter i än idag. Slänger aldrig någonting annat än i sopor! Kan inte ens slänga bananskal om jag är ute i en skogsdunge. Tar med mig skräp. Fasen, sprang ju runt som liten och gapade på ungar på gården som slängde skit överallt.

Påverkar inte mig så mycket med plastkassar och att man försöker dra ner på användandet. Kör med tygkasse och frysväska när jag veckohandlar. Handlar jag på andra ställen så kan det bli någon kasse vid behov om det är skrymmande saker jag köper. Har jag redan kasse så använder jag en och samma till allt.

Såg ju nyheter och läste när man drog igång att minska användandet av plast. Hajade till redan då att det man körde mest så var det all plast i världshaven och det var det jag inte fick ihop.

Miljökassar är nog inte så mycket att hänga i granen nu när jag läste svaret här! Tack!

En annan fråga som uppstod. De butiker som numer tar betalt för vad som förr var gratiskassar, de stoppar väl kasspengarna i egen "ficka"! Kedjorna skickar väl inte pengarna för kassarna till "staten"!? Så staten gör väl knappast "vinst" på att butiker börjat ta betalt för kassar.........

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact / Solid | Noctua NH-D15 chromax.black | Kingston Fury Beast Black 64GB (2x16GB) Expo DDR5 / 6000 MHz| ASUS TUF Gaming 1000W Gold - ATX 3.0 | Noctua NF-A14 / PWM / 140mm |Palit GeForce RTX 4090 GameRock 24GB | Kingston Fury Renegade 1TB | Kingston NV2 2TB | ASUS PRIME X670-P WIFI | AMD Ryzen 7 7800X3D | Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" | Windows 11 Home Svensk

Permalänk
Medlem

det är som en dold miljöskatt

Permalänk
Medlem

Tycker personligen det är helt rätt, jag var inne både på Webhallen idag och Babyproffsen i Barkarby och gick ut från båda butikerna efter att ha tackat nej till plastkassar båda gångerna.
Man tänker inte på det när det är gratis, när det väl kostar kan man lika gärna tacka nej om det går att bära med sig till bilen eller liknande utan.

Hur just din påse riskerar att hamna i världshaven har jag ingen aning om, men det låter lite väl långsökt.
Utan det handlar nog mer om att resten av världen är rätt så efter när det kommer till avfallshanteringen som den är i Sverige.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yorgo_:

Tycker personligen det är helt rätt,

Tycker du inte att det är bättre att handlarna och industrin tar fram miljövänliga alternativ än att lägga en "skatt" på konsumenten?
Precis samma som kemikalieskatten, i Sverige kommer man betala 400kr påslag på allt och handlarna och industrin fortsätter som vanligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bozzeta:

Tycker du inte att det är bättre att handlarna och industrin tar fram miljövänliga alternativ än att lägga en "skatt" på konsumenten?
Precis samma som kemikalieskatten, i Sverige kommer man betala 400kr påslag på allt och handlarna och industrin fortsätter som vanligt.

Klart det är bättre med miljövänliga alternativ, men att inte köpa en plastpåse i onödan är bättre än ingenting.

Permalänk
Avstängd

Vet inte varför en plastpåse ens skulle vara gratis, det är en produkt som allt annat.
Jag använder exklusivt papperskassar dock och tar alltid ett par fler än vad jag behöver.
Använder det sedan som skräpkassar.

Permalänk
Medlem

Sverige i frontlinjen för dessa löjliga så kallade miljöskatter. Men det får väl vissa väljare på södermalm att må bra och tycka att de gör en rejäl nytta för världens hav. Däck, tvätt av syntetkläder och konstgräs, där har ni några av de största utsläppskällorna av mikroplaster. Den svenska plastpåsen tillför i princip 0% till utsläppen

Visa signatur

9900K | Gigabyte Z390 Auros Pro Wifi | 32 GB Corsair V LPX 3200 | 1TB Evo Plus 2TB 660P | 3090 Asus Tuf Oc | Acer XB271HU

Permalänk
Medlem
Skrivet av PWR-RST:

Vet inte varför en plastpåse ens skulle vara gratis, det är en produkt som allt annat.
Jag använder exklusivt papperskassar dock och tar alltid ett par fler än vad jag behöver.
Använder det sedan som skräpkassar.

En papperspåse är knappast mer miljövänlig än en plastpåse.

Visa signatur

9900K | Gigabyte Z390 Auros Pro Wifi | 32 GB Corsair V LPX 3200 | 1TB Evo Plus 2TB 660P | 3090 Asus Tuf Oc | Acer XB271HU

Permalänk
Medlem
Skrivet av REWplayFF:

Som fler påpekat. Det handlar om pengar tror jag. Påslaget på påsar är enormt. Klirr i kassan. Om butikerna värnade miljön skulle påsarna vara fria från tryck. När det kommer till att konka runt på deras logotyp, då är miljö och klimat värt skit och ingenting.

Skrivet av Mizzarrogh:

Det där är rent jädra skitsnack, det är enbart för att de skall tjäna mer pengar.
Inverkan i praktiken sett till svenska förhållanden är nära noll när det kommer till miljöaspekten.

För övrigt är det inte matkassen utan förpackningar och andra typer av kassar som är det stora miljöproblemet, samt i synnerhet saker man köper, använder och som inte håller, dessa plaster bryts sedan ned till mindre och mindre bitar i havet, dessa bitar orsakar skada i samtliga stadier, från större bitar som skadar fiskar, till microplastbitar som skadar i princip allt levande på sikt.

Det verkliga problemet är slit och släng mentaliteten, samt att nästan ingen produktion finns kvar i Europa där lagarna följs. För övrigt tvingar vi ju tex Kineserna att skita i det när vi skall ha vår billiga skit hit som inte håller så länge vi prompt skall beställa skit därifrån. Det är i högsta grad vårt fel anser jag. Edit, de hade tillverkat varor av hög kvalitet om vi beställt varor av hög kvalitet därifrån.

I en del andra länder har man ganska nyligen övergått till konsumtions samhället med engångsförpackningar och annat, från ett samhälle där man tidigare använde främst naturmaterial till förbrukningsartiklar. Jag tror mentaliteten från det, då sopor bröts ned av naturen lever kvar, samtidigt som vi blir fler människor på jorden och svineriet ökar av denna orsak.

Om ingen sagt det än: Pengarna från kassarna går inte alltid till företagen. I alla fall H&M, Kappahl och Lindex skänker pengarna till miljöprojekt.

Visa signatur

HP mini 311c med Atom n270 uppklockad till 2.274 ghz nvidia ION 1 och 3 gig minne. SSD: Crucial m4 slim (7mm) 128 gb.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av cyprus:

En papperspåse är knappast mer miljövänlig än en plastpåse.

Det sa jag inget om, bara att jag köper papperskassar istället.
Betalar gärna för en kasse.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av cyprus:

En papperspåse är knappast mer miljövänlig än en plastpåse.

Källa som visar detta så att det inte bara blir ett tomt påstående?

Jag fick för mig att huvudfrågan gäller plast och haven? Mig veterligt innehåller papperspåsar ingen plast och löses upp av vatten, alltså inget problem för världshaven.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tullen:

Om ingen sagt det än: Pengarna från kassarna går inte alltid till företagen. I alla fall H&M, Kappahl och Lindex skänker pengarna till miljöprojekt.

Samtidigt som de pumpar ut syntetkläder på löpande band som tvättas och släpper ut mikroplaster. För att inte tala om nedsmutsning och utsläpp vid tillverkningen. Skänker pengar till miljöprojekt, tillåt mig

Visa signatur

9900K | Gigabyte Z390 Auros Pro Wifi | 32 GB Corsair V LPX 3200 | 1TB Evo Plus 2TB 660P | 3090 Asus Tuf Oc | Acer XB271HU

Permalänk
Medlem

@MultiMan: Det här gäller tydligen i Storbritannien:

http://www.aktuellhallbarhet.se/duellen-papperspase-vs-plastp...

Jag tror att återvinning av plastpåsar är minst lika bra i Sverige

En försumbar del av svenska plastpåsar kommer ut i havet och senare blir mikroplast.

Visa signatur

9900K | Gigabyte Z390 Auros Pro Wifi | 32 GB Corsair V LPX 3200 | 1TB Evo Plus 2TB 660P | 3090 Asus Tuf Oc | Acer XB271HU

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyprus:

En papperspåse är knappast mer miljövänlig än en plastpåse.

Hur långt är ett snöre? Beror såklart hur långt du gör det. Eller i det här fallet hur du producerar kassen och hur du tar hand om den efteråt.

Plastkassar baserad på fossilbaserad plast är per definition ohållbart att fortsätta producera. Miljöpåverkan är väldigt svårt att få låg i produktionen, även om de direkta växthusgasutsläppen relaterade till en kasse kan vara låg. Du kan produceras växtbaserade plastpåsar. Frågan är om miljöpåverkan i produktionen är lägre där än för papperskassar. Den potentiella miljöpåverkan för alla icke snabbnedbrytbara plastpåsar är väldigt hög, men beror såklart på om de hamnar i biosfären eller inte.
Miljöpåverkan från produktionen av papperskassar kan vara allt ifrån nära noll till väldigt hög medan den potentiella miljöpåverkan efter att den producerats torde vara nära noll.

EDIT. Enligt länken i inlägget ovan så kan papperskassen bidra till metangasproduktion och utsläpp om den åker i deponi, så visst kan den påverka även efter produktionen.

De globala problemen med plastkassar (eller annan plast) är mycket mer komplicerade att lösa än de från papperskassar (eftersom de är begränsade till produktionen).

Visa signatur

HP mini 311c med Atom n270 uppklockad till 2.274 ghz nvidia ION 1 och 3 gig minne. SSD: Crucial m4 slim (7mm) 128 gb.

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyprus:

Samtidigt som de pumpar ut syntetkläder på löpande band som tvättas och släpper ut mikroplaster. För att inte tala om nedsmutsning och utsläpp vid tillverkningen. Skänker pengar till miljöprojekt, tillåt mig

Bara för att dom gör andra dåliga saker blir inte de bra det gör mindre bra. Tror ingen här har menar att producenterna och affärerna inte är en del av problematiken. Men om du brinner för frågorna ska du såklart lobba för förbud för syntetkläder och andra artiklar som läcker plastartiklar.

Visa signatur

HP mini 311c med Atom n270 uppklockad till 2.274 ghz nvidia ION 1 och 3 gig minne. SSD: Crucial m4 slim (7mm) 128 gb.

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyprus:

Samtidigt som de pumpar ut syntetkläder på löpande band som tvättas och släpper ut mikroplaster. För att inte tala om nedsmutsning och utsläpp vid tillverkningen. Skänker pengar till miljöprojekt, tillåt mig

Dessutom var svaret till dom som sa att dom gör det för att tjäna pengar från försäljningen av kassar. Sa aldrig att dom inte gör det för att bättra på sin image.

Visa signatur

HP mini 311c med Atom n270 uppklockad till 2.274 ghz nvidia ION 1 och 3 gig minne. SSD: Crucial m4 slim (7mm) 128 gb.

Permalänk
Medlem

Det är bra, inte alltid våra sopor hamnar rätt de heller. Räcker att man tar en kasse i första butiken och sedan kan man ha den till den är full. Eller kanske man har ryggsäck och då får man påse i onödan.

Permalänk
Skrivet av Beginner:

En annan fråga som uppstod. De butiker som numer tar betalt för vad som förr var gratiskassar, de stoppar väl kasspengarna i egen "ficka"! Kedjorna skickar väl inte pengarna för kassarna till "staten"!? Så staten gör väl knappast "vinst" på att butiker börjat ta betalt för kassar.........

Jag jobbar på en byggvaruhandel och vi har fått tillsägelse om att vi ska börja precis som alla andra butiker, ta betalt för kassarna.
Jag vet inte hur det är på andra ställen men jag kan i alla fall prata ur hur det är hos oss.
Vi köper in kassarna för en viss summa pengar och en del av den summan är en miljöskatt, som vi får "böta" för att det är plastkassar.
Sedan en liten del av summan för kassen (kring 70 öre, beror på original priset) kommer in i våran egen kassa.

Tack vare att det har blivit en ny lag om att vi måste informera/ta betalt och minska användningen av plastskassar så är det bara att buga och bocka, bifogar en länk nedan så nyfikna kan läsa innantill.
http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-for...

Tycker att det är bra att vi börjat ta betalt för kassarna själv, då är det inte lika många som vill ha tre kassar för någonting stort att bära till bilen utan kan ta från våra kartonger som varorna kommer till oss i. Utan tänker till om dem verkligen behöver en kasse.
Så det blir en win-win för oss och miljön.

Visa signatur

Moderkort: GeForce 970 | GeForce GTX 970 4G | AMD FX 8350 Eight-core processor | Cooler Master MasterFan Pro 140 AP | HyperX Fury 8gb x2 | WD Desktop Blue 1tb, WD Desktop Black 2tb | Coolermaster G750M | Windows 10 | HyperX Cloud II | Speedlink Decus Limited Edt | Exibel GKX-5 |

Permalänk
Avstängd

Jag använder tygkassar jag köpte på en välgörenhetsbutik där personer som jobbar ideellt syr upp dem av återvunnet tyg från sådant som är för trasigt att sälja.

Dom vill man ju stödja, den kostade 5:- för en nysydd, tillverkad lokalt här i Sverige förut, hade så klart kunnat ge betydligt mer för den, man jag tycker att det är hedersvärt att de genom det ser till att folk faktiskt köper dem och använder dem. Man kunde i ställer skänka pengar till deras insamling om man ville ge mer.

Jag köpte en ny tygkasse där flera gånger för att jag tyckte de var så fint gjorda och önskade att fler använde dem av folk jag känner, tyckte inte det var någon mening att köpa plastkassar när jag glömt den hemma... Har sparat två extra starka för eget bruk som jag brukar ha med till matbutiken. (de jag inte använder för stunden är noga tvättade med miljövänlig såpa och hopvikta i köket).

Edit, mitt samvete är gott då jag handlat där för över tusen spänn och inte hämtat någon fri kaffekupong...

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem
Skrivet av l4nky:

@Dracc:

Har du några belägg för det du säger?

I Storbritannien minskade mängden plastkassar som användes med 85% efter att man införde en avgift på 5p för något år sedan.

Inte mer än att vi har ett relativt välfungerande sophanteringsystem här i Sverige så länge sopgubbarna inte strejkar.

Skönt att höra att Storbritanniens plastpåsförsäljning gått ner. Hamnade stora delar av deras sålda plastpåsar i stilla havet?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

WS: MSI B350M Mortar | AMD Ryzen 7 1700 | PH-TC14PE | 32GB DDR4 3000MHz | 120GB Intel 530 | 2*500GB HDD | Intel Arc A750 8GB | 2*BenQ G2420HDB
Router: Gigabyte GA-870-UD3 | AMD Phenom II x6 1055t @ 2600MHz, 1.25V | 12GB DDR3 | 2*250GB HDD @ RAID1 | 4TB HDD
Laptop: Thinkpad X220 4291-QF6

Permalänk
Medlem

Det jag tycker är konstigt, är att papperskassarna har blivit dyrare var gång man har höjt, eller tvingat på, ett pris på plastkassar...
Girighet, någonstans, kanske?

Skrivet av PWR-RST:

Vet inte varför en plastpåse ens skulle vara gratis, det är en produkt som allt annat.

Ska jag betala för att vara en vandrande reklampelare? Nej tack. Ge mig omärkta påsar, så ska jag överväga det...

Skrivet av Tullen:

EDIT. Enligt länken i inlägget ovan så kan papperskassen bidra till metangasproduktion och utsläpp om den åker i deponi, så visst kan den påverka även efter produktionen.

Har vi fortfarande ren deponi i Sverige? Alla soptippar är väll konverterade för att ta tillvara på just metangasen som används till drivmedel. De mesta av "restavfallet" bränns, och deponeras sedan, om jag inte missförstått något...

Skrivet av Mizzarrogh:

Jag använder tygkassar jag köpte på en välgörenhetsbutik där personer som jobbar ideellt syr upp dem av återvunnet tyg från sådant som är för trasigt att sälja.

Dom vill man ju stödja, den kostade 5:- för en nysydd, tillverkad lokalt här i Sverige förut, hade så klart kunnat ge betydligt mer för den, man jag tycker att det är hedersvärt att de genom det ser till att folk faktiskt köper dem och använder dem. Man kunde i ställer skänka pengar till deras insamling om man ville ge mer.

Jag köpte en ny tygkasse där flera gånger för att jag tyckte de var så fint gjorda och önskade att fler använde dem av folk jag känner, tyckte inte det var någon mening att köpa plastkassar när jag glömt den hemma... Har sparat två extra starka för eget bruk som jag brukar ha med till matbutiken. (de jag inte använder för stunden är noga tvättade med miljövänlig såpa och hopvikta i köket).

Koolt initiativ. Vad är det för typ av tyger? Vilket "format" är det på påsarna. Jag vill ha påsar i "plastkasse storlek" och min tygpåse är egentligen för liten, och de som säljs i handeln brukar vara "pappkass" förmatet, så, inte till mig de i heller.
Man kanske skulle tvinga dig att köpa ett par och skicka till Skåne...

Jag använder min tygpåse, som en fattig pensionär bör göra.

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem

@Storage Jar:

Lite blandat. Köper en del såna tunna soppåsar som du nämnde. Mindre plast i dem än typ matpåsar. Sen delar kommunen ut påsar i olika färger för källsortering i det vanliga kärlet. Men har jag matpåsar så används de också.

Visa signatur

He who hasn't hacked assembly language as a youth has no heart. He who does so as an adult has no brain.
~John Moore

Permalänk
Medlem

Fick någon tjurig tant som kassörska på apoteket förra veckan, hon hade en lång utläggning om jordens undergång när jag bad om att få allt i en påse.
Jag var inte långtifrån att be om 4 extra påsar...

Stavfel...
Visa signatur

Main: 5800X3D | Arctic Freezer III 360 | ROG STRIX B550-I | 32 GB DDR4@3600 MHz | Asus RTX 4080 Super TUF | Corsair RM850e | Fractal Design Define S

Permalänk
Medlem
Skrivet av j0kersgrin:

Jag jobbar på en byggvaruhandel och vi har fått tillsägelse om att vi ska börja precis som alla andra butiker, ta betalt för kassarna.
Jag vet inte hur det är på andra ställen men jag kan i alla fall prata ur hur det är hos oss.
Vi köper in kassarna för en viss summa pengar och en del av den summan är en miljöskatt, som vi får "böta" för att det är plastkassar.
Sedan en liten del av summan för kassen (kring 70 öre, beror på original priset) kommer in i våran egen kassa.

Tack vare att det har blivit en ny lag om att vi måste informera/ta betalt och minska användningen av plastskassar så är det bara att buga och bocka, bifogar en länk nedan så nyfikna kan läsa innantill.
http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-for...

Tycker att det är bra att vi börjat ta betalt för kassarna själv, då är det inte lika många som vill ha tre kassar för någonting stort att bära till bilen utan kan ta från våra kartonger som varorna kommer till oss i. Utan tänker till om dem verkligen behöver en kasse.
Så det blir en win-win för oss och miljön.

Tack för redovisningen! För egen del så skiljer jag mellan saker jag köper. Packat i kartonger, större saker *pffft* med kasse. Kläder och impulsköp av mat, då tar jag det gärna i en kasse som jag sen kan fortsätta använda i eventuellt andra butiker jag handlar i. Många småkartonger så är det tyvärr smidigast med en kasse.

Veckohandling av mat då har jag med mig tygkasse och kylväska som jag nämnt tidigare. De gånger jag köper plastkasse så är "andrasyftet" att ha den som soppåse sen.

Visst ser jag folk som stolpar runt med kassar från i princip alla butiker som finns med en vara i varje. Skulle aldrig falla mig in att göra så, dessutom som någon skrev tidigare. Varför ska jag betala för att bära runt reklam för en firma/affär?

Skrivet av Spretcher:

Fick någon tjurig tant som kassörska på apoteket förra veckan, hon hade en lång utläggning om jordens undergång när jag bad om att få allt i en påse.
Jag var inte långtifrån att be om 4 extra påsar...

Jo. Mediciner vill jag nog ha i kasse/påse oavsett om det är en vara eller sjutton. :/

För att återknyta till världshaven. Visst förstår jag att mina kassar inte hamnar i världshaven! Förstod bara inte varför man illustrerade införseln av avgifter för kassar i svenska butiker med att prata om plast och sopberg i världshaven!

Såg reportage som jag nu inte hittar om hur microplastbitar kan hittas i våra sjöar och hav. En sak man tog upp var bl.a båtägares rep, de där blå som är gjorda med plast bl.a att de skaver i bryggor och så och då fäller plast. Även hur båtägare (drar inte alla över en kam!) slänger saker överbord. Frågan är hur man kommer åt sådant?

Jag förstår verkligen att vi måste dra ner på användandet av plast och kemikalier men ge mig inte illusionen av att just min nyligen inköpta Coopkasse kommer kväva en Blåval sen!

Hoppas att butiker inför på bred front pantsystem med/på kassar!

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact / Solid | Noctua NH-D15 chromax.black | Kingston Fury Beast Black 64GB (2x16GB) Expo DDR5 / 6000 MHz| ASUS TUF Gaming 1000W Gold - ATX 3.0 | Noctua NF-A14 / PWM / 140mm |Palit GeForce RTX 4090 GameRock 24GB | Kingston Fury Renegade 1TB | Kingston NV2 2TB | ASUS PRIME X670-P WIFI | AMD Ryzen 7 7800X3D | Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" | Windows 11 Home Svensk