Permalänk

Total datorkylning, idé + frågor

Hallå allihopa. Jag ska presentera en liten kylningsidé, men först presenterar jag mig
Jag är helt ny här, har ingen speciell erfarenhet förutom att jag pysslade en del med datorn när jag var 15 och spelade Starcraft och var på LAN och sånt.

Men nu har jag andra ambitioner, göra musik, syssla med CAD mm. Ska alltså plocka ihop en dator. Men jag tycker ju att det är synd att den ska gå och bli gammal i förtid av onödigt slitage, så jag har tänkt ut ett kylningssystem som dessutom förhindrar damm i datorn.

Eftersom allt är inne i kylskåpet/frysen och ingen fläkt in behövs då kylsystemet ordnar svalkan, så är dammintaget också noll. Såvida man inte går och öppnar stup i kvarten, men det har jag ingen anledning att göra.

Tänkte såga upp dörren och sätta in plexiglasskiva också. Installera ett par fina blå lysen, och så är den estetiskt fulländad

Moderkortet ligger ner med korten mot ena sidoväggen där man öppnar upp och tätar kanterna. Cd-rom, dvd och diskettstation har öppning på samma sida.

Vad jag undrar är om detta är ett bra kylsystem, kommer kylen/frysen att palla att kyla ner det hela vid låt säga 24h oavbrutet påslagen maskin?

Tips och idéer är välkomna.

Kort fungerar det såhär:
Hela datorn är inne i kylskåpet. Även ett par fläktar för att cirkulera luften.
Processorn har vattenblock, vattenkylningssystemets radiator ligger i en tank som man kör in i frysboxen.

Kylskåpet ansluts som vilket kylskåp som helst och körs dygnet runt för att kunna starta datorn när som helst och ha kylarvattnet svalt och redo.

Vad tycks? Har en bild, men den är typ 5 gånger för stor för att den ska tillåtas som attachment... =/

Permalänk
Avstängd

funkar inte, sök lite. du kommer få en hel del svar

Permalänk

aj då, någon ledtråd?
är inte så van här så.. uhm

Permalänk
Medlem

fundera lite på hur kondens uppstår först..

och hårddiskar gillar inte speciellt kalla förhållanden...

Permalänk
Medlem

Kylskåpet/frysen klarar inte att köras konstant. Det kommer resultera i en kaputt kompressor.

Visa signatur

tomt

Permalänk
Medlem

Ungefärlig sammanfattatning:
1) Risk för kondens då varm fuktig luft säkert kan hitta sig in till datorn när du öppnar dörren.
2) Dyrt, kostar en del att ha en frys igång 24/7 (nu snackar jag inte om standby igång, utan aktivt igång, då kompressorn arbetar, ungefär som om du skulle köra med frysdörren öppen, kompressorn skulle behöva arbeta ihjäl sig)
3) Det är också vad som troligtvis kommer att hända också, den kommer att arbeta ihjäl sig. Frysar är nämnligen inte skapade för att vara igång hela tiden, utan bara under mindre intervaller, sen är de isolerade ganska bra, så att de kan behålla kylan som den "skapar" under den stund den är igång.
4) Orkar inte rabbla upp mer (om det nu är så mycket mer), så nu får du söka om du vill ha mer anledningar varför det inte funkar.

Visa signatur

The difference between stupidity and genius - the latter has limits

Permalänk
Medlem
Citat:

2) Dyrt, kostar en del att ha en frys igång 24/7 (nu snackar jag inte om standby igång, utan aktivt igång, då kompressorn arbetar, ungefär som om du skulle köra med frysdörren öppen, kompressorn skulle behöva arbeta ihjäl sig)

Dyrt, njae det vet jag inte. Det är väl inte så dyrt att ha en prometeia? Visst det är säkert dyrare att köra på detta sättet än att ha vanlig hederlig luftkylning.

Visa signatur

tomt

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Pandrone
Dyrt, njae det vet jag inte. Det är väl inte så dyrt att ha en prometeia? Visst det är säkert dyrare att köra på detta sättet än att ha vanlig hederlig luftkylning.

Hmm, kanske jag som minns fel då.. Vill annars minnas att en kompressor (ex. prometias) drar väldigt mycket ström. Men aja, är inte allt för insatt i kompressorkylningskostnader.

Visa signatur

The difference between stupidity and genius - the latter has limits

Permalänk

okej! tack så mycket för responsen, men jag har en del äss i rockärmen, här är bilden jag skulle lägga upp.

Okej, kondens är en smal sak om man inte öppnar dörren stup i kvarten. Jag skulle definitivt inte ha något att göra inne i datorn när jag väl installerat allt, vilket betyder att jag skulle öppna dörren ca 0 gånger per dag när väl installationen var klar. Då är det alltså fukten i den luft som väl blivit instängd som behöver tas omhand. Det ordnar man med en "Torrbollen" - en fuktabsorberande liten boll som går att köpa - eller en viss kemikalie i flingor som man häller upp i en behållare. Kemikalien (glömt vilken, morsan har sånt) binder fukten. Det göra luften riktigt torr. Nästa gång man öppnar får man byta ut det för att göra den nyinsläppta luften torr.

Tätningar av alla öppningar görs med silikon så är det minimalt med luft som tar sig in.
Man kan ju ställa en digitaltermometer med fuktmätare där inne och genom plexiglaset se om det är dags att byta fuktabsorbent.

Problemet här då, om en kyl eller frys inte pallar konstant drift, är att föra bort tillräckligt många watt på ANNAT vis så att kylens/frysens kompressor tillåts arbeta enligt normala förhållanden.

Nu, det blir inte så lätt om man bor i lägenhet, men jag har tänkt slå mig ner på landet, och då fick jag en fin tanke för året runt drift.

Om jag strax utanför huset gräver mig ner till grundvattnet (som ligger på ca 1m djup där på Gotland) och lägger ner en stooor kylare där i geggan där grundvattnet är kallt året om (och aldrig fryser) och så täcker med jord igen, så för jag upp slangarna till mitt lilla kylskåp med en pump, där jag ser till att vattnet håller kylskåpet tillräckligt svalt för att kompressorn ska arbeta inom ramen för dess kapacitet.

Så, då följer alltså en massa uträknande. HUR mycket värme alstrar HELA datorn, hur mycket måste föras bort för att det ska bli +/- 0 i kylskåpet (vilket skulle låta kompressorn sänka temperaturen!), HUR stort vattenflöde behövs och hur länge kan systemet vara i drift innan kylarvattnets lägstatemperatur börjar öka.

Så har jag en fråga till den som sa att hårddiskar inte vill ha så kallt: Hur kallt vill en hårddisk ha det? Man kan ju ha vissa saker utanför och så, allt efter behov. ImakeAnything!

Permalänk
Medlem

Det du beskriver verkar vara onödigt klyddigt. Jag hade hellre satsat på en kompressorkylning med en direct-die evaporator.

Visa signatur

tomt

Permalänk
Medlem

Är det här en ny tråd?

Skulle kunna svära på att jag sett den förut.. minst 3-4 gånger

Sry.. vill inte låta dryg, men idén har framkommit tidigare och motargumenten brukar vara desamma. Kompressorn i kylskåpet fixar inte konstant drift, och min gissning är att det blir problem med kondens trots torrbollslösningen.

Ang. lösningen med en tank utomhus.. varför gå omvägen via ett kylskåp isf? Om vi antar att du har möjlighet att pumpa in kallt vatten konstant, varför inte köra med vattenblock på alla komponenter som blir varma? ..mer liknande vanlig vattenkylning fast med oändligt komplicerad vattentank.

Permalänk

Hm, alltså, jag är ute efter två saker:

Riktigt kallt för hela datorn (minus de saker som eventuellt inte vill ha så kallt).
Lufttätt för att slippa damm.

Så jag tänkte: En FRYS håller ju en temperatur på ca -15 till -20 grader. Om man stabiliserar temperaturen i frysen så att den inte ökar, dvs låter ett system se till att temperaturhöjningen är +/- 0, så kommer frysens förutsättningar att vara desamma som den ni har i ert kök, vilket gör att den inte behöver vara igång mer än vilken frys som helst, och dessutom kan föra ner temperaturen till ca -20 grader där inne. Om man lyckas få många komponenter att hamna under 0 grader så är eventuell kondens inga problem eftersom is inte leder el (enligt www.sweclockers.com vid kvävekylningstestet). Sen borde det ju faktiskt inte bli kondens om man ser till att det är max 10% relativ luftfuktighet, vilket jag tror är möjligt med dessa fuktabsorberande kemikalier. Det krävs ju 100% för att kondens ska uppstå.

Nu vet jag inte om det hela är tillräckligt effektivt för arbetet, men ni ska veta att jag är inte arbetsskygg när det gäller sånt här, jag älskar att konstruera och hitta på kluriga lösningar och beräkna och pyssla och dona, så det är bara bra om det är ordentligt arbete. Att köpa allt är ju lika roligt som att glo in i väggen - för mig alltså, som har konstruktion och sånt som hobby. ImakeAnything!

Jag skriver här för att blöta och stöta idén lite, jag är ju trots allt helt ny på området så jag hoppas att jag kan lära mycket av er som pysslat ett tag med sånt här. Så all kritik är mer än välkommen, jag kommer inte hit för att få medhåll, utan för att få några granskande getögon på det här.

Ja, vattenblock på alla komponenter, en idé det med... Jag skulle ju ändå vilja kyla det mycket, och ha det lufttätt. Så man skulle kunna ha det också. Dessa kylblock skulle ju faktiskt kunna vara kopplade till det system som ser till att temperaturökningen i frysen är +/- 0. Därefter blir ju frysens eget kylsystem det som får det hela att droppa ner till -20 grader.
Men usch vad dyrt med sjuttielva kylblock! (det går att tillverka också...)

Nå, kanske lite mycket work. Så Pandrone, vad är en sån där "kompressorkylning med en direct-die evaporator" för något då?

Jag är ute efter att inte använda alltför komplicerade grejer heller, det får gärna vara mycket att göra, men inte så high-tech att jag omöjligen kan reparera det, så att det är enkelt att underhålla.

Permalänk
Medlem

Det är i princip: En kompressor som komprimerar en gas som sedan skickas vidare till kondensorn som gör gasen till en vätska, sedan åker gasen vidare till filtret(som eventuellt renar gasen från vatten osv) sedan går gasen in i Kapilärröret som skapar en tryckskillnad sedan sprutas gasen in i evaporatorn( tex ett block som sitter på processorn). Sedan åker gasen tillbaka till kompressorn. Och så börjar det igen.

Btw gasen kokar när den når evaporatorn( Den är kallast där).

Kan vara fel såsom jag beskrev det, men ett tips är att kolla dessa hemsidor med information: homevapo.no-ip.com och denna http://www.xtremesystems.org/forums/forumdisplay.php?forumid=...

Visa signatur

tomt

Permalänk
Medlem

Hur som helst, ingen kompressor är byggd för att gå 24h/dag.. dom klarar det länge, kanske tom jätte länge, men varför inte lägga pengarna på en vattenkylning istället ? antingen det eller en prometia...

btw. vad tror du händer när isen tinnar och blir "förorenad" ?

och ps. eventuell kondens är alltid ett problem, speciellt i elektronik samanhang, is eller inte, is förblir inte alltid is.

Men om mina ny smidda planer som skapades idag blir verklighet så skall jag dela med mig av dom till alla. Och då kommer det bli kallt, riktigt kallt

Visa signatur

Kompressor/Phasechange kylning, kommentarer ider och tankar är vällkomna via mail zejtan@techsweden.org http://www.techsweden.org/viewforum.php?f=29
ZejtaN Goes Direct Dye !
http://www.techsweden.org/forum/viewtopic.php?t=49483

Permalänk

hmmm. jag kanske ska testa på någon gammal skabb-dator och se vilka de eventuella problemen kan vara.

ja, det där med kompressorkylning har jag ju hajjat, men alltså vad är det för skillnad på sådan kompressor och den i frysen? Med frysen får man ju en färdigisolerad låda, en tät dör som är lätt att öppna.

Om kondens är problem, då får man se till att det inte blir kondens, vilket går om man sänker luftfuktigheten vilket också går med diverse medel.

hmm. börjar bli lite trött, får återkomma efter sömn.

Permalänk
Medlem

Det är intressant att du vill göra annorlunda kylning Imake, men frågan är om du är inne på rätt spår.

Vad är det du vill uppnå? Att kyla alla komponenter i datorn kan väl inte vara ett självändamål, eller?

De enda anledningarna jag kan se att experimentera med kylning är för att antingen få en högpresterande dator eller en tyst dator, eller allra helst båda. Det känns inte som att idén att kyla alla komponenter tjänar något av syftena. Att man vill göra ett hemmasnickarprojekt av det kan jag förstå, men ska ju helst leda till något också

Så.. om du vill ha lite mer precis kritik blir det nog lättare om du säger exakt vad det är du vill uppnå snarare än hur du tänkt göra det.

Angående skillnad mellan kylskåpskompressor och t.ex. en vappo så är det vad de kyler som är största skillnaden som jag förstått. Din poäng är ju att du vill kyla luft, och det är otroligt ineffektivt. Det är väldigt mkt lättare att kyla en liten metallplatta med hög ledningsförmåga än en massa kubikcentimeter luft.

Hellre än att testa med en skräpdator så kan du ju faktiskt testa med att bygga in ett el-element (kanske får moddas för att avge rätt värmeeffekt) i kylen och se vad som händer. Det blir billigare och lättare att reparera om något går fel.

Se där, jag lyckades komma med ett konkret tips

Permalänk

Hehe, nu har trötthetens dås gett nya idéer..

Tack för ditt fina meddelande mara - det är skönt med folk som inte tycker man är onödig och dum när man vill göra något annorlunda. (för jag vill typ gör "allt" annorlunda, fråga inte varför)

Mitt huvudsyfte är att öka komponenternas livslängd. Minska onödigt slitage på sådana high-techkomponenter som jag omöjligtvis kan förse mig själv med utan måste köpa.

Om jag ökar på livslängden på sådant, och kanske ordnar massa annat jobb åt mig, då är det lungt så länge det jobbet är av enkel karaktär. Alltså jag siktar på att omsätta så få kronor som möjligt, och ordna så mycket som möjligt själv. Jag maxar inte clockningsfrekvens utan andra saker

Jag vill gärna ha en högpresterande dator, men jag kommer inte att ge mig på clockning och sådant, gärna en tyst dator, och en som inte säckar ihop tidigare än den behöver pga hög arbetstemperatur och damm.

Så jag är beredd att lägga ner allt arbete på att fixa så den är så sval som möjligt och så tyst som möjligt, sen behöver den inte vara mer högpresterande än de komponenter som jag inhandlar, jag måste ju ha tid med ritningarna och musiken också

Koncist:

- Stabil
- Tyst
- Sval

Hur?

Ju mer jag kan göra själv (leta på skroten, hårdlöda, fnula-bygga-trixa), och dess mindre rena pengar som jag behöver lägga ut, dess bättre och ROLIGARE. Så detta får gärna ta tid också, för roliga saker ska inte ta slut för snabbt...

Så, jag hade en idé, jag letade reda på ett ställe där folk kan sånt här, och la fram min idé. Nu är syftet att med er hjälp (som jag så ödmjukt ber om), komma en bit vidare. Om det innebär att jag i slutändan gör något helt annat än min grundidé gör ingenting, huvudsaken är att jag kommer fram till något som jag anser värt att sätta i verket.
god natt

Permalänk

Alltså, ingen som kör med vanligt fläktkylning (dvs kyler med luft som har rumstemperatur) kan påstå att det skulle vara meningslöst att kyla med kylskåpskall luft bara för att luft bär värme sämre än vatten...

Sen om kylskåpet inte håller i 20 år, utan snarare 10, eller 5 - så gör inte det så mycket så länge datorn ökar sin livslängd (dvs fungerar tillräckligt bra att jag inte behöver skaffa en ny). Om det är en total vinst i utlagda kronor per år så är det ju bara bra. Om det bara är kompressorn som ryker så kan det ju inte bli så dyrt att byta den vart femte år. Hela kylen/frysen behöver man ju inte byta.

Tänk er att jag skaffar datorn och låter den stå där som den är, inge fnulande inge trixande, hur länge går den innan den börjar skumma sig och blir seg och besvärlig?
4 år kanske? Max.
Låt säga att jag får två år till (försiktigt ponerat) med proper kylning och dammfri miljö för komponenterna. Då har jag delat årskostnaden på sex istället för fyra år. Om det hela går på 15.000 så blir det 2.666kr/år istället för 4.000kr/år.
Jag tror dock att damm och därefter följande överhettning sänker elektronikens livslängd med hälften. Vad säger ni pro´s? Kan det vara så mycket? I sånna fall skulle ju vinsten vara betydligt större, och slitaget på kylen/frysen kanske t.o.m. kostnadseffektiv. Sen får man räkna in elräkningen, på det stora hela kanske det går jämnt ut, vem vet... Men då har man något roligt att fylla upp tiden i sitt liv med i alla fall

Jag har i alla fall en sån där magkänsla att det kan vara smart att se om sina grejer och se till att de har en så nära optimal miljö som möjligt, jag har aldrig gillat att slita saker i onödan, och då tänker jag inte bara på min egen kära plånbok.

Permalänk
Medlem

jag vill ju inte gärna grusa dina planer.. men det känns som rätt kraftig overkill att bygga monsterkylning bara för att få datorn stabil och långlivad.

Min morsa har en 6 år gammal Dell som jag inte vågar öppna p.g.a de hemska damm-monstren som lever i den.. men den har aldrig någonsin strulat. Den är förvisso slö som deg.. men det är ju för att det är en PII 233.

Med lite ordentlig vård, typ dammfilter och städning med tryckluft ett par gånger om året kan man nog hålla datorn dammfri på det sättet. Tyvärr blir nog datorn långsam p.g.a. tekniken blir föråldrar långt innan själva komponenterna blir föråldrade, även med uruselt ventilerat chassi och höga temperaturer. Visst kan man uppgradera, men efter 5 år så är burken så gammal att det knappt går att köpa uppgraderingsdelar längre.

För tystheten är det svårt att rekommendera något annat än vattenkylning. Det finns gott om utrymme att labba med vanlig vattenkylning för att tillfredställa en hemmapulare. Jag tror mer på innovativ hemmasnickrad vattenkylning med vanliga block än kylskåpsvarianten

Permalänk
Medlem

Det trådskaparen vill ha är en smal sak. Kylskåp/frys går bra att använda men det behövs en starkare kompressor och en aktivt kyld kondensor. Kompressorer i kyl/frys är gjorda för max 150W och det räcker inte långt för att kyla en hel dator. Räkna med åtminstone 500W. Kondensorn skulle vara enkel att byta ut mot en från en avfuktare eller något annat. Den kan man även ta kompressorn från.

Skitenkelt men lite arbete behövs :).

Kondens är inga problem. Förångaren är fortfarande kallaste saken i kylen/frysen och därför suger den åt sig fukt som finns i luften. Har man nu dessutom en torrboll eller fyra i skåpet så är det ännu mindre problem.

Visa signatur

Living your life is a task so difficult it has never been attempted before.

Permalänk

Åh! Panic, thank god for this positive man!

Det var mycket bra att du tycker det kan gå. Men om jag får lov att besvära dig lite mer så skulle jag gärna ha lite mer ingående information om det hela.

Du menar alltså 500W input i kompressorn? Och en sådan kompressor skulle man kunna hitta i en avfuktare? En avfuktare av vadå? Vilken storlek, märke, typ?
Kondensorn i en avfuktare, har den ett system för aktiv kylning eller är det något annat som gör den lämpligare än kylskåpskondensorn?

Ja, förångaren kommer ju alltid vara kallast så är det något så handlar det om att skydda komponenterna från eventuellt dropp från förångaren.
Det jag tänkte är att man täcker förångaren med väl tilltagna flänsar, och sedan riktar X antal fläktar mot flänsarna. Det borde effektivisera värmeutbytet ordentligt.

Sedan: är det fler som instämmer att det är "kraftig overkill" att bygga en sådan här kylning för syftet att få en stabil och långlivad dator? Den ska visserligen jobba på rätt ordentligt med audio/graphics - musikproducering och CAD.

Grejen med datorer, är ju inte bara att de blir sega i förhållande till de nyare produkterna, utan att de blir segare i jämförelse med när de var nya. Det är vad jag upplever i alla fall.
Hade det bara varit i förhållande till de nyare produkterna så hade det ju bara varit ens behov som avgjorde hur funktionsduglig datorn var. Om man har samma behov som när maskinen sattes ihop så ska det ju inte göra någon skillnad efter, låt säga 5 år, i sådana fall.

Permalänk
Medlem

Jag menar 500W kyleffekt från kompressorn. Knalla till din närmaste skrotgård och se vad du kan hitta. Om du hittar en avfuktare eller något annat som inte är kylskåp/frys så anteckna modellnumret på kompressorn och kolla upp hur hög effekt den har. Passar den så be föreståndarna på skrotgården att titta bort en stund ;). Alternativt kan du fråga dem om du får ta den.

Kondensorn i avfuktare är alltid fläktkyld. Det är svårt att bli av med de kilowatten i värmeeffekt vi pratar om. Tolka nu inte detta fel. I en avfuktare ligger förångningstemperaturen på runt 0 grader. Ju lägre förångninstemperatur desto lägre effekt klarar kompressorn. Du kanske inte är intresserad av minusgrader men en stark kompressor är oftast ett plus. Så delarna att ta från avfuktaren blir kondensor + kompressor.

Använd originalförångaren i kylen/frysen om det är möjligt. Enklare att slippa byta den :).
Kanske inte riktigt kraftig overkill. Men det är ganska onödigt om enda syftet är att ge datorn ett längre liv.

Visa signatur

Living your life is a task so difficult it has never been attempted before.

Permalänk
Medlem

har ja inte fel angående hårddiskar så gillar de inte grader under 15C
och defenitivt inte minusgrader.. för försöka sätta den utanför...

Permalänk

Man får ha ett sub-fack där man uppmäter temperaturen till något över 15ºC Man kan göra så mycket kul med frigolit. Tack för siffran Snorch!

Men alltså, överklockning skulle vara något eftersträvansvärt då? Mer kräm för stålarna typ eller..?

Tycker det låter så krångligt, jag kan engagera mig i det tekniska som gäller kylning, men att helt gräva ner mig i överclockningens värld, hm..

Och då har man väl ändå drivit upp förslitningen så att man lika gärna kunde ha nöjt sig med att göra ingenting och ha samma livslängd på datorn?

Varför tycker du det är onödigt att förlänga livet på komponenterna PaNiC? Jag kan ju inte vara den enda här som tycker att det är mycket pengar att lägga ner på en helt ny megafräsch dator med proffsljudkort och fetgrafikkort och stora hårddiskar och hela faderullan, och gärna vill att det håller så länge som möjligt! Eller, de flesta här kanske vill ha det nyaste så fort det är i handeln (i japan..), men skulle jag hålla koll på sånt så skulle jag bli helt snurrig i bollen...

Sen när datorn väl säckar så är det ju lätt att riva ut den och sätta in de nya komponenterna.

Permalänk
Medlem

Jo. Komponenterna håller så pass länge ändå. Därför är det onödigt :).

Visa signatur

Living your life is a task so difficult it has never been attempted before.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ImakeAnything!
Eller, de flesta här kanske vill ha det nyaste så fort det är i handeln (i japan..), men skulle jag hålla koll på sånt så skulle jag bli helt snurrig i bollen...

Jao, ungefär. Det som smäller allra högst är de där "guldklimparna" man kan hitta dock. Inte det allra senaste, utan det som är billigt och med lite tweak prestarar (nästan) lika bra som det som är splitter nytt och dyrt. Gamla hederliga XP1700+ med monsterstepping, XP2500+, Twinmos/WB är några favoriter.

Det är många som blir snurriga i bollen också
Det är bara att se på hur många trådar det finns om låsta/olåsta Bartons, "vilket grafikkort ska jag köpa?" osv, osv

Jag håller med om att det är onödigt att förlänga livslängden på grejerna eftersom de blir rent teknologiskt föråldrade innan de går sönder.. även om man missköter sin dator. Att de skulle bli långsammare p.g.a ålderssvaghet tror jag inte stämmer. Vet inte vilka komponenter det skulle vara. Att en dator känns segare och segare beror ju på att man installerar mer och mer krävande program på den, samt även att man "vänjer" sig vid andra datorer.

Permalänk

Ja det låter vettigt det ni säger dudes. Verkar bara finnas en lösning om jag ska få glädjen att mecka och konstruera - lära mig överklocka

Nå i vilket fall är det här inget jag gör imorgon. Först måste jag lönejobba för att få pengarna. Men jag skulle aldrig kunna mana mig att lönejobba om jag inte hade ett synligt mål, och just nu har det här målet (och även andra) blivit väldigt tydligt. Det lockar och drar
Så nu ska jag börja sälja arbetskraft. Det ska bli tungt men givande.

Det där med "guldklimparna" låter rätt. Finns det ingen Guldklimps-sida där folk redogör för vilka komponenter som så att säga har statusen "guldklimp"? Så vet man precis vilka saker man ska köpa. Jag är ganska så förvirrad när det gäller det här att sätta ihop datorn. Det praktiska är no match, men jag har väldigt rudimentära kunskaper om komponenterna. Det är ett redigt arbete att gå från att ha noll koll på dator-marknaden till att ha full koll och göra ett riktigt bra köp av kvalitétsgrejer. För inte fan tänker jag gå och köpa något sunkigt paket. Jag vill ha skräddarsytt av bra kvalitét.

Jag tänkte starta en till tråd nu om en annan sorts kylning - bara för att inte röra till det så mycket här. Mineraloljebad!

Permalänk

Ett annat förslag, som jag själv jobbar på, skaffa novec 7000 och dränk hela datorn i det.

Fördelar:
+ Leder ingen ström
+ Kokar vid 34c vilket gör kylningen till en fas kylare, vätskan har på så sätt mycket bättre kylningskapacitet än luft. (15w/cm2)
+ Går att kyla vätskan till -120c om man skulle vilja detta
+ Ingen risk för kondensation på datordelarna, vätskan torkar på minimal tid när man plockar upp delarna
+ Man behöver inte ett helt kylskåp/frys vilket gör att man kan frakta det till lan etc mycket enkelt

Nackdelar:
- Kostar ca 500kr/liter
- Endast företag får lov att köpa vätskan, har själv pratat med 3M som tillverkar vätskan, dock är det väldigt enkelt att starta ett företag idag både ekonomiskt och administrativt.
- Måste fixa bra flänsar som kyler ångan tillräckligt för att den ska återgå till vätska, vet att Zotac hade en stor radiator ovanpå sin låda när de visade en sån dator på CES mässan. Zotac Vapor Phaze kokar och kyler

Visa signatur

Microsoft är inte dumma.
De mer eller mindre tvingar på en ett dåligt operativsystem för att de sen ska kunna suga ut ännu mer pengar ifrån ens fickor genom att en "tekniker" ska kolla på problemet som de själva har skapat...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Skånsksnapphane:

Ett annat förslag, som jag själv jobbar på, skaffa novec 7000 och dränk hela datorn i det.

Fördelar:
+ Leder ingen ström
+ Kokar vid 34c vilket gör kylningen till en fas kylare, vätskan har på så sätt mycket bättre kylningskapacitet än luft. (15w/cm2)
+ Går att kyla vätskan till -120c om man skulle vilja detta
+ Ingen risk för kondensation på datordelarna, vätskan torkar på minimal tid när man plockar upp delarna
+ Man behöver inte ett helt kylskåp/frys vilket gör att man kan frakta det till lan etc mycket enkelt

Nackdelar:
- Kostar ca 500kr/liter
- Endast företag får lov att köpa vätskan, har själv pratat med 3M som tillverkar vätskan, dock är det väldigt enkelt att starta ett företag idag både ekonomiskt och administrativt.
- Måste fixa bra flänsar som kyler ångan tillräckligt för att den ska återgå till vätska, vet att Zotac hade en stor radiator ovanpå sin låda när de visade en sån dator på CES mässan. Zotac Vapor Phaze kokar och kyler

Nu kikar vi igen: när kom senaste inlägget? Inte var det igår?