Datorbyggarskola hos 64bits

Permalänk
Melding Plague

Datorbyggarskola hos 64bits

<img src="http://www.sweclockers.com/img/ico_note.gif" alt="Nyhet"><b class="red">Datorbyggarskola hos 64bits</b> <small class="small">Torsdag den 15 Januari 2004 Herman<br /></small>
Svenska <a href="http://www.64bits.se/guider/pcbyggarskola/index.php#1" target="_blank" >64bits</a> har varit i farten och skrivit en mycket bra guide för er som planerar att bygga ihop er första dator. Många av er som redan gjort det kanske kommer ihåg svetten, foruminläggen och tankeställarna när man har beställt sin första dator och ska bygga ihop den. Det är inte alltid lika lätt som man tror och fortfarande är det många som exempelvis krossar AthlonXP-kärnor när man monterar kylflänsen. Guiden går igenom alla delar av datorbyggandet och det finns separata delar för att montera AthlonXP/Intel-kylflänsar. Kort och gott en given guide för ni som har beställt hem er första dator i delar.<br /><br /><I>I dag är det relativt populärt att både bygga sin egen dator eller att uppgradera den man redan har. Att göra så är inte speciellt svårt, oavsett vad många säger. Har man bara en vilja att lära sig och är någorlunda tekniskt lagd skall det inte vara några som helst problem att bygga ihop sin egen dator om man får lite hjälp på traven. Det är just det som denna artikel är till för, att hjälpa folk på traven att ta det sista steget till att bygga sin egen dator.</I><br /><br />Läs guiden hos <a href="http://www.64bits.se/guider/pcbyggarskola/index.php#1" target="_blank" >64bits</a>.<p>
<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="100%">
<tr><td width="50%"><small class="small"> </small></td>
<td width="50%"></td></tr></table><p>

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk
Hedersmedlem

Mycket bra guide.

Visa signatur

- If you don't change direction, you may end up where you're heading

Permalänk
Medlem

Trevlig guide... men det där kan man redan... Välskriven var den i alla fall

Visa signatur

*Intel i7 3820, ASUS Sabertooth X79, 32GB RAM, Nvidia GTX660 & GTX660, Samsung SSD 840 Pro & 2 Barracuda 7200.10 i RAID1, ESI Audio ESP1010e
*Amiga 4000D i Elbox Tower. 16 MB FAST Mem & 2 MB Chip Mem. Indivision AGA MK2, FastATA 4000 MK-VI, 16 GB CF & 40 GB IDE

Permalänk
Avstängd

Det många hemanvändare som ansluter sina datorer i ojordat eluttag
vilket medför att tex. strålningsgränsvärdena överskrids. Vidare skall övrig utrustning som ansluts till datorn vara jordad på ett korrekt sätt, ex stereo, TV, modem mm.
Vad säger lagen angående att bygga och sälja datorer ur elsäkerhets, miljö, energi och strålningssynpunkt?

Lagen säger att alla datorer som tillverkas och säljs skall vara CE-märkta och godkända enligt de kontorstekniska krav som gäller för bl a elsäkerhet och EMC-kompatibilitet.
CE-märkningen innebär att tillverkaren själv intygar för myndigheterna att datorn uppfyller säkerhetskraven inom EU.

CE-märket betyder att tillverkaren eller importören lovar att varan uppfyller de säkerhetskrav som EU ställer för just den produktgruppen. Leksaker, elektrisk hemutrustning samt flytvästar, hjälmar och annan personlig skyddsutrustning hör till de produktgrupper som omfattas av märkningen.

En ”Technical File” är en komplett dokumentation om våra datorer/system där vi har samlat all tänkbar information av tester, certifieringar, godkännanden m m. Där finns t ex information om rena säkerhetsprovningar som elsäkerhet, magnetfält, synergonomi, buller, CE-godkännanden, kemiska emissionsmätningar etc. Denna samling är en ovärderlig dokumentation för kunder som vill veta att datorerna som köps in till personalen är de absolut bästa ur säkerhets-, miljö- och ergonomisynpunkt. En "Technical File" är med andra ord ett bra hjälpmedel för inköpare, personalchefer och datachefer, men också ett ovärderligt hjälpmedel för företaget som t ex är ISO-certifierat eller på väg mot en ISO-certifiering.

S-märkningen innebär att SEMKO, som opartiskt testlaboratorium, intygar att datorn uppfyller de säkerhetskrav som gäller. Kraven är högre än de obligatoriska krav som CE –märkningen kräver.

EMC-kompatibilitet står för ”Electromagnetic Disturbances” . Detta innebär kort att datorn är testad och klarar de immunitets- och emissionskrav som gäller för kontorsdatorer; enkelt uttryckt innebär det att datorn inte stör annan elektrisk utrustning eller själv blir störd av annan elektrisk utrustning (ibland lite felaktigt refererat till att ”datorn strålar”).

Kemiska emissioner är de ämnen som frigörs från en påslagen dator. När datorn blir varm frigörs de kemiska emissionerna. Det är då väldigt viktigt att datorn inte innehåller farliga ämnen eller höga värden. Alla elektriska och elektroniska apparater släpper ifrån sig kemiska emissioner, det finns dock olika sätt att minimera och i vissa fall eliminera de kemiska emissionerna: Först och främst ska man bygga datorerna med komponenter som inte består av ämnen som kan vara skadliga och där kommer TCO 99- certifieringen in som en del av detta. Det finns också olika sätt i produktionen av datorerna att se till att de farliga och höga värdena försvinner.
Vad innebär det att datorn är TCO 99-certifierad?
TCO 99-märkningen omfattar de hårdaste certifieringskrav som i dag finns för en kontorsdator. Kontrollerna/testerna omfattar bl a tillverkningen, produktionsmetoder, transporter, vilka ämnen som finns i komponenterna, med fokus på de kemiska ämnen som finns på kretskorten. Eller rättare sagt, man kontrollerar att vissa ämnen inte finns på kretskorten. Den omfattar också rena hårdvarutester som synergonomi på grafikkortet, strömförbrukning, energibesparing, bullertester, magnetfält och växelströmstester. Dock är det den miljömässiga och ergonomiska delen som genomsyrar hela produktionskedjan från komponentkorten till färdig dator. De höga TCO 99-kraven sätter sin prägel på hela datorn

Visa signatur

MrTT
Intel tjänar hutlöst mycket pengar, dela bolaget i två delar, så att det blir bättre konkurrens på CPU marknaden."

Permalänk
Medlem

Mycket bra guide, men jag tror inte att det är något som 64bits.se/Sweclockers läsare har någon större nytta av. Den skulle dock passa mycket bra för dem som kan lite mindre om hårdvara, men ändå är dataintresserade. En länkning från exempelvis Fragzone skulle nog inte va helt tokigt....

Visa signatur

Det är vetenskapligt bevisat att forskning orsakar cancer hos möss

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Neuz
Mycket bra guide, men jag tror inte att det är något som 64bits.se/Sweclockers läsare har någon större nytta av.

Det var det dummaste jag hört!
Hur många gånger är du i forumet och läser de inlägg som behandlar hur man byter fläktar eller ska koppla in en SATA-HD?
Detta är ju precis vad de personerna behöver!
Det är inte alla som föds med tummen på rätt ställe.
Jag har själv inga problem i frågan, men jag vet många av mina vänner som aldrig sett insidan på en dator.

Visa signatur

Moderator på Sveriges största sida om saltvattensakvarier.

Permalänk
Medlem

Hmm min kommentar blev kanske lite överdriven, jovisst finns det nybörjare här också, det jag ville säga var bara att de flesta som behöver guiden antaligen inte kommer till 64bits.se/Sweclockers självmant, eftersom de sidorna helt klart riktar sig till hårdvaru/mod intresserade personer.

Skulle va bra om en så pass bra skriven guide kom till fler personers nytta.

Visa signatur

Det är vetenskapligt bevisat att forskning orsakar cancer hos möss

Permalänk
Medlem

Det var ju bra! Som sagt det finns ju en del virutuoser som i bland känner viss osäkerhet vid bygge. Jag ! Då är det bra att ha en guide att luta sig imot.

Visa signatur

CM Storm Sniper, Intel I7 930,SSD 80GB X25-M G2, 1 TB WD Caviar Black,Corsair 6gb DDR3 1600Hz, PowerColor 5870 PCS+, Corsair HX650w, AC Freeser 7pro. W7 pro 64-bit. och ett j..a glatt humör!

Permalänk

Bra guide! Speciellt för mig som snart ska bygga för första gången.. Måste bara vänta tills bh-5 minnena kommer i lager hos overclockers.se

Jag har besökt den här sidan i ett tag nu bland annat för att få råd om vilka komponenter jag ska köpa. Så man måste inte ha monterat 10 datorer för att vara aktiv på swec

Visa signatur

hej

Permalänk
Medlem

Ruggigt bra guide! Men jag tycker att även SWEC borde ha en...

Visa signatur

We're special in others ways. Ways our mothers appreciate.

Permalänk

Det e kul att pula.
Men om något går fel, kan det bli knepigare att reklamera efteråt.
En köpare som själv monterat sin dator, kan senare få svårt att reklamera ursprungliga fel om det blir en tvist mellan köpare o säljare, detta visar beslut av ARN.

Jag vill så klart inte avråda någon att bygga, men det är alltid bra att ha koll på rättigheter och skyldigheter.

Permalänk
Medlem

yaa vad jag har letat efter.

edit: tänkte köppa det chassit (kanske)

Visa signatur

XP-M 2400+@ 2.52GHz|Abit AN7|2X512 MB ddr400| Club3d Radeon 9600 pro| 1X80 GB hdd|

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Neuz
Hmm min kommentar blev kanske lite överdriven, jovisst finns det nybörjare här också, det jag ville säga var bara att de flesta som behöver guiden antaligen inte kommer till 64bits.se/Sweclockers självmant, eftersom de sidorna helt klart riktar sig till hårdvaru/mod intresserade personer.

Skulle va bra om en så pass bra skriven guide kom till fler personers nytta.

Inte självmant kanske, men "dom" kommer hit lik förbannat och ställer frågor som kan besvaras med den där guiden.