Forskare tar fram kontaktlinser med integrerad display

Permalänk
Medlem
Skrivet av Setesh:

......Det största problemet med din ordlek är inte det faktum att den är irrelevant för den diskussion som du valde att hoppa in i, dvs den diskussionen som handlade om huruvida en superintelligent varelse med en intelligens som matchar människans plus differensen mellan människan och den av en bakterie, skulle vara intelligent nog att upptäcka att en varelse med intelligensen av en människa försöker att kommunicera, en uppgift som en varelse med en intelligens av en människa redan i dag klarar av utan större bekymmer.

just det ja - de flesta "klarar av" att avgöra att en annan människa är rätt lika dem själv (menar själv dock att det i många fall har med uppfostran/kultur och dylikt att göra än rå intellektuell kapacitet). problemen uppstår när en varelse försöker kommunicera med en annan varelse som är för olik den själv när det kommer till kultur/miljö/livsförutsättningar m.m. Vi kan lika lite relatera till hur en bakteries liv ser ut som en hypotetisk rymdvarelse antagligen hade haft att relatera till vårt "primitiva" leverne. Jag skriver antagligen då jag förutsätter att de är lika inskränkta och dumma som vi människor i allmänhet är (ja jag är också människa och därför lika dum som de flesta andra). Det handlar alltså om förmågan att relatera vilket jag försökte bevisa med en liten, om något omogen, ordlek.

Jag har i mina resonemang endast fokuserat på möjligheten att upptäcka att den studerade varelsen försöker att kommunicera, och inte direkt på hur den studerande varelsen väljer att agera, eller till vilken nivå den klarar av att relatera till sig själv. Anledningen till att jag gjort det är att diskussionen annars riskerar att få så många olika variabler så att den blir för omfattande för den tid som jag är villig att lägga ner på den.

Du har rätt att det är många variabler som spelar in när det kommer till hur denna studerande varelsen kommer att bete sig. Däremot finns det en klar skillnad mellan människor och bakterier. Människan har alla de egenskaper som är nödvändiga för att försöka sig på en meningsfull kommunikation med en intelligent varelse. Människan har intelligensen, verklighetsuppfattningen, verbal och visuell kommunikationsmöjligheter, etc. En bakterie har uppenbarligen inget som kommer i närheten av detta.

Då människor utan större problem klarar av att upptäcka när en annan människa försöker att kommunicera, oavsett huruvida de talar samma språk, så finns det inte mycket som talar mot att denna superintelligenta varelse som tidigare beskrevs inte skulle klara av detsamma. Märk väl att människor även är hyfsat bra på att märka när högre stående djur som katter och hundar vill ha ens uppmärksamhet.

Skrivet av Setesh:

......Problemet är att en tillräcklig hög intelligens, verklighetsuppfattning och kommunikationsförmåga först måste existera innan jämförelsen kan göras, för oavsett hur hög intelligens en varelse besitter så kan den inte att förvänta sig en givande diskussion från en bakterie.

Varken du eller jag har en aning om hur hög intelligens och intellektuell förmåga valfri bakterie har varför vi inte borde uttala oss (med risk för att du faktiskt vet men inte publicerat dina resultat till omvärlden). Problemet ligger i att vi förutsätter att vi är överlägsna och därmed kan ta oss rättigheter, inte huruvida vi är överlägsna eller ej då detta i det stora hela inte spelar någon roll. Oavsett om vi kan relatera eller inte så bör vi faktiskt visa respekt ändå (imho).

Det är ett märkligt resonemang med tanke på all forskning som gjorts. Alla livsformer består nämligen av samma grundläggande byggstenar och kopplingen mellan hjärnsubstans och intelligens är oerhört tydlig. Bakterier är oerhört primitiva varelser som inte på något sätt uppfyller de grundläggande kraven för att vara relevanta i jämförelsen med kommunikationsförsök mellan människor och utomjordingar.

Skrivet av Setesh:

......Inte alls. Inget av vad du skrev motsäger mitt påstående om att en varelse så intelligent, som människan plus differensen mellan människans och den av en bakterie, inte skulle ha några större problem att upptäcka ifall människan försöker kommunicera.

Eftersom mitt inlägg förutsatte att man kan läsa lite mellan raderna så kan det såklart bli fel - jag ber om ursäkt för otydligheten. Så som jag ovan skrivit så menar jag på att det handlar om problem att relatera och en brist på moral/etik, dvs. att vi tar oss rätten att utföra saker jag och andra anser att vi inte borde. Detta gör vi både mot andra människor och mot resten av verkligheten. Hur detta relaterar till utomjordingarna är att jag förutsatte att de liknar oss i sitt beteende då det är svårt att föreställa sig "intelligent liv" som inte har något gemensamt med oss. Att jag har svårt för det är antagligen bristande förmåga från min sida men "lifes a b&tch".

Fast då gick du in i fel diskussion för jag diskuterade aldrig frågan kring moral/etik eller hur dessa utomjordingar skulle tänkas agera. Jag belyste enbart vissa betydande skillnader.

Skrivet av Setesh:

......Fast nu är det faktiskt så att jag inte fört någon direkt diskussion kring hur dessa rymdvarelser skulle resonera och bete sig, så ditt märkliga resonemang ovan förblir fullkomligt irrelevant i rollen som ett direkt bemötande till vad jag skrivit.

Resonemanget menar jag inte är särskilt märkligt då det kan bevisas med fakta (Vi har utfört dessa hemskheter och långt fler därtill och mekanismen bakom är den samma som får oss att diskriminera och skada andra varelser också). Det jag menar är att om de hypotetiska utomjordingarna är på något sätt lika oss i sitt beteende så hade de antagligen A: utrotat oss som skadedjur, B: Experimenterat med oss och haft oss fångade som kuriositeter - läs zoo, C: observerat oss och skrattat, himlat med ögonen och använt oss för förnöjelse, D:blivit skrämda av vår dumhet och utrotat oss innan det sprider sig, E: Valfri kombination av ovanstående, F: tyckt synd om oss och försökt göra det bättre för oss och lära oss ett och annat (denna sista beror på hur lika människor de är, för lika och detta blir ytterst osannolikt).

Detta är ett tydligt exempel på varför jag valde att inte föra någon diskussion överhuvudtaget kring hur dessa utomjordingar skulle tänkas agera. Variablerna och möjligheterna blir helt enkelt för många för kunna bli en meningsfull diskussion för min del.

Permalänk
Medlem

Intressant steg i utvecklingen!

Offtopic: Släpp den förbannade kanin diskussionen, tack! Det finns andra forum som inte är Sweclockers som passar.

Visa signatur

Intel Core i9 9900K@ 5,2Ghz (Noctua NH-D15) | Asus ROG Maximus Xi Hero Z390 | Corsair Vengeance 16GB DDR4 2666Mhz | MSI GeForce RTX 3080 10GB GAMING X TRIO | EVGA Supernova G2 750W |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tumnus:

Tänker du på det när du tar Ipren då? Eftersom nästan ALLA läkemedel är testade på djur.. Du har dock en poäng med att djur räknas som tänkade varelser för det är bevisat att djur tänker, även om det är på ett mer instinktiv, precis som människan.

Det är ju klart att det är så Jag håller med, men som sagt behöver man ju inte gilla det :P. Ett djur skulle inte rädda en människa över en av sin egen art bara för att vi tänker på ett speciellt sätt heller, och det är inget konstigt med det

[EDIT] oops sorry

Visa signatur

Chassi: 800D | Moderkort: Gigabyte GA-Z68X-UD4-B3 | CPU: i5 2500k | GPU: EVGA GTX 580| RAM: 8GB 1600 MHz Vengeance | PSU: Fractal Design R2, 1000W | HDD: Vertex 2 120GB |
Vattenkylning: Pump: EK-DCP 4.0 | CPU: EK-Supreme HF | GPU: EK-FC580 GTX | Tank: EK-Multioption RES X2 - 250 Basic | Radiator: Phobya G-Changer 360 Ver. 1.2

Permalänk
Testpilot

Drar upp den här tråden igen då jag hittade en snubbe som tillverkat en hemmagjord variant:

Inget jag någonsin skulle få för mig att göra, stoppa hemmabyggda grejer i ögat känns lite väl riskabelt

Visa signatur

Kolla gärna in min RGB-LED-ljusstake i galleriet
[Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5][Intel Core i5 4690K][Corsair XMS3 16GB][Asus GeForce RTX 2060 Super Dual Evo OC]

Permalänk
Skrivet av Alexei:

Kan du ge dom en anledning till att testa det på människor istället för djur, i första stadiet?

Ta ansvar för sina handlingar. Tyvärr är det inte vanligt förekommande fenomen i denna världen.

Visa signatur

|| Gigabyte GA-MA790X-UD3P || AMD Phenom II X4 955 @ 3,8 GHz || 2*2 GB Kingston HyperX PC8500 || Asus Radeon HD 5850|| Zalman ZM600-HP600W || Windows 7 64-bit ||

Permalänk
Medlem

The year is 2027..

Permalänk
Medlem
Skrivet av theWeasel:

[*]Det har väldigt lite nyhetsvärde på en teknologisida

Varför är det inte intressant att veta hur produkterna tas fram? För en tid sedan var det en nyhet om att kinesiska arbetare begått självmord.

Permalänk
Skrivet av tjabo:

windows blåskärm hehe.

Haha, tänkte jag också på. När man i framtiden ser en blåögd typ som står och svär för sej själv så vet man vad som hänt.

Visa signatur

It´s-a me! Mario!

Permalänk
Medlem

Eneklt att porrsufra lite på fikarasten? ; )

Visa signatur

Sugen på att spela lite äldre spel? Glid in på www.braindrainlan.nu och kolla när vi skall ha nästa LAN eller gå med vår Discord för att spela online https://www.braindrainlan.com/

Permalänk
Skrivet av anemic:

Eneklt att porrsufra lite på fikarasten? ; )

Bra där eller ännu bättre, högskoleprovet direkt i ögat! Alla som sitter inne i en stor IRC-kanal skriver med varandra under provet genom olika ögonrörelser