Hårdvara eller mjukvara som får datorn att frysa?

Permalänk
Medlem

Hårdvara eller mjukvara som får datorn att frysa?

För ett par månader sedan blev jag offer för blue screen of death utan att modifierat datorn(stationär) på något vis. Datorn fryser sig så pass ofta att den inte längre är brukbar Ibland fryser skärmen helt, i andra fall får jag blå skärm. Datorn är så frusen att jag måste stänga av den via strömbrytaren.

Har sätt två errorkoder på blåa skärmar: kmode_exception_not_handled och page_fault_in_nonpaged_area. Båda verkar hänvisa till mjukvarufel. Datorn är nu omformaterad och de hjälpte inte alls och börjar tveka om de faktiskt är ett mjukvarufel.

Har monitorerat temperaturen på hårdvaran i datorn, allt såg bra ut. Kan de vara SSDn som OS'et är formaterat på som är korrupt? Kan de vara en annan hårddisk som OS'et inte är installerat på(dessa är gamla HDD)? RAM? Grafikkort? Moderkort(som är hyfsat ny)?

Läste i en annan tråd att de skulle kunna vara aggregatet. Hur felsöker man ens? Behöver lite vägledning.

Permalänk
Medlem

Det skadar inte om du gör en ramtest också. Ladda hem memtest+ och bränn på en skiva och boota. Ev usbminne om du saknar dvd. Eller så laddar du hem en linuxlivecd. Det är ofta denna typ av fel är ramminne. Du kan också ladda hem diskcheck ifrån SSD-tillverkaren. Eftersom du ominstallerat så är det mest troligen inget mjukvarufel. Börja där och se.

Edit: Enda orsaken till ev mjukvarufel är om du nyligen uppdaterat någon drivrutin som du sedan använder direkt efter ominstallationen.

Visa signatur

.

Permalänk
Medlem

@BVG196:
KMode Exception Not Handled är i regel drivrutins relaterat.
Page Fault in Nonpaged Area kan tyda på att en eller flera av RAM-stickorna är trasiga.

Visa signatur

Det är bättre att fråga och verka dum än att inte fråga och förbli det.

Permalänk
Medlem

@Belzader:
Problem med ramminnen kan ju visa sig genom ex första felet som hänvisar till drivrutin. Iom drivrutinen ligger i ram och används troligen hela tiden och därför märker man av det.

Visa signatur

.

Permalänk
Medlem

Återkoppling: Körde memtest, som jag startade från boot menu. Tidigt in i testet fick jag 2405 fel, så antar att det är minnet som är trasigt. Nu är gått mer än h och har inte fått några mer errors så är rätt säker på att endast en sticka är paj. Frågan är vilken?

Bild:
https://preview.ibb.co/iwNFFQ/20170726_155726.jpg

Kan ju självklar ta ut en i taget o köra om testet tills jag hittar den.