Fujitsu lanserar världens snabbaste processor

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gräs-Mannen
Ser man på öppna system som Linux, då är det väl inga problem med en ny arkitektur? Det enda som behövs är väl en kompilator som klarar den nya arkitekturen?

Nej

Moderna operativsystem (windows, linux, OS X, BSD etc.) är byggda så att de har mycket som är plattformsoberoende, bara att kompilera om. Men en hel del i det undra lagret måste skrivas om för att fungera på nya arkitekturen. Det som så att säga hanterar maskinvaran är inte lika.

Visa signatur

Forumregler | Feedbackforumet | Något som behöver modereras? Tryck på Anmäl inlägget och ge en anledning, någon moderator kommer granska inlägget och göra (egen) bedömning
"Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise." - Riker - ST:TNG

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av lincoln
Jag tror vagnen drar åsnan i ditt resonemang där... Det är nog snarare så att arkitekturen gör att de _måste_ ha ett väldigt kompetent kompilatorteam.

Hehe.. ja så kan det också vara. Hur som helst så får man hoppas att de som gör kompilatorer har en del att säga till om när det görs tillägg/ändringar i arkitekturen.

Visa signatur

/Hej hopp!

Permalänk
Medlem

Windows 7 till Sparc64 och ARM!

Permalänk
Medlem

Är jag den ända som kommer i byxorna när ordet "Sparcs" kommer upp i em mening/artikel med ordet Prossesor"?

Visa signatur

@gegoxaren på identi.ca
min personliga Blag ^_^
#python #cSharp #php #sqlite #freetard #loonix

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av boldtaar
Du verkar ha missat att MSI har dumpat BIOS och använder EFI i stället på några av sina Intel moderkort.
Men lösningen är långt ifrån perfekt. Tror industrin är lite för lata och inte vill samarbeta för att att ta fram en riktig öppen ersättare till BIOS. (Varför fixa något som redan fungerar?)

Tycker det är dax att kasta ut Floppy, IDE och BIOS från majoriteten av all moderkorten på marknaden! Kan spara den funktionaliteten till moderkort som redan har stöd för både DDR2 och DDR3 för all bakåtsträvare.

ett ord: CoreBoot

Visa signatur

@gegoxaren på identi.ca
min personliga Blag ^_^
#python #cSharp #php #sqlite #freetard #loonix

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av -Boris-
En teoretisk siffra som kortet aldrig kommer nära. Försök nu dessutom komma upp i den prestandan med 8 beräkningsenheter istället för 800.

Grafikkort kommer ofta nära sin teoretiska throughput, till skillnad från CPUer.

Sen har väl knappast den här CPUn 8 beräkningsenheter. Ska man räkna på det sättet så kan man säga att HD 4890 har 10 cores.

Permalänk
Medlem

Även om det vore möjligt att öppna Windows för fler arkitekturer så är väl frågan snarare om det finns någon motivation för MS att göra det? MS, Intel och i viss mån AMD lever ju ganska gott på att marknaden ser ut som den gör. I det fallet tror jag att "vi" får sätta vårt hopp till Apple (knappast troligt, men man vet aldrig) eller Google (Android kan kanske bli det -ux liknande OS som slår igenom brett bland konsumenter om de väljer att släppa en sådan version). Det behövs lite mer "krig" på marknaden för OS för att få MS etc. att bli kreativa och börja ta risker igen. Många hoppades kanske på det skulle ske när linux på alvar började växa (ok visst spridningen och användbarheten av linux är stor men det är ett "enthusiast" system) men att det når ut som standard system för 50+ arna det tror jag knappast längre. I sådanafall måste det packeteras bra mycket snyggare...

Jag är väl medveten att det finns system med mycket högre prestanda, särskillt om man syftar på special applikationer. Är det "generell" prestanda man syftar på är det svårare att definera vad man ska mäta. För de flesta (och då syftar jag INTE på oss datanördar...) så är det användarupplevelse det handlar om; inte super-pi nummer... Det är väl också ett av få sätt man kan förklara apples löjliga framgång på sistonde. De designar sitt OS så det gömmer svagheter i hårdvaran och framhäver styrkorna. Mao är OS lika viktigt som CPU och övrig hårdvara.

Om man jämför med hur det såg ut för säg 10-15 år sedan så tycker jag nog trotts allt att x86 har närmat sig resten. Bara en sån sak som att flytta filer (stora filer...) både lokalt och över nätverket var otroligt segt på även på en vass PC på den tiden, dessutom var risken stor att systemet ballade ur medans man försökte.

Värdera mitt inlägg i ljuset av att: - Jag är varken systemspecialist eller hårdvarutvecklare utan forskare i naturvetenskap. Mao jag har ingen kunskap i de tekniska detaljerna för OS eller CPU utveckling.
Jag har via instrument etc. arbetat med solaris, linux, SGI maskiner och såklart vanliga PCs. Har en blandad miljö av mac, pc och linux hemma.