Intel förbereder nya Core i3-processorer ur Kaby Lake-familjen

Permalänk
Medlem
Skrivet av Marsupilami:

Lägg därtill att effektförbrukning stiger exponentiellt med klockfrekvensen, och 7700K är avsevärt högre klockad än både 1700X och 1800X. Trots det ligger den bara något efter dessa i tabellen. Om man kompenserar för 7700K:s högre klockfrekvens så blir skillnaden mot 1800X och 1700X än obefintligare, såvida 7700K nu inte t o m går om dem.

Du har antagligen rätt, men...
Men tycker inte det är relevant att korrelera klockfrekvens vs energieffektivitet för kund. Vad jag menar är att om man klockade ner 7700K till samma frekvenser som Zen varianterna så skulle den antagligen vara energieffektivare, men renderingstiden skulle ju stiga därefter. Så vad gör man då? Jo man kompenserar genom att vrida upp frekvenserna så klart och då är vi ju tillbaka på ruta ett. Så "kompenserar" är inte ett klockrent val av ord, vad vi snackar om är ju trade-off; du vinner en grej och förlorar en annan. (Effektförbrukning vs Körtid.)

Det är mycket relevantare för en potentiell köpare att korrelera prestanda vs energieffektivitet = ekonomisk effektivitet.
I samma test som du hämtade din graf, kan man också se i nedanstående graf att potentiell kund får vänta 57% längre på att 7700K ska göra klart renderingen. De använder alltså ungefär samma mängd energi men 7700K tar hiskeligt mycket längre tid på sig. Om man klockade ner den skulle den bli ännu långsammare, mätt i tid.
Bygger man två beräkningsburkar, en med Intel och en med AMD, och låter dem tugga på arbetsuppgifter i ett helt dygn, så kommer båda att ha dragit i runda slängor samma mängd energi ur väggen, men AMD burken kommer ha gjort klart 36% fler renderingar.
Energi och tid kostar pengar. Höga frekvenser har inga ekonomiska förtjänster.

Så ja du har inte fel: Intels energieffektivitet är tekniskt väldigt imponerande.
Deras ekonomiska effektivitet är dock haltande i praktiken.

Visa signatur

SweClockers Dark Pearl tema: http://www.sweclockers.com/forum/trad/1484891
(Rek. Stylus)

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Ozzed:

i3 7340 känns inte imponerande alls när man tänker på att R7 1700 är 8c/16t och 65W tdp.

Fast du är medveten om att effekten är proportionell mot frekvensen och kvadratiskt med avseende på spänningen? Då spänning i princip alltid måste höjas med ökande frekvens är effekten extremt beroende av frekvens när man når den punkt där spänningen måste ökas för att hålla kretsen stabil (var den punkt ligger varierar från krets till krets och framförallt från modell till modell).

En rätt bra vink kring detta är både TDP och även faktiskt effektutveckling när man ställer Ryzen 1700 (som har en maxfrekvens på 3,2 GHz när alla kärnor jobbar) mot 1800X (som har en maxfrekvens på 3,7 GHz när alla kärnor jobbar). Under last skiljer det 30-40 W mellan dessa.

Det finns t.ex. Xeon E3 modeller med 45 W TDP som faktiskt kan hålla 3,9 GHz när alla fyra kärnor är aktiva.

Finns ingen direkt motsvarighet till Ryzen 1700 i Intels line-up, d.v.s. 8 relativt lågt klockade kärnor med single-socket. Men ett annat exempel är att man kan få 14 kärnor med maximal turbo på 2,7 GHz, dual-socket stöd, 6-minneskanaler vid 85 W TDP.

När det specifikt kommer till i3 brukar de i praktiken dra rätt långt under sin TDP. i3-7350K drar t.ex. 20 W mindre än i7-5775C i SweClockers mätning och 45-55 W mindre än Ryzen 1700.

Överklockad till 4,9 GHz drar i3-7350K fortfarande 5 W mindre än i7-5775C i stock-clock, endast 15 W över stock-clock! Verkar som i3-7350K har sitt "knä" vid 4,8-4,9 GHz. Går man över den frekvensen drar effekten iväg rejält.

Skrivet av Paddanx:

Det är dock en hel del underliggande problem med högprestanda Kabylakes kylning som är problemet. I3orna här börjar redan trilla lite på svåra att kyla pga TIM problem igen, då den tillfälliga effekten lätt kan dra iväg med frekvensen. Så där finns skillnader som en slutkund kommer märka.

?????

Se SweClockers (eller AnandTechs,BitTechs etc) effektmätningar där i3-7350K är överklockad till 4,8-4,9 GHz. Även i den frekvensen är det fullt möjligt att kyla kretsen med Intels originalkylare.

Originalkylaren klarar faktiskt av min i7-5775C med "enhanced turbo" påslaget, då är alla kärnor låsta på 3,8 GHz (vet inte varför det blir 3,8 GHz då max turbo normalt är 3,7 GHz men så blir det i alla fall). Låter en del men trottlar inte (för den som undrar: nej, kör inte med originalkylaren, hela poängen med att betala för en i7-5775C var för att få en tyst speldator).

Så i3 må ha sina problem, kylning är däremot inte ett av dessa. Detta är vad Bit-tech säger

"Dropping down to 4.9GHz required a much more reasonable 1.31V and 1.27V for stability at 4.8GHz, where temperatures rarely rose much above 70 degrees. We doubt you'd need more than a £20 air cooler to keep things in check here - more potential money saving."

4,8 Ghz med en kylare för £20 låter inte precis som något som är svår att kyla...

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dr.Mabuse:

En processor som bara klarar fyra trådar låter inte vidare konkurrenskraftigt
Misstänkte såklart hyper-threading (HT) men hittade inget om det i länkat dokument (tittade bara på tabellerna) och undrade om "T" var något nytt påhitt eller felaktig översättning. Det var det senare.

T=Trådar, engelska Threads. Är ju inte en felaktig översättning. Sen om man vill kalla det HT, SMT eller valfritt annat namn, men trådar är ju inte fel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ThomasLidstrom:

Jag tror att det är dags för Intel att ändra sitt utbud, de skjuter sig själva i foten med ett så omfattande och komplext utbud.

Inte troligt att dom gör 100 olika modeller utan någon specifik anledning.
Skulle gissa på att dom binnar sina chips med olika antal fungerande cores, olika hastigheter etc.
Så det dom gör är nog att försöka sälja så mycket som möjligt av det dom producerar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ThomasLidstrom:

Var det PC Perspective som sa att Intel nya generation Xeons innehöll 60+ CPUer?
Detta fick mig att tänka på hur finurligt Intel antagligen har lagt upp sina produkter så de mer eller mindre tvingar kunder att köpa mer än de behöver bara för att komma åt det de vill eller behöver.

Så...hur många CPUer ingår i Intels nya desktopgeneration?

Slår vi ihop detta med Xeon-erna gissar jag att vi kommer en bra bit över hundra.
Jämför med AMD som har 20-30 totalt?

Jag tror att det är dags för Intel att ändra sitt utbud, de skjuter sig själva i foten med ett så omfattande och komplext utbud.

Jo det går dåligt för Intel, tror inte de vet vad de sysslar när det gäller att sälja produkter....

Permalänk
Skrivet av Nautilus011:

En i3 7340, vad tror Ni om en sådan CPU för en HTPC, för klen?
(stömma netflix, HBO. spela upp BR-rip etc.)

Jo, men räcker verkligen inte typ en G4560 för sådant redan?

Visa signatur

PC #1 CPU: R5 1600 @3.8 Motherboard: B350-A PRIME GPU: EVGA 1080 Ti
PC #2 CPU: i7 3770K @4.2 Motherboard: P8P67 GPU: AMD R9 290X

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chrisj:

T=Trådar, engelska Threads. Är ju inte en felaktig översättning. Sen om man vill kalla det HT, SMT eller valfritt annat namn, men trådar är ju inte fel.

Termen är väl ändå Hyper-threading och inte (Hyper-)Threads, eller hur? Stavningen må vara snarlik men har lite olika betydelse.
Måste man översätta ord och begrepp som egentligen saknar direkt motsvarighet så tycker jag att Hypertrådat är närmast och det hade i alla fall jag förkortat som HT och så slipper man dessutom förvirringen på köpet

Visa signatur

There are two kinds of people: 1. Those that can extrapolate from incomplete data.
Min tråkiga hemsida om mitt bygge och lite annat smått o gott: www.2x3m4u.net

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Nekhii:

Jo det går dåligt för Intel, tror inte de vet vad de sysslar när det gäller att sälja produkter....

Exakt, de har ingen aning och ändå är det ett av världens mest lönsamma företag. Snacka om att ha bondtur år efter år...

Självklart visste du att det finns användarfall där bara RAM kommer gå lös på >$50,000. Att Intel bara "råkar" prissätta de 3-4 modeller som är bästa match för det fallet ett par tusen dollar högre än modeller som för de flesta ser i det närmaste identiska ut är nog en ren tillfällighet. T.ex. Xeon 8160 (listpris på $4702) och Xeon 8160M (listpris $7704, stödjer upp till 3 TB RAM i 2P konfiguration).

Finns fall där programvaran kostar hundratusentals dollar och där priset är kopplat till antalet CPU-kärnor. Är nog bara en ren tillfällighet att just de Xeon-modeller med relativt få kärnor, mer L3$ än normalt, högre TDP än normalt och som är klockade till månen kostar heltalsfaktorer mer än modellerna med långt fler kärnor och högre aggregerad prestanda. T.ex. Xeon 8156 (4 kärnor för $7007) och Xeon 6140 (18 kärnor för $2445).

Sedan angående listpris: ingen betalar listpris för Xeons, listpris är bara startpunkt för prisförhandlingen. Ofta kostar en hel 2P server mindre än summan av listpriset av det två CPUerna, i alla fall om man har någon av de lite bättre modellerna.

Man hade kanske kunnat dela upp Xeon-modellerna i undergrupper på något sätt, problemet är att det inte handlar om knivskarpa gränser utan varje användarfall är till viss del unikt. Rätt säker att de flesta som köper lite fräsigare servers har rätt bra koll på vilket behov de har, i det läget är det faktiskt rätt få Xeon-modeller man i slutändan väljer mellan. Men olika kunder väljer mellan olika delmängder!

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Skrivet av dpom86:

Du har antagligen rätt, men...
Men tycker inte det är relevant att korrelera klockfrekvens vs energieffektivitet för kund. Vad jag menar är att om man klockade ner 7700K till samma frekvenser som Zen varianterna så skulle den antagligen vara energieffektivare, men renderingstiden skulle ju stiga därefter. Så vad gör man då? Jo man kompenserar genom att vrida upp frekvenserna så klart och då är vi ju tillbaka på ruta ett. Så "kompenserar" är inte ett klockrent val av ord, vad vi snackar om är ju trade-off; du vinner en grej och förlorar en annan. (Effektförbrukning vs Körtid.)

Det är mycket relevantare för en potentiell köpare att korrelera prestanda vs energieffektivitet = ekonomisk effektivitet.
I samma test som du hämtade din graf, kan man också se i nedanstående graf att potentiell kund får vänta 57% längre på att 7700K ska göra klart renderingen. De använder alltså ungefär samma mängd energi men 7700K tar hiskeligt mycket längre tid på sig. Om man klockade ner den skulle den bli ännu långsammare, mätt i tid.
Bygger man två beräkningsburkar, en med Intel och en med AMD, och låter dem tugga på arbetsuppgifter i ett helt dygn, så kommer båda att ha dragit i runda slängor samma mängd energi ur väggen, men AMD burken kommer ha gjort klart 36% fler renderingar.
Energi och tid kostar pengar. Höga frekvenser har inga ekonomiska förtjänster.

http://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/12670?key=ff76c828eed28e835683406dfb5f1702

Så ja du har inte fel: Intels energieffektivitet är tekniskt väldigt imponerande.
Deras ekonomiska effektivitet är dock haltande i praktiken.

Du har absolut rätt, men...
Diskussionen började med att @Ozzed ansåg att energieffektiviteten hos kommande i3-7340 var föga imponerande jämfört med energieffektiviteten hos R7 1700. Diskussionen handlade således uteslutande om jämförelsen av energieffektivitet Kaby Lake och Zen emellan, och inte om andra faktorer som i praktiken har betydelse för slutkund. Så jag håller helt med dig. Men att fler lågt klockade kärnor är energieffektivare än få högt klockade kärnor är ju känt sedan länge i t ex GPU-världen, så jag tycker ju att 7700K är tekniskt häftigare i det avseendet att den kan bibehålla en energieffektivitet i nivå med Ryzen 7, trots färre och högre klockade kärnor.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

@Marsupilami: Då är vi överens.
(Jag misstänkte att något sådant kunde vara fallet. Jag var lite för lat.)

Visa signatur

SweClockers Dark Pearl tema: http://www.sweclockers.com/forum/trad/1484891
(Rek. Stylus)

Permalänk
Skrivet av Marsupilami:

så jag tycker ju att 7700K är tekniskt häftigare i det avseendet att den kan bibehålla en energieffektivitet i nivå med Ryzen 7, trots färre och högre klockade kärnor.

det där stämmer ju dock inte.

This is epic. We're assuming you've sifted through our game-test results before seeing this page, and so you'll find that the gaming power draw of the 8-core Ryzen makes Intel's quad-core i7-7700K look bad. Power draw is as much as 30W lesser!

intel i3K, 2C/4T på 110-130W (2 ynka kärnor liksom)

att överklocka Ryzen manuellt är i princip meningslöst nu (strömmässigt) , det är bara låta XFR göra sitt jobb, slå på Ryzen powerplan och klar. min 1600X körs i princip alltid i 3.7-3.8ghz med en pure rock slim.
200mhz "vinst" med manuell överklockning för att nå 4ghz är totalt meningslöst, min peakar 4ghz då och då och det är verkligen inte värt att skjuta sig i foten med effektiviteten

edit:
vidare skriver TPU
Considering that AMD XFR boosts the CPU up to 4.1 GHz out of the box without any configuration needed when two or fewer cores are active (up to 4 threads), I'm not sure if manual overclocking on the 1800X is worth it. If you look at the 4 GHz OC results in the performance section, you'll notice many cases where overclocked performance is lower than out-of-the-box performance. This is due to XFR boosting the CPU clock up to 4.1 GHz dynamically, while our overclocked configuration always sits at 4 GHz.

Visa signatur

ROG Strix SCAR 17 | 12th gen i9H | 3070Ti 8GB (såld)
Ryzen 7600 | RTX 4080S FE | 32GB ram 6800 Mhz
Ljudprylar: M-Audio Studiophile Q40, Blue Yeti mick, JBL Quantum 810, V-moda Crossfade 2

Permalänk
Medlem

@Dr.Mabuse: Hypertrådning bör det vara, för det heter inte Hyper-Threaded. Med hjärtliga hälsningar från Petitessnazisterna.

Visa signatur

SweClockers Dark Pearl tema: http://www.sweclockers.com/forum/trad/1484891
(Rek. Stylus)

Permalänk
Skrivet av truedesire:

det där stämmer ju dock inte.

https://img.purch.com/w/755/aHR0cDovL21lZGlhLmJlc3RvZm1pY3JvLmNvbS9FL0MvNjY5MjUyL29yaWdpbmFsL2ltYWdlMDAxLnBuZw==

This is epic. We're assuming you've sifted through our game-test results before seeing this page, and so you'll find that the gaming power draw of the 8-core Ryzen makes Intel's quad-core i7-7700K look bad. Power draw is as much as 30W lesser!
https://tpucdn.com/reviews/AMD/Ryzen_7_1800X/images/power_gaming.png

intel i3K, 2C/4T på 110-130W (2 ynka kärnor liksom)
http://images.anandtech.com/doci/11083/7350K%20OC.png

att överklocka Ryzen manuellt är i princip meningslöst nu (strömmässigt) , det är bara låta XFR göra sitt jobb, slå på Ryzen powerplan och klar. min 1600X körs i princip alltid i 3.7-3.8ghz med en pure rock slim.
200mhz "vinst" med manuell överklockning för att nå 4ghz är totalt meningslöst, min peakar 4ghz då och då och det är verkligen inte värt att skjuta sig i foten med effektiviteten

edit:
vidare skriver TPU
Considering that AMD XFR boosts the CPU up to 4.1 GHz out of the box without any configuration needed when two or fewer cores are active (up to 4 threads), I'm not sure if manual overclocking on the 1800X is worth it. If you look at the 4 GHz OC results in the performance section, you'll notice many cases where overclocked performance is lower than out-of-the-box performance. This is due to XFR boosting the CPU clock up to 4.1 GHz dynamically, while our overclocked configuration always sits at 4 GHz.

Jag gör inga egna antaganden, jag har bara tagit SweClockers tabell rakt av. Har inte läst testerna som de där bilderna kommer ifrån, men om de stämmer så bör det ju innebära att 7700K är mindre effektiv i spel och mer effektiv i Blender. Sedan finns det ju anledningar till att SweClockers testar just energieffektivitet med hjälp av Blender, och inte spel. Saxat från Effektmätningssidan på SweClockers processortester:

Citat:

En fördel med Blender ställt mot x264 Benchmark är att siffrorna är betydligt stabilare under hela testrundan. Det innebär möjligheter att experimentera med andra typer av presentationer, till exempel hur mycket energi som totalt går åt för att rita upp scenen.

Inga siffror är stabila under spel. Att jämföra energieffektivitet genom att jämföra strömförbrukning vid spelande är därför något tveksamt. Kaby Lake och Zen har helt enkelt liknande energieffektivitet, det finns inte mycket mer att säga om den saken.

Visa signatur
Permalänk

@Marsupilami:
mja 30-40W mer på en 1800X som har dubbla mängden kärnor och trådar, som dessutom slutför arbetet snabbare.
många tester är dessutom innan agesa 1006.

för många som gillar CB (av nån random anledning) kan man kika på detta

fortfarande imponerande med tanke på det är gen1 Zen kontra 3e gen intel core på 14nm.
att amd skulle vara effektivare per kärna trodde nog inte många på flera år (inkl mig själv, före detta intel ägare)

blir spännande att se threadripper kontra i9 nu i augusti

Visa signatur

ROG Strix SCAR 17 | 12th gen i9H | 3070Ti 8GB (såld)
Ryzen 7600 | RTX 4080S FE | 32GB ram 6800 Mhz
Ljudprylar: M-Audio Studiophile Q40, Blue Yeti mick, JBL Quantum 810, V-moda Crossfade 2

Permalänk
Medlem
Skrivet av dpom86:

@Dr.Mabuse: Hypertrådning bör det vara, för det heter inte Hyper-Threaded. Med hjärtliga hälsningar från Petitessnazisterna.

Nä, Hyper-Threaded (hypergängad?) är någon helt annat och inget som diskuterats... Om man nu inte gillar vedertagen nomenklatur för tekniska specifikationer. Varför översatte artikelförfattaren inte TDP också då?
Messerschmitter hälsar tillbaka!

Visa signatur

There are two kinds of people: 1. Those that can extrapolate from incomplete data.
Min tråkiga hemsida om mitt bygge och lite annat smått o gott: www.2x3m4u.net

Permalänk
Medlem

@Dr.Mabuse: Du sa Hypertrådad, det blir ju Hyper-Threaded. Det gäller att träda hyperförsiktigt genom denna djungel.

Visa signatur

SweClockers Dark Pearl tema: http://www.sweclockers.com/forum/trad/1484891
(Rek. Stylus)

Permalänk
Skrivet av truedesire:

@Marsupilami:
mja 30-40W mer på en 1800X som har dubbla mängden kärnor och trådar, som dessutom slutför arbetet snabbare.
många tester är dessutom innan agesa 1006.

för många som gillar CB (av nån random anledning) kan man kika på detta
http://www.guru3d.com/index.php?ct=articles&action=file&id=32572

http://www.guru3d.com/index.php?ct=articles&action=file&id=32580

http://www.guru3d.com/index.php?ct=articles&action=file&id=32581

fortfarande imponerande med tanke på det är gen1 Zen kontra 3e gen intel core på 14nm.
att amd skulle vara effektivare per kärna trodde nog inte många på flera år (inkl mig själv, före detta intel ägare)

blir spännande att se threadripper kontra i9 nu i augusti

Som jag nämnt tidigare: Fler lågt klockade kärnor är i sig energieffektivare än få högt klockade kärnor, och strömförbrukningen ökar exponentiellt med klockfrekvensen. Självklart blir Ryzen-processorerna energieffektivare ju bättre de kan utnyttja sin multitrådade kapacitet, men det är ju inte alltid de kan det. 7700K och Ryzen 7 är två olika arkitekturer, olika många kärnor och olika höga klockfrekvenser. Givetvis varierar både prestanda och energieffektivitet beroende på last, men i stort sett är båda arkitekturer liknande energieffektiva. Jag väljer i alla fall att lita på SweClockers test

Och med det sagt så tycker jag att det är starkt av AMD att lyckas komma upp till i princip samma energieffektivitet som Intel. Ser verkligen fram emot Zen 2. Kanske kan bli en värdig uppgradering till gamla A10:an

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av dpom86:

@Dr.Mabuse: Du sa Hypertrådad, det blir ju Hyper-Threaded. Det gäller att träda hyperförsiktigt genom denna djungel.

Ett bra exempel på varför rak översättning inte alltid fungerar (åt båda hållen) utan att skapa viss språkförbistring.

Visa signatur

There are two kinds of people: 1. Those that can extrapolate from incomplete data.
Min tråkiga hemsida om mitt bygge och lite annat smått o gott: www.2x3m4u.net

Permalänk
Medlem

@Näbbdjuret:
Min D3040 eller vad den heter, har en I3'a och den spelar upp allt utom 4k HEVC10bit. Problemet där är mer att videoutgången bara klarar 4k 30hz (hdmi 1.2), en aktiv DP-HDMI2 adapter är lite kostsam och löser inte problemet med accelering.

Om man ska kolla på 4k 10-bit HEVC samt vill ha video output på 4k 60hz så är kaby lake eller senare ett måste.

Men utöver detta, för allt som är upp till full HD så räcker en 3+ år gammal i3'a till gott och väl. Inte ens celeron eller pentium har några problem med detta.

Permalänk
Medlem

@Dr.Mabuse: ...eller språklig humor.

Visa signatur

SweClockers Dark Pearl tema: http://www.sweclockers.com/forum/trad/1484891
(Rek. Stylus)

Permalänk
Medlem
Skrivet av jOnÄTÄn:

Du pratade om Nehalem, westmere och wolfdale processorer i samma inlägg så antog att du missat AMD FX till AM3+.

Ah, har inte missat något. Läs inläggen jag citerade så ser du sammanhanget. Det sades att AMD hade 'från ingenstans' hade släppt en 4Ghz processor med dubbelt så många trådar och liknande TDP som intels (AMDs Ryzen som det syftas på). Och det påpekades även i inlägget innan att intel hade 'problem' med Nehalem för 5 år sedan och att 4Ghz var blott en dröm.

Visa signatur

The cookie goes *crumble*.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dr.Mabuse:

Termen är väl ändå Hyper-threading och inte (Hyper-)Threads, eller hur? Stavningen må vara snarlik men har lite olika betydelse.
Måste man översätta ord och begrepp som egentligen saknar direkt motsvarighet så tycker jag att Hypertrådat är närmast och det hade i alla fall jag förkortat som HT och så slipper man dessutom förvirringen på köpet

Ena tekniken kallas hyperthreading ja, men även på engelska så heter det "Threads" då det är antalet simultana trådar som processorn hanterar. I engelskan blir det ju också "How many threads does the processor have/handle" snarare än "How many hyperthreadings". Översättningen är korrekt, lovar

Sen ser jag nu att online-lexikon påstår att gänga är ett alternativ för tråd och även sytråd vilket för mig låter helt bisarrt. Men olika delar av landet kanske uttrycker sig annorlunda.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chrisj:

Ena tekniken kallas hyperthreading ja, men även på engelska så heter det "Threads" då det är antalet simultana trådar som processorn hanterar. I engelskan blir det ju också "How many threads does the processor have/handle" snarare än "How many hyperthreadings". Översättningen är korrekt, lovar

Sen ser jag nu att online-lexikon påstår att gänga är ett alternativ för tråd och även sytråd vilket för mig låter helt bisarrt. Men olika delar av landet kanske uttrycker sig annorlunda.

Kort och gott: Man förkortar inte HT med T oavsett språk.
För övrigt hänvisar jag till resten av konversationen i tråden så vi slipper vi vidare cirkeldiskussioner.

Visa signatur

There are two kinds of people: 1. Those that can extrapolate from incomplete data.
Min tråkiga hemsida om mitt bygge och lite annat smått o gott: www.2x3m4u.net

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dr.Mabuse:

Kort och gott: Man förkortar inte HT med T oavsett språk.
För övrigt hänvisar jag till resten av konversationen i tråden så vi slipper vi vidare cirkeldiskussioner.

Stämmer bra. Men det är inte hyperthreating man förkortar, det är threads. För det man beskriver är inte huruvida CPUn har HT eller ej, man skriver hur många trådar den kan hantera, således threads, vilket förkortas med ett T. Processorn har inte 8 Hyperthreading, den har 8 threads. Har svårt att se varför detta är så svårt att förstå.

Permalänk
Medlem

@Chrisj: Kikade lite snabbt på Intels hemsida och ser att även dom använder begreppet threads så man får väl böja sig.

Men att jag reagerade är väl inte så svårt att förstå? Intel skriver själva Hyper-threading på asken till processorerna och använder inte själva förkortningen T (såvitt jag kan se) någonstans.
Att det rör sig om hypertrådar är ett faktum även om man väljer det kortare benämningen threads [of execution]. Hyper kommer av att man ökar antalet samtidiga trådar per kärna.

Visa signatur

There are two kinds of people: 1. Those that can extrapolate from incomplete data.
Min tråkiga hemsida om mitt bygge och lite annat smått o gott: www.2x3m4u.net

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dr.Mabuse:

@Chrisj: Kikade lite snabbt på Intels hemsida och ser att även dom använder begreppet threads så man får väl böja sig.

Men att jag reagerade är väl inte så svårt att förstå? Intel skriver själva Hyper-threading på asken till processorerna och använder inte själva förkortningen T (såvitt jag kan se) någonstans.
Att det rör sig om hypertrådar är ett faktum även om man väljer det kortare benämningen threads [of execution]. Hyper kommer av att man ökar antalet samtidiga trådar per kärna.

Så fastän till och med tillverkaren själv som väl måste vara den yttersta auktoriteten på ämnet säger att T(hreads) är korrekt så vill du stå på dig om att du nog har rätt ändå? Du har till och med gått hela vägen till källan, fått veta att du har fel, men känner ändå att du har rätt? Allvarligt?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chrisj:

Så fastän till och med tillverkaren själv som väl måste vara den yttersta auktoriteten på ämnet säger att T(hreads) är korrekt så vill du stå på dig om att du nog har rätt ändå? Du har till och med gått hela vägen till källan, fått veta att du har fel, men känner ändå att du har rätt? Allvarligt?

Jag förklarade tidigare tankegångar som svar på "..varför detta är så svårt att förstå.". Trodde du kunde relatera... jag vet bättre nu.

Visa signatur

There are two kinds of people: 1. Those that can extrapolate from incomplete data.
Min tråkiga hemsida om mitt bygge och lite annat smått o gott: www.2x3m4u.net