Den "perfekta" multimedia-datorn i dagsläget? Macbook pro + eGPU? Eller något annat?

Permalänk
Medlem

Den "perfekta" multimedia-datorn i dagsläget? Macbook pro + eGPU? Eller något annat?

Hej

Innan jag börjar spekulera tänkte jag bara kort nämna mitt planerande kommande 1 ½ år eftersom det sätter "spelplanen" så att säga.

Bakgrund
Jag ska åka på utbyte nu till hösten, och i dagsläget sitter jag med en snart åtta år gammal stationär PC samt en (sedan 1 ½ år tillbaka) död laptop. Innan utbytet ska det således inhandlas en laptop så att jag kan ta med den.

Eftersom min nuvarande dator inte klarat av spel sedan 2014 ungefär så finns en del att ta igen, och min idé var att köpa en laptop som klarar av att driva flesta spelen de senaste åren på åtminstone medium. Sedan när jag kommer hem hösten 2018 är tanken att komplettera med ett externt grafikkort & skärm för att öka prestandan för att klara de nya spelen en tid framöver (och då gärna på high och uppåt).

Laptops jag sett hittills
När jag började spana på laptops för c:a en månad sedan verkade Asus UX550 se lovande ut, men sedan den släpptes (i Norden först ut verkar det som) så har åtminstone en person uttryckt besvikelse över den. Killen kan ju ha fått ett måndagsexemplar och tänker invänta en mer professionell recension, men mina förhoppningar på vad som verkade vara en riktigt bra multimedia dator dog en del.

Därefter började jag fundera igen, har sett t.ex. Gigabyte Aero 15, men då måste man beställa ifrån utlandet med allt vad det innebär.

Har även spanat lite på Lenovo Carbon X1 (~25k)...

...MEN så började tankarna drifta igen och jag kom in på Apple. Har aldrig ägt en Apple-produkt och brukar instinktivt sortera bort dem när jag kollar teknik; retat några polare någon gång för deras frossande i Mac:ar, men annars hållit mig ganska neutral i PC vs Mac-diskussionen.

Fann den senaste Macbook pro 2017 vilken har specs:

i7 7820HQ
16 GB RAM
512 GB SSD
Radeon Pro 560
Retina-skärm 2880x1800, 15"
1,83 kg
C:a 10h batteritid

Rätt okej, men grafikkortet lämnar väl en del att önska (även om det verkar orka det mesta på åtminstone medium).

Kostnad
Jag är student och med 10 % studentrabatt går MBP 2017 loss på c:a 30k. Jag vet, det är väldigt mycket och i mina ögon överpriserat. MEN, jag är less på dålig byggkvalité och skärmar med diverse backbleedings etc. Mina första laptop kasserades när gångjärnen gick sönder och hårddisken lade av och mina förra då fläkten lade av och aldrig hoppade igång igen trots byte...

En Mac behåller sitt värde ganska bra (åtminstone i nuläget), och kanske är datorn värd 5-10k om 4 år om man skulle vilja sälja den vilket gör själva ägande-kostnaden till i stil med Asus UX550 som jag kollade på först (kostar runt 20k). Även en Lenovo X1 kanske man kan använda samma logik på (lite grann) som MBP, och den kostar runt 25K men har något sämre speccs (men kanske liknande byggskvalité?).

Har inte skrivit ut något budget än, för jag är inte helt säkert på hur mycket jag ska lägga än. Tänkta först max 20k (lite vardagslyx efter en lång sommar med jobb), men har råd med 30k även om jag börjar tveka där. Dock spenderar man många timmar framför sin dator vilket gör det till en form av kvalitetsinvestering enligt mig.

Funderingar
Men vad säger ni? Är det en halvbra plan eller idioti? Har ni några andra förslag? Eftersom jag tänkte att köra eGPU är Thunderbolt 3 ett krav, byggkvalité värderar jag etc. och dessutom vill jag att datorn klarar av de senaste årens spel på åtminstone medium (förutom de mest krävande). Jag vet att eGPU fortfarande är under utveckling, men tror att det kommer att utvecklas mycket året jag är borta. Bootcamp i Apple + W10 ger en hyfsat potent speldator med ett extern grafikkort i dagsläget dock. Och även om MBP har ett mediokert grafikkort är det fortfarande bättre än Lenovo Carbon X1... Aja, såhär går tankarna men stannar nog här just nu.

Tacksam för input.

Edit: Kan tillägga att eftersom jag fortfarande ska ha datorn i plugget så uppskattas en bra batteritid och att den inte är alltför tung, därav de datorer jag tittat på hittills bl.a. (Annars hade man väl tagit en PC med GTX1080 för << 30k direkt

Permalänk
Medlem

@Levan:
*Kommer du i skolan att använda datorn till huvudsakligen skrivuppgifter eller behöver du någon specifik prestanda för att köra tyngre program?
*Kommer du att använda extern skärm och tangentbord till din eventuella eGPU lösning?

Skulle inte rekommendera någon att blåsa 30k (eller 33k) på en stylad laptop med ett radeon 560 i. (den har flashig skärm om du ska jobba med grafik) Kylningen brukar i bästa fall vara bristfällig, cpun kan trottla en hel del vid hård konstant belastning, uppgraderingsmöjligheterna är i princip obefintliga. Du kommer vara livrädd att någon snor den eller spiller kaffe i tangentbordet.

Mina förlag är att du antingen köper en vettig stationär (prisklass 12-15k) och en laptop lämpad för dina studier, mina tips är SSD, bra batteritid, IPS skärm då du troligen kommer sitta en hel del i annat än den bästa arbetsmiljön.

Alternativt att du skaffar en vettig gaminglaptop (1060/1070 gpu) Ifall du brukar bry dig om vad andra tycker kan det vara värt att skippa de med flest LEDs och racerbilsformgivning och gå på något lite neutralare. Men den blir nog både tyngre och med betydligt sämre batteritid än ett klenare alternativ.

Missade utbytesstudierna, kanske läge att skippa att köpa något att game'a på nu och spara de pengarna tills när du kommer hem. Gissar att du kan ha mera kul för 4 månader studielån på utbytesorten än att ha en MBP i väskan?

Permalänk
Medlem
Skrivet av willienelpson:

@Levan:
*Kommer du i skolan att använda datorn till huvudsakligen skrivuppgifter eller behöver du någon specifik prestanda för att köra tyngre program?

På utbytet blir det sannolikt inget speciellt tungt, på hemmaplan blir det dock ibland lite MATLAB och andra simuleringsverktyg beroende på vilken kurs som man läser. Dessa kräver ingen monsterprestanda, men går fortare med en snabbare dator. Fördel med en bättre dator är att man också kan göra saker samtidigt som en simulering pågår.

Citat:

*Kommer du att använda extern skärm och tangentbord till din eventuella eGPU lösning?

Som jag skrev kommer jag att använda extern skärm sannolikt. Även extern tangentbord blir säkert relevant någon gång.

Citat:

Skulle inte rekommendera någon att blåsa 30k (eller 33k) på en stylad laptop med ett radeon 560 i. (den har flashig skärm om du ska jobba med grafik) Kylningen brukar i bästa fall vara bristfällig, cpun kan trottla en hel del vid hård konstant belastning, uppgraderingsmöjligheterna är i princip obefintliga. Du kommer vara livrädd att någon snor den eller spiller kaffe i tangentbordet.

Kylningen och temperaturer även under load verkar vara okej, det mesta faktiskt förutom kanske grafikprestandan för tyngre spel med upplösning. Se t.ex. notebookcheck som bl.a. skriver

We stress the two components with the tools Prime95 and FurMark (Windows Bootcamp). The processor quickly reaches temperatures of above 90 °C (~194 °F) and reduces its clock. We can see fluctuations between 2.2 and 2.4 GHz over the course of the test. The graphics card also runs at a slightly lower clock (693 MHz), but the GPU is cooler at 78 °C (~172 °F). The very demanding 3DMark Time Spy stress test was passed, so there should not be any limitations in practice, even when you are running Windows.

Sist i ditt inlägg skrev du att du missade det, men kan passa på återigen att nämna att jag inte är intresserad av en stationär eller en gaming-laptop. Jag vill ha en batteritid som räcker en hel arbetsdag, men också kunna spela spel nyare spel på åtminstone mediokra inställningar. En svår combo´möjligtvis, men det bör finnas moderna multimedia-datorer som kan uppfylla det.

Absolut, en stor nackdel är Apples pissiga attityd gentemot möjligheter att uppgradera. Men tror att hårdvaran står sig många år framöver, speciellt kompletterat med ett externt grafikkort.

Ge gärna konkreta förslag på specifika datorer om du kommer på några. De "utmanare" jag hittat hittills postade jag ovan, men de flesta verkar ha sina nackdelar...

Citat:

Gissar att du kan ha mera kul för 4 månader studielån på utbytesorten än att ha en MBP i väskan?

Jag behöver en laptop så mer eller mindre pengar kommer jag att lägga på en kommer att klara mig på CSN + några stipendier jag fått utan problem, så frågan är nu hur mycket av sommarjobbspengarna jag ska bränna.