Ny teknik från Fujitsu ökar lagringskapaciteten

Permalänk
Medlem

Verkar grymmt, en bekant till mig höll på med liknande forskning för ett tag sen, gör han nog fortfarande, riktigt coolt att man kan göra grejer sådär små

med den här tekniken blir väl diskarna snabbare också? mer data/mindre plats ger ju kortare sträckor för läshuvudena att gå...

Visa signatur

MBP: 13" - M1
Stationär: Win11 - Ryzen 5900X - 128GB - GTX 4080
Server: Ubuntu - i5 4670k - 32GB - 4x5TB Raid-Z
Server: Rpi4 8GB, 1TB USB SSD

Permalänk
Medlem

Är det inte lite konstigt att sweclockersanvändare tycker att det är jobbigt med teknologiska framsteg. Den största hårdisken har alltid varit stor, 20 år senare så är den liten. Det är därför hårdisktillverkarna och universiteten alltid har lagt mycket pengar på att forskning som ska flytta den nuvarande barriären. Hade dom inte gjort det så hade inte dagens hårdiskar existerat heller. Videoredigerare och fildelare kan lätt ha användning för flera terrabyte.

Många har redan bestämt sig för att dom vill ha alla deras bilder, filmer och låtar digitalt och dom vill ha kvar sina saker genom hela livet. Formaten för dessa blir mer utrymmes krävande hela tiden (högre upplösning/mindre komprimering) pga. vi får mer utrymme och vi komprimerar inte för att vi tycker att det är låter/ser bra ut. Det är givetvis så att flera vanliga människor kommer lagra mera material som tar mera utrymme i framtiden än vad dom gör idag. Dom här som har använt datorer i mer mer än fem år bör vara väl medvetna om detta.

Det är självkart också intressant att spekulera i vad mer utrymme öppnar för några möjligheter. Så som spel med gigantiska texturer och mängder med komprimerad film och musik. Crysis får nämligen inte plats på en diskett.

Sen är det väl ingen (förutom några sweclockare antagligen) som inte hoppas på snabbare, säkrare och mindre hårdiskar i framtiden.