OpenGL 3.0 färdig för lansering

Permalänk
Medlem

Nej, enligt de som skriver på Slashdot använder inte PS3 OpenGL utan som sagt ett eget 3D-API. Därav anledningen att 3D inte fungerar i Linux på PS3(ja, mjukvarurendering fungerar såklart, men det är för långsamt för att spela spel).

Visa signatur

|| R9 7950X MSI PRO X670-P WIFI 32GB-DDR5-6400c32 MSI RTX4080 Ventus 3X OC || CORE i9 12900KF MSI Z690 Tomahawk WIFI DDR4 32GB-3600c16 Gear1 TUF RTX3080 OC V2 || R7 5800X3D X570S CH8 Extreme 32GB-3800c18 Gigabyte RTX3080 GAMING OC || R9 5900X(B2) B550-F 32GB-3800c18 EVGA RTX3070 FTW Ultra || R9 3900X X470-Prime Pro 32GB-3200c16 MSI RTX2070 Super ||

Permalänk
Medlem

Sen vore det kanske inte så överdrivet smart göra om PS3an till en dator som kan spela spel.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av pingy
......och där försenades linuxrevolutionen ytterligare några år.

Jag köper inte riktigt profetian där ett grafik API ska avgöra en Linuxrevolution.

Liksom hur många procent av världens datoranvändare använder sin dator till att spela på? Kan knappast vara mer än en procent.

Känns bara så naivt att tro att så länge det kommer spel till ett operativsystem så kommer alla att använda det.

Dessutom kommer aldrig Linux bli stort på desktopsidan PGA att det saknas enhetliga standarder. Folk måste kunna sätta sig vid vilken dator som helst och kunna känna igen allt och veta hur man använder operativsystemet fullt ut, detta skulle bli väldigt svårt i en värld med Linux och femtioelva olika distributioner.

Kanske blev ganska mycket offTopic men men.

Permalänk
Medlem

Jag instämmer helt och fullt med Sunnis, Linux är på tok för fragmenterat och alla försvarar envist sin fork. Viljan till samarbete är inte speciellt stor.

Chansen Linux har är om en viss distribution blir så mycket större än de andra att den sätter standarden. Ubuntu eller Mandriva är mina favoriter, det är de som lagt ner mest energi på usability vilket bör belönas i slutändan.

Visa signatur

|| R9 7950X MSI PRO X670-P WIFI 32GB-DDR5-6400c32 MSI RTX4080 Ventus 3X OC || CORE i9 12900KF MSI Z690 Tomahawk WIFI DDR4 32GB-3600c16 Gear1 TUF RTX3080 OC V2 || R7 5800X3D X570S CH8 Extreme 32GB-3800c18 Gigabyte RTX3080 GAMING OC || R9 5900X(B2) B550-F 32GB-3800c18 EVGA RTX3070 FTW Ultra || R9 3900X X470-Prime Pro 32GB-3200c16 MSI RTX2070 Super ||

Permalänk
Medlem

på tal om ämnet, alltså GL. så känns det som även Windowsspelare borde ha fördel av det. nu har jag inte haft vare sig med spel elelr Windows att göra på bra länge, men på den tiden så var det ofta bra mycket drygare och mer krångel att få ett DX-spel att funka än ett GL-spel.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av the squonk
Jag instämmer helt och fullt med Sunnis, Linux är på tok för fragmenterat och alla försvarar envist sin fork. Viljan till samarbete är inte speciellt stor.

sant tyvärr. men det spelar ju i princip ingen roll snart ändå då alla väljer Ubuntu (eller SUSE) så kan de andra 200 distarnas talibaner vara hur territoriella som helst, det påverkar inte användarna av "disten" mer än XP-fanatiker påverkar Vistaanvändare.

Visa signatur

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint

Permalänk

Vilken skit och vad besviken man blir.

Visa signatur

Min musik
@albinloan
Allt vi kan tänka, kan vi skapa.

Permalänk
Hedersmedlem

Då är väl jag distro-talibanen i sammanhanget, och anser att problemet är överdrivet. Kanske är detta ett stort problem för Linux-anhängare med uppblåsta ambitioner att ta över världen (jag avser därför ingen i den här tråden). Däremot tror jag få användare av "taliban-distributionerna" ens bryr sig och varför skulle de göra det?

Att "Linux är på tok för fragmenterat" är till viss del en illusion, eftersom de flesta användare är lika ointresserade av mjukvarans kod i Linux som Windows-användare är i dito, och deras igenkänning har endast med hur skrivbordet ser ut, var menyer finns osv. Om vi frånser de användare som är beredda att ta på sig det extra arbetet att skapa sig en egen personlig skrivbordsmiljö utanför de dominerande, så är ju valen och därför skillnaderna inte särskilt stora: Gnome, KDE och XFCE. Skulle 90 % av användarna tycka att tre val är för mycket? Om så vore fallet är det endast ett bevis för hur skadad mjukvarumarknaden är.

Pakethanteringen är till viss del en akilleshäl och jag håller med om att saknaden av en standard kan skapa osäkerhet och krångla till det för kommersiella mjukvaruutvecklare med ambition att direkt erbjuda Linux användare sin mjukvara. I grova drag indelas dock de kommersiella distributionerna i RPM och DEB. Övriga som väljer andra alternativ brukar inte klaga utan tar hand om den biten själva så länge källan är tillgänglig.

Jag tror att grunden till viss upplevd krånglighet har med följande att göra:
- alldeles för många Windows användare kör pirat kopior och har därför vant sig vid att ingenting ska kosta någonting
- därför väljer denna kategori naturligtvis inte att köpa en distribution som inkluderar support utan försöker mer eller mindre ambitiöst att ge sig i kast med något lagligen gratis
Härav följer många problem med användare som i grunden har felaktiga förväntningar och även tenderar till att distro-hoppa (effekten av detta, och speciellt när många inte bryr sig att rapportera eventuella buggar, är ibland att det tar längre tid att komma till rätta med vissa problem).

VARNING FÖR OFF-TOPIC, med risk att bli bränd levande och sedan hängd och stenad: jag har inget emot att Ubuntu blivit stora, men jag hade däremot velat se att projektet gett tillbaka mer, upphört med att hålla viss mjukvarukod för sig själva, publicerat sina patchar bättre osv. En av nackdelarna med Ubuntu är alla patchar, vilket gör att problem löses i fel ände. Om ett problem är up-streams ska detta rapporteras utförligt och inte patchas på sin egen bakgård utan att utförligt publicera detta. När en distribution dominerar som Ubuntu, men inte gör sitt jobb, ja då skadar detta potentiellt mer än mycket annat.

Permalänk
Medlem

...

finns för många talbian distros till linux därför man inte ens orkar överväga installera skiten

för frågar man hjälp i nått forum te.x så får man till svar ofta sorry den disten kör inte jag och det är annorlunda i den jag kör gentimot den du kör så får man ingen hjälp ändå

så skulle vara bra om det fanns 1-2 distors och resten skulle själv dö
så om man testar m.m. så är chansen bra mycket större att man skulle kunna få hjälpa av nån med samma distro

Visa signatur

[b] OS: Vista ultimate 32 (X86) | Motherboard: Gigabyte - Socket 775 - ATX iP35 (GA-P35-DS4 Rev:2.0) |
CPU: Intel Core 2 Duo E6850 3.0GHz /1333MHz /4MB | Memmory: Corsair XMS2 2048MB DDR2 XMS2-6400 800MHz (4-4-4-12) (2x1024MB) |
Grafic Card: Asus Geforce 8800 GT 512MB 45@idle - 60@full load ,Stock cooler| [/b]

Permalänk
Medlem

om du håller dig till en av de störee distarna så finns ju renodlade forum i samtliga fall, där slipper du det dilemmat. vill du absolut hålla dig till en mindre får du finna dig i att leva som en taliban med allt vad det innebär. (informationsbrist, sova på hö, andra talibaner än du själv osv)

Citat:

Ursprungligen inskrivet av KimTjik
En av nackdelarna med Ubuntu är alla patchar, vilket gör att problem löses i fel ände. Om ett problem är up-streams ska detta rapporteras utförligt och inte patchas på sin egen bakgård utan att utförligt publicera detta. När en distribution dominerar som Ubuntu, men inte gör sitt jobb, ja då skadar detta potentiellt mer än mycket annat.

jag håller i stort sett med om vad du skriver, men man får ju se detta från alla synvinklar. Ubuntu är en dist som helt klart har ambitioner att bli standarden för skrivbordet, ibland leder det till att de i sin iver att rätta till fel går lite väl fort fram för användarnas bästa vilket är distens bästa men kanske inta alla andras. det handlar lite om utvecklarnas väl mot användarnas mot utvecklarna som användare sas. lite som treenigheten här, också en skenhelig eller skithelig allians beroende på vem man är och/eller frågar.

Visa signatur

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av NoCc
Jag ser mer detta som att t.ex Nvidia skulle ha DX 10.1 stöd, men betala microsoft för att inte släppa 10.1

OpenGL är väll inte lika hårdvaru bundet som DX är och använder väll mycket mjukvaru emulering?

Nu är jag dock inte så insatt.

Nä, vi märker det...

Permalänk
Hedersmedlem

Bara som ett tillägg till frågan om huruvida OpenGL "fungerar på mitt grafikkort":

- grafikkort för OpenGL 2.1 räcker och kommer att stödja den nya standarden så snart som drivrutiner med stöd för OpenGL 3.0 släpps

@ AnreaX
Canonicals ambitioner är kanske som du beskriver orsaken. Vi kan också se på det ur en annan distributions synvinkel: Fedora får ta mycken skit för till viss del buggiga versioner, men det många förbiser, ofta Ubuntu användare faktiskt, är att Fedora driver utvecklingen framåt och biter i det sura äpplet för att nå resultat. Än om jag inte använder Fedora irriterar det mig en aning att en så pass stor spelare som Canonical åker snålskjuts på andras hårda arbete. Jag förstår din tanke om Canonicals vision, däremot är jag mindre förstående om detta till viss del kommer att göras på andras bekostnad.

Jag har inget för Ubuntu bashare och är generellt positiv till Ubuntu. Hela apparaten kring Ubuntu, dess skickliga media hantering, har fört definitivt ökat medvetenheten om Linux, vilket de ska ha ett stort tack för. Min enda tanke är att det nu är god tid för Canonical att börja ge tillbaka mjukvarumässigt och vara med och dra lasset.

Permalänk
Medlem

tja det dröjer lång tid innan GNU/Linux kan blir en spelplattfrom gentemot windows.

Dock tycker jag också att spel utvecklingen stor ganska still på windows fronten med. jag har inte hört något om ett efterlängtad spel som använder DirextX 10.* och tycker de flesta mest fortfarande lirar äldre spel som wow,CS star craft o.s.v.
Eller bara jag som inte hänger med?

Permalänk
Medlem

Det finns såklart ett motstånd hos utvecklare att använda DX10 för att:

1. XBOX360 kör DX9, enklare med en kod för Konsol/PC.

2. Många kör inte Vista.

3. Många har inte DX10-grafikkort ännu.

4. Billigare DX10-grafikkort klarar i praktiken inte att köra DX10-effekter.

Microsoft har helt klart misslyckats med att marknadsföra och sälja Vista till den stora breda massan. Så man avvaktar, och gör spel som den stora massan kan köpa.

Visa signatur

|| R9 7950X MSI PRO X670-P WIFI 32GB-DDR5-6400c32 MSI RTX4080 Ventus 3X OC || CORE i9 12900KF MSI Z690 Tomahawk WIFI DDR4 32GB-3600c16 Gear1 TUF RTX3080 OC V2 || R7 5800X3D X570S CH8 Extreme 32GB-3800c18 Gigabyte RTX3080 GAMING OC || R9 5900X(B2) B550-F 32GB-3800c18 EVGA RTX3070 FTW Ultra || R9 3900X X470-Prime Pro 32GB-3200c16 MSI RTX2070 Super ||