Nvidia utvecklar egen processor

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zowix
Men asså det jag mena var om det är verkligen en marknad för en tredje tillverkare av cpu

Finns redan över 3st tillverkare fast de har olika "målgrupper" om man kan säga så.
Intel,AMD,VIA,IBM finns säkert ännu fler

Permalänk
Medlem

Intressant, alltid bra med fler aktörer på marknaden.

Visa signatur

WS: [i5 2500k@4.5ghz, 16gb ram, HD6870]@Win 7 / Debian
Laptop: [Samsung 700Z5C-S02]
@Win 8

Om du har smak för elektronisk musik: soundcloud.com/skepth

Permalänk
Medlem

Intels patent måste gå ut någon gång. De flesta patent går ut inom 20 år. Vissa patent går att förlänga några år men för eller senare är det fritt fram att tillverka processorer.

Jag gillar nyheten. Bra med flera konkurrenter till Intel.

Visa signatur

Antec 182b | Intel Quad Q6600 @ 3 GHz| Thermalright Ultra 120 | Gigabyte P35 DS3 | Corsair PC6400 CL4 4x1024 MB | 8800 GTS 320 | Raptor 36 GB | Samsung SpinPoint 320 GB | Corsair Powersupply 520W | Eizo S2201W

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zowix
Är det verkligen nödvändigt att de måste skaffa cpu också?
För att hålla sig på benen ._.

Förmodligen. Varför köpte AMD upp ATI? För att Intel börjat med "platformisering" av sina produkter för att tränga ut konkurrenter från marknaden. Intel kan erbjuda en fullständig plattform. Det kunde inte AMD eftersom de saknade GPUn. Så då köpte man upp ATI. Betalade egentligen ett överpris, vilket är en viktig orsak varför dom krisar så ekonomiskt nu, även om ATI löpande genererar gott med pengar till AMD, men det kommer att dröja innan den affären gått plus.

Nu sitter Nvidia lite med svarte petter. Man har GPU och chipset, men ingen CPU. Förmodligen måste Nvidia slå sig in på CPU marknaden. Finns flera alternativ. T.ex. ett samarbete med Via. Värt att notera också att man licenserade en massa teknik från Transmeta för inte så länge sedan. Vad dom har för egentligen planer kan man bara spekulera om, men dom ser väl skriften på väggen om man säger så.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Tipsaossgärna
Du får Nvidia att låta som ett litet företag som är nära konkurs. De är världens största tillverkare av grafikkort. Naturligtvis behöver de inte göra någonting mer för att "hålla sig på benen".

Nvidia tillverkar inte grafikkort. Man gör grafikchip. Eller om vi ska vara petiga, det är TSMC som gör chippen åt Nvidia. Nvidia designar bara chippet. Och där är man inte störst heller. Intel har ~50% av marknaden. AMD och Nvidia delar ungefär lika på ~25% var. Någon strö-procent till S3, Matrox m.fl.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av apamedvapen
först säger Nvidia att CPUn är "död", sen börjar de själva bygga en egen CPU.

Inte helt olikt Nvidia. Man snackade länge ner "unified shading" som ATI talade sig varmt om. Alla trodde att Nvidia skulle lansera en traditionell arkitektur, men sen blev man först på marknaden med ett unified shading chip (GF 8000 serien), vilket överraskade de flesta, och kanske mest av allt ATI då.

Jag skulle inte bli förvånad om man gör en liknande skenmanöver nu också. Just nu säger man vad som är mest gynnsamt i dagsläget, men tonen kan mycket väl vara en helt annan om ett år eller två.

Permalänk
Inaktiv

Haha, jen hsun huang måste vara bortom sina sinnen. Aldrig att nVidia kommer att få en x86-licens. Dessutom kommer de aldrig att kunna konkurrera med intel. FYI så kostar det betydligt mer att utveckla en CPU än en GPU, då en CPU utvecklas en transistor i taget (till skillnad från GPU:er som utvecklas kluster-för-kluster, vilka det finns det många av kopior av i ett chip. GT200 har exempelvis 240 kopior av samma ALU-enheter).