Fängelse för brittisk Microsoft-pirat

Permalänk

Varför har han inget namn?

Visa signatur

"Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths pure theatre."—Gail Godwin
Sweclockers BB kod
0101001101000111

Permalänk
Medlem
Citat:

Enligt företaget är många mjukvarupirater även involverade i tyngre kriminalitet, till exempel bedrägeri och identitetsstöld.

Jahapp, nu är alltså alla pirater bedragare också då

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Jag tycker absolut att lagar är till för att följas därför att rättsväsendets förtroende bygger på det. Samtidigt bygger förtroendet också på att lagar speglar rättsmedvetande och kan förankras utanför den juridiska domänen. Något annat är självmotsägande. Detta innebär att dessa principer kan komma i konflikt med varandra.

Bra, då delar jag och du samma åsikt.

Att använda exempel från verkligheten gör inte att dessa inte går att diskutera kring. Vad jag menade med mina exempel och som du också förstod är att lagen inte alltid speglar det som är enligt en själv moraliskt eller etisk korrekt. Det ska de inte heller göra, vore omöjligt att göra lagar som speglar alla individers moral och etik. Att bestämma vilka lagar man ska följa och vilka man ska bryta mot enligt ens egna moral och etik är fel, min åsikt. Där har du och jag möjligtvis en annan syn på saker och ting.

Visa signatur

|| Surface GO 2 ||

|| NR200P, 12600K, Z690M-ITX, NH-U9S, RTX 3060 Phoenix, SKC2500 500GB, Fury 16GB, HX520 ||

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Walkerboh
Ni som tycker att upphovrätten inte är så viktig kan alltid försöka att bli fotografer och leva på det.

Argumentum ad misericordiam!

Ni som inte kan tjäna jobb som fotografer kanske ska skaffa andra jobb? Det finns ingen universell, tidlös och allestädes närvarande garanti att det ska funka att tjäna pengar på X. Antingen har man en fungerande affärsmodell eller så får man ha det som hobby. Vidare, på vilket sätt förlorar du på att dina bilder kopieras? Du säljer dina original och tar nya bilder, vad är problemet? Tja, du vill förstås att alla ska kontinuerligt betala för en och samma jäkla bild i all evighet? Men vilken rätt? Antingen har du fotografi som yrke och då fotar du hela dagarna och får pengar av någon tidning eller annan aktör, alternativt säljer bilden till någon som gör vad tusan denne vill med verket, eller så skaffar du en annan inkomst vid sidan om. Du kan inte räkna med att en och samma bild ska generera pengar vid flera tillfällen eller kontinuerligt. Vad är det för jäkla idé egentligen? Intressant också hur du tycks vilja ha lagar som garanterar din inkomst, snarare än att det är dina produkter som ska göra det.

Jag uppbär lön som programmerare och elektronikdesigner. Jag får pengar för att producera. Jag räknar inte med att mina program eller konstruktioner ska bringa in pengar i alla sina dagar för mig, att leva på royalties eller liknande. Vad gör dig speciell?

Observera att jag inte på något sätt missunnar dig på att tjäna pengar om och om igen på samma bild. Jag missunnar dig inte att bli stormrik ens en gång, lika lite som jag missunnar Bill Gates det. Funkar det så funkar det. Funkar det inte, ropa inte på lag.

Föresten har vi ju redan de lagarna du syftar till. Och du kan ändå inte leva på det? Tja, vad ska vi göra? Arkebusera kopierare?

Vilken nivå av lagar och maktmedel för att du ska tjäna på något som marknaden uppenbarligen inte värderar sådär jättehögt tycker du är lagom?

Edit: Syntax.

Edit2: Jag vill påpeka att jag absolut inte menar att "smäda" ditt yrke eller profession. Jag är bara ute efter principerna. Jag vill inte heller på något sätt smäda de som en gång var bokskrivare, hästkuskar eller dansbandsmusiker. Det är inte vad det hela handlar om. Min bransch inom IT-världen brottas ju med precis samma problem, piratkopierade program, etc, och felet vi alla gör är att vi förutsätter att vi ska tjäna pengar på saker som marknaden rör sig ifrån. Det är ingen universell rätt. Livet är hårt, det kan bita mig likväl som dig. Jag hoppas du förstår mina poänger och verkligen förstår att jag inte alls försöker förolämpa vare sig dig eller ditt yrke.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av POMAH
Bra, då delar jag och du samma åsikt.

Att använda exempel från verkligheten gör inte att dessa inte går att diskutera kring. Vad jag menade med mina exempel och som du också förstod är att lagen inte alltid speglar det som är enligt en själv moraliskt eller etisk korrekt. Det ska de inte heller göra, vore omöjligt att göra lagar som speglar alla individers moral och etik. Att bestämma vilka lagar man ska följa och vilka man ska bryta mot enligt ens egna moral och etik är fel, min åsikt. Där har du och jag möjligtvis en annan syn på saker och ting.

Problemet du skapar är dogmatism. Du kan inte på förhand veta vilka lagar som kommer strida mot ditt och det allmänna rättsmedvetandet. Du generaliserar som om alla lagar är av samma natur och drar den generella slutsatsen att det är "fel" att bryta mot alla lagar baserat på principen om att lag ska följas. Detta leder till ett teknokratiskt synsätt där lag ersätter logik, förnuft och kunskap. Och då blir lagen tandlös. Det kan jämföras med policys i säkerhetssammanhang som följs slaviskt och därför tvärtemot avsikten skapar säkerhetsproblem (exemplen på dessa är många) eftersom dessa policys hade en annan agenda än hur den motiverades. Samma sak med lagar, motivationen och agendan kan gå isär. Du kommer obönhörligen hamna i kognitiva dissonanser med denna dogmatism såvida du inte är helt laglydig, vilket förutsätter att du alltid vet vad lagen säger om något. Detta är orealistiskt, folk bryter mot lagar de inte visste fanns eller ännu värre bryter mot en lag för att följa en annan (exemplen är många). Vidare är det inte så enkelt att en lagtext alltid har en och endast en tolkning.

Men det spelar ingen roll, poängen var bara att du inte entydigt kan säga att lagar ska följas, punkt. Det blir hyckleri och klyschor.

Det som dock spelar större roll är att du försöker motivera en lags riktighet med att hänvisa till principen att lagar ska följas. Vidare drar du in egna moraliska idéer och använder felaktiga begrepp som "stöld" vilket skapar inflation. Det är alltså tydligt att du har en ideologisk synpunkt. Du baserar alltså inte principen om att man ska följa lagar på något annat än att du är avogt inställd till vad du uppfattar som något moraliskt tvivelaktigt.

Sådär kan man inte hålla på. Man måste vara rak, tydlig och logiskt koherent. Vill du argumentera för en lags förträfflighet, förankra den inte i lag. Att höja insatsen med att inte kalla saker för dess rätta namn är inget du vinner på. Vill du hänvisa till rena principer, blanda då inte in moral utan försök argumentera pragmatiskt för detta. Sök intersubjektiva argument.

Att påstå att piratkopiering är fel därför att lagen säger så blir heltokigt. Lagar skapas därför att något anses vara fel. Ingenting kan anses vara fel bara därför att en lag säger så. Att påstå att piratkopiering är stöld och stöld är synd, blir heltokigt eftersom piratkopiering inte är stöld, helt oavsett vad lagar säger. Piratkopiering är brottet, enligt lagen.

Att komma med argument om hur artisterna eller upphovsrättsindustrin förlorar visar å andra sidan att du vill diskutera rätt, inte lag. Då är det en faktadiskussion, och du har fel, på flera punkter.

För det första följer inte per automatik att artister förlorar. För det andra så följer det inte att det skulle vara problematiskt, du har inte visat att artisteri skulle vara en universell "rätt" av något slag. För det tredje följer det inte av detta att själva verken hotas. Människan har haft en kultur i 40 000 år och dagens affärsmodeller har inte i närheten av samma tid bakom sig. Människor kommer skapa inom alla domäner så länge som vi är människor och det enda som faktiskt hotat den fria konsten (jag använder begreppet löst här och inkluderar programvaror, TV-serier, etc) är diktatpolitik i diktaturer. Diktatur är det enda exemplet på när konst faktiskt på något sätt varit styrt och hotat.

Så, "argumentet" att piratkopiering i slutändan hotar konsten bygger på en sekvens av non sequiturs, full med luckor helt utan täckning. Jag påstår inte att du sagt det, men jag tror att det är dit du vill.

När du säger...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av POMAH
Tur att det finns människor som du som själva bestämmer vilka lagar som gäller och vilka som inte gäller. Anser du att en lag är orättvis eller helt enkelt fel så ta ställning för, inte genom att bryta mot den utan genom att skapa en opinion för den, idag är det lättare en någonsin att få sin röst hörd och skapa en opinion för den.

...så måste jag fråga om du riktigt begriper hur tacksamma vi ska vara att folk inte följer vissa lagar. Den demokrati och yttrandefrihet vi har idag har människor kämpat hårt för och ofta oavsiktligt fått sota för, bortsett från frivilliga martyrer som är i minoritet. Rätten att häda, religionsfriheten, tryckfriheten, etc, etc är sist och slutligen ett resultat av att folk inte alltid följer lagar. Och då talar jag inte mord och pedofili som dina fåniga exempel, utan subtila lagar med obehagliga undertoner. De öppna systemen och samhällets transparens är inte på något sätt given, utan måste kontinuerligt befästas. Jag påstår inte att piratkopiering har något direkt med detta att göra och det är också att skapa inflation i begreppen att påstå att det en "frihetskamp" eller något annat snurrigt. Men problemen blir väldigt stora när lagstiftningen och presumtiv brottsbekämpning tar sig sådana uttryck att det direkt hotar marknadsekonomin, yttrandefriheten, anonymiteten och transparensen (detta tu är inte i konflikt).

Marknadsekonomi är en viktig förutsättning för demokrati och det öppna samhället, och marknadsekonomi förutsätter i sin tur att dåliga affärsmodeller inte upprätthålles genom lag. Näst intill kostnadsfri massproducering av immateriella objekt som inte är hemligstämplade (det är ett mycket grövre brott att sprida sådant) är en fullt logisk och oundviklig konsekvens av marknadsekonomin. Det är god kapitalism och det är upp till folk och företag att hitta sätt att tjäna pengar på detta, eller duka under.

På 1800-talet gick det att tjäna pengar på hästdroskor i stort, på 70-talet att tjäna pengar på dansband i stort, på medeltiden att tjäna pengar på att handkopiera böcker. Idag går det inte därför att tekniken gjort detta hopplöst föråldrat. Vi kan göra det möjligt igen genom att förbjuda taxibilar, tryckpressen eller CD-pressen (eller kameror), men jag kan lova dig att det inte är önskvärt. På samma sätt är det inte önskvärt att kriminalisera kopiering av icke-hemliga verk i digital eller elektronisk form. Det finns absolut inga "naturliga", "allmängiltiga" eller "universella" skäl till varför man ska kunna tjäna pengar som artist. Normalfallet genom historien är att, förutom de allra största, människor haft för dagen normala jobb och ägnat sig åt konsten på fritiden. Det gäller för övrigt även idag, redan, förutom konstlade stöd. Ingenting i konsten är hotat på grund av digital kopiering. Inte ens konsten som yrke, men man kan anta att marknaden är övermättad på dessa yrken på grund av artificiella icke-marknadsmässiga stöd. Som t.ex. förbud mot något som är uppenbart tillgängligt.

Jag missunnar ingen att tjäna stora pengar på någonting. Går det så går det, inget fel med det. Men när världen förändras måste människor göra det också, ändra affärsmodeller och tänka om. För kopiering kan inte byggas eller lagstiftas bort med mindre än att man låser in alla människor i burar.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Argumentum ad misericordiam!..... vägg med text

+1

Visa signatur

Fractal R3, Corsair AX 850W, 2x Gigabyte 580 Windforce + Gigabyte 210, I7 2600k @ 4.6 GHz, Asus P8P67 PRO, Corsair 32GB 2133 MHz, Corsair H80, Intel 320 300GB, 5x2TB WD GP, 5xSchyte F-Flex 1600, 2xFractal 140mm Silent, 7xFanmate, 3xDell U3014, LG BH10LS30, Qpad 5k, Logitech Z-5500, Sennheiser 360, 2xDinovo Edge. Samsung 900X4C, 256GB SSD, 16 GB Ram.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Argumentum ad misericordiam!

Trevligt att jag fick lära mig lite latin på fredagskvällen.

[QUOTE]
Ni som inte kan tjäna jobb som fotografer kanske ska skaffa andra jobb? Det finns ingen universell, tidlös och allestädes närvarande garanti att det ska funka att tjäna pengar på X. Antingen har man en fungerande affärsmodell eller så får man ha det som hobby. Vidare, på vilket sätt förlorar du på att dina bilder kopieras? Du säljer dina original och tar nya bilder, vad är problemet? Tja, du vill förstås att alla ska kontinuerligt betala för en och samma jäkla bild i all evighet? Men vilken rätt? Antingen har du fotografi som yrke och då fotar du hela dagarna och får pengar av någon tidning eller annan aktör, alternativt säljer bilden till någon som gör vad tusan denne vill med verket, eller så skaffar du en annan inkomst vid sidan om. Du kan inte räkna med att en och samma bild ska generera pengar vid flera tillfällen eller kontinuerligt. Vad är det för jäkla idé egentligen? Intressant också hur du tycks vilja ha lagar som garanterar din inkomst, snarare än att det är dina produkter som ska göra det.

Jag uppbär lön som programmerare och elektronikdesigner. Jag får pengar för att producera. Jag räknar inte med att mina program eller konstruktioner ska bringa in pengar i alla sina dagar för mig, att leva på royalties eller liknande. Vad gör dig speciell?

[/QUOTE]

Nu ska jag utveckla mitt resonemang lite mera så vi förhoppningsvis slipper missförstånd. Till att börja med så jobbar jag inte nu som fotograf (jag har gjort det tidigare). Jag tog bara det som ett exempel för jag tycker att måna har uppfattningen att bilder kan man göra lite hur man vill med. resonemanget är ungefär "Det är ju bara att kopiera från hemsida X" och använda för sina egna syften utan att ens bry sig om att kontakta upphovsmannen och fråga om det är ok.
Jag som upphovsman till bilden bestämmer hur bilden ska användas, och om du köper en bild av mig så köper du inte originalet och rättigheterna att sälja bilden vidare (om vi inte explicit kommer överens om att du köper originalet). Det du köper är rätten att använda den bilden och bara den bilden. Alldeles oavsett om du köper den i digitalt format eller som en papperskopia. Det fortfarande min rättighet att försöka att sälja min bild till så många jag kan utan att andra ska kunna åka "snålskjuts" på min talang.

Jag tror verkligen inte att jag bara skulle kunna ta en bild och sen leva på den resten av livet. Är jag inte tillräckligt bra som fotograf och inte kan sälja mina bilder så får jag naturligtvis skaffa mig ett annat jobb. (som jag nu gjorde). Däremot så tycker jag inte att det är ok att jag inte kan leva på mitt yrke för att andra kopierar mitt arbete.

Jag arbetar också som programmerare och har lön därför att jag tillverkar mjukvara som går att sälja. Om inte någon hade köpt mjukvara hade både du och jag varit arbetslösa.

Tycker du att det är ok att du blir arbetslös för att andra kopierar den mjukvara du skriver?

Edit:
Jag är däremot stor anhängare av open source rörelsen och bidrar mer än gärna till de olika projekt som finns. Men som jag sa tidigare det är mitt val att välja vilket arbete jag vill försöka att sälja och vilket arbete jag vill skänka bort. Ville bara tydliggöra detta.

Permalänk
Medlem

"Enligt företaget är många mjukvarupirater även involverade i tyngre kriminalitet, till exempel bedrägeri och identitetsstöld."

Ja hej och hå.
Snart så betyder väl ett piratat OS att man också har tunnelbanebombningar och flygpanskapningar som hobby... Jag menar, om man är smart nog att ladda ner så lär man ju vara smart nog att bygga bomber och flyga flygplan. Man har ju uppenbarligen skaffat windows för Flight simulator X och Counterstrikes skull så man kan öva på terrorist-strategier

Folk ska ha betalt för det jobb dem gör, inga protester där. Tyvärr så tror ju media/musik/mjukvaru-industrin att de på något sätt har någon gudomlig rätt att tjäna pengar bara genom att existera, vilket är bortom löjligt. Om producenterna inte är lyckliga med nivån av folk som inte vill betala det pris som sätts så är det ju priset som är fel, annars hade ju antalet som inte vill betala varit lägre. Så fungerar det för alla andra.

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sp123ltd1
Nej det stämmer inte. om jag skulle få ett erbjudande att köpa det för 500 kr så skulle jag köpt det direkt för vissa delar av pirat versionen funkar inte och så får man inga uppdateringar.

Visst men om du inte hade någon advancerad bildredigerare hade du kunnat betala mer. Nu betalar du endast moralisk men om du inte hade någon hade det både varit moraliskt och användbart.

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Ingenting i konsten är hotat på grund av digital kopiering. Inte ens konsten som yrke, men man kan anta att marknaden är övermättad på dessa yrken på grund av artificiella icke-marknadsmässiga stöd. Som t.ex. förbud mot något som är uppenbart tillgängligt.

Jag är halvt uppvuxen i en ateljé bland skulpturer, målningar och teckningar. Trots det ser jag inte heller några som helst skäl att särbehandla skapare av konst. Konst är ett sätt för oss människor att uttrycka oss och se bortom det basala. Jag upplever det snarare som att "konstgjord andning" hämmar den konst som verkligen uttrycker något av värde. Tyvärr sponsrar ibland offentliga installationer av pinsamt lågt värde.

Går det att frånse att konstnärer i modern tid dragit full nytta av kommersiella intressen på ett sätt som knappast har någon motsvarighet i historien? Om en del av de historiska storverken är ett resultat av slavarbete, har vi i vår tid sett konstnärer rida på bl a yuppievågen. Inom musikbranschen fick vi t o m en tid när de "hårt arbetande" banden hamnade i skymundan till förmån för rena industriprodukter, ibland rena bluffartister som skulle se snygga ut och mima bra.

Det finns hantverkare vilka skulle kunna ses som större konstnärer, men i jämförelse får kämpa sig fram till en pension förgylld av förslitningsskador. Överlag är det hopplöst att söka någon rättvisa i att just jag ska belönas med ekonomiska kompensationer för att intresset för mitt arbete är lågt.

...

På ett sätt är det synd att så mycket fokus hamnar på s k illegal fildelning när det finns mer direkta faror. Det är alldeles för lite fokus i vanlig media på hur HTML 5 försöks styras upp av bolag med egenintressen i att få in sina egna stängda format på bekostnad av fria. Att h264 är en fara tycks bara de initierade att bry sig om; hur pass framtidssäkert är ett format som ständigt byter licenser och ifall det antas som mer använd standard plötsligt kan förvandlas till ett kassako när företaget bakom väljer att utnyttja sitt slagläge? Det konstiga är att de högljudda förespråkarna för att allt ska vara fritt ofta tycks sakna helt intresse av frågor som verkligen beror alla användare. Är argumenten, där allt ifrån rätt till moral och etik dras in, endast oljat munväder för att rättfärdiga lathet och egoism?

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av belga
"Enligt företaget är många mjukvarupirater även involverade i tyngre kriminalitet, till exempel bedrägeri och identitetsstöld."

Ja hej och hå.
Snart så betyder väl ett piratat OS att man också har tunnelbanebombningar och flygpanskapningar som hobby... Jag menar, om man är smart nog att ladda ner så lär man ju vara smart nog att bygga bomber och flyga flygplan. Man har ju uppenbarligen skaffat windows för Flight simulator X och Counterstrikes skull så man kan öva på terrorist-strategier

Folk ska ha betalt för det jobb dem gör, inga protester där. Tyvärr så tror ju media/musik/mjukvaru-industrin att de på något sätt har någon gudomlig rätt att tjäna pengar bara genom att existera, vilket är bortom löjligt. Om producenterna inte är lyckliga med nivån av folk som inte vill betala det pris som sätts så är det ju priset som är fel, annars hade ju antalet som inte vill betala varit lägre. Så fungerar det för alla andra.

Håller med till punkt och pricka.

Visa signatur

"Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths pure theatre."—Gail Godwin
Sweclockers BB kod
0101001101000111

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av belga
"Enligt företaget är många mjukvarupirater även involverade i tyngre kriminalitet, till exempel bedrägeri och identitetsstöld."

Ja hej och hå.
Snart så betyder väl ett piratat OS att man också har tunnelbanebombningar och flygpanskapningar som hobby... Jag menar, om man är smart nog att ladda ner så lär man ju vara smart nog att bygga bomber och flyga flygplan. Man har ju uppenbarligen skaffat windows för Flight simulator X och Counterstrikes skull så man kan öva på terrorist-strategier

Folk ska ha betalt för det jobb dem gör, inga protester där. Tyvärr så tror ju media/musik/mjukvaru-industrin att de på något sätt har någon gudomlig rätt att tjäna pengar bara genom att existera, vilket är bortom löjligt. Om producenterna inte är lyckliga med nivån av folk som inte vill betala det pris som sätts så är det ju priset som är fel, annars hade ju antalet som inte vill betala varit lägre. Så fungerar det för alla andra.

Kunde inte sagt det bättre själv!

Visa signatur

mehp

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
[ ... många kloka ord ...]

Väl talat! Du har 100% rätt. Det finns inget att tillägga.

Visa signatur

5950X, 3090