AMD: "Ryzen var ett värsta scenario"

Permalänk
Medlem
Skrivet av AkUs:

Bulldozer dejavú

På vilket sätt är de Bulldozer dejavu? Bulldozer blev totalt överkörd av 2500K som släpptes kort efter. Man presterade knappt bättre än sin tidigare generation Phenom II.

I jämförelse är Ryzen en braksuccé där man knappar in på Intel friskt och tom. lyckas skaka dem för första gången på snart sju år.

Skrivet av Haziza:

Kommer aldrig hända.

Famous last words. När det kommer till teknik så finns det absolut inget som kallas för "Kommer aldrig att hända" för en dag så händer det.

Skrivet av dagas:

Så kanske vänta på Zen 2 då. Men vid det laget har väl Intel Silver Lake så inte säkert AMD kommer leda ändå. Beror på om Intel lyckas bra eller om de fortsätter med marginella förbättringar. AMD har chans att springa ifrån om Intel fortsätter på snart ett decennium gamla Core arkitekturen.

Skickades från m.sweclockers.com

Zen 2 beräknas komma ut i början av nästa år. Efter Coffe lake så kommer Cannonlake och efter det Tiger lake. Så Silver lake är minst fyra generationer bort (Minst fyra år alltså).

Skrivet av Haziza:

Har aldrig sagt att jag är en fanboy. Sa endast vad jag "tror"

Du skrev inte att du tror utan att det inte kommer att hända. Vilket inte är samma sak.

Skrivet av fantomsmurfen:

Typiskt AMD: "Nej det här blev kanske inte riktigt så bra som vi tänkt oss men i framtiden ska ni få se" Och så när framtiden kommer så är det samma visa igen.

Så du ignorerar alltså helt det faktum att "Det värsta scenariot som kunde hända" blev ändå den framgång som Ryzen blev för att fokusera på att den kan förbättras och på något sätt få det till att AMD misslyckats? Ska man vara tvungen att ta upp Intels Nehalem som exempel? Hoppet från i7 960 till 2700K sett i klockfrekvenser var enormt... Vad hindrar AMD från att nå detta? Framförallt när den svåra delen alltid är IPC (Den IPC som AMD faktiskt ligger på nästan Skylakenivå redan nu)? Det som talar för att Ryzen kommer att mogna är det faktum att det är en sprillans ny arkitektur. Intel är inne på sin snart åttonde generation i-core medan Zen är inne på gen 1. Alltså har AMD något att bygga på medan Intel verkar slagit i en vägg.

Skrivet av Triton242:

AMD= snälla byt PR avdelning och/eller lägg band på era anställda.

Hävda Worst case scenario och med noll fakta bakom... YE RIGHT... Det tror nog bara "fläktpojkarna" på.

Rekommenderar att du faktiskt lyssnar på ursprungsmaterialet istället för vad Sweclockers rubriker säger åt dig att tycka.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Medlem

Bra jobbat AMD!

Synd att det inte sas när zen+ ska lanseras, om det är om en månad eller halvår bort.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

SpelDator: | Asus ROG Strix XG438Q 4K 120hz| AMD Ryzen 5 5600X 3.7 GHz 35MB| B450 I AORUS PRO WIFI| MSI Radeon RX 6800 16GB | Corsair Force MP510 1920GB M.2 NVMe | Samsung EVO 860 2TB | Seagate Guardian BarraCuda 2.5 5TB| Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CL18 Vengeance LPX Svart| Ghost S1 MK2| Corsair SF750 750W 80+ Platinum| Logitech MX Sound| WD My Passport V2 USB 3.0 4TB| Buffalo Mediastation Ultra-Thin Portable Blu-Ray writer| Logitech Logitech G604 Lightspeed

Permalänk
Medlem
Skrivet av SpaceMan:

Intel fortsätter med sin Core-arkitektur som i år fyllt 11, så det behöver ju inte vara något negativt...

Skickades från m.sweclockers.com

Beror ju på hur man ser det. Sett ur uppfinningsperspektiv så är det väldigt negativt. Intel har slagit i ett tak som gör att de mer eller mindre inte lanserar något extraordinärt längre.. varken tekniskt eller ens sett ur ett prestandaperspektiv. Intel lever idag på att deras nod är mer eller mindre färdigutvecklad.. vilket man märker i och med deras överklockningspotential. AMD Ryzen däremot är gen 1 och är därför långt ifrån färdigutvecklad.. vilket märks i form av buggar och överklockningspotential.

Skrivet av Viochee:

Kan erkänna att jag verkligen inte trodde det skulle komma in fler till det priset, är dock lur på att komplett har någon form av rabatt av AMD då det endast är komplett som har haft de priserna...

Skickades från m.sweclockers.com

Orsaken är snarare att de är de enda som fått kort i nog stora kvantiteter.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Medlem

Jaja, nog är det mycket PR-snack allt. Det kunde definitivt gått sämre. Men nu gick det bra, och nu kan man kosta på sig lite löften.

Om Global foundries är ens något sånär nära sina löften om 7nm kommer framtida Zen och Vega bli riktigt grymma.

https://www.extremetech.com/computing/250936-globalfoundries-...

Skrivet av Masyve:

Det var inte det som var tanken, utan snarare uppfattningen om att "nu ska vi fortsätta repetera den här arkitekturen i 6 år utan att komma med en ny" som förra gången inte var någon page turner. Att det blir bättre med förfining tvivlar nog ingen på, utan mer att förfining kanske lämnar ett skönt läge för Intel att flexa lite pengamuskler och slakta dem medans de är upptagna med att mjölka ur Ryzen V3 fortfarande om typ 4 år.

Välkommen till verkligheten. Det har aldrig kommit ny arkitektur varje år.

Skrivet av Total_Cu:

Rubriksättning var allt utom bra. Hade varit bättre med t.ex "Ryzen en riktig rysare med bra slut".

Skickades från m.sweclockers.com

Strålande rubrik! Klickbete utan att förvränga innehållet.

Skrivet av Aleshi:

Sedan måste jag säga att Sweclocker bör veta vid det här laget att läsförståelsen hos deras läsare är under all kritik. Skriv gärna tydliga artiklar utan syftningsfel i rubrikerna. Det har blivit extremt vanligt på sistone.
Ni måste förstå att det feltolkas direkt om ni lyfter de orden i rubriken ur sammanhanget de satt i. Ni har fortfarande inte korrigerat påståendet för några dagar sedan där ni påstår att Nintendo får 80 miljoner i skadestånd.

Sådan husse sådan hund. Sweclockers använder tydligt numer Kalle Anka-journalistisk och fake news för att skapa uppmärksamhet och uppståndelse bland okunniga.

Skrivet av Србо:

Massa löjliga likhetstecken med AMDs förra processorarkiktetur i tråden. Ryzen är lyckad och det är givetvis mycket bra för oss konsumenter, Intel har tydligt satt överpriser på sina processorer. Bra att Kina stödjer AMD cpu ekonomiskt.
http://wccftech.com/amd-cpu-sales-overtake-intel-first-time-d...

Skickades från m.sweclockers.com

Tyskarna är väldigt progressiva när det kommer till teknik. Tror de har högst andel Linuxanvändare i Västvärlden. Kännedom om Intels inbyggda spionchip kan också spela roll, de tar den personliga integriteten på mycket stort allvar till skillnad från den angloamerikanska världen och dess beundrare som Sverige.

Förresten, Intel tjänar ju stört mycket på 7700K.

Skrivet av Paddanx:

Wow... går tom bättre än jag trodde. Enda Intel verkar ha att ens sätta mot är 7700k som är enorm del av deras marknad, men också den dyraste CPUn för Intel att göra.

Ironiska är ju att tillverkarna ofta har tvingats byta arkitektur när motståndaren gör det. Hela Core kom ju från ett sidoprojekt Pentium-M som gjordes bara för mobila datorer. När Prescott blev så stekheta som de var, så övergav man detta och snabbt fick fram CoreDuo, för att möta AMDs 64 X2 CPUer.

Detta är ju grunden till vad vi sitter på idag. Och det är en väldigt gammal grund... Tänk 2001-2002.

Nu har AMD rest sig igen och levererat CPUer på samtliga fronter från budget till Servrar, och Intel sitter kvar med kaffekokare som 7700k, och vi är faktiskt väldigt likt samma sits... igen. Intel har dock inte någon ny grund som har testats... Intel Atom är typ övergiven.

Pentium M är egentligen bara en krympning av P6-arkitekturen från Pentium III med lite nya instruktioner, mer cache och snabbare FSB. P6 såg dagens ljus 1995...

Skrivet av Herr Kantarell:

Lite knaggligt översatt rubriksättning som många lyckas missförstå.

Ryzen är riktigt bra och nästa version blir nog ännu bättre. Tänker lite på Phenom 1 vs Phenom 2.

Synd bara att de inte kom igång med den tidigare efter Bulldozer katastrofen.

Tar sin tid. De satte igång i samband med släppet av Piledriver våren-sommaren 2012.

Visa signatur

Räkna ut hur kraftigt nätaggregat du behöver på OuterVision Power Supply Calculator. 500W räcker för de allra flesta vanliga system. Seasonic är bäst. ;) – Elektrostatisk urladdning är ett verkligt problem.
"People who are serious about software should make their own hardware" – Alan Kay
Bojkotta maffian

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xinpei:

Zen 2 beräknas komma ut i början av nästa år. Efter Coffe lake så kommer Cannonlake och efter det Tiger lake. Så Silver lake är minst fyra generationer bort (Minst fyra år alltså).

Om jag fattar artikeln rätt samt övriga rykten på nätet så verkar Zen 2 komma i slutet av nästa år eller i början av 2019 vilket verkar vara i samma tidsram som Intel Icelake. Silver Lake är nog som du säger i början av nästa decennium.

Frågan är vad Zen+ innebär om den ens finns? Förmodligen en bättre intrimmad tillverkningsprocess så vi borde få Zen med 4.2GHz eller lite högre frekvens nästa år.

Visa signatur

kill -s SIGCHLD `pidof Kenny`
bash: Oh my god, they killed Kenny
init: You Bastards

Permalänk
Hjälpsam

Man kan likna Zen vid en Saturn raket.
Ryzen är första steget, det brinner för fullt nu och accellerar AMD:s andel av CPU marknaden för fullt, om ett tag kommer det ha brunnit ut, då tänds andra steget (Zen+), när det har brunnit ut tänds det tredje (7nm).

https://sv.wikipedia.org/wiki/Saturn_V

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Datavetare
Skrivet av MikaelSwahn:

AMD har generation 1, så det finns stora utrymmen till förbättringar.

Intel är inne på sin generation 8, och Intel har slagit i taket med sin Core arkitektur. Det kan man se genom att varje ny generation är typ 5-10% snabbare än tidigare. Men den förbättringen uppnås genom att Intel ökat klockfrekvensen några 100 MHz. När man sänker Intels cpu till samma Hz som generationen innan, så är inte nya generationen snabbare. Ibland är t.om den nya långsammare i vissa benchmarks!

Intel skulle kunnat höja klockfrekvensen kraftigt för flera generationer sen, till 4 GHz eller så. Det bevisas av alla OC som lätt klockar Intels cpuer högt. Det finns alltså utrymme för kraftigt höjning för GHz som Intel kunnat göra för längesen. Men om Intel höjt GHz maximalt för längesen så skulle inte nya generationer blivit snabbare eftersom då skulle man inte kunnat höja 100 MHz varje ny generation. Idag når Intel sina prestanda förbättringar genom att höja GHz, men det finns ett tak och när du slår i taket kan du inte höja GHz mera. Detta vet Intel och därför höjer Intel långsamt med 200 MHz varje ny generation. De kan inte höja maximalt på en gång, för då kommer nya cpuer inte vara snabbare än den gamla.

Intel vet att Core slagit i taket och kan inte förbättras mera. Alla förbättringar kommer från MHz höjningar. Och konstiga asm instruktioner som aldrig används annat än i specialfall som inte gagnar någon normal användare. Intel borde börja om och skrota Core arkitekturen så vi får se starka prestanda förbättringar från Intel istället för 5% varje generation.

Ryzen kommer få kraftiga förbättringar. Efter flera generationer har AMD maxat potentialen för Ryzen och måste släppa en ny arkitektur. Vilket Intel borde gjort för längesen istället för att bara höja 200 MHz varje ny cpu.

Detta är skälet till varför Ryzen är ett hot mot Intels Core: för att Intel är dåliga på att göra cpuer. Deras nya är inte snabbare än de gamla. Idag står sig en överklockad 2600K fint mot de senaste Intel cpuerna. Detta betyder att Intel stagnerat i många år, de är sämst i klassen. T.om ARM borde köra om Intel eftersom ARM förbättrar kraftigt sin prestanda varje generation. Om Intel står still och ARM förbättrar, så kommer ARM köra om Intel förr eller senare.

Så Intel har stått still i många år, därför kan Ryzen utmana Intel utan problem. Intel har enorm budget men levererar ändå inte prestanda trots alla pengar som plöjs ned. Intels ingenjörer har ju stora problem trots alla obegränsade resurser.

Men om vi tittar på GPUer, så Nvidia har inte alls stagnerat. Nvidia anstränger sig för att göra bra GPUer och varje generation är markant snabbare och strömsnålare. Detta betyder att AMD har stora problem att hinna ifatt NVidia, eftersom NVidia inte är dåliga (som Intel). Så Vega och de andra kommer ha stora problem att hinna ikapp Nvidia. Men Ryzen kommer utmana Intel och strax om några generationer gå om Intel. Om inte Intel släpper en ny arkitektur, istället för att mjölka sina köpare på samma cpuer generation efter generation.

Om NVidia gör en Intel, dvs anställer dåliga ingenjörer så kan AMD utmana NVidias GPUer, men det kommer inte hända. GPU ingenjörerna är bättre än CPU ingenjörerna, det ser man ju när en gammal överklockad 2600K står sig än idag mot Intels senaste. Men en gammal överklockad GTX770 står sig inte mot en GTX1080Ti idag - folk skulle ju skrika högt och undra varför de ska köpa en 1080Ti när de har en GTX770. Men ingen reagerar när exakt samma sak gäller CPUer, tvärtom tycker folk att Intel gör bra cpuer. Är NVidia verkligen bra om en GTX770 står sig mot en GTX1080Ti idag? Har folk rökt på?

Fast är det inte väldigt relevant var startpunkten ligger?

Du säger att ARM gör så mycket större framsteg. Sett till relativ ökning är det absolut korrekt, men bortsett från Apple så ligger ARM fortfarande långt efter big-core x86 i prestanda per kärna.

Om man bara tittar på relativ förändring måste ju Intels Atom team vara riktiga star-players. Från Bonnell/Saltwell (första Atom-mikroarkitekturen) ökades IPC ~100 %, d.v.s. i Silvermont/Airmont. För inte så länge sedan släpptes Goldmont, det med ~30 % ökning i IPC jämfört med föregångaren.

Problemet är att Goldmont fortfarande har en bit upp till den IPC Core2 hade (även om man börjar komma nära).

Det finns en begränsad mängd möjlig parallellism att extrahera ur en enskild instruktionsström, Intel börjar komma väldigt nära denna gräns med Core.

Är knappast en slump att Apples big-core ARM, Intel Core, IBMs POWER och nu AMDs Zen alla har en IPC som ligger inom låga 10-tals procent från varandra. Alla slår de in i samma fundamentala vägg.

Specifikt för Zen. Det är enligt AMD en "clean sheet" design, så givet allt man vet om tidigare misstag lyckades AMD matcha Ivy Bridge i heltals IPC (heltals IPC är den klart svåraste att öka då sådan kod tenderar vara väldigt fylld med villkor och långa beroendekedjor, båda sänker potentiell ILP, Instruction Level Parallellism). Det var ändå ~50 % upp från tidigare designen, men ska man se det lyftet som fantastiskt eller att man inte ens matchade heltals IPC hos Haswell som ett misslyckande?

Självklart är Zen en jätteframgång. Men en absolut fundamental orsak att AMD lyckades ta fram den designen är ju för att man hade andra redan fungerade mikroarkitekturer att titta på. Sett till x86-finesser är Zen väldigt mycket en Haswell utan TSX stöd. Sett till mikroarkitektur påminner Zen en hel del om Apples ARM i heltalsdelen medan flyttalsdelen helt uppenbart kommer från Bulldozer-serien (var inget fel på flyttalsprestanda i Bulldozer, tänk på att det bara fanns en flyttalsdel per modul!).

Finns väldigt lite som talar för att AMD någonsin skulle kunna ta sig förbi Intel (eller Apple för den delen) i IPC. För att lyckas med det måste man hitta optimeringar som aldrig tidigare gjorts, sådan FoU kostar stora summor. Fördelen för någon med begränsad FoU-budget som AMD är att då de med brutal FoU-budgetar ändå slagit i fundamentala barriärer kring hur hög IPC kan bli kommer man ändå rätt nära om man implementerar redan kända idéer.

En bättre ISA ger i bästa fall någon tiotals procent (vilket är orsaken till att jag tror Apple kommer ta IPC-ledartröjan från Intel snart), gissar även att maximal frekvens kommer konvergera rätt mycket med tiden.

Och Intel hade inte kunna släppa tidigare Core-modeller med de frekvenser vi ser idag inom den TDP-budget som deras konsumentplattform hade. Det är något man lyckats med först nu. IBM nådde 5 GHz redan med POWER6 faktiskt (nämnde att man gjorde det med POWER7 tidigare, POWER6 var dock mer en Pentium4 till design så inte jätteimponerande att den nådde 5 GHz), men det var med svindyra kyllösningar och TDP väl över 200 W.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av GilbertG:

Sådan husse sådan hund. Sweclockers använder tydligt numer Kalle Anka-journalistisk och fake news för att skapa uppmärksamhet och uppståndelse bland okunniga.

Resultatet är full aktivitet i forumet med större reklamintäkter som följd.

Permalänk
Medlem

Problemet är att minnespriser är höga. Intel hade tur när 2500K släpptes att minnesorkserna va så låga. De flesta hade råd att spontanuppgradera. Så även de som inte behövde snabbare dator kunde göra det.

AMD har tur att GPU flyger ut ur fabriksporten. Förhoppningsvis tröttnar folk på att köpa ny smartphone snart så att minnespriserna kan gå ner när väl litecoinbubblan spricker.

De gjorde helt rätt med att satsa på server. Antar att det är svårare att skjuta upp inköp där och de höga minnespriserna kanske tom slår i AMD fördel då man kan köpa mindre och billigare moduler för att uppnå samma totala minnesmängd tack vare de många kanalerna jmf med Intel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GilbertG:

Sådan husse sådan hund. Sweclockers använder tydligt numer Kalle Anka-journalistisk och fake news för att skapa uppmärksamhet och uppståndelse bland okunniga.

Rubriker kommer aldrig kunna spegla innehållet i sin helhet. Rubriker ska skapa intresse och är man för lat för att läsa innehållet får man skämmas i forumtråden efteråt.

Sen kan man kritisera rubriksättningen ändå men "fake news" och Kalle Anka-journalistik är ju mer fel än deras rubriksättning och då specificerar du inte ytterligare vilket nyheten i sig gör.

Att bara läsa rubriker och dra slutsatser är som att titta på diagram utan att läsa av axlarna.

Visa signatur

System: CPU: AMD Ryzen 9 3900X, MB: Gigabyte X570 Aorus Elite, Minne: Corsair 32GB DDR4 3200MHz, GPU: Asus GeForce RTX 2080 Super ROG Strix Gaming OC

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Ta detta lite aspekt när ni läser detta att när Intel introducerade Core i5/i7 Nehalem så var 4Ghz inte ens på brädan. Det var 3.33Ghz som var "toppen" av modellerna, och även om du kunde klocka dem lite till så var det inte direkt enkelt att nå 4Ghz på alla av dem, och du behövde köpa den dyraste upplåsta för att kunna göra det.

i7-880 till 1156 har en turbofrekvens på 3.73GHz, något som jag tycker borgar för att arkitekturen har potential, särskilt som att i7orna generellt klockade sämre på denna plattform.

På 1156 var det mängder av fyrkärniga i5or som överklockades till 4GHz+ på luft. Jag har själv haft två fyrkärniga i5or, de var inte upplåsta och gjorde båda över 4GHz. Pratar du tvåkärniga modeller så var det ännu fler som passerade 4GHz-strecket. Läser du i sweclockers överklockningstrådar för 1156 kommer du snabbt se att 4GHz inte är särskilt ovanligt på i5, däremot lite svårare på i7.

Skrivet av Paddanx:

AMD har mer eller mindre gjort ett mega hopp här, från ingenting, till 4-64 trådars CPU i ett "nafs". Vf är oddsen att allt blir perfekt?

Vet inte hur antalet trådar blir så relevant, men om vi ser till antalet kärnor så är det fyrkärniga moduler som sätts ihop. AMD har gjort fyrkärniga moduler sedan Phenom, alltså 2007. När Intel släppte sammansatta moduler på 775 var det ingen som lyfte på ögonbrynen, snarare var det gnäll om att det inte var "äkta".

Skrivet av Paddanx:

Intels största problem just nu är om Coffee Lake blir en kaffekokare eller om de faktiskt fixat lite av sina problem. 7700k är inte rolig CPU utan delidd/vatten, och detta borde inte vara kravet på en CPU i konsumentnivå, oavsett hur bra den är.

Hur ska du ha det, OC eller inte OC? Nehalem pratar du om utan OC och nu är det att 7700k är dålig med OC. Som konsumentpropp gör sig 7700k alldeles utmärkt. Att toppmodellen i en långtgående serie klockar dåligt, borde kännas föga förvånande. Frågar du mig har intel medvetet hållt tillbaka lite på frekvenserna redan från början med nehalem och framåt, för att kunna skala upp när arkitekturförbättringarna går mot sitt slut.

Skrivet av Paddanx:

Att Intel också slappat på kylpasta på 2066-CPUerna gör det hela också mer förvånande, för vem f vill betala 10-20kkr för en CPU man måste skära sönder för att kunna använda vettigt? Ni är tokiga imho.

Än en gång, oc eller inte oc? Lägger man 20k på sin CPU kanske man nöjer sig utmärkt utan OC. Lägger jag så mycket pengar på en CPU, vill jag att den utnyttjas väl från början. Gigantiska överklockningsmarginaler är slöseri och något som är synonymt med budgetmodeller, inte top of the line. (Ska väl reservera mig och säga att oc-marginaler också kan finnas i form av TDP-begränsningar eller artificiellt, som mina tankar om nehalem).

Skrivet av Paddanx:

Så jag har förtroende för att AMD Ryzen har goa möjligheter att kunna konkurrera på en nivå Intel inte kan... prisvärdhet. Hur kan jag påstå detta? Därför Intels CPUer är inte modulära, utan kostar att tillverka varje individuell design.

Fast även om modulariteten kan öka din yield och minska omkostnader så kanske vi inte ska glömma att intel har hög ipc, små kärnor och goda marginaler. Något de kan ha eftersom de ligger något längre fram i R&D, även om vi alla kanske inte är överens om vart deras prioriteringar går. Även valet med kylpasta är något som drar ner kostnaden.

Skrivet av Paddanx:

Sen är ju självklart den eviga frågan... behöver vi 8-16 core CPU?, Njae... men om du kan köpa en 12 trådig CPU som R5 1600 för strax över 2000kr + prisvärt moderkort, vs en betydligt dyrare Intel lösning så har AMD redan vunnit här, då Intel inte kan matcha det priset så enkelt.

I ärlighetens namn tror jag det är få som bryr sig om antalet kärnor/trådar utan sätter prestandan i första rummet. R5, precis som Bulldozer ger utmärkt prestanda för vissa laster och sämre för andra. Det finns definitivt ett ekonomiskt glapp för vissa laster just nu, men antagligen mindre så när coffee lake kommer ut och R5 möter sexkärniga i5.

Skrivet av Paddanx:

Vi får se hur det blir med nästa gen dock, då 4c4t i3 kan bli intressant, för nu när Intel går upp i antal trådar, lär spelen också göra det... Så 4 trådar kan mycket väl bli för lite relativt snart, då varför ska spelen satsa på att optimeras för det om majoriteten kommer gå mot 6+ trådar?

Vi ska inte glömma att PC-marknaden fortfarande består till väldigt stor del av 2-4 kärnor. Spel som släpps nu, ska lira väl på de maskiner som finns ute nu. Att konsolerna har haft massor av trådar sen 360/PS3-tiden verkar inte ha gjort något enormt avtryck på PC-sidan, även om vi så sakteliga ser att det skalar bättre.
Till syven och sist så är det så att spel inte är jättelätta och parallellisera. Inte heller att ge jämn last mellan kärnorna. Med det i åtanke tror jag vi kommer fortsätta se spel som älskar hög frekvens och hög IPC, även om de kommer dra mer nytta av fler kärnor.

Visa signatur

Arch | 1440p 165Hz IPS | 7800X3D | 1080ti | 64GB@6GHz | SN850 2TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av houze:

Om jag fattar artikeln rätt samt övriga rykten på nätet så verkar Zen 2 komma i slutet av nästa år eller i början av 2019 vilket verkar vara i samma tidsram som Intel Icelake. Silver Lake är nog som du säger i början av nästa decennium.

Frågan är vad Zen+ innebär om den ens finns? Förmodligen en bättre intrimmad tillverkningsprocess så vi borde få Zen med 4.2GHz eller lite högre frekvens nästa år.

Blandade ihop Zen2 med Zen+ så där får jag ursäkta. Zen+ ska tydligen innebära en lite ökad IPC och bättre produktionsnod.. alltså en förfining av processen med fokus på ökad klockfrekvens. Alltså en krympning mestadels. Zen 2 kommer att börja produceras i början av nästa år enligt Lisa Tsu.

Man menar även att hoppet mellan Zen och Zen+ kommer att vara hyfsad.

http://wccftech.com/amd-taking-the-covers-off-vega-navi-may-1...

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Donkey:

AMD vinner ju även i multitrådade scenarios.

Håller man på med rendering, video, musik och bild samt spelar så är Ryzen 7 1700 den ultimata cpun till priset.

Det kan ju iofs ändra sig ganska snart med coffee lake men det får tiden utvisa.

Helt klart även där vinner dom. Men ja de flesta av oss gör inte de faktiskt. i7 säljer ju bäst, för att den ger mest i spel. Kommer dom ikapp lite på den kan de bli riktigt bra

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Tänker bara göra ett instick med en artikel som jag läste idag om 7nm noden från global foundries (den som kommer användas i zen2).

http://www.anandtech.com/show/11558/globalfoundries-details-7...

Jag tänker lägga in några bitar att exaltera sig över , då det finns en del som säger att vissa saker är "omöjliga".
"The company’s 7 nm fabrication process is projected to bring over a 40% frequency potential over the 14LPP manufacturing technology that GlobalFoundries uses today, assuming the same transistor count and power. The tech will also reduce the power consumption of ICs by 60% at the same frequency and complexity."

"For their newest node, the company is focusing on two ways to reduce power consumption of the chips: implementing superior gate control, and reducing voltages."

"Over 30% die cost reduction"

"GlobalFoundries also expects to increase the maximum die size of 7LP chips to approximately 700 mm², up from the roughly 650 mm² limit for ICs the company is producing today"

Dessa saker är förmodligen ej applicerbara fullt ut vid launch av zen2, men om de har hälften av vad de lovar så ser Ryzens framtid väldigt ljus ut.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Radolov:

Tänker bara göra ett instick med en artikel som jag läste idag om 7nm noden från global foundries (den som kommer användas i zen2).

http://www.anandtech.com/show/11558/globalfoundries-details-7...

Jag tänker lägga in några bitar att exaltera sig över , då det finns en del som säger att vissa saker är "omöjliga".
"The company’s 7 nm fabrication process is projected to bring over a 40% frequency potential over the 14LPP manufacturing technology that GlobalFoundries uses today, assuming the same transistor count and power. The tech will also reduce the power consumption of ICs by 60% at the same frequency and complexity."

"For their newest node, the company is focusing on two ways to reduce power consumption of the chips: implementing superior gate control, and reducing voltages."

"Over 30% die cost reduction"

"GlobalFoundries also expects to increase the maximum die size of 7LP chips to approximately 700 mm², up from the roughly 650 mm² limit for ICs the company is producing today"

Dessa saker är förmodligen ej applicerbara fullt ut vid launch av zen2, men om de har hälften av vad de lovar så ser Ryzens framtid väldigt ljus ut.

De behöver knappt hålla hälften ens.

Det där ser väääldigt lovande ut.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Medlem

Jag tycker AMD har lyckats väldigt bra och det med ny nod och arkitektur.
AMD har gjort en del lyckade designval med Ryzen och nått frekvenser på 4GHz (4,2GHz med XFR).
Läser jag GF pdf om 14LPP så skriver de >3GHz operation och då låter Ryzens frekvenser väldigt bra.
Om jag istället tittar på 7LP så pratar de om 5GHz operation.
Jag vet inte vilka förändringar AMDs ingenjörer jobbar på för ZEN2 men kanske blir den en större överklockspotential eller medvetet begränsad överklockning.
https://www.globalfoundries.com/sites/default/files/product-b...
https://www.globalfoundries.com/sites/default/files/product-b...
Det ska bli spännande att se vad de åstadkommer med ZEN2 men frågan är om inte säsong 8 av GoT kommer innan ZEN2.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ratatosk:

Man kan likna Zen vid en Saturn raket.
Ryzen är första steget, det brinner för fullt nu och accellerar AMD:s andel av CPU marknaden för fullt, om ett tag kommer det ha brunnit ut, då tänds andra steget (Zen+), när det har brunnit ut tänds det tredje (7nm).

https://sv.wikipedia.org/wiki/Saturn_V

Bättre jämförelse är Challenger STS-51-L.

https://sv.wikipedia.org/wiki/STS-51-L

Visa signatur

Macifierad militant mactivist....
"Why join the navy if you can be a pirate?" - Steve Jobs

Permalänk
Medlem

AMD's Zen arkitektur är i grunden sund och kommer att förfinas med tiden på samma sätt som Intel gjort med sina Core processorer i åratal. Att Intel fortsätter leda prestanda listorna är inte förvånande då även de använder betydligt större summor för forskning och utveckling av sina produkter än vad AMD gör, men skillnader kommer att minska med fortsatt samarbete med andra ledande tillverknings företag.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

CPU: Intel i9-12900K Cooler: Asus TUF Gaming LC 240 ARGB MB: Asus TUF Gaming Z690 Plus Wifi D4 GPU: Asus TUF GeForce RTX 3080 Ti 12GB Case: In Win D-Frame HD: Intel Optane 900P 280GB, WD Black SN850 1TB Mem: Kingston Fury Beast RGB 3600MHz CL17 32GB PSU: Corsair AX760 OS: Win11 Pro

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Paddanx:

Därför Intels CPUer är inte modulära, utan kostar att tillverka varje individuell design.

Finns bara tre stycken Skylake SP kretsar, LLC (<= 10 kärnor), HCC (12 >= kärnor <= 18) samt XCC (<= 20 kärnor). Visst är det fler än en, men inget gigantiskt antal.

När man sätter flera CPU-kretsar i samma paket kan man kapa toleranser vilket kan ge bättre latens. Det största problemet med att öka antalet CPU-kärnor m.h.a. MCM är att latens kommer bli högre än mellan kärnor i en monolitisk krets.

Grejen är att Intel har idag (marginellt) lägre latens mellan CPU-sockets än vad AMD har mellan sina CPU-kretsar i samma paket. EPYC har över dubbelt så hög latens mellan sockets som den har mellan kretsar i samma paket.

Här ser man även på diagonalen att latens mellan kärnor i samma krets nästan halverar latensen (40 % lägre i Epyc och 46 % lägre i Skylake SP).

Rent logiskt är varje Epyc CPU identiskt med en quad-socket Xeon. Båda har 4 NUMA-noder, båda har max ett hopp till andra andra CPU-kretsar.

Intel har tidigare använt och använder nu MCM, så uppenbarligen vet man hur detta ska göras. Så om man kommer till en punkt där MCM anses vara vägen framåt, och mycket pekar på att MCMs kommer bli allt mer populärt framöver då det blir allt svårare att krympa kretsar, har man redan alla fundamentala bitar på plats.

MCM ger en billigare CPU för en viss aggregerad kapacitet.

Problemet är att en MCM har en rad användarfall där latensen mellan kretsar kommer bli en flaskhals (detta problem fanns redan mellan Core2Quad vs PhenomX4 men är än större idag då C2Q fortfarande var en UMA-design), så en MCM baserad CPU må vara billigare men en monolitisk CPU täcker fler områden.

Edit: för oss konsumenter är bandbredd mellan kärnor ytters sällan en flaskhals, personligen är det främst konsumentprodukter som känns intressant.

För servers ser det lite annorlunda ut då det är vanligare att väldigt stora mängder data skyfflas. Om data kommer in på "fel" CPU-sockel blir det väldigt mycket tryck på interconnects.

Här finns en stora fördelar med en monolitisk krets. Inom en krets blir bandbredd mellan kärnor lika med L3$ bandbredd för alla kärnor som delar en och samma L3$. Det betyder att Skylake SP har nästan 1 TB/s bandbredd mellan kärnor (notera platån efter 1 MB, det är L3$ då L2$ är just 1 MB).

Bandbredd mellan kretsar är inte i närhet de hastigheterna, faktum att Infinity fabric ger ~40 GB/s inom en krets (diagonalen), ungefär hälften inom samma paket (gröna fält) och åter igen hälften mellan sockets

.
De kärnor som sitter i samma CCX har dock 100-tals GB/s i bandbredd mellan sig, det då de delar samma L3$.

Rent teoretiskt är ändå bandbredd ett långt enklare problem än latens. Går alltid att öka bandbredd genom fler/bredare interconnect. Men i något läge hamnar då att MCM blir både dyrare och mer komplicerat om man breddar interconnects, så är inte praktiskt att öka detta hur långt som helst.

Om nu MCM är en sådan superidé, varför envisas Qualcomm och Cavium också med väldigt stora monolitiska kretsar i sina helt nydesignade ARM server-kretsar?

MCM fungerar lysande i virtualiseringsfall där ingen gäst behöver fler kärnor än vad som kan huseras i en och samma krets. MCM har också en ekonomisk poäng i vissa lägen, det då en del programvara kostar per socket. Fast finns andra som kostar per kärna vilket talar för få högt klockade kärnor (många av Microsoft produkter hamnar i denna kategori), andra som kostar per NUMA-zon vilket kraftigt talar emot MCMs!

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aleshi:

Du förstod nog inte ens artikeln. De är nöjda med Ryzen. Allra helst med tanke på förutsättningarna det innebar med att lansera på ny nod med ny arkitektur samtidigt. Att de trots värsta tänkbara förutsättningar lyckades riktigt bra är positivt.
En till som inte ens förstod artikeln. Se mitt svar ovan.
AMD har sagt att Ryzen överträffade förväntningarna. Så nu fultolkar du. Det de säger är att alla förutsättningar fanns för problem. Men att de trots det lyckades få till en bra produkt som överträffade deras förväntningar.
Vadå noll fakta? De säger rakt ut vad de avser, att ny nod och ny arkitektur samtidigt är ett värsta scenario som man helst ska undvika om man kan. Det är fakta. Eller vill du hävda annat? Eller menar du att Ryzen var en gammal arkitektur eller att noden var beprövad? Eller förstår du inte artikeln?

Var tyvärr så enkelt att jag läst helt fel på mobilen och tolkade texten som något annat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av WCH-sopa:

Såg på guru3d att mest sålda CPU'n i tyskland är Ryzen. Yep säljer som attans..

Nu var det bara från en återförsäljare men en klar trend. Har för mig att det stod att amd nu har runt 55% av försäljningen och att 50% av det är R5-1600. Krasst är var fjärde såld CPU en R5-1600. Kul

Visa signatur

Moderkort: MSI MPG X570 Gaming plus CPU: Ryzen 7 5700X3D
RAM: Crucial Ballistix 16GB DDR4 3600 MHz Kylning: Noctua NH-D15 chromax.black Lagring: 4 x Samsung 840 Pro 500GB
Grafikkort :Sapphire Radeon™ RX 6950 XT PURE NITRO+ Nätaggregat: EVGA SuperNOVA 750 G2
Chassi: Fractal Design Define Vision S2 Blackout Monitor: HP OMEN 27 & Acer XF270HUC
Tangentbord: Corsair Gaming Strafe RGB MX SILENT Mus: SteelSeries Rival 700

Permalänk
Medlem

Mycket intressant berättelse om hur de fick fram threadripper, en produkt som egentligen aldrig var planerad
AMD Ryzen Threadripper: The Fascinating Story Behind The Processor That Beat Intel

Permalänk
Inaktiv

Att AMD kommer göra stora förbättringar på Ryzen är nog ingenting annat än en självklarhet.
Allt för många glömmer bort att detta företag var på väg att tyna bort efter åratal av minus i kassan.

Nu har de med en "rekordlåg" budget lyckats utveckla CPUer som till och med utklassar Intels senaste i5a samtidigt som de kostar mindre. Detta från att han varit totalt uträknade.

Nu när löften till investerare troligen infriats och pengar rullar in igen så kommer R&D kapaciteten stiga betydande.
Sedan så kommer de inte nå några 5GHz med 14nm. Men 7nm kan bli en helt annan historia.

Intel har ju dock en välfyllda kassa vid det här laget så får se vad de presterar nu när de "måste".

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Yoshman:

[li]vektoriserade heltal/flyttal: detta är Intels starkaste kort, Zen ligger på Sandy/Ivy Bridge nivå medan Skylake typiskt är dubbelt så snabb. Skylake X är 50-70 % snabbare än "vanliga" Skylake. Har tidigare haft lite svårt att riktigt se varför Intel lägger så mycket fokus här, men det har klarnat rätt mycket under den "machine learning" kurs jag läser för tillfället. AVX-512 är för "inference" vad Nvidias "tensor cores" i Volta är för "learning" (förklaring kring machine learning inference vs learning) (exempel på program är vetenskapliga program som Matlab, Matematica, R. Andra exempel är regelmotorerna i moderna kommersiella databaser samt förstås machine learning)[/li]
[/ul]

Mycket intressant, har också funderat på det där. Stora pengar att hämta där.

För övrigt borde du skriva en artikel om processorer. På fullaste allvar. Du är tydlig, begriplig och väl avvägd i ditt skrivande. Dina poster bara i denna tråd är bättre än många artiklar i ämnet, och en väl efterforskad och avvägd artikel skulle vara superbra att ha som referens nu när alla blir så uppspelta över allt så de gör i byxorna.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Quizmaster Malmö 22

Tycker inte SweC ska behöva skriva sesamrubriker bara för att vissa läser rubriken o skriver inlägg direkt (UTAN att lösa artikeln!)

Visa signatur

[Gigabyte EP35-DS4][Intel Core 2 Duo E8400 3.0 Ghz][2x2GB Corsair XMS 2][Gainward GTX 570][Sandisk Extreme II 480GB][Corsair HX 620W][Fractal Design Define XL R4][Acer GD245HQBID]

Permalänk
Medlem
Skrivet av addman:

... AMD kommer att sakta men säkert fortsätta äta upp marknadsandelar i konsumentsegmentet om inte Intels nästa gäng processorer antingen totalt krossar Ryzen prestandamässigt eller hamnar på en sund prisnivå samt slår Ryzen med någorlunda marginal.

Vi vet ju alla att Intel inte är kända för sund prissättning så knappast sker det sistnämnda. Man kommer liksom inte undan med att slå konkurrenten med minsta marginal och ändå ta ut nästan det dubbla i pris. ...

Intel lyckades ju dominera även när AMD hade de klart överlägsna produkterna i Athlon XP och Athlon 64.
Dominansen lyckades just genom att inte ha sund prissättning utan kraftigt subventionera datortillverkare som lät bli att använda AMDs processorer. I princip hela Dells redovisade vinst var pengar man fått direkt från Intel när kunderna ville ha processorer från AMD.

När nu andra bolag börjat köra samma trick på marknaden för processorer till mobiltelefoner är det Intel som protesterar mest...

Skrivet av MikaelSwahn:

... Intel har slagit i taket med sin Core arkitektur. Det kan man se genom att varje ny generation är typ 5-10% snabbare än tidigare. Men den förbättringen uppnås genom att Intel ökat klockfrekvensen några 100 MHz.

Sant om man tittar till de nominella frekvenserna.
När jag körde benchmarks och jämförde min gamla lätt överklockade 2500K med ersättaren, en lätt överklockad 6600K, så var skillnaden bara ungefär 10%, trots att den senare var fyra generationer nyare och hade snabbare RAM-minne.

Skrivet av Paddanx:

Sen är ju självklart den eviga frågan... behöver vi 8-16 core CPU?, Njae... men om du kan köpa en 12 trådig CPU som R5 1600 för strax över 2000kr + prisvärt moderkort, vs en betydligt dyrare Intel lösning så har AMD redan vunnit här, ...

Har redan vinnit mig. Jag behöver inte mer än en Core i5, men när jag får Ryzen 5 som har markant bättre prestanda i flertråd utan att tappa nämnvärt i enkeltrådat till samma pris blev valet enkelt.

Skrivet av robbankentor:

... Har för mig att det stod att amd nu har runt 55% av försäljningen och att 50% av det är R5-1600.

Alla siffror presenteras här, avrundade till närmsta 10-tal sålda processorer.
7180st sålda AMD Zen, 5610st sålda Intel Core. AMD: 56%
2470st sålda Ryzen R5 1600. 34% av Zen, 19% av Zen+Core, fler än Core i7-7700K (2320st).

Skrivet av trickeh2k:

Jag är bara här för att kommentera att bilden ser ut som en pizzakartong.

Det var min första tanke också!

Permalänk
Medlem
Skrivet av sniglom:

i7-880 till 1156 har en turbofrekvens på 3.73GHz, något som jag tycker borgar för att arkitekturen har potential, särskilt som att i7orna generellt klockade sämre på denna plattform.

På 1156 var det mängder av fyrkärniga i5or som överklockades till 4GHz+ på luft. Jag har själv haft två fyrkärniga i5or, de var inte upplåsta och gjorde båda över 4GHz. Pratar du tvåkärniga modeller så var det ännu fler som passerade 4GHz-strecket. Läser du i sweclockers överklockningstrådar för 1156 kommer du snabbt se att 4GHz inte är särskilt ovanligt på i5, däremot lite svårare på i7.

Med tanke på att 3.3 stock körde även Core2Duo utan problem, och både de och quads kunde OCas till 4Ghz så är det ändå lite förvånande att man inte gick högre, men du har helt rätt. Snabbaste Ryzen har Turbo på 4.2Ghz av vad jag minns, även om 4.1 är mer vanligt.

Men här är nog också skillnaden mer att en i7a är 4 kärnor... och Ryzen ofta har en hel del fler kärnor. Dock verkar det vara något i modul-designen som håller dem tillbaka, då även 16-core versionerna tydligen kan leka i samma frekvens. Så kan du bara kyla dem så kan du få fler kärnor i samma frekvens, men inte högre. Förhoppningsvis något som ska lyftas med 14mm+ noden och ny stepping.

Skrivet av sniglom:

Vet inte hur antalet trådar blir så relevant, men om vi ser till antalet kärnor så är det fyrkärniga moduler som sätts ihop. AMD har gjort fyrkärniga moduler sedan Phenom, alltså 2007. När Intel släppte sammansatta moduler på 775 var det ingen som lyfte på ögonbrynen, snarare var det gnäll om att det inte var "äkta".

Mjo, jag minns detta. Men likväl satt jag på en "oäkta Core2Quad" och hade massor med kraft. Mao.. jag skiter i hur det är löst, så länge det är effektivt, prisvärt och snabbt nog. Sen om de har hamstrar eller elektroner, lim eller cement är lite skit samma, så länge det inte stör mig.

Skrivet av sniglom:

Hur ska du ha det, OC eller inte OC? Nehalem pratar du om utan OC och nu är det att 7700k är dålig med OC. Som konsumentpropp gör sig 7700k alldeles utmärkt. Att toppmodellen i en långtgående serie klockar dåligt, borde kännas föga förvånande. Frågar du mig har intel medvetet hållt tillbaka lite på frekvenserna redan från början med nehalem och framåt, för att kunna skala upp när arkitekturförbättringarna går mot sitt slut.

Vad är poängen med en svindyr upplåst CPU, du inte och enligt Intel inte ska överklocka? Släpp då en långsammare till längre peng så jag kan överklocka den till 7700ks nivå iaf.

För folk gnäller på att Ryzen inte kan överklockas så mycket, och jag förstår dem då de tänker "intels väg", dvs köp den dyraste och OC mer. Men när du i AMDs värld kan köpa en billigare, tex 1600 och sedan klocka upp den till högre brodern, är vad OC har varit sedan Celeron tiden ffs.

Om du med Intel tvingas köpa en 3200krs CPU, sen behöva delidda den för att överklocka den, så har du sålt kon och tappat pengarna. Antingen ska det fungera, som upplåst high-end, eller så ska den vara snorbillig där du tar risken. Och samma skit fortsätter till 7900x och över. Vill du verkligen stötta något som säger... hej, lägg du 10-20kkr på en CPU från oss, så kan du bryta all garanti och allt skydd för att kunna använda den upplåsta funktionen du betalar extra för.

Skrivet av sniglom:

Än en gång, oc eller inte oc? Lägger man 20k på sin CPU kanske man nöjer sig utmärkt utan OC. Lägger jag så mycket pengar på en CPU, vill jag att den utnyttjas väl från början. Gigantiska överklockningsmarginaler är slöseri och något som är synonymt med budgetmodeller, inte top of the line. (Ska väl reservera mig och säga att oc-marginaler också kan finnas i form av TDP-begränsningar eller artificiellt, som mina tankar om nehalem).

Alltid OC, men någonstans måste ju gränsen gå. Jag vågar påstå att mindre än 10% köper en entusiast CPU för 10-20kkr och "nöjer sig med den"... lol. Lägg av.

Och du säger gigantiska överklocksmarginaler är slöseri, och sen hyllar du ändå 1156 CPUerna ovan och 7700k? Hur ska du ha det? Gigantiska överklocksmarginaler har du på AMDs lägre prissatta CPUer. High-end är redan klockade nära sin gräns åt dig redan som det är nu. Precis som du tydligen vill ha det.

Skrivet av sniglom:

Fast även om modulariteten kan öka din yield och minska omkostnader så kanske vi inte ska glömma att intel har hög ipc, små kärnor och goda marginaler. Något de kan ha eftersom de ligger något längre fram i R&D, även om vi alla kanske inte är överens om vart deras prioriteringar går. Även valet med kylpasta är något som drar ner kostnaden.

I ärlighetens namn tror jag det är få som bryr sig om antalet kärnor/trådar utan sätter prestandan i första rummet. R5, precis som Bulldozer ger utmärkt prestanda för vissa laster och sämre för andra. Det finns definitivt ett ekonomiskt glapp för vissa laster just nu, men antagligen mindre så när coffee lake kommer ut och R5 möter sexkärniga i5.

Och jag håller delvis med dig här. Men som denna länk visade så är den enda CPUn som är prisvärd från Intel idag just 7700k. De andra sjunker intresset för väldigt snabbt.

Så jag skulle säga att de 4.0-4,5Ghz skillnaderna som är mellen 7700k och Ryzen är vad som i stora drag vinner striden för den. Den har hög nog frekvens och därför få-trådig prestanda för att klara sig, men det syns också att den är redan på gränsen i tex BF1 multiplayer, så 7700k är inte en så framtidssäkrad CPU som många tror. Detta speciellt eftersom Intel själv nu också går upp till fler kärnor själv.

Deras goda marginaler håller dock på att försvinna, för de kan inte längre sälja i5or för det pris de gör.. och nästa gen i5a blir en i3 8350k. Så de är tvungna att sänka priserna på sina CPUer. Med tanke på att de redan på <6 mån verkar ha tappat delar av sin marknadsledande position så... något måste de göra.

Skrivet av sniglom:

Vi ska inte glömma att PC-marknaden fortfarande består till väldigt stor del av 2-4 kärnor. Spel som släpps nu, ska lira väl på de maskiner som finns ute nu. Att konsolerna har haft massor av trådar sen 360/PS3-tiden verkar inte ha gjort något enormt avtryck på PC-sidan, även om vi så sakteliga ser att det skalar bättre.
Till syven och sist så är det så att spel inte är jättelätta och parallellisera. Inte heller att ge jämn last mellan kärnorna. Med det i åtanke tror jag vi kommer fortsätta se spel som älskar hög frekvens och hög IPC, även om de kommer dra mer nytta av fler kärnor.

Mja, du har helt rätt att det idag finns mycket 2-4 kärnor, men spelutvecklare som gör spel idag, gör dem gör morgondagens hårdvara, annars får de bara dålig kritik när de lanseras. Vilka spel idag görs för 1060/480 GPUer liksom? De görs gör 1180Ti och sen anpassas så de ska fungera med mindre.

Doom och BF1 visade rätt tydligt att detta snacket med att det inte går att parallellisera är just ... skit snack. Visst har du rätt, inte så menat, men det används som en ursäkt, istället för att lösas. Hybridbilar/El-Blilar var inte ens på kartan för flesta tillverkarna tills Toyota och Tesla gjorde bilar som fick deras törstiga låg-tech motoroer att verka föråldrade.

Sen naturligtvis vinner inte alternativa sätt alla strider, precis som multi-tråd är utan tvekan mindre effektivt / Ghz. Men om du har gott om de, så gör det inte något om du är lite mindre effektiv heller. Det handlar dock om att man måste överge detta "få tråds" tänket, vilket kommer göra att 2-4 trågs CPUer kommer falla som en sten i prestanda, när de inte kan få dedikerade CPUer till vissa saker.

Det är dock lättare att bygga spelet från början med multi-tråd design, och sedan optimera det för när den har begränsningar, precis som med GPU lösningarna.

Och försäljningen framåt kommer visa 6+ Core överväldigande majoritet av köpen, då detta är var både 1600 och kommande i5 8600k ska ligga. Lägg till att många tidigare i7or har 8 trådar och därför borde kunna leverera jämförbar prestanda som detta så har du allt från 2600k till 7700k med 6+ thread optimala + allt nytt.

Tom de <2Ghz baserade 4 kärniga laptop CPUerna på 15W som nu ska lanseras spöar skiten ur högre frekvens 2-core motsvarigheterna. Så... 2-core is dead my dear.

Skrivet av Yoshman:

Finns bara tre stycken Skylake SP kretsar, LLC (<= 10 kärnor), HCC (12 >= kärnor <= 18) samt XCC (<= 20 kärnor). Visst är det fler än en, men inget gigantiskt antal.

När man sätter flera CPU-kretsar i samma paket kan man kapa toleranser vilket kan ge bättre latens. Det största problemet med att öka antalet CPU-kärnor m.h.a. MCM är att latens kommer bli högre än mellan kärnor i en monolitisk krets.

Grejen är att Intel har idag (marginellt) lägre latens mellan CPU-sockets än vad AMD har mellan sina CPU-kretsar i samma paket. EPYC har över dubbelt så hög latens mellan sockets som den har mellan kretsar i samma paket.

https://www.servethehome.com/wp-content/uploads/2017/07/AMD-EPYC-Infinity-Fabric-DDR4-2666-Idle-Latencies-in-ns-package-mapping.jpg
https://i.imgur.com/8LA7qwu.png

Här ser man även på diagonalen att latens mellan kärnor i samma krets nästan halverar latensen (40 % lägre i Epyc och 46 % lägre i Skylake SP).

Rent logiskt är varje Epyc CPU identiskt med en quad-socket Xeon. Båda har 4 NUMA-noder, båda har max ett hopp till andra andra CPU-kretsar.

Intel har tidigare använt och använder nu MCM, så uppenbarligen vet man hur detta ska göras. Så om man kommer till en punkt där MCM anses vara vägen framåt, och mycket pekar på att MCMs kommer bli allt mer populärt framöver då det blir allt svårare att krympa kretsar, har man redan alla fundamentala bitar på plats.

MCM ger en billigare CPU för en viss aggregerad kapacitet.

Problemet är att en MCM har en rad användarfall där latensen mellan kretsar kommer bli en flaskhals (detta problem fanns redan mellan Core2Quad vs PhenomX4 men är än större idag då C2Q fortfarande var en UMA-design), så en MCM baserad CPU må vara billigare men en monolitisk CPU täcker fler områden.

Edit: för oss konsumenter är bandbredd mellan kärnor ytters sällan en flaskhals, personligen är det främst konsumentprodukter som känns intressant.

För servers ser det lite annorlunda ut då det är vanligare att väldigt stora mängder data skyfflas. Om data kommer in på "fel" CPU-sockel blir det väldigt mycket tryck på interconnects.

Här finns en stora fördelar med en monolitisk krets. Inom en krets blir bandbredd mellan kärnor lika med L3$ bandbredd för alla kärnor som delar en och samma L3$. Det betyder att Skylake SP har nästan 1 TB/s bandbredd mellan kärnor (notera platån efter 1 MB, det är L3$ då L2$ är just 1 MB).
http://techreport.com/r.x/2017_06_18_Intel_s_Core_i9_7900X_CPU_reviewed/sandra-membw-mt.png

Bandbredd mellan kretsar är inte i närhet de hastigheterna, faktum att Infinity fabric ger ~40 GB/s inom en krets (diagonalen), ungefär hälften inom samma paket (gröna fält) och åter igen hälften mellan sockets
https://www.servethehome.com/wp-content/uploads/2017/07/AMD-EPYC-Infinity-Fabric-DDR4-2666-Bandwidth-in-MBps-package-mapping.jpg.
De kärnor som sitter i samma CCX har dock 100-tals GB/s i bandbredd mellan sig, det då de delar samma L3$.

Rent teoretiskt är ändå bandbredd ett långt enklare problem än latens. Går alltid att öka bandbredd genom fler/bredare interconnect. Men i något läge hamnar då att MCM blir både dyrare och mer komplicerat om man breddar interconnects, så är inte praktiskt att öka detta hur långt som helst.

Om nu MCM är en sådan superidé, varför envisas Qualcomm och Cavium också med väldigt stora monolitiska kretsar i sina helt nydesignade ARM server-kretsar?

MCM fungerar lysande i virtualiseringsfall där ingen gäst behöver fler kärnor än vad som kan huseras i en och samma krets. MCM har också en ekonomisk poäng i vissa lägen, det då en del programvara kostar per socket. Fast finns andra som kostar per kärna vilket talar för få högt klockade kärnor (många av Microsoft produkter hamnar i denna kategori), andra som kostar per NUMA-zon vilket kraftigt talar emot MCMs!

Okej, av vad jag förstod var det olika i nedre nivåerna också, men det är ju klart... du syftar på design, medan jag syftar på ren tillverkning. Intel tillverkar inte en 10-core CPU, stänger av 8 och kallar dem Pentium, eller hur?

Så om jag förstår det rätt har Intel 3st designer, AMD 2st (Ryzen och Epycs). Skillnaden ligger i att Intel ändå tillverkar oberoende design på alla nivåer. En 4 core är inte samma som 2 core, något du själv sagt i argument om laptop kretsar.
Så hur ska du ha det?

Antingen är det alla en och samma under 10 core, vilket gör att du kunde fått 4-core laptop redan i 7000-serien, eller så tillverkar de flera olika grunder av CPUer som sedan man stänger av HT på, frekvens-testar osv.

Och just här är kickern för AMDs design... de gör inte en 4, en 8 och en 16... utan de för 1x4, 2x4, 4x4 osv, vilket är betydligt mer priseffektivt, vilket är min poäng ovan. Och det syns på priserna...

Ang latens och fördelar och nackdelar med MCM lösningen så ja... du har sagt detta.. om och om och om igen, och jag tror ingen argumenterar emot dig. Men du själv sa nyss att de inte kan göra en ny CPU på 6-9 månader, så vf hjälper det Intel nu?

Ang bandbredden internt så kan det ev bli ett problem med PCI-E 5.0 och fler hög-prestanda anslutningar, så det kan mycket väl bli ett stort problem för framtida CPUer. Men som det är nu är största problemet för de flesta konsumenter... priset. Intels priser skenar iväg, och ändå kan AMD leverera dessa till typ halva priset, med begränsningen att vissa saker inte är bättre. Kan Intel leverera något som inte är Prescott Coffe-Lake kokare?

Intel har helt klart slagit några tak, där deras design inte går att förbättra så mycket mer, förutom att offra all form av kylning för att få snabbare frekvens justering, vilket är kanon för en laptop på 15W, men mördande för en 150W CPU. De måste mao titta lite längre än prestandan i anteckningar som många verkar besatt av. De flesta webbläsare idag går mer och mer mot fler trådar, och med en 3-4Ghz CPU så flyger sidorna fram, speciellt med den IPCn. Så snälla sluta ge oss kaffekokare för att ge nån % snabbare excel dokument.

Så de dödar sin high-end prestanda med kylpasta, för att vinna laptop prestanda och burst prestanda.

Ang ARM... vet inte. Har inga 150W ARM desktop CPUer att jämföra med...

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Masyve:

Det var inte det som var tanken, utan snarare uppfattningen om att "nu ska vi fortsätta repetera den här arkitekturen i 6 år utan att komma med en ny" som förra gången inte var någon page turner. Att det blir bättre med förfining tvivlar nog ingen på, utan mer att förfining kanske lämnar ett skönt läge för Intel att flexa lite pengamuskler och slakta dem medans de är upptagna med att mjölka ur Ryzen V3 fortfarande om typ 4 år.

Då kanske du ska kolla när det var ditt käraste intel släppte core arkitekturen.

Jävla fanboys är ordentligt irriterande.

Permalänk
Inaktiv

Jag kommer nog vänta några generation av Ryzen tills dom har slätat ur alla buggar och optimerat det ordentligt, sedan kanske det blir ett byte för mig också.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon127948:

Då kanske du ska kolla när det var ditt käraste intel släppte core arkitekturen.

Jävla fanboys är ordentligt irriterande.

Tycker du själv att progressionen med Core iX och den med Bulldozer verkligen är precis samma sak? De generationer som har varit refresh absolut, men HELA köret de senaste 10 åren? Hej och hå.

Sen till lite svordomar och påhopp, bara för att matcha melodin. Älskar träbenet under att beklaga sig över "fanboys" så fort något man själv gillar hamnar i blåsväder, det är ungefär lika hjärndött som "använd källkritik om du inte håller med mig" eller "vi har rätt för vi är de goda!". Urmjölkande är lika såsigt oavsett om det är processorer eller apotekarnes julmust.

Men kalla mig vad du vill för att jag inte tar varumärket och dess foliehattprydda fotbollshuliganer till följarbas i beaktning när jag tycker att någon enskild händelse är oskön. Inga problem, akta fötterna från skottlinjen bara.

Visa signatur

Bara fanboys kallar folk för fanboy!