Intel visar upp spelplattform med åtta kärnor

Permalänk
Melding Plague

Intel visar upp spelplattform med åtta kärnor

På Consumer Electronics Show har Intel idag visat upp ett datorsystem som skall tävla med med AMD:s Quad FX-plattform. Det är en koncept-dator som kallas V8 och har som namnet antyder åtta processorkärnor.

Läs nyheten: Intel visar upp spelplattform med åtta kärnor

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk
Medlem

me want, free

Permalänk
Medlem

give me give me!!!!!!!!

Permalänk
Medlem

Fläkt bonanza!

Permalänk
Hedersmedlem

Eftersom det är en koncept-dator är det väl ganska svårt att ha någon direkt uppfattning. En sak blev jag lite fundersam över: om många hade svårt att se hur AMD:s Quad FX kunde lanseras som en plattform för gamers, så blir det väl knappast lättare med Intels V8 eftersom den dessutom kräver FB-DIMM. Att platformen endast klarar ett grafikkort kanske har mer att göra med att det handlar om en plattform i utveckling, men om det skulle bli likaledes med slutprodukten, ja då blir jag inte riktigt klok på vitsen med systemet.

Utvör det ska det bli intressant att se hur belackarna av AMD:s Quad FX reagerar på detta; speciellt då de som har lite starkare sympatier för Intel.

Kanske kommer dessa system att finnas på forskningslabratorier, vilket i och för sig blir kul för forskningsteamen; äntligen en arbetshäst som lika lätt visar gamers tänderna (oh, nu ökar plötsligt övertiden och övernattningarna på jobbet)!

Permalänk
Medlem

Har aldrig förstått mig på denna inriktning. Speciellt inte att de inriktar sig på "gamers". Spelen har väl nog med problem idag att arbeta med två stycken kärnor. 4 eller 8 stycken ger ju ingenting för spelen idag. Men det är väl klart... Finns väl en del snorungar som köper vad fan som helst så länge det låter bra.

Permalänk
Medlem

hm hur är det med minnes bandbredd då ...

Visa signatur

Nätverksnörd

Permalänk
Medlem

Det är väl bara Alan Wake som jag känner till som kan använda 4 kärnor. Detta är dock som många andra säger overkill till max. Tror AMDs chefer tappar håret av ilska. Detta är bara ett sett för Intel att visa vem som är herre på steppen.

Permalänk
Medlem

Ja, vi visar upp (i princip) en bantad server och kallar den gamerdator ..........

Visa signatur

Citera mig för svar.
Arch Linux

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MOrKiz
Detta är bara ett sett för Intel att visa vem som är herre på steppen.

Det skulle ju kunna vara en möjlig förklaring.

Tyvärr måste jag i så fall säga att beslutet är förhastat. Varför? Även om processor kraften utan tvekan kommer att vara högre så missar den ändå lite av poängen med AMD/ATI systemet: unbuffered RAM samt - och det kanske är viktigast - att kraften av fyra grafikkort kan integreras för komplexa beräkningar.

Jag skulle nog säga att det är frågan om vilken stepp det handlar om. Tidigare när AMD Quad FX systemet debatterades skrev jag att hela konceptet kanske trots allt visar varthän det till slut barkar; alltså en vision om vad som kommer att krävas i framtiden. De må vara overkill idag, men branchen vill knappast sluta sälja prylar oavsett om vi anser att de behövs eller inte.

Permalänk
Medlem

Lite lagom med program man kan ha igång samtidigt på den där

Skulle ju inte säga nej precis

Visa signatur

Antingen ska du hålla dig lugn, eller slå så det känns.

Permalänk
Inaktiv

Onekligen imponerande system, men prislappen är väl inget som en vanlig Svensson har råd med.

Jag är fullkomligt nöjd med en 3Ghz P4, 2gb RAM, ett hyffsat PCI-E grafikkort och ett PhysX som hummar i bakgrunden. Funkar helt smärtfritt i alla dess miljöer jag fått nöjet att prova det i.

....det blir ju billigare också....

Permalänk
Medlem

Oh my word!

Visa signatur

[ASUS STRIX B650-A | AMD Ryzen 7600X | 32Gb DDR5 6000MHz CL36 | GeForce RTX 4080 | Custom Loop Cooling]
Det heter DATOR, inte DATA!

Permalänk
Medlem

Underbart! 800% teoretiskt ökad prestanda, 50% verklig

Visa signatur

Min dator äger mig. True story.

Permalänk

Hum, börjar inte detta bli lite löjligt nu?

Visa signatur

Core i5-6600K, 2x8GB Vengeance LPX 2666MHz, Z170 Pro gaming, MSI 760GTX

Permalänk
Medlem

Hahha gamers igen!

På senaste LAN hemma hos mig var man mobbad för att man fortfarande satt på Opteron med en kärna. Deras datorer kunde så mycket! 18s i SuperPI var det enda de kunde skryta med hahaha. Sedan visade man de vad man hade i 3DMark och då blev alla tysta :D.

Poängen är som en del av er säger att det är helt onödigt med så många kärnor för spel. grafikkortet är då mycket viktigare i dagsläget.

I framtidens spel kommer man nog behöva extra kärnor för att utnyttja extra funktioner som bättre fysik och effekter men vid den tidpunkten lär man få processorer med flera kärnor som presterar bättre än dagens alla CPU:s för bara en bråkdel av priset. Sedan kommer grafikkorten och optimeringar fortfarande bestämma ifall det lär hacka eller inte.

Annan sak jag inte gillar är att man skriver "åtta kärnor" när det egentligen är 2x4 kärnor. Både i denna och i AMD:s burk som ni skrev om tiddigare. Äkta cpu med 8 kärnor lär nog ha lite bättre prestanda om dessa nu kommer och blir det så poppis med fler och fler kärnor så kommer man snart upp i tex 36 kärnor i arbetstationer med 4 cpus med 9 kärnor var ( 9 bättre än 8 då man kan ha 3x3 rader). Såna burkar lär ingen gamer eller vanlig användare ha nytta av de närmaste åren iaf så det börjar bli för mycket wenandet om det hela...

Permalänk
Medlem

Well, gamers... something for you – perhaps?

Ja, jag vet vissa på forumet tycker det är en s * * t sida men jag länkar dit ändå... smaka på det här;

"AMD talks up eight core game " (senare delen av år 2008).
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=36765

"AMD promises 16-core threading by 2012".
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=36767

... det visar en möjlig snar framtid om bl.a. vad för processorer det kommer att vara i en "Het spelburk" inom några års tid. Ja, även grafikkorten blir mycket värre än dagens grejor (fler kärnor och/eller mer cores är tänkbart) + ny typ av diskar med mera är på gång.

/Saint25

Permalänk
Medlem

Om man inte spelar då?

Visa signatur

Min dator äger mig. True story.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ackelind
Om man inte spelar då?

Det är då AMD Sempron kommer in i bilden.
Dvs, det är HELKÖRT. Det kommer enbart gå att spela på nya processorer.
8 kärnor i Word != snabbare än enkärniga.

I vilket fall skulle det inte förvåna mig om det blev så illa.

Men, ändå, lite coolt med häftigaste fysikmotorn i Word så att alla bokstäver faller in olika, eller tänk er prestandaboosten och presentationsmöjligheterna med ett fysikbaserat PowerPoint. Nämde jag möjligheten att beräkna över 200 sidor med tal i sekunden i Excel?

... o.O

Visa signatur

Citera, tack!
Har du läst tråden om strandhögtalare och andra musiklådor?

Permalänk
Avstängd

Hm, sålde min bil med V8 motor bara för att den drog jävligt mycket... så det blir väl samma med denna CPU, drar för mycket, kokar över och låter tok mycket.. men en riktig arbetshäst.

Dock så är det inte ett dugg imponerande med 8 kärnor då det finns inte värst många spel som änns fungerar med 2 kärnor, verkar ibland som Voodoo2 kort är overkill så som spelen tar tillvara på något "nytt"

Visa signatur

ATI TALIBAN.
Är inte någon expert, men jag har inte akne heller.
NEVER UNDERESTIMATE THE POWER OF STUPID PEOPLE IN LARGE GROUPS.. "Betala i förskott på blocket?" tråden.

Permalänk

som att köpa en ferrari i sverige och köra max 110

Visa signatur

| Antec Solowannabe | Corsair HX520W | Phenom X2 550 | Noctua NH-U12P | Asus M4N82 Deluxe | Zotac GT240 | Samsung 320GB | Crucial Ballistix 2x1024MB |

Permalänk

8v wtf..
det är väll ändå 2 st core 2 quad känor, inte 8st kärnor som ligger i ett "v", som en "V8-motor".
Jag kanske är ute och cyklar men men..

rätt rå prestanda btw

Visa signatur

Game: PC7 - Nexus 400W - 3700+ med NINJA- 2gb - x800gto med AC - raptor36gb/seagate200gb - 5500z - G5
School: HP 6510b= T7100 - 3100x - 2gb

Permalänk
Medlem

....

Eftersom en q6700 tog quad fx 74 utan problem så det var en platform bara för att skryta om sin "överlägsenhet" fårstår varför den inte kommer lanseras(möjligt te oem tillverkare men tror inte ens dit) onödigt intel.

Det där med att amd skulle lansera 8 2008 och 12 kärnor 2012 . så har intel visat upp en cpu med 80 kärnor som ska lanseras 2011 och japaner har skapat en cpu med 512 kärnor

Visa signatur

Meshilicious, Amd 7950X3D, Asus X670E-I ,96 GB DDR5 6000,RTX4090 FE, Crucial 4TB Pcie5 m.2 / Corsiar Pcie4 4TB, Samsung 57" G9

Permalänk
Medlem

Re: ....

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Palme_570
Eftersom en q6700 tog quad fx 74 utan problem så det var en platform bara för att skryta om sin "överlägsenhet" fårstår varför den inte kommer lanseras(möjligt te oem tillverkare men tror inte ens dit) onödigt intel.

Det där med att amd skulle lansera 8 2008 och 12 kärnor 2012 . så har intel visat upp en cpu med 80 kärnor som ska lanseras 2011 och japaner har skapat en cpu med 512 kärnor

512st kärnor. Jag u jag skule väl knappst vilja kalla 512st alu enheter för 512 kärnor. I princip är det ju bara 512 alus utan nån direckt pipe eller störe cache. Dom kräver satans optimerad kod för att gå att nytja. Försöka köra ett OS på en sån lär gå drygt segt. Sådana chip är bara till för speciela uppgifter.

Ett sådant chip offrar kraft för varge så kallad kärna för att få in så många som möjligt.

Skulle man hålla på så så kommer det bli lite osm intels Mhz race igen. istälet för att det lyder "Lägre IPC för hgöre clockfrekvens" så kommer måttot vara "klenare kärnor för att få fler kärnor".

Det skulle vara att gå i helt fel ricktning. Börjar spåra ut liten nu. Dom måste ändå sattsa på att öka IPC:n och frekvensen så den enskilda kärnan blir snabbare. Komemr bli satans knepigt att hela tiden optimera och optimera för fler slöare kärnor.

Permalänk
Medlem

Re: Re: ....

Citat:

Ursprungligen inskrivet av pa1983
512st kärnor. Jag u jag skule väl knappst vilja kalla 512st alu enheter för 512 kärnor. I princip är det ju bara 512 alus utan nån direckt pipe eller störe cache. Dom kräver satans optimerad kod för att gå att nytja. Försöka köra ett OS på en sån lär gå drygt segt. Sådana chip är bara till för speciela uppgifter.

Ett sådant chip offrar kraft för varge så kallad kärna för att få in så många som möjligt.

Skulle man hålla på så så kommer det bli lite osm intels Mhz race igen. istälet för att det lyder "Lägre IPC för hgöre clockfrekvens" så kommer måttot vara "klenare kärnor för att få fler kärnor".

Det skulle vara att gå i helt fel ricktning. Börjar spåra ut liten nu. Dom måste ändå sattsa på att öka IPC:n och frekvensen så den enskilda kärnan blir snabbare. Komemr bli satans knepigt att hela tiden optimera och optimera för fler slöare kärnor.

anledning till senare delen i post var att antyda att 8 kärnor och 12 inte är särsklit intresant . jag håller med om att man måste göra enskilda kärnor snabbare än att skaffa fler

http://www.engadget.com/2006/11/06/japanese-researchers-build...

http://grape-dr.adm.s.u-tokyo.ac.jp/system-en.html

Visa signatur

Meshilicious, Amd 7950X3D, Asus X670E-I ,96 GB DDR5 6000,RTX4090 FE, Crucial 4TB Pcie5 m.2 / Corsiar Pcie4 4TB, Samsung 57" G9

Permalänk
Medlem

*lol*

Men visst hade det varit fint om vi fick ngn form av standard där vi kunde lägga till mera cpuér på samma sätt som vi kan lägga till mera minneskretsar ?

Visa signatur

Don´t do this, don´t do that. Do this and think that.
Serious, do you really think I give a shit?

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MOrKiz
Det är väl bara Alan Wake som jag känner till som kan använda 4 kärnor. Detta är dock som många andra säger overkill till max. Tror AMDs chefer tappar håret av ilska. Detta är bara ett sett för Intel att visa vem som är herre på steppen.

Näe, AMD myser nog nu ska du se. Trots att Intel har ett övertag på processorprestanda så känner dom sig så hotade att dom krystar fram en underlägsen plattform i panik. Det är ovanligt att en ledare gör en sån sak. Som dessutom blir mycket svår att få i produktion på ett bra tag. För intel är ganska långt ifrån ett chipset med stöd för två processorer, med DDR2-support och dessutom har tillräckligt med PCI-E kanaler för att kunna bygga en gamerplattform. Intel får tokutveckla det själva. Det tar lång tid.

Kan bli svårt för intel att ta sig in i detta segmentet, då AMD har RD790, som har multiprocessor-stöd, HT3, intigrerad cache på moderkortet och 52 PCI-E portar på ett chip.

Lite intressant btw:
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=36941