Höga priser för svenska datorentusiaster

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av GambitSWE

det lustiga är, trots att usa orsakade finanskrisen, så är dollarn starkare än på länge....hurra för den"starka" svenska kronan...för vi vill vara egna och neutrala...

Det är ekonomiska och politiska fördelar med att stå utanför euron (som för övrigt riskerar att decimeras eftersom sydeuropeerna förmodligen kommer att hoppa av euron i framtiden). Att vi har kronan är en stor fördel i tider som dessa.

Citat:

här snackas det om världens supermakt nummer ett, både ekonomiskt som militärt...visst... asien, med kina och indien bla är på uppsving sedan ett tid tebaks...men ingen kris kommer att rubba usa´s position som världens mittpunkt på ett bra tag..

USA är lika bankrutt idag som Sovjet var 1990. Deras levnadsstandard borde falla med minst 60% för att komma i paritet med vad de egentligen producerar. De har levt högt sedan 1945 på att kunna trycka upp dollar och sen exportera dem utomlands i utbyte mot produkter och tjänster. Nu är det snart slut med det. Då kommer dollarn att bli lika mycket värd som kronan och alla sweclockare kommer att ha uppgraderingsparty. Nej, seriöst, sjunker dollarn tillräckligt kommer priserna i dollar att förstås stiga, så sådär superbilligt kommer det inte att bli, men åt det hållet kommer det att gå iaf.

Permalänk
Medlem

Samtidigt får man så sanslöst mycket mer i lön varje månad så det e ju inte enbart negativt...

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Mr Leth
Samtidigt får man så sanslöst mycket mer i lön varje månad så det e ju inte enbart negativt...

Och priserna ökar lika mycket, de enda pengarna som inte växer är de som är sparade, de blir uppätna.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mrc
Och priserna ökar lika mycket, de enda pengarna som inte växer är de som är sparade, de blir uppätna.

Nja, på elektronik möjligtvis men annars så ökar ju inte levnadskostnaderna med samma takt som lönen.
Då hade vi nog fått en rejäl folkstorm bland de som inte tjänar ihop sina stålar utomlands skulle jag gissa. )

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Applet
Skönt, då får man en anledning till att inte uppgradera

Säger så!
Känns mysigt att sitta på sina gamla prylar eftersom en uppgradering ändå skulle vara en ganska kass affär just nu.. tills sommaren hoppas man att det hela ska ha blivit lite bäättre (inte krisen i stort då, utan att kronan kanske kan ha återhämtat sina svenska superkrafter lite lol)

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mrc
Kronan kommer troligtvis fortsätta tappa mot USD och EUR. Riksbanken har redan flaggat för att vi eventuellt kommer se noll-ränta här framöver vilket kommer urholka kronans värde ännu mer.

i ett kort perspektiv (fram till sommaren 2010) så är det tyvärr ett troligt scenario men i ett längre perspektiv (runt år 2011 och 2012) blir nog dollarn klart svagare. USA är på randen till konkurs och då kollapsar hela det västerländska kapitalismen så som vi känner till den. Självklart blir Sverige och vissa andra europeiska länder mindre hårt drabbat än kreditpundaren USA men vi kommer att se kännbara förändringar där förlorarna blir de med skulder och vinnarna de utan skulder. Dvs tvärtom situationen idag. Idag premieras människor som har bolån och andra typer av lån och krediter med lägre ränta men de som har sparat till konsumtion bestraffas med lägre sparränta.

Visa signatur

Bärbara [ Nada ]
Jobbets [HP Elitebook]
Stationära [ kaputt ]
Övrigt [LG OLED65C2] [PS5] [Xbox One X] [Xbox One Series X]

Permalänk
Medlem

Inte kanske så tok offtopic här men Jag har en fråga: Borde man inte satsa på att beställa saker från t ex tyskland nu när sek mot euron inte är så taskig? Om man nu så måte uppgradera och inte kan vänta

Permalänk
Medlem

Min pokerrulle är i $! Keep moving baby

Permalänk
Medlem

Core i7 och Phenom II fanns inte i somras, därför var det inte lönt att uppgradera då enligt mig

Visa signatur

HTPC Lian Li PC-A05FNB | Intel Core i5-13400 | 32 GB DDR5-6000 | 4,5 TB SSD | RTX 4070 12 GB
Laptop Razer Blade 15 Base 2021 | Intel Core i7-10750H | 16 GB DDR4-2933 | 1,5 TB SSD | RTX 3070 8 GB
Laptop Lenovo ThinkPad E585 | AMD Ryzen 5 2500U | 16 GB DDR4-2400 | 756 GB SSD | Radeon Vega 8

Klocka GTX 460 med NiBiTor 5.8

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aloysius
Fan, vad off topic ni är.

USA:s största fördel militärt är inte bara att det är den största och modernaste militären, det är framför allt det enda land i världen som har logistiken att kunna anfalla vilket område som helst på hela jorden på otroligt kort varsel. De skulle kunna bomba sönder Sydpolen och sen landsätta trupper där om en vecka om de ville. Inga andra länder har den rörligheten och erfarenheten av stora operationer, sen kan de vara bra på annat, men det är en annan diskussion.

När det gäller euro-kursen så vill jag bara tillägga att om Sverige hade haft euro så beror det ju helt på vilket kurs man anslutit kronan till, om det varit bra just idag. En svag krona gör jättemycket för ett extremt exportberoende land som Sverige och om dollar och euro kostat lika lite som de gjorde för ett år sedan så hade antagligen tiotusentals fler svenskar blivit arbetslösa senaste tiden. Dock hade de kunnat köpa billiga datorprylar.

Vi är ÄNNU mer import beroende som land . Det finns bara fördelar med en stabil(lEuro) valuta än att ha monopolpengar(Sek) som far upp o ned så fort någon nyser på andra sidan Atlanten.

Trist att det finns alldeles för många nej sägare i det här landet som inte inser sitt eget bästa! Ensam är inte stark!

Visa signatur

Money frees you from doing things you dislike. Since I dislike doing nearly everything, money is handy.

Permalänk
Medlem

liten off topic
Just nu befinner mig (o familjen) i Väst Indian, Trinidad o Tobago nämligen. Och vecka på vecka kolla vi på valuta börsen. Vi ar här for tre månader. Och hittills har vi förlorat ung. 30 procent vara besparingar i krona värdering från januari tills nu. I januari var den 1,20 kr =1 TT dollar nu ar den 1,60kr
Ganska tight...

Visa signatur

My Rig https://classic.prisjakt.nu/list.php?ftg_check=on&exclude_ftg...
Fel av mig! Men sjutton vad snabba ni är på att kommentera vad andra gör och inte gör rätt och fel... :/

Permalänk
Medlem

att vara entusiast brukar vara dyrt, vilket område man än råkar vara entusiast inom.

Är sakerna billiga så köper entusiasten dem, även om han kanske inte direkt behöver. Exempelvis 8gb minne iställer för 4, jag menar det är ju så billigt. Så på sätt och vis blir det ju dyrare för entusiasten när priserna är låga eftersom denne lockas att konsumera mer på grund av den låga prissättningen

Intressantare än ny hårdvara hela tiden är ju egentligen att ta tillvara på den hårdvara man har i så hög utsträckning som möjligt, lite som förr genom åren då uppgraderingsmöjligheterna var begränsade och oftast sträckte sig till att uppgradera minnet.

Permalänk
Medlem

Tur att man passa de på att köpa lite dollar när den var som lägst (6 kr?). Hade dock bara pengar för att köpa 2-3 gånger.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aure
Dynga inte runt med eurosnacket/dollarsnacket utan att kolla fakta!

För ca 3 år sedan låg en USD i ca 8.80 sedan stärktes den gradvis till att ett tag ligga precis under 6:- förra vintern/våren. Sedan dess har den svenska kronan försvagats igen tilll ung. samma nivå igen. Euron låg vid samma tidpunkt på runt 9.80-9.95 och ligger något högre idag.

I högkonjunktur står sig den svenska kronan bra medan i lågkonjunktur tappar den. Jag jobbar internationellt med många utländska kollegor i bl.a Tyskland och England och flertalet av de är förundrade över hur bra den svenska kronan står sig i högkonjunktur och hur väl regeringen faktiskt sköter sina uppgifter. De sista 2 åren har sverige och finanserna haft en bättre utveckling än de flesta länderna inom Eurosamarbetet.

Sorry offtopic!

PS. Jag är för euro men av helt andra orsaker än rent kurssnack.

Jag rösta ja med förmodligen liknande anledningar som du dvs mer än bara stabil handels kurs. Men nu handlade nyhetsnotisen om kursen och andra anledningar var inte aktuellt att gå in på.

Visa signatur

MB: Gigabyte Z690 Gaming X DDR4 | CPU: 13700K | RAM: DDR4-3200 64 GB
GPU: GIGABYTE Radeon RX 6900 XT Ultimate Xtreme WaterFo Skärm: Acer Predator 4K 27" XB273KGP
DYSLEKTIKER Kan innehålla spår av språkfel

Permalänk
Medlem

Hähä, då sitter man här med sitt 4870X2 som man köpte för fyra papp i höstas. Jag blev riktigt glad när jag kollade på ett par siter ett tag sedan och såg att samma kort gick för över 5000.

Det var lätt värt det när jag köpte det, tycker jag nu, även om jag tyckte det var lite dyrt när jag beställde det.

Men i övrigt är det förjävligt att det ska gå så här. Väldigt synd om man skulle behöva köpa nya komponenter. Får hoppas det vänder snarast möjligt.

Visa signatur

Rigg: Corsair Carbide Air 540 | Gigabyte X570 Elite | R7 3700X | Corsair Hydro H70 V1 | 16 GB G.Skill RGB CL16@3200 MHz | Powercolor RX7900 XTX Red Devil | Samsung EVO 960/500 GB | Samsung QVO 870 8TB | Corsair AX860 | Ljud: Monitor Audio GS20 Frontar | Monitor Audio GSLCR Center | KEF Q7 Surround | Epik Legend Subwoofer | Denon 2310 Reciever