Bilder på Suns Niagara

Permalänk
Melding Plague

Bilder på Suns Niagara

<font style="font-size: 10pt"><b>Bilder på Suns Niagara</b></font> <small class="small">onsdag 15 september av <a href="mailto:nyhet@sweclockers.com">Henrik</a></small><br>
Jonathan Schwartz, anställd på Sun, skriver i sin <a href="http://blogs.sun.com/roller/page/jonathan/20040910#the_differ..." target="_new">Blog</a> om Suns kommande UltraSparc-processor vid namn Niagara. Det mest intressanta är nog bilderna på processorn i sig och på ett moderkort vilket stödjer den. <br /><br />Den fotograferade processorn har inte mindre än 8 kärnor, som vardera kan exekvera 4 trådar parallellt. Detta ger hela 32 parallella databehandlingar i stöten. Om man läser texten på processorn ser man även att det står "LGA", vilket betyder att processorn ansluts till en sockel liknande den vi ser på nya moderkort för Pentium 4. <br /><br />Något som gör det hela spännande är att de redan har en version av Solaris som stödjer processorn. Att den även ser ut att kylas med en passiv kylare är inte heller en nackdel.<br /><br />Mer läser ni i <a href="http://blogs.sun.com/roller/page/jonathan/20040910#the_differ..." target="_new">Jonathan Schwartzs Blog</a>

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk
Medlem

Mycket intressant nyhet...

target="_blank"

Visa signatur

Medlem i signaturgruppen Appleanvändare för ett fritt SweClockers.
Erik Petterssons blogg om webbutveckling

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

um, vad gör den? jobbar satan eller? fattade inte jätte mycket av det

Citera mig e ni snälla så jag hitta hit

Visa signatur

Gaming: Epenis ++
Everything else: MacBook Air M1
Work: MBP M1

Permalänk
Medlem

Faan... Jag läste fel först.... Bilder på Snus Viagra... Fav va skrajj jag blev

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Uibi
um, vad gör den? jobbar satan eller? fattade inte jätte mycket av det

Citera mig e ni snälla så jag hitta hit

En sedvanlig bordsprocessor exekverar en tråd åt gången. Niagara tar 4 - per kärna.

Och nej, hyperthreading tillåter inte parallell exekvering, men låter däremot processorn ha två trådar uppköade samtidigt.

Edit: Stavfel.

Visa signatur

Estne volumen in toga, an solum tibi libet me videre?
(Är det där en pergamentrulle i din toga, eller är du bara glad att se mig?)

Permalänk
Medlem

lagom miniräknare

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av tha_noname
lagom miniräknare

Njae.. Jag betvivlar att den klarar att räkna ut mer avancerade tal än vad min mobil gör...

Permalänk
Medlem

Det var en liten tanig kylare det satt på den... Undrar hur många watt den utvecklar.

Visa signatur

Stolt användare av en ibook 300 MHz (dasslocket)

Permalänk
Medlem

hmm..amd å intel borde lära sig lite om värmeutveckling av dom där grabbarna

8 kärnor å passiv kylning, tänk er en P4a med 8 kärnor, va skulle den behöva för kylning?

Permalänk

Finns det några indikationer (mer än bilden där det inte alls står något om att den är igång när bilden togs) på att det verkligen är passiv kylning på den?

Hittade inget om det i texten så jag antar att det bara är spekulationer utifrån en bild som lika gärna kan vara tagen med fläkten borttagen (eller för att fläkten sitter i någon annordning i chassit och inte är fäst vid kylflänsen).

Permalänk
Medlem

Jag har personligen svårt att tro att en sådan best går utan aktiv kylning. Fall den skulle kylas passivt med den lilla fjuttflänsen kan den knappast utveckla mer än ett par watt, vilket är högst osannolikt. Klarar ju ffs knappt av att kyla en gammal Pentium med en sådan fläns passivt.

Och ett par andra sätt att se att det rör sig om LGA är att titta på den upp-och-ned-vända processorn eller brickan som de ligger i, som är gjord för BGA/LGA.

Kul att se att SUN utvecklar sådana monster!

Visa signatur

AMD Athlon XP 2000+(Palomino) | 512MiB DDR333 | Gigabyte GA-7VRXP | Point of View GeForce 4 Ti4200 XP | 2x IBM Deskstar 80GB i Raid 0 | Chieftec Dragon | Win2k |

AMD Ryzen R7 5700X | 16GiB DDR4 3200 CL14 | MSI B450 Tomahawk II | Sapphire RX5700 Pulse | Intel 660p 1TiB | Nanoxia Deep Silence | AOC CQ32G1 144Hz 1440p | Win 10 |