Bredbildskärmar i 90 procent av alla bärbara 2008

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av belga
Min poäng var att om du tar en bild, ett fönster eller vad som helst som visas i 4:3 och visar den på en WS-skärm, så kommer vad det nu är du ska visa vara mindre på WS-skärmen än på en 4:3-skärm om du ska behålla proportionerna (eftersom WS inte har samma höjd).
Om man då tänker efter så kommer man fram till att om du inte visar detta något i fullskärm på 4:3, utan i samma storlek som det skulle blivit på en WS, så kommer man få mer extra yta än vad man får på en WS.

Men det är helt irrelevant.

Som priserna ser ut idag så är det tvärtom. Att man på 4:3 har kapat kanterna.

Haka inte upp dig på skärm"storleken". För precis som den är annorlunda på widescreenskärmar så är även upplösning, pris osv. det också.
Du kan inte stirra dig blind på ytan och tro att det är det enda som ändrats.

Som det ser ut idag är alla 4:3 skärmar kapade widescreenskärmar. Detta beror helt på att detta är precis vad marknaden efterfrågar. Marknaden vill ha widescreen vilket innebär föremånligare priser och bättre urval samt konkurrens.

Dina argument fungerar precis tvärtom. Om du tar ett fönster eller vad som helst i WS format och ska försöka efterlikna det på en 4:3 skärm så blir det mindre än på widescreenskärmen.

Jämförde familjens 15.4" widescreen laptop mot min 22" CRT (4:3 såklart) skärm och det är inga stora skillnader om man tittar på widescreen-material...
Självklart gäller det tvärtom, för att ha en 4:3 skärm som ska motsvara en 24" widescreen skärm i bredd så blir den rätt stor...

Hurvida man har kapat höjden på widescreenskärmar eller kapat bredden på 4:3 / 5:4 skärmar beror helt på hur man tittar på saken. Men som marknaden ser ut idag är widescreenskärmar prioriterade (inte helt på desktopsidan men i den här takten dröjjer det inte länge innan det inte finns några undantag).

Men vad gäller bärbara (som nyheten handlar om) så är det inte mycket snack om saken oavsett storlek...

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo

Jämförde familjens 15.4" widescreen laptop mot min 22" CRT (4:3 såklart) skärm och det är inga stora skillnader om man tittar på widescreen-material...
Självklart gäller det tvärtom, för att ha en 4:3 skärm som ska motsvara en 24" widescreen skärm i bredd så blir den rätt stor...

CRT-skärmar är alltid en tum mindre iof.

(men jag håller ändå inte med Belga om att 4:3 är roligt)

Visa signatur

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint

Permalänk
Medlem

echo
Jag fårstår fullt ut vad du menar, och jag är absolut inte så dum så att jag tror att storleken är det enda som betyder nått, men det jag stör mig på är inte WS i sig, utan sättet det framställs på. Som om det vore bättre, bara för att det just är bredare. Inte på grund av upplösning, pris eller annat, utan just för att det heter Widescreen. Ungefär som att bilar skulle va bättre för att de är röda, eller tangentbore effektivare om de är blå... Jag tycker själv att WS är en bra sak, men tycker att det känns för mycket som den där tv-reklamen (siba tror jag)... "ja, den har _fjärrkontroll_". Jag själv lär nog dock inte skaffa några ws på ett bra tag, mest för att jag tycker de är så smala att det blir störande, så om jag vill ha några så lär de hamna på 23-24" eller mer, vilket jag inte har råd med atm.

Givetvis har WS sina klara fördelar inom vissa fält, men hur man än vrider och vänder på det, så har man alltid mest yta ju närmare 1:1 man kommer. Upplösning och annat spelar igentligen inte in eftersom dessa är saker som inte på nått sätt är knutna till skärmstorleken. Visst kan man räkna in pris och annat för att hävda att WS är mer effektivt på olika sätt, vilket jag kan hålla med om, men i frågan om ren yta så är WS underlägset och kommer så alltid vara, det är enkla fysiklagar. Att man sen väger in upplösning, pris, pixelförhållande med mera för att få fram ett total-resultat som säger att WS är bättre är en annan sak, jag protesterar ändå mot att WS framställs som bättre rakt av, när det i verkligheten har lika många fel och brister som 4:3/5:4, bara det att de sitter på andra hållet.

Och om du tar en WS-bild och visar på en 4:3 så kommer den givetvis bli mindre, men den kommer inte bli lika mycket mindre som en en 4:3-bild blir på en WS-skärm.

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Medlem

Då är jag med, och är även beredd att hålla med dig för allt utom för laptops.