Mac får sämre prestanda utan batteri

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av POMAH
Som tidigare nämnt så är det olika batterier! Varför lär sig inte folk att läsa? Dem batterierna som apple och dem flesta andra tillverkare använder idag är av litiumjon standard, vet ni inte vad det är så läs på. Dessa har helt andra egenskaper än äldre batteri av Nickel-kadmium, Nickel-metall eller Nickel-metallhydrid. Så nej dem nya litiumjonbatterierna tar inte skada av att laddas upp eller ur. Det roliga med Litiumjon batterier är att dem förlorar sin kapacitet med tiden, oavsett användning, dem kan ligga i en låda i ett år utan att användas och endå förlorar upptill 20% av sin kapacitet. Alltså så sparar man inte heller på batteriet när man låter det ligga oanvänt.

Jag börjar bli trött på att folk pratar om gammla saker utan att läsa på eller lyssna, dem bara antar att det är fortfarande sant.

Läs på lite själv istället. Litiumjon-batterier har inte en minneseffekt som de äldre batterierna hade, så de tar inte skada av att laddas ofta och lite. MEN de har ändå en begränsad mängd laddcykler innan kapaciteten blir riktigt taskig.

Så om du hela tiden har datorn med nätström och batteri kommer batteriet att laddas ur 5%, laddas 5% osv... efter 100%-enheter (inte exakt så, men whatever) har en laddcykel "förbrukats".

De flesta tillverkare brukar väl nämna 1000 laddcykler för laptopbatterier, men kapaciteten minskar även gradvis under den perioden.

Vid lagring i kyla med ca 40% laddning håller litiumjonbatterier sig bäst.

/hulle.

Visa signatur

A600, 2 MB Chipram, 85 MB HD, Extra diskettstation, Joysticks: Tac-2, The Bug och Wico Red Ball.
Zotamedu:"Kompressorkylning är nog det mest miljöfarliga du kan göra med en dator om du inte tänker börja elda brunkol i den."

Permalänk
Medlem

det är vält helt enkelt som så
Om man vill ha en mindre klumpig adapter så får man göra lite avkall på den STATIONÄRA prestandan hos en MOBIL dator!?

känns som de som prioriterar prestanda före mobilitet köper en sk. släpbar dator..

Visa signatur

vad gör man inte för massorna med en
"riktigt stor digital penis"

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av NaWi
Min gissning på att dom gjort som dom gjort är nog att dom velat behålla samma nätadaptrar som de föregående generationer. Delvis av ekonomiska skäl men även för att folk som redan har extra adaptrar ska slippa byta upp sig i onödan.

För Apple vill ju uppenbarligen INTE att folk ska köpa nya saker?

Visa signatur

i7-10700K + Corsair H90 | Z490 | 64GB | RTX3080 | SSD 3*512GB + 500GB + 128GB | HDD 3TB | Phanteks P400S | TUF 750W | 31.5"+27"+24" | Corsair K95 RGB | Logitech G902 | Sennheiser RS 175

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Hulle
Läs på lite själv istället. Litiumjon-batterier har inte en minneseffekt som de äldre batterierna hade, så de tar inte skada av att laddas ofta och lite. MEN de har ändå en begränsad mängd laddcykler innan kapaciteten blir riktigt taskig.

Så om du hela tiden har datorn med nätström och batteri kommer batteriet att laddas ur 5%, laddas 5% osv... efter 100%-enheter (inte exakt så, men whatever) har en laddcykel "förbrukats".

De flesta tillverkare brukar väl nämna 1000 laddcykler för laptopbatterier, men kapaciteten minskar även gradvis under den perioden.

Vid lagring i kyla med ca 40% laddning håller litiumjonbatterier sig bäst.

/hulle.

Men batteriet laddas inte ur konstant, iaf inte i min nuvarade Wind eller min föredetta Dell. Så det enda konkreta argumentet ni kan använda för att batteriet skulle försämras är just det faktum att det är ett varmare klimat för batteriet när det används i datorn. Så sluta använda dem andra påhittade argumenten och använda riktiga med fakta som backar upp dessa.

Visa signatur

|| Surface GO 2 ||

|| NR200P, 12600K, Z690M-ITX, NH-U9S, RTX 3060 Phoenix, SKC2500 500GB, Fury 16GB, HX520 ||

Permalänk
Medlem

Li-ion betterier som sitter i laptops och mycket annan hemma elektronik har er en stor nackdel.
Folk gämför olika typer av batterier här som alla vore äpplen men så är inte fallet.
Li-ion batterier har den speciela egenskapen att dom förlorar kappasitet kontinuerligt. Mer vid höga tempraturer. Vid 25C förlorar ett batteri ca 20% va kappasiteten varge år så hade det 1000mAh när det var nytt har det efter 1 år endas 800mAh kappasitet.

Så li-ion celler blir dåliga med tiden oavset. Höga tempraturer påskyndar förloppet men som sagt dom blir sämmre. Vet själv då mitt ack dog i laptopen nu efter 4.5 års användning. Höll över förväntan.

Li-ion c eller tappar dock inte laddnigen specielt lätt så är det 100% laddat så förblir det i regel 100% laddat av den maximala kappasiteten. Men som sagt kappaciteten sjunker med tiden så FULL är ju bara relativt till kapaciteten. Så 100% är inte lika mycket efter 1 år.

Sedan kan man inte gämföra li-ion med vanliga AA batterier antigen det är brunstensbatterier eller Nimh eller NICD.

NiMH och NICD celler gillar inte kyla. Dom tappar laddning relativt fort och behöver ofta laddas. Specielt nimh annars riskerar dom att tappa polariteten å sedan kan man hyssta dom ejdå.
NiMH och NICD tappar gärna laddning i kyla och levererar mindre kräm. Vet själv av egen erfarenhet.

Jag skulle heller inte reckomendera att man lät li-ion liga för länge vet att om man laddar ur li-pol ackar för mycket så dör dom med. Eftersom li-pol är utvecklad fråjn li-ion och båda ackarna har elektronik som övervakar dom inte exploderar pga överlast eller liknande så tappar dom visserligen ca 5% om året men att lämmna sitt laptop batteri nästan utkört i några månader kan resultera i att celleran dör. Batterier bör förvarad uppladdade.

Permalänk

Bärbar dator är bärbar dator, vill du rendera eller spela 24/7 så är ditt största misstag redan där, att du köpte en bärbar dator för det, oavset om det är en mac eller pc.

En en pro laptop är nog lite mer av en prestanda dator och där kan man anta att visst antal rendering/spelande skall tålas, dock var det nån som nämnde att battariet laddades ut 5% efter 2h? Villket gör att du kan spela i 40h på ett fulladdat batari innan du måste ladda igen, villket en vettig människa gör mycket tidigare än så.

Hur mycket battariet skadas av det verkar ingen vara övverens om, men även om det kanske håller i 2 år istället för 3 så tror jag inte det är något problem för den som köper macbook pro.

Varför apple inte gör kraftigare nätaggregat vet jag inte, kanske är det p.g.a. storleken som vissa gissar, jag vet inte hur ned är med nya pros, men nätagregat för gamla macbook pro var redan ganska stora tycker jag, dessutom är det inte orimligt att anta att pressa ut mer ur nätagg tät förpackat i plast också ökar värmen en del, och alla som har känt på sitt nätagg till bärbara efter några timmars hårt användade kan nog hålla med mig om att dessa blir nog varma som dom är redan nu, och jag pratar inte bara om apple nu.

Dock skulle jag vilja se en pc med motsvarande grafikkort och cpu i test, för uppenbarligen är det samma problem där och det vore interesant att se hur dom har löst det, samma lösning? Bättre nätaggregat? Eller bara låta datort crasha efter ett par timmar? <.<

Visa signatur

Min app, Sandpainting, se mer om den på www.technovelty.se

Permalänk
Medlem

Kan som säga såhär, min gamla MacBooks batteri förlorade ca 5% av sin maxkapacitet på 11 månader. Helt ok, man har ju sällan datorer längre än så ändå.

Visa signatur

Spel: Dell U2412M -:::- Intel i5 2500k, Corsair XMS3 16 GB 1600 MHz Ram, Samsung 830 256 GB, Asus P8P67-M B3, MSI GTX 660 Ti OC
Laptop: 2012 Macbook Air 13"

Permalänk

Min första generations MacBook klockar också ner utan batteri enligt instruktionsboken. Det var väl inget nytt. Anledningen till detta är väl även att de inte vill bygga in en massa stora kondensatorer för att kompensera för strömspikar när man redan har ett batteri som kan ta hand om hastiga spänningsfall.

Batteriet försämras mer av ålder än av att man använder det för mycket för 95% av alla användare.

Visa signatur

I don't want to be human! I want to see gamma rays! I want to hear X-rays! And I want to - I want to smell dark matter!

Permalänk
Medlem

men överambitiöst av alla er som plockar ur batteriet. Tänk som tidigare sagt på att det ska vara 40% laddat när ni lägger det i kylen med ungefär fyra grader celsius. Inte i kylskåpsdörren för där kan det skadas av stötarna när du stänger & öppnar kylskåpet. Glöm inte heller att vakuumförpacka batteriet då skadliga bakterier säkert kan tränga in. Tänk även på att det kan komma in skit där batteriet suttit i datorn så det är nog bäst du köper ett "stationärt" batteri som du sätter i bara för att täcka hålet.
/slut på ironi
snålt av Apple...

Visa signatur

"Jag har funnit det"

Permalänk
Inaktiv

har haft min macbook pro i snart 1 1/2 år

själv kör jag med mitt batteri i. laddar konstant dygnet runt kör med dator 12 timmar om dagen 365 dagar om året. och inte har jag märkt någon skillnad när jag rycker ut ström adaptern för att köra "bärbart"

nej fan en dator skall användas som den är tänkt att används.

det första jag gjorde när jag fick hem den var att kontrollera att den fungerade
sen monterade jag i en 7200 rpm hd samt 4gb i ram. hårddisken lär ju utveckla mer värme än en 5400 rpm. men det är kul att se andra när dom botar upp sina slöa datorer. ne har lite funderingar på en Velociraptor 300gb 2.5" eller en SSD
blir nog det senare när dom blir billigare.

jag har lagt en penna under datorn vid baksidan för att palla upp den.
så att det kan cirkulera lite luft under datorn.

hålla på och rycka ut batteriet är ju bara löjligt. köp en stationär för 4000:- sen hyr en bärbardator istället om ni skall ut på äventyr. lär ju bli billigare än att köpa en bärbar.

varför behandla den som om det vore en guldtacka?
förvaring 40% laddat plus kyla. ????
det finns ju folk som inte använder sin bärbara på ett år, hur mår batteriet efter en sådan paus?

nej tokkör era bärbara sen köper ni nytt batteri och återvinner det gamla.
eller så får ni hålla på med erat trams.
kom inte och klaga sen när magsafen åker ut och pajar datorn och ni inte har gjort backup på det viktiga.

ända nackdelen jag kan se med en macbook pro är att om man sätter i nätadaptern under bordet på "SJ dubbeldäckare tåg" så har den en tendens att ramla ur. samt att min bara har 2 usbportar men annars är jag skit nöjt.

blir nog en
MAC PRO senare men dualboot xp, ubuntu, osx

hade gott nu ska jag pressa skiten ur datorn.

Permalänk
Moderator
Testpilot
Citat:

Ursprungligen inskrivet av pa1983
.....

Fy fan du stavar horribelt men du vet vad du snackar om vilket är skönt. Läs och ta till er. (Jag vet varför du stavar illa för övrigt) ;).

Citat:

Simple Guidelines

* Avoid frequent full discharges because this puts additional strain on the battery. Several partial discharges with frequent recharges are better for lithium-ion than one deep one. Recharging a partially charged lithium-ion does not cause harm because there is no memory. (In this respect, lithium-ion differs from nickel-based batteries.) Short battery life in a laptop is mainly cause by heat rather than charge / discharge patterns.

* Batteries with fuel gauge (laptops) should be calibrated by applying a deliberate full discharge once every 30 charges. Running the pack down in the equipment does this. If ignored, the fuel gauge will become increasingly less accurate and in some cases cut off the device prematurely.

* Keep the lithium-ion battery cool. Avoid a hot car. For prolonged storage, keep the battery at a 40% charge level.

* Consider removing the battery from a laptop when running on fixed power. (Some laptop manufacturers are concerned about dust and moisture accumulating inside the battery casing.)

* Avoid purchasing spare lithium-ion batteries for later use. Observe manufacturing dates. Do not buy old stock, even if sold at clearance prices.

* If you have a spare lithium-ion battery, use one to the fullest and keep the other cool by placing it in the refrigerator. Do not freeze the battery. For best results, store the battery at 40% state-of-charge.

Överväg att ta ut batteriet när man kör det från fixerad ström, "nätuttaget" men detta förklaras för att vissa laptoptillverkare är oroliga över dam och fukt som kan bildas i batteriet, inte för att batteriet förlorar strömstyrka. Ett lithium-ion batteri bör förvaras kallt runt 40% laddningsgrad för att hålla längst så jag antar att folk laddar ur det till 40% stoppar det i kylen och sen surfar när de ska använda nätadaptern.

Det är bara så jävla billigat att alla vill hugga på Apple, Apple har gjort betydligt mer korkade grejer än att tillverkat små nätadaptrar.

Visa signatur

ASrock x470 Taichi Ultimate - AMD Ryzen R9 3900x - G.Skill Ripjaws@3.6GHz 16GB RAM - RTX 3080 Ti - Super Flower Leadex Gold 1000W - Phanteks Enthoo Pro - AOC AG35UCG 34" 3440x1440p@100Hz - kalaset vattenkylt

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av kabex
För Apple vill ju uppenbarligen INTE att folk ska köpa nya saker?

Är det något dåligt i det då?
Jag ser hellre saker som håller några år och på så sätt behöver de, Apple, inte tillfredställa den så J kräsna kunden så jäkla ofta, använd det man har liksom! Hellre det än att slita o slänga hela tiden.
Menmen, allt har väl en baksida, även jag!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kakelugn

själv kör jag med mitt batteri i. laddar konstant dygnet runt kör med dator 12 timmar om dagen 365 dagar om året. och inte har jag märkt någon skillnad när jag rycker ut ström adaptern för att köra "bärbart"

nej fan en dator skall användas som den är tänkt att används.

det första jag gjorde när jag fick hem den var att kontrollera att den fungerade
sen monterade jag i en 7200 rpm hd samt 4gb i ram. hårddisken lär ju utveckla mer värme än en 5400 rpm. men det är kul att se andra när dom botar upp sina slöa datorer. ne har lite funderingar på en Velociraptor 300gb 2.5" eller en SSD
blir nog det senare när dom blir billigare.

jag har lagt en penna under datorn vid baksidan för att palla upp den.
så att det kan cirkulera lite luft under datorn.

hålla på och rycka ut batteriet är ju bara löjligt. köp en stationär för 4000:- sen hyr en bärbardator istället om ni skall ut på äventyr. lär ju bli billigare än att köpa en bärbar.

varför behandla den som om det vore en guldtacka?
förvaring 40% laddat plus kyla. ????
det finns ju folk som inte använder sin bärbara på ett år, hur mår batteriet efter en sådan paus?

nej tokkör era bärbara sen köper ni nytt batteri och återvinner det gamla.
eller så får ni hålla på med erat trams.
kom inte och klaga sen när magsafen åker ut och pajar datorn och ni inte har gjort backup på det viktiga.

ända nackdelen jag kan se med en macbook pro är att om man sätter i nätadaptern under bordet på "SJ dubbeldäckare tåg" så har den en tendens att ramla ur. samt att min bara har 2 usbportar men annars är jag skit nöjt.

blir nog en
MAC PRO senare men dualboot xp, ubuntu, osx

hade gott nu ska jag pressa skiten ur datorn.

Bra skrivet, kan bara hålla med!

Permalänk
Hjälpsam

Undrar inte om dom som skäller mest på Apple för detta, är dom som inte äger en Apple.
Gillar inte Apple som företag men jag förstår inte kritiken.
Vem använder sin Lapptopp till långa tunga beräkningar?
Det är bara då som batteriet dras ur och även om så vore fallet är det ingen katastrof.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ratatosk
Vem använder sin Lapptopp till långa tunga beräkningar?

Vilket drygt sätt att beskriva "spel". Kul! Dock hoppas jag väl att det är en del som spelar länge även på Mac i motsats till vad du säger.

Visa signatur

g++