Permalänk

IDE diskar på nytt moderkort

Har lite funderingar kring byte av moderkort:
Idag använder jag två IDE portar till 2st diskar och 2 st CD/DVD

Hur går det flytta allt över till én IDE port om nya kortet bara har det?

Permalänk
Medlem

Blandar du IDE-brännare med IDE diskar på samma kabel, får du en långsammare dator då brännarformatet går långsamt, ATA66 mot ATA133 och i vissa fall kan även datorn bli stundtals instabil vid hård belastning. Det allmänna rådet är att inte blanda diskar med brännare på samma kabel - det är en nödlösning.

IDE-bussen är snart död och du får räkna med att köpa en ny SATA disk, som huvuddisk till din nya datorplattform. Dina gamla IDE-diskar, om du vill ha dem kvar, kan man t.ex. koppla dem via ett kontrollerkort som ansluts till en ledig PCI-port. Brännaren kan återanvändas en tid till men SATA-brännaren kommer allt mer. Nästa gång du funderar på att köpa en ny brännare, kanske du får fundera på en SATA-brännare också.

Du kan söka upp lite om det här på forumet då det här ämnet som du tar upp i din tråd, har tagits upp tidigare många gånger. Sedan kan du söka vidare på Internet och hos olika datorbutiker för att se produktutbud och priser.

/Saint25

Permalänk

ok tack
Då GÅR det altså med fyra enhetr på en IDE även om det inte är optimalt
Jag kan t.ex bränna med lägre hastigheter för att få stabilitet..?

Nu bränner jag inte jättemycket, det är väl DVD inläsning som blir mer aktuellt.

J_R

Permalänk
Hjälpsam

Nej det går bara med två enheter per IDE-PATA-port.
Om ditt nya moderkort bara har en PATA-port, kan du kompletera med ett kontrollerkort eller en PATA-SATA adapter.
Alternativet är att kasta två av dina gamla enheter.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Jimmy_rigger
ok tack
Då GÅR det altså med fyra enhetr på en IDE även om det inte är optimalt
Jag kan t.ex bränna med lägre hastigheter för att få stabilitet..?

Nu bränner jag inte jättemycket, det är väl DVD inläsning som blir mer aktuellt.

J_R

Nu vill jag inte vara elak men du kan söka själv för mer info men lite allmän grundfakta, på detta forum eller på Internet.

Standarden för PATA/IDE säger bl.a.
-en kabellängd på max 18" eller 46cm.
-två enheter per kontakt.

Allt över standarden finns inga garantier att det fungerar. Jag och en kompis testade det en gång med längre kablar utöver standarden i hans Big-Tower låda som han hade för några år sedan. Reslutatet blev bl.a. ofta felbrända skivor och att bränna om skivor gång på gång blir dyrt i längden. Hårdvaran som får arbeta mer slits också mer d.v.s. livslängden minskas förutom att allt tar längre tid att få något arbete gjort med datorn. Sedan ökar också strömförbrukningen om datorn får arbeta mera i onödan, men det kanske du förstår redan?

Här är några länkar;
http://en.wikipedia.org/wiki/AT_Attachment
http://en.wikipedia.org/wiki/Hard_disk_drive

Några fler notiser.
Byter du plattform och ska köpa ett av de senaste moderkorten för AMD/ATi eller Intel processor, är PATA kontakterna ofta borttagna redan. Det som finns kvar är en Floppy kontakt och resten är minst 6-8 (eller mer) SATA kontakter.

Huvudström kontakten till moderkortet, är på äldre moderkort 20-pinnars kontakt och de nya moderkorten kräver 24-pinnars kontakt, förutom den lilla 4-pins kontakten. Nya nätaggregat har den här kontakten.

Strömkontakten för nya grafikkort är annorlunda mot äldre kontakter men många nya ATX-nätaggregat har redan den nya kontakten med eller så medföljer det ibland en kabeladapter med kortet eller så får den köpas löst.

Strömkontakten för hårddiskar, äldre nätaggregat har få eller inga SATA strömkontakter (ja, SATA diskar har idag en egen strömkontakt också) men det har de nya nätaggregaten, flera SATA kontakter som standard. Alternativet är att köpa lösa kabeladapters.

Andra notiser.
Allt fler datorbutiker börjar minska ned sitt sortiment av PATA/IDE diskar eller är på väg att ta bort dem helt från lagerhyllorna eftersom de nya och kommande moderkorten använder inte längre den gamla hårddiskstandarden. Samma sak med tillverkare av diskar, som nu börjar minska ned på tillverkningen. Så det är inte längre en fråga när den standarden försvinner helt. Det är bara att gilla läget vare sig men gillar det eller inte.

T.ex. man kan finna en 80GB SATA disk från drygt 300 kr/st och en DVD-brännare SATA från drygt 200 kr/st.

Ett nytt kontrollerkort, om du vill behålla dina gamla PATA/IDE diskar kostar från några hundra kronor och uppåt i pris. Men du kan kanske finna begagnat kontollerkort billigare än så. RAID-kort är mycket dyra. Konverter från PATA/IDE kontakt till SATA kontakt kostar nytt någonstans kring 200-300 kr/st.

Nu vet du kanske lite vad som väntar på dig den dag du ska byta till en ny datorplattform.

Lycka till med kommande datorbyggandet.

/Saint25

Permalänk

tackar hör ni!
Jag kommer att byta ut min plattform då den har AGP men kommer nog att krama ur sista dropporna med ett X1950pro.
Men nu vet jag vad som väntar, tack för eran tid,
J_R