Permalänk
Medlem

Hittar inte hårddisken

Hej, har ett problem som jag tänkte beskriva lite snabbt innnan jag går och lägger mig. Har en laptop som jag fick av skolan efter 3 långa år hos dom, hade inga problem över huvudtaget under skolåren men när jag nu fick tillbaka den så strular den non stop.

Får blåskärm hela tiden, oftast när jag ska starta ett program. Öppnade luckorna på baksidan för att kolla att allt satt i ordentligt vilket det gjorde så tänkte formatera datorn. Men när jag stoppar i XP-skivan och bootar från den så står det att den inte hittar en hårddisk i datorn. Jag kan ju boota upp operativsystemet så det borde väl vara någonting annat som strulaR?

Vet inte vad mer ni behöver veta för att kunna hjälpa mig men det är bara att skriva så ska jag ta reda på det imorgon när jag vaknar. Gnatt

Permalänk

Har exakt samma problem med min HP dator. Någon som vet?

Permalänk

behövs antagligen extra drivrutiner för att kunna hitta hårddisken.

xp är gammalt och har således inte mycket sata-stöd vilket jag antar din dator har.

Permalänk

Så hur går man tillväga om man verkligen vill ha XP istället för vista?

Permalänk
Medlem

Om du inte kan hitta drivrutiner för SATA kontrollern så får du leta upp i BIOS själva hanteringen utav SATA kontrollern.
Där ställer du om ifrån det den ligger på till något i stil med "Compatibility". Så är det på min Lenovo.

Installera Windows XP.

Sen om du får Windows att fungera utan problem så blir nästa steg att installera drivrutinerna för kontrollerkortet(brukar ingå i chipsetdrivrutinerna).
Därefter startar du om datorn, går tillbaks in i BIOS och ställer tillbaks SATA hanteringen.

Visa signatur

Grundregel för felsökning: Bryt och begränsa.

Permalänk

antar att jag har likadant problem och likadan dator. när jag försöker med skivan så hittar den inte hårddisken, om jag går in i bios och disable sata så blir det istället helt svart och inget händer. lite hjälp vore ovärderligt, tack på förhand