Anandtech analyserar BTX

Permalänk
Melding Plague

Anandtech analyserar BTX

<font style="font-size: 10pt"><b>Anandtech analyserar BTX</b></font> <small class="small">tisdag 16 november av <a href="mailto:nyhet@sweclockers.com">Niclas</a></small><br>
<a href="http://www.anandtech.com/casecooling/showdoc.aspx?i=2276">Anandtech</a> har skrivit en artikel om Intels nya formfaktor, kallad BTX (Balanced Technology Extended). Man jämför bland annat ATX med BTX och går igenom ändringar med kylning, luftflöde med mera.<br /><br />BTX är inte något som kommer att bli standard över en natt. Det tvingar användare att köpa nya moderkort, chassin och nätaggregat. Det kommer också dröja ett litet tag innan det finns att köpa, första halvan av 2005 enligt Intels roadmap.<br /><br />Är det något att ha då? Det finns inga ställen i chassit där luften inte har någonstans att ta vägen. I testerna finner man att en 3.4 gigahertz Pentium 4 på ett MicroBTX moderkort är betydligt svalare än ett MicroATX moderkort av samma volym, trots att MicroATX-konfigurationen hade en extra fläkt.<br /><br /><i>"To succinctly put it, the BTX approach to a case/motherboard design is an approach in efficiency. As we saw in our uBTX measurements, there were virtually no dead spots in the case, and these results were obtained with fewer fans. The much larger ATX chassis with several additional fans (including a dedicated CPU heatsink fan) ran cooler, but we could see unused portions of the case. The ATX case used more space and ran louder."</i><br /><br />Läs mer hos <a href="http://www.anandtech.com/casecooling/showdoc.aspx?i=2276">Anandtech</a>.<br /><br /><img src="http://www.sweclockers.com/nyhetsbilder/btxmobo.jpg" border="1">

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk
Medlem

Jag skummade igenom och tyckte väll allt verkade vara bra... Om inte perfekt så iaf bättre än ATX...

Permalänk
Medlem

är bilden flippad?
nästan allting ser baklänges ut.... portarna till vänster och minnes platserna ovanför cpun .. som e på diagonalen.

Kommer mb:et sitta på vänster sidan i lådan (me tanke på portarna?)

Permalänk
Medlem

Klart positivt.
Mindre, tystare och kallare.
Visst. Gillar inte att det ska behövas. Hade varit bättre om datorerna gav ifrån sig mindre värme. Men oavsett vilket så är designen bättre.
Trist att behöva köpa nytt? Nä. Det är nödvändigt om man vill ha de nya bättre egenskaperna. Övergången kommer ju vara mjuk, så de surpupporna med lite pengar kan uggla kvar med sina gamla komponenter ett tag till innan de till slut ger sig.
Jag planerar att köpa helt ny dator nästa sommar. Hade varit fint om man kunnat gå BTX

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av hejsann
är bilden flippad?

Japp, blev lite krux innan. Men jag flippade tillbaka den och det verkar fungera bättre nu.

Permalänk
Medlem

oj missa att de va desktop..
Annars haderen endå vart lite konstig

Permalänk
Medlem

verkar ju rätt ok. som sagt är det illa att det behövs (för intel), men även med kallare (AMD) processorer ger det ju bättre kylning vilket aldrig är dåligt.

Visa signatur

Have you witnessed the power of the Twisted Rune?
Linux är bara gratis om din tid är värdelös.

Permalänk

Problemet är bara att det är konsumenterna som får betala. Vi kommer att få betala högre moderkortspriser och högre chassipriser. Och det för något som bara behövs därför att intel vägrar att satsa på sin svalare Dothan. Jag vill inte ha ännu mer energislukande processorer. Med ATX så skulle gränsen vara nådd.
http://www.tomshardware.se/cpu/20041114/index.html

Permalänk

Är det inte något med att BTX gynnar intel då det inte passar amds inbyggda minneskontroller lika bra ?

Visa signatur

min skärm är större än din

Permalänk
Medlem

Vad jag har läst så har folk klagat på att den ej är anpassad till AMD eftersom minnet och CPU'n sitter så långt ifrån varanda att det skulle skada den inbyggda minneskontrollerns prestanda. Men vad jag kan se på kortet så är det inte särskilt långt. Inte mer än på mitt ATX dvs.

Visa signatur

PSN: ZlimJim (adda gärna)
Live Olimp (adda gärna)
Wii Vetifan :P

Permalänk
Medlem

Det ska vara stora lådor så man slipper plocka ut hälften av grejerna när man ska till något på moderkortet t ex.

Vill man ha en kompakt dator så finns shuttle som enligt mig redan gör ett bra jobb.

Visa signatur

//Gelantious
I heard life sucks, that''s why I''m glad I don''t have one.

Permalänk
Medlem

Citat från bildtexten till flödesmodelleringen

"We then see from the shades of red the air warms up as it flows through the CPU heatsink then begins to cool as it moves out the front of the case."

Jag tar det som ett tecken på att anandtech inte vet särskilt om flödesmodellering. (Färgskalan indikerar lufthastighet.)

Permalänk
Medlem

Sitter inte det "svala" grafikkortets kylfläns i vägen för processorns luftflöde? Har Intel brytt sig om grafikorten alls? Är de överhuvudtaget medvetna om hur varma dagens och framförallt framtidens grafikkort är och kommer att bli? Vad exakt kommer bli bättre med BTX? Ungefär hur många kilogram LSD/kokain går det åt på en normal Intel-firmafest?

Visa signatur

Opteron 146 CABYE 0540 FPMW@2740Mhz | NCP 2x1GB | Asrock Dual Sata II | 6800GT@Ultra | Big Tyhpoon | Antec Trueblue 480W | NEC 3520 | WD 180GB

Permalänk
Medlem

Tycker inte det ser speciellt lovande ut, bra ström kablarna över hela moderkortet och atx-kontakten över grafikkortet.. sen hade dom en vidtunnel över btx-kortet inte konstigt att det hade bättre tempratur. Tycker gott att ATX kan stanna och sedan utveckla en bra BTX standard.

Visa signatur

: AMD Ryzen 2600X : 32GB Corsair : Nvidia RTX 2070 :

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Merde
Jag tar det som ett tecken på att anandtech inte vet särskilt om flödesmodellering. (Färgskalan indikerar lufthastighet.)

Bara för att författaren av artikeln inte vet vad flödesmodellering är behöver inte det betyda att hela Anandtechs redaktion inte vet det.

Edit: Men kommer inte luften IN från fronten och UT där bak, som på ATX, istället för tvärtom som artikel-författaren skriver?

Visa signatur

Lian Li PC75B_ASUS P4GPL-X_Intel P4c Northwood 3.2Ghz_Kingston KHX4000LLK2/2G_PowerColor X1800XT 512MB_ASUS DVD-E616P2 + Plextor Plexwriter Premium_WD Raptor 74GBx2 + Raptor 36GB + Seagate 7200.7 200GB sata + 7200.8 400GB sata_LG N2200P 22" CRT_Speed-Link Ultra Flat Metal Keyb_Razer Diamondback Magma| "Assumption is the mother of all fuckups."

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Tengil_84
Men kommer inte luften IN från fronten och UT där bak, som på ATX, istället för tvärtom som artikel-författaren skriver?

Jo, men om man tror att rött är varmt så blir det svårt att tyda bilden på annat sätt. Dessutom, om jag inte har fel för mig, ska moderkortet sitta på "andra" sidan i tornchassi.

PS. Jag tycker att det är en ganska central del att om man inte kan tolka bilden så rådfrågar man någon innan man skriver om den, men jag har sett större fel präntade DS.

Permalänk
Medlem

Tycker att BTX är Intels undanflykt för deras P4:or. Snart får vi väl se 1Kg,s kylare till BTX, bara för att dom ska kunna hantera P4:ornas värme problem. Det finns effektiva ATX lådor. Så som Silverstone TJ06 : http://www.silverstonetek.com/products-tj06.htm .

Permalänk
Medlem

-Konsumenten som får betala.
Ja och för vilka produktutveklingar betelar INTE konsumenten? Klart att alla nya produkter blir lite dyrare när de kommer. Har man inte råd så får man vara utan. Sånt är livet.

-Intel har glömt att grfikkorten blir varma.
Jo så är det säkert... Ring o påminn dom så blir dom nog glada Nämen det är ju detta som är hela grejen! De HAR tänkt igenom luftflödet för alla varma komponenter. Komponenter som inte var så varma när ATX-standarden sattes.

-BTX är bara bra till Intels cpu. Hoppas verkligen inte att AMD missgynnas av layouten. Hade varit sällsynt fult gjort! Även AMDs cpuer hade blivit kallare Visst era XP-M är redan så kalla att ny kunde byggt ett chassi av en termos och ändå fått bra temps. Men jag fördrar nog ändå att få det så svalt som möjligt. Man kan ju köra med ännu tystare fläktar då ju.

Permalänk

Varför ska processorn stå på kant, osymetriskt? Så jävla fult.

Framtiden kommer kanske vara sne. Vissa människor som t.ex. de på Intel är lite snea ibland också har jag förstått. Men självklart kommer BTX att ha framtiden med sig...ett bra tag framöver iaf.

Själva idén är ju suverän, jag har väntat länge på BTX. Jag trode de hade lagt ner det där, för man har inte hört talas om det på länge, fan jag hade precis köpt nya delar. Jag tror jag måste börja spara pengar till det redan nu.

Visa signatur

"Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths pure theatre."—Gail Godwin
Sweclockers BB kod
0101001101000111

Permalänk
Medlem

Jag skulle aldrig köpa en dyr Intel utan prestanda iallafall så jag skiter fullkomligt i BTX och hoppas på att jag slipper det..:) Dyrt med bra nya lådor som det är.

Visa signatur

Speldator:Gigabyte Aorus Pro b550, 16GB DDR4, AMD 5800x ,MSI Suprim x RTX 3080 ,WD nvme 1TB, Samsung 1tb ssd, Win 10 Pro, Samsung odyssey G7 27"
TVspel: Xbox One x, Nintendo 8-bit, Nintendo Gamecube, Nintendo 64, Nintendo Wii Nintendo Switch TV: LG 65" C8 Oled

Permalänk
Medlem

Jag har alltid gillar Intel, men på något vis så börjar jag ogilla dom mer och mer.

Men om det går att förbättra chassi konstruktionen så är det självklart man skall göra det eftersom man försöker förbättra allt annat också. Förutom Intels varma processorer som dom skiter i fullständigt tydligen.

Blir bara AMD nu i framtida projekt/uppgraderingar

Visa signatur

ThermalTake Tsunami Dream "Ljudisolerad", Corsair HX 650W Plus Gold, Gigabyte Z68XP-UD3P, Intel Core i5 2500K 4GHz, 2x Corsair 8GB (2x4096MB) CL9 1600Mhz XMS3 1,5V, MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6G, Samsung SSD 840 Evo 250GB. Vi människor är mystiska varelser
-
http://www.minhembio.com/Camridge

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av SlimJim
Vad jag har läst så har folk klagat på att den ej är anpassad till AMD eftersom minnet och CPU'n sitter så långt ifrån varanda att det skulle skada den inbyggda minneskontrollerns prestanda. Men vad jag kan se på kortet så är det inte särskilt långt. Inte mer än på mitt ATX dvs.

Problemet ligger i att ledningarna saka var nästa lika långa vilket in bär att minnes kontrolern plasering bör vara i mitten av minnen för optimal "signal väg"
Och efter som minet och cpu har fått fasta plaseringar så blir det inte bra med en cpu med inbyggd minnes kontroller :/

Så har jag fattat probemet, annara tror jag att det är rätt väg att gå för smartare plasering av komponeter ger inte bara en svalare dator också en tystare dator

Visa signatur

"Gravity is a myth, the earth sucks."

Permalänk
Medlem

Asså fattar fortfarande itne varför man ska kyla processorn först och värma rästen av burken med en prolle som avger 100W+ ?
ATX är ju fan mö bättre genomtänbkt anser jag då man lätt kan kyla komponenter som är kalla så som diskar NB och annat som ger ett tiotal watt endast sedan låta den luften passera CPU och grafikkort.

Det som gäller är så hög flödeshastighet som möjligt endast där luften ska kyla alltså ahde jag hellre sett en duct för CPU:n på ATX lägst bak eller likandne så man inte mixar runt varma luften en massa. FIns tester på det som ger jävligt bra resultat på ATX chassin. Samma sak görs ju redan med många grafikkort också i dagsläget. Luften ur där bak. Komemr ju friskluft från fronten oftast eller sidan.

ATX går att annpasa utan att förändra standarden så det blir inkomptabilt med gammal hårdvara.

Permalänk
Medlem

BTX (iaf bilden) ser ut som ett spegelvänt AT-moderkort.

Problemet jag ser med moderkortet på bilden ovan är att processorn kommer lite högt upp och långt in och då krockar lätt med t.ex 3,5"-fack i vissa system. Har erfaranhet av detta runt 96 då jag monterade större kylfläns på min Cyrix. Fick modifiera chassit lite.

Annars... Trevligt att grafikkortet komma komma ovan CPU och då fixa en lufttunnel endast för processorn och nordbryggan under grafikkortet skulle sitta fint. Köra med någon svag fläkt bak på grafikkortet och fixa en hög CPU-kylfläns. Sedan en tunnel ifrån framtidan av chassit, via CPU-kylflänsen och sedan bak till fläkten som blåser ut varma CPU-luften.

Hmm... Såg på ett BTX-chassi i artikeln. Grafikkortet var vinklat åt "fel" håll så en redig kylfläns skulle inte passa. Eller kanske de spegelvände det så grafikkortets kylare hamnade neråt med den dära 90-gradersvinklarsaken?

Aja... Jag är lite intresserad av BTX pga processorn där nere och då kunna snicka ihop något med lufttunnel som jag skrev om ovan.

Aja... Får se vad chassitillverkarna erbjuder då BTX verkligen har kommit igång. Minns att det var gnäll ifrån AT till ATX också.

Permalänk
Medlem

Först och främst så har dom använt kort med inbyggd grafik, det underlättar otroligt för BTXs del att inget sitter i vägen och framförallt inte får den uppvärmda luften på sig.

Sen är det inga problem att sätta en fläkttunnel på en ATX vid cpun och dra ut luften ur chassit där med en 12cm fläkt så har man ett optimalt luftflöde och dessutom tyst.

Måste säga att det var ett mycket dåligt test där man inte tänkt igenom vad det finns för fallgropar och inte valt en optimal ATX lösning.

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av pHr33
Klart positivt.
Mindre, tystare och kallare.
Visst. Gillar inte att det ska behövas. Hade varit bättre om datorerna gav ifrån sig mindre värme. Men oavsett vilket så är designen bättre.
Trist att behöva köpa nytt? Nä. Det är nödvändigt om man vill ha de nya bättre egenskaperna. Övergången kommer ju vara mjuk, så de surpupporna med lite pengar kan uggla kvar med sina gamla komponenter ett tag till innan de till slut ger sig.
Jag planerar att köpa helt ny dator nästa sommar. Hade varit fint om man kunnat gå BTX

Klart negativt.
Kommer att låta mer och bli varmare än en bra ATX lösning.

Processorn kommer kanske bli kallare med BTX men resten kommer ju bli varmare. När BTX har kommigt så är det Pentium M som gäller - hoppsan, där rök vittsen med BTX

Och seriöst, kylningen av processorn är inte det största problemet idag.

Snacka om att skapa en kortlivad standard.
Eller kortlivad kanske den inte blir, Intel tvingar kanske på alla sin standard och skiter i om den behövs eller inte.

Visst är det fruktansvärt trist att köpa nytt när man får betala mer för en sämre produkt. Tänk igenom det hela och släpp något vettigt.

ATX är inte heller direkt perfekt men jag skulle utan att blinka välja ATX för BTX - även om BTX vore billigare.

Den enda processor som jag vet om (för oss konsumenter) som skulle kunna tjäna nåt på BTX är de nyare P4orna - och då blir det inte särskilt tyst i alla fall. Och med tanke på att det inte kommer komma några fler P4or när BTX kommigt så känns det välidgt onödigt.

BTX känns inte igenomtänkt för fem öre. Eller det är klart, ur intels perspektiv är det kanske inte ett så enormt fiasko som det är för konsumenterna.
Men någonstans får man väl dra gränsen.
ATX är som sagt inte alls perfekt och en ny bra standard hade suttigt fint. Men BTX ska jag nog låta dö i fred.

Permalänk
Medlem

Jag tycker att intel är på rätt väg, men det är fortfarande för plottrigt och rörigt i deras btx chassin.
Varför inte göra något cleant och lättskött som apples powermac G5 chassi?

rätta mig om jag har fel...men är inte detta den ultimata invändiga designen ett chassi kan ha?

Visa signatur

weeee

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fv02
Jag tycker att intel är på rätt väg, men det är fortfarande för plottrigt och rörigt i deras btx chassin.
Varför inte göra något cleant och lättskött som apples powermac G5 chassi?

rätta mig om jag har fel...men är inte detta den ultimata invändiga designen ett chassi kan ha?

http://images.apple.com/powermac/images/designcooling06082004...

Tycker inte att powermac G5 chassit är cleanare eller mer lättskött än varken BTX eller ATX (det är så rörigt som man gör det, och vad gäller chassin så finns det ju gott om både kassa och bra)

Vad är det som är rörigare? Luftflödet?

En design som powermac G5 har skulle nog inte intel kunna satsa på (på samma sätt).

Det där kräver ju att chassit ser ut exakt sådär och för sin storlek så erbjuder ju inte G5 chassit särskilt mycket i uppgraderingsväg.

PC datorernas fronter är fyllda utav 5,25" platser och 3,25" platser - även om de flesta inte använder alla så får nog intel svårt att bygga en lösning som bygger på att det är helt tomt i fronten.

Men visst är G5ans lösning bra. Den bästa 'out-of-the-box' lösningen kanske. I en PC räcker det med tre lågvarviga fläktar totalt (en på processorn, en i nätagget och en i fronten - man kan såklart göra det ännu tystare men då blir det ofta till med lite "extremare" medel), men det beror ju på vad man har för dator och vad man har för krav.
Men man ska komma ihåg att G5an körs med två processorer så kraven är ju minst sagt annorlunda i en sådan konfiguration.

Apple har ju monopol och kan utforma alla delar själva och därmed kunna utforma dem så att de passar exakt för deras design. Intel "måste" ta hänsyn till marknaden och alla andra aktörer som gör tillbehör och chassin.
Apple gör ju dessutom en design per produkt i princip vilket verkligen inte intel skulle kunna göra, så apple har det lite lättare och det har de utnyttjat på ett bra sätt med G5an tycker jag.

Permalänk
Medlem

känns som om intel har rätt maffig monopol, i alla fall på marknaden när det gäller sina egna chipsets och cpu:er.

det som är rörigare med btx jämfört med G5 chassit är att kablarna är mer blottade och att 5.25" & 3.5" enheterna blokerar luftflöde för sig själva & resten av datorn (förrutom cpu:n som har fritt löftflöde)

skulle man avlägsna en cpu & hälften av ramplatserna så skulle man kunna minimera cpu kanalen & maximera kanalen för enheterna höst upp & få plats med 2 st 5.25" & 4-5 st 3.5" enheter.
inget problem med uppgraderingsmöjligheterna då. Skulle en sådan designlösning vara så fel?

"Apple har ju monopol och kan utforma alla delar själva och därmed kunna utforma dem så att de passar exakt för deras design. Intel "måste" ta hänsyn till marknaden och alla andra aktörer som gör tillbehör och chassin"

Intel har ju "tvingat på" moderkort & chassi tillverkarna BTX, så varför hadde de inte kunnat göra det hela lite bättre medan de ändå håll på.

Visa signatur

weeee

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fv02
känns som om intel har rätt maffig monopol, i alla fall på marknaden när det gäller sina egna chipsets och cpu:er.

det som är rörigare med btx jämfört med G5 chassit är att kablarna är mer blottade och att 5.25" & 3.5" enheterna blokerar luftflöde för sig själva & resten av datorn (förrutom cpu:n som har fritt löftflöde)

Vad gäller kablarna så är ju det helt upp till chassit och kabeldragningen och har egentligen inget med BTX att göra.
Men eftersom Apple har sådant monopol så kan de ju anpassa kablarna så att de är precis så långa som de behöver vara. Till PCn så kan avståndet till enheterna variera mycket och därför måste man ha större marginaler vilket i sin tur lätt leder till oreda bland kablarna om man inte tar sig i kragen.

Citat:

skulle man avlägsna en cpu & hälften av ramplatserna så skulle man kunna minimera cpu kanalen & maximera kanalen för enheterna höst upp & få plats med 2 st 5.25" & 4-5 st 3.5" enheter.
inget problem med uppgraderingsmöjligheterna då. Skulle en sådan designlösning vara så fel?

Skulle antagligen vara väldigt bra för de flesta.
Men finns ju ATX chassin som har färdiggjorda zoner för processorn och så med ATX.
Tyvärr så fungerar inte sökfunktionen i forumet (som den ska) så hittar den inte som det är nu.

Citat:

"Apple har ju monopol och kan utforma alla delar själva och därmed kunna utforma dem så att de passar exakt för deras design. Intel "måste" ta hänsyn till marknaden och alla andra aktörer som gör tillbehör och chassin"

Intel har ju "tvingat på" moderkort & chassi tillverkarna BTX, så varför hadde de inte kunnat göra det hela lite bättre medan de ändå håll på.

Bra fråga, har inget svar alls då jag tycker att BTX är riktigt kasst och förstår inte hur intel kunde släppa det överhuvud taget.
(så kasst är det inte, men att byta från ATX till BTX är verkligen så kasst. Antingen så gör man nåt bättre eller så skiter man i det).