Nokia uppfinner pekskärm med taktil återkoppling

Permalänk
Medlem

Måste kunna bukta sig själv

Jag tittar på tangentbordet när jag skriver, men inte på mobilen när jag skriver bara när jag läser. Jag kan ju knapparna, menyerna och ordlistan, har bara haft en enda mobil. Hoppas det inte känns som en enda stor knapp utan flera mjuka som ställer in sig själv och kan försvinna.

Visa signatur

mobo Asus M4A88TD-M EVO/USB3 cpu 1100T kylare Noctua NH-D14
gpu RX 460 passive ram 16GB DDR3 1600MHz ssd Samsung 850 EVO 250GB
psu Corsair AX 850 skärmar 3 * 40" NEC P401

Permalänk
Avstängd

Har någon lust å kolla om Valdi har patent på den här med?

Kung mytoman.

Visa signatur

ATI TALIBAN.
Är inte någon expert, men jag har inte akne heller.
NEVER UNDERESTIMATE THE POWER OF STUPID PEOPLE IN LARGE GROUPS.. "Betala i förskott på blocket?" tråden.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bomber3
Har någon lust å kolla om Valdi har patent på den här med?

Kung mytoman.

Ja vad hände med 1000-kronors datorn? Har någon fått sin eller? Troligt vis inte, suckers...

Visa signatur

- In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move
- The Guide is definitive. Reality is frequently inaccurate.
Douglas Adams

Permalänk
Medlem

Nokia är INTE först med det här!

2003 publicerade två forskare från Sony hur de åstadkommit taktil återkoppling från en pekskärm genom att placera små "elektriska muskler" under skärmytan. Nokia är möjligen först med att produktifiera tekniken.

http://www.sonycsl.co.jp/person/poup/e-library/2003/uist2003_...

Visa signatur

HTPC: Antec Fusion Black | AMD Athlon X2 5600+ | MSI K9AGM2-FIH AMD 690G | Sapphire Radeon HD3850 Ultimate Edition 512MB DDR4 | 4GB DDR2 PC6400 | Samsung 500GB | Pioneer BDC-202BK Blu-Ray Combo drive | Hauppauge Win-TV-PVR 150 MCE | Logitech diNovo Edge | Logitech MX Air | Logitech Cordless Rumblepad 2 | PHILIPS 42" 1920x1080p | Vista x64

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo
Är ju jusst därför som F och J har små pluppar på sig för att man ska ha referens nog att inte titta. Sen kan jag inte hävda att jag inte omedvetet tittar på tangenterna normalt, däremot så går det bra att skriva när jag inte kan se vad det står på tangenterna (udda positioner där något skymmer tangenterna eller där det är så mörkt och skärmen vinklad så att jag inte kan urskilja vad det står (men visst, konturer av tangentbordet + avståndsbedömning kan nog räcka en bra bit)).

Ser egentligen inte riktigt problemet att klara det utan hjälp (problemet borde vara, tycker jag, att undvika att titta trotts att man inte behöver det - om man nu gör det omedvetet). Många klarar säkert av att slå in telefonnummer med ögonbindel (lika snabbt som utan (ej inövade nummer inräknade)), någon referens behövs förstås (har man en mobil så blir mobilen själva referensen, på tangentbordet så har du F och J knapparna samt känslan av alla knappar - hjälper enormt). Tangentbordet borde bli, med vana, minst lika enkelt att hålla reda på tangenterna som på en mobiltelefon (för den som är van med en sådan).

Men eftersom man inte tjänar något (indirekt kanske?) på att inte titta så kan det väl kanske ta en stund för folk att vänja sig (detta inlägg är skrivet med en liten isoleringsskiva över tangentbordet, största problemen är att inte få den att trilla av )
Var väl inte direkt några hårda fakta men du kom inte med några heller så jag tog mig friheten att diskutera det. Något das-keyboard blir det nog inte, men man skulle ju kunna, vid tillfälle, offra något gammalt tangentbord. Sen måste jag erkänna att jag har rätt dålig koll på 'specialtecken'.
Har nyligen bytt till ett ergonomiskt tangentbord vilket ytterligare borde öka känslan av var tangenterna sitter.
Ajdå, blev mer OT än jag tänkt mig

Återkopplingsmekanismen på F, J och 5 är ju naturligtvis till för att underlätta skrivning utan att titta på tangentbordet. Vi behöver dylika mekanismer. Hade de inte funnits hade man än mer frekvent gluttat ner på tangentbordet.

Men det handlar inte om att skriva meningar och ord. Varje enkillt ord, varje isolerad mening, kan mycket väl skrivas utan att man tittar ett dyft på tangentbordet. Men det handlar inte om detta, som sagt. Det handlar om den diskontiniutet som uppstår i alla processer där man handhar tangentbordet: Man måste skriva specialtecken, siffror och parera de skillnader som finns mellan tangentbord vad beträffar absoluta avstånd och layouten (detta är ett skäl till varför det är så idiotisk att frångå standardlayout).

Problemet är inte något som jag har "hittat på". Jag ser heller inget problem med att man omedvetet måste synkronisera sig med tangenterna. Detta är något som sker omedvetet och följdaktigen varken märks eller påverkar skrivprestandan negativt - tills någon gör en annan layout, helt tar bort etiketterna på knapparna eller dramatiskt ändrar återkopplingen. uppstår problem. Det jag vänder mig mot är att självutnämda "experter" på tangentbord anser sig själva kunna veta vad de gör omedvetet - vilket man per definition inte kan, som om de också vore experter på kognitionspsykologi, hjärnans funktioner och människa-maskininteraktion. I själva verket är det mycket enkelt: "Jag tittar inte på tangentbordet när jag skriver" är helt enkelt fjortisskryt och inget annat. Jag kan också förneka att jag tittar på tangentbordet när jag skriver, om det inte vore för att jag visse hur oduglig människan är på att avgöra dylika ting. Självbedrägeri utsätter man sig för ständigt.

Udda positioner går bra eftersom tangentbordet har gängse återkopplingsmekanismer, men det går inte lika bra som en normal, ergonomisk, position. Har du tänkt på varför skrivprestandan sjunker när man skriver i en udda position? Det verkar ju intinutivt självklart. Men tänk på det! En inte så liten bråkdel av den försämrade prestandan beror säkerligen på att man inte ser tangenterna!

Jag påstår inte att det är svart eller vitt. Jag har en hypotes - som är lätt att vederlägga - att det är skillnad i skrivprestanda mellan nedanstående fall:
1) Normalt tangentbord, normal ergonomi (högst skrivprestanda)
2) Tangentbord utan etiketter (lägre skrivprestanda)
3) Ögonbindel (än lägre skrivprestanda)
4) Tangentbord med vilseledande etiketter (lägst skrivprestanda)

Om 4 skulle ge minsta lilla mindre skrivprestanda än 1 vid upprepade blindtester skulle det vara en mycket stark indikation på att man omedvetet (eller medvetet) använder tangentbordets etiketter som någon sorts information när man skriver. Jag förutspår inte att skillnaden är dramatisk, jag förutspår bara att den finns.

Detta är ingen kontroversiell hypotes. Tvärt om; detta är vad man får antaga när det gäller sättet för oss att tillskansa sig information. Det är inte för inte som psykologer och medicinare har utvecklar s.k. dubbelblindtester och varför vi har begrepp som psykologiskt läckage och försöksledareffekt o.dyl.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."