Permalänk

Första custom loop.

Hej alla Sweclockers!

Jag skulle vilja ha en sista input från någon annan för att vara på den säkra sidan, så jag inte har glömt något. (Fläktar ska jag inte köpa, för att jag har redan köpt dem).

  • 2x EK-CoolStream CE 280 (Dual). EAN: 3831109860373 Link

  • 1x EK-UNI Pump Bracket (140mm FAN). EAN: 3831109843284 Link

  • 1x EK-XRES 140 Revo D5 PWM (incl. pump). EAN: 3831109843079 Link

  • 1x EK-RES X3 - TUBE 150 (104mm). EAN: 3831109841082 Link

  • 1x EK-UNI Pump Bracket (140mm FAN). EAN: 3831109843284 Link

  • 1x EK-RES X3 - Multiport TOP. EAN: 3831109841136 Link

  • 1x EK-Supremacy EVO. EAN: 3831109800041 Link

  • 4x EK-PLUG G1/4. EAN: 3830046999153 Link

  • 1x EK-AF Ball Valve (10mm) G1/4 – Black. EAN: 3831109847305 Link

  • 1x EK-AF Extender 12mm M-M G1/4 – Black. EAN: 3831109846322 Link

  • 1x EK-CryoFuel Clear Premix 900 mL. EAN: 3831109880180 Link

  • 1x EK-CryoFuel Clear Concentrate 100 mL. EAN: 3831109880135 Link

  • 1x TUBE PrimoChill PrimoFlex™ Advanced LRT™ 15,9 / 9,5mm - Elegant White RETAIL 3m. EAN: 3831109850602 Link

  • 11x EK-ACF Fitting 10/16mm – Black. EAN: 3831109846513 Link

Planen är Res/pump --> GPU – Block (redan köpt) --> radiator i toppen --> CPU – Block --> radiator i fronten --> i toppen av Res/pump.

Ska bygga i en Phanteks Enthoo Pro M.

//Alex

Permalänk
Medlem

@SirAlex18: Jag ser att du har lagt till ett multiport topp till reservoiren. Det funkar det med, men personligen tycker jag det är lättare att inte ha reservoiren i själva loopen, utan dra slangarna direkt in i In och Out på pumpen. Det gör det lättare att fylla på och särskilt blöda systemet. Du kan t.ex. ta av hela locket vid påfyllning samt blödning, förutsatt att inte reservoiren sitter vid PCI slottarna.

Jag ser att du har en tappning för dränering. Riktigt bra! Det är många som glömmer detta. Men du kommer behöva en T eller Y splitter för att kunna uttnyttja den på ett enkelt sätt.

https://www.ekwb.com/shop/ek-af-t-splitter-3f-g1-4-black
https://www.ekwb.com/shop/ek-af-y-splitter-rotary-2f-1m-g1-4-...

Sedan kan jag också rekommendera att sätta en Male to Female extension på en sida av varje slang. Det minskar att slangarna vrider sig själv och därmed öppnar anslutningen vilket leder till ett läckage. Denna själv-vridning sker när du sätter dit slangarna och skruvar åt anslutningarna, och kan ske även om du tryckt i båda ändarna med så lite motvrid mot varandra som möjligt. De vill alltså vrida tillbaka sig till "slakt" läge och då öpnnar en av sidorna upp sig och O-ringen sluter inte länge.

Och det jobbigaste är att det kan bli svårt att få loss anslutningarna/slangarna senare. När du försöker skruva loss en av slangändarna så kommer hela slangen vilja vrida sig och inte själva ring-höljet som klämmer åt anslutningen. Då kommer slangen vilja vrida tillbaka sig varje gång du vill vrida åt andra hållet. Och om du lyckas få bort omslutningen så kommer du bli tvungen att sedan att ta loss slangen från själva kompressionsdelen. Du kommer märka snart att det är förjävligt att få ditt slangarna på dessa.

En Rotary Male-to-Female Extension reducerar alla dessa risker och extra bök.
https://www.ekwb.com/shop/ek-af-extender-rotary-m-f-g1-4-blac...

En sak till. Jag har inte räknat antalet ACF/anslutningar som du ska ha på hela systemet men du kommer behöva en extra så att då har en tömningsslang som du lägger undan, och sedan sätter på Ball Valve vid tömning. Samt en plugg för den tappningen också.

Och här kommer ett råd vad gäller lätt underhållning och damm. Sätt fläktarna i Pull om du kan. Push kommer generera så mycket damm och du kommer få ta bort fläktarna varje gång du ska göra rent. Detsamma gäller Push-and-Pull som inte heller ger så mycket mer prestanda. Om inget annat får du mer oljud och turbulens mellan fläktarna då Push vill forcera Pull fläktarna att rotera snabbare.

Kom även ihåg att skölja ur och skaka radiatorerna innan användning med destillerat vatten. Det kommer finnas en massa småsaker i dem från tillverkningen, vilket har en tendens att fastna i finsen på vattenblocken. Destillerat vatten finner du i sverige som batterivatten på t.ex. Biltema och bensinstationer, 4 liter för 50~ kr. Det kommer du behöva om inte ditt Prefill 900 ml räcker.

Här är andra eventuella nödvändigheter:

En liten tratt kanske för rengöring av radiatorerna och vattenblocken.
https://www.coolerkit.se/shop/slangsax-3-19mm-3526p.html (du vill klippa slangarna så rakt som möjligt)
https://www.coolerkit.se/shop/slangklamma-upp-till-3098p.html
https://www.coolerkit.se/shop/paafyllningsflaska-500ml-2573p....
https://www.ekwb.com/shop/ek-af-angled-45-g1-4-black
https://www.ekwb.com/shop/fittings/adapter-fittings/90

Visa signatur

CPU: Intel i9 7980XE @ 4.4 GHz | Moderkort: ASUS Rampage VI Extreme | Grafikkort: MSI 1080 Ti Seahawk EK X | RAM: Corsair Dominator Platinum 3000 MHz 64 GB @ 3466 MHz | Chassi: Phantek Enthoo Primo | Nätagg: Seasonic Prime 1000W Titanium | Kylning: Custom singel loop, 4 radiatorer och 2 pumpar | Skärm: LG 38UC99

Permalänk
Medlem

Glömde faktiskt att nämna att du inte bör använda någon svart "foam" som kan sättas i botten av reservoiren. Använd istället själva anti-turbulens emblemet som följer med. Det där "foamet" har en tendens att torka ut och smula sönder sig med tiden, och allt det där fastnar i vattenblocken.

Ett snabbt sätt att blöda systemet från all luft, förutsatt att reservoiren sitter från komponenterna, är att ha locket öppet och inte vattnet hela vägen upp. Sedan sätta igång loopen och luta chassit försiktigt åt vardera sidor. Eftersom locket är öppet så har luften en stor öppning att lämna loopen. Därefter kan du stänga locket och luta/skaka chassit ännu mera, och sedan öppna locket allteftersom för att lätta på trycket som skapas... samt låta luften fly ur systemet.

Kom ihåg att du inte kommer få ut alla luftbubblor utan att det kommer ske med tiden. Se därför till att inte fylla reservoiren hela vägen upp när datorn körs som vanligt. Lämna 2 till 3 centimeter så har luften någonstans att lämna loopen. Du kommer att se vattennivån sjunka med tiden, så fyll därefter på men lämna fortfarande samma avstånd till kanten fri.

Och här kommer det absolut viktigaste rådet. Kör aldrig pumpen utan vatten under påfyllning. Den kommer att ta enormt med stryk om du flyttar stora mängder luft. Fyll på, sätt på, stäng av, fyll på, sätt på, stäng av... är mitt råd.

Här är en sista grej som du kan tänka på. En vertikalt monterad radiator (bak eller front) med portarna högst upp är lättare att blöda från luft, men är svårare att dränera. Och en radiator med portarna längst ner är lättare att tömma på vatten.

Visa signatur

CPU: Intel i9 7980XE @ 4.4 GHz | Moderkort: ASUS Rampage VI Extreme | Grafikkort: MSI 1080 Ti Seahawk EK X | RAM: Corsair Dominator Platinum 3000 MHz 64 GB @ 3466 MHz | Chassi: Phantek Enthoo Primo | Nätagg: Seasonic Prime 1000W Titanium | Kylning: Custom singel loop, 4 radiatorer och 2 pumpar | Skärm: LG 38UC99

Permalänk

@Nephitis: Tack för svaret! Väldigt informativt, och jag la till 5xRotary Male-to-Female Extension. Om jag inte har räknat fel så är det fyra slangar som kommer att användas som kommer att vara synliga. GPU - CPU - Radiator i toppen.

Kommer har en topp med tre portar, det verkar underlätta en del, men är dyrare.

Drainings valve kommer att sitta vid Res/pump combo högsta punkt.

Radiator placering är två portar närmast chassiet uttag (120mm eller 140mm för uttag) kommer två portar sitta. Radiatorn i fronten har jag inte bestämt än. Tänker mig två portar högst upp för att minska distansen mellan CPU - blocket och toppen av Res/pump combo.

La också till en t-splitter var med i en annan plan innan jag byte, men nu ska det vara med. Med även en ny extender.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SirAlex18:

Drainings valve kommer att sitta vid Res/pump combo högsta punkt.

Jag skulle dock rekommendera att ha den så långt ner som möjligt och direkt efter pumpen om det går. Genom att ha tappningen längst ner i loopen som kommer all gravitation leda vattnet dit. Och har du den efter pumpen så går det att använda pumpen i början att pusha ut vattnet, förutsatt att man är beredd på när luften kommer.

Du skulle kunna ha tappningen på slangen som går mellan GPU och pumpen. Du har två neråtströmmingar och det är från CPU blocket och ner till GPUn, samt från övre radiatorn och ner till fämre radiatorn och pumpen. Tänk dig en hästsko. När du öppnar tappningen längst ner samt locket på reservoiren, så kommer trycket att se till att hela dräneringen går igång.

Du kan dock få luta chassit lite för att få ut vattnet från radiatorerna, och det går även att dra igång pumpen i början då det finns mycket vatten i loopen för att få igång rörelsen i vattnet för att underlätta detta.

Kom ihåg att plugga de oanvända hålen på GPU blocket. Det finns folk som glömmer det och så får de oturen att pusha ut allt vatten där vid påfyllning. Dra även åt portarna på radiatorn om den har fler än två, samt kolla skruvarna extra på vattenblocken så att det är slutet mot oringarna. Men dra inte sönder skruvarna.

Drar man inte åt skruvarna på t.ex. GPU blocket så kan vatten tränga ut från själva vattenkanalen och hamna mellan blocket och akrylplasten.

Notera även designen på din CPU då själva chippet är retangulär och vilken ledd den sitter på. Därför måste jetplaten innuti CPU blocket också sitta på samma ledd. Troligtvis så är processorn vertikal när den är placerad på moderkortet och innuti chassit. Du kan vrida och vända på CPU blocket så länge jetplaten och CPUn sitter på samma ledd. Och det är inget fel med att sätta vattenblocket upp-och-ner om det underlättar med In och Out samt slangarna till den övre radiatorn. Jag har sett byggen där slangarna på CPU blocket korsar varandra men jag kan rekommendera att vrida på blocket så att slangarna inte gör det... förutsatt att jetplaten och CPUn är i linje.

Och notera att finsen på radiatorn är extremt känsliga. Det är väldigt lätt att knyckla till dem om man håller i radiatorn med fingarna på finsen. Så jag rekommenderar att du håller radiatorerna i deras frame. Det är även ett vanligt fenomen att människor punkterar sina radiatorer när de skruvar dit dem på chassit, eller fläktarna på radiatorn. Det sker p.g.a. att man drar åt skruvarna för långt och de går igenom kanalerna.

Visa signatur

CPU: Intel i9 7980XE @ 4.4 GHz | Moderkort: ASUS Rampage VI Extreme | Grafikkort: MSI 1080 Ti Seahawk EK X | RAM: Corsair Dominator Platinum 3000 MHz 64 GB @ 3466 MHz | Chassi: Phantek Enthoo Primo | Nätagg: Seasonic Prime 1000W Titanium | Kylning: Custom singel loop, 4 radiatorer och 2 pumpar | Skärm: LG 38UC99

Permalänk
Medlem

Detta summerar allt om vattenkylning och lite till

Skrivet av lowngcawt:

Du bör nog sätta dig in i det hela själv för att få en uppfattning om vad du behöver och vilken prisklass du kommer landa på.

Orkar man inte ta en vecka eller två att läsa ett par timmar om dagen innan man sätter igång bör man inte hålla på med customloop för då kommer du aldrig orka underhålla loopen heller!

Angående vilka Fittings du behöver - det är bara du på detta forum som vet exakt vilka Fittings du behöver. Ta ett par och rita en skiss över EXAKT hur loopen kommer se ut. Vilka fittings, böjar och annat krims krams som ska vart och räkna ut ta helst extra av varje ifall någon är repig eller om du ändrar ritningen i sista stund. Beställde själv 50 extra fittings på senaste bygget, kan man använda i framtiden om det blir liggandes

Allas byggen är olika, därför vet bara du vad om behövs

Rekommenderar för övrigt Alphacool Eisbecher full acrylic D5 reservoir, snyggaste reservoaren som någonsin tillverkats!

Permalänk
Skrivet av eucalyptus:

Detta summerar allt om vattenkylning och lite till

Angående vilka Fittings du behöver - det är bara du på detta forum som vet exakt vilka Fittings du behöver. Ta ett par och rita en skiss över EXAKT hur loopen kommer se ut. Vilka fittings, böjar och annat krims krams som ska vart och räkna ut ta helst extra av varje ifall någon är repig eller om du ändrar ritningen i sista stund. Beställde själv 50 extra fittings på senaste bygget, kan man använda i framtiden om det blir liggandes

Allas byggen är olika, därför vet bara du vad om behövs

Rekommenderar för övrigt Alphacool Eisbecher full acrylic D5 reservoir, snyggaste reservoaren som någonsin tillverkats!

Det har tagit ett tag. Flera timmar på Google, Youtube och reddit även Sweclockers forum.

Man letar och gör sin research, men det är det som jag tycker är roligast med datorbyggen. För att det finns så mycket, och custom loop var något som jag bara vill testa. Önska mig lycka till och jag kanske dela resultatet, om jag bli nöjd med det.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

@SirAlex18: Jag tycker du har gjort ett bra hittills. Du kommer nog på i efterhand en massa saker du skulle kunna ha gjort annorlunda och så vidare. När dessa ideér kommer fram så är det upp till dig om du vill implementera dem eller inte. Men förändringar tror jag kommer ske med tiden och du ska inte vara rädd för att realisera dem. I de fallen handlar det om tålamod och orken att ta sig an dessa ideér.

I värsta fall kanske det blir så att du får lova att beställa fler grejer i efterhand, och det är inget fel med det. Det är bättre att du får loopen som du vill och att den blir rejält gjord från början.

Mitt sista råd är väl att du kanske ska använda handskar när du trycker på slangarna på anslutningarna. De krävs lite kraft för att få slangänden över dem. När du väl fått ihop hela systemet med många om och men samt gör om, gör rätt... så kommer du troligtvis ha ont i fingrarna dagen efter.

Visa signatur

CPU: Intel i9 7980XE @ 4.4 GHz | Moderkort: ASUS Rampage VI Extreme | Grafikkort: MSI 1080 Ti Seahawk EK X | RAM: Corsair Dominator Platinum 3000 MHz 64 GB @ 3466 MHz | Chassi: Phantek Enthoo Primo | Nätagg: Seasonic Prime 1000W Titanium | Kylning: Custom singel loop, 4 radiatorer och 2 pumpar | Skärm: LG 38UC99

Permalänk

Tack för all hjälp!

Beställning gjordes igår, så snart som möjligt ska jag börja på bygget. Måste också komma hem först.

Tack än en gång för hjälpen!

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

@SirAlex18: Du får gärna berätta hur det går och ta en slutbild på resultatet.

Visa signatur

CPU: Intel i9 7980XE @ 4.4 GHz | Moderkort: ASUS Rampage VI Extreme | Grafikkort: MSI 1080 Ti Seahawk EK X | RAM: Corsair Dominator Platinum 3000 MHz 64 GB @ 3466 MHz | Chassi: Phantek Enthoo Primo | Nätagg: Seasonic Prime 1000W Titanium | Kylning: Custom singel loop, 4 radiatorer och 2 pumpar | Skärm: LG 38UC99

Permalänk

Hej igen!

Har precis gjort klart min första Custom Loop!

Det tog i stort sett hela dagen, men resultatet är väl godkänd. Ett galleri kommer kanske upp här på Sweclockers, så håll koll!