Microsoft: "Det är inte vårt fel att ingen köper Windows 8"

Permalänk
Medlem

När jag sitter på en Windows 7 burk igen känns det som jag gått tillbaka till Windows XP, Windows 8 har sina brister men är så mycket bättre.

Permalänk
Medlem

Tack för ett bra svar, snajk. Trevligt när man kan diskutera på en annan nivå än "Ni är rädda för förändring" <-----> "Ni skulle hoppa utför ett stup om Microsoft ville det"

Citat:

På vilket sätt? Jag har pluggat en hel del interaktionsdesign och jag anser att åttan enligt de flesta kriterier är ett framsteg gentemot sjuan. Det beror förstås på vad man väljer att fokusera på men det är som sagt ett OS och ska inte ha samma fokus på exempelvis Affordance som ett simplare system, exempelvis en bankomat eller SJ´s webbsida för biljettbokning.

Ja, här är vi uppenbart oense. Jag skulle nog vilja säga att det generellt är mycket viktigt med tydliga visual cues och få steg för att utföra en given handling, oavsett mjukvara. Ju mer specialiserad mjukvaran blir, desto svårare blir detta naturligtvis, men jag irriterar mig på att dessa principer frångåtts till synes utan anledning.

Citat:

Så åttan tillför inte någon funktionalitet? Jag råder dig att titta på denna tråd.

Ja, det var slarvigt formulerat av mig. Win 8 har många bra förändringar under huven. Jag syftade framför allt på Metro-appar, som jag ärligt talat inte förstår varför jag ska använda. Har inte hittat någon som underlättar mitt datoranvändande. Tips mottages gärna.

Jag kan säga så här: Microsoft försöker styra mitt användningsmönster till ett sätt de tycker är det optimala, och har valt att introducera ett förenklat gränssnitt. Detta skulle kunna vara något bra, om det hade givit någon payoff. Dessa tendenser finns även i OSX, och där kan jag acceptera det, eftersom det OS:et har en påtaglig känsla av integration och enhetlighet. Programmen pratar med varandra, fungerar bra ihop, synkar och kommer ofta med överraskningar som gör att jag tänker "vad bra, nu slipper jag göra X". Denna känsla av integration saknas i windows 8. Man får begränsningarna utan payoffen.

Citat:

Tänk på metro som en större (bättre?) startmeny så tror jag allt faller på plats.

Naturligtvis har jag gjort detta. Det var det som gjorde att jag tyckte Windows 8 verkade som en bra idé från början. Det första man gör när man startar sin dator är ju att öppna ett program. Då kan man lika gärna börja med applaunchern. Smidigt, tyckte jag. Men i praktiken har saker och ting helt enkelt vägrat att falla på plats. Jag blir bara irriterad på att universella sökfunktionen (utan sökruta, herregud) i Metro kräver fler knapptryckningar för att göra samma sak som den i windows 7. Känns som ett steg bakåt. Sen kan jag ju bara pinna ikoner i aktivitetsfältet eller på desktopen, vilket känns enklast.

Citat:

Hur menar du att gesterna skiljer sig? Scroll exempelvis fungerar på samma sätt för mig oavsett om jag är i en app eller ett program, samma med charms-gesten. Sen att apparna har tillgång till fler gester än de vanliga programmen är inte så konstigt då de till skillnad från de vanliga programmen är tänkta att användas med touch-skärm. Det är heller inte tänkt att man ska stänga av appar utan det ska Windows sköta själv, som på Android eller IOS. Vill man ändå det så fungerar samma sätt som för vanliga program utom kryss-knappen i hörnet eller högerklick i aktivitetsfältet för apparna har ju ingen sådan/visas inte där, Alt+F4 fungerar exempelvis utmärkt.

Dessa gester, som jag ställt in via touchpad:ens kontrollpanel, fungerar inte, eller fungerar på annat sätt:
Framåt: trefingersvep höger (fungerar inte)
Bakåt: trefingersvep vänster (fungerar inte)
Uppåt: tvåfingersvep uppåt (gör av någon anledning samma sak som tvåfingersvep åt sidan, annorlunda än desktop, inkonsekvent)
Neråt: tvåfingersvep neråt ( samma här)

och kantgesterna, som jag redan nämnt, fungerar inte särskilt bra. Och jag undrar vad det är för fel på röda kryss i hörnet. Har man det på desktopen tycker jag man ska ha det i Metro.

Citat:

Jo här finns det definitivt rum för förbättring. Jag tror dock att mycket av problemen här beror på att datortillverkare lägger så lite fokus på drivrutinerna för pekplattorna. Installerar man exempelvis Synaptics egna drivrutiner istället för exempelvis HPs så brukar allt fungera mycket bättre. Väljer man en dator från en tillverkare/serie som har lite mer fokus på användarupplevelsen snarare än bara siffror så brukar det fungera ganska bra från början.

Säkert är det så. Min lilla Asuslaptop är väl knappast cream of the crop.

Citat:

Jo, jag håller till viss del med om detta också. Kontrollpanelen borde vara mer integrerad med inställningscharmen. Dock tycker jag det är ett rejält steg i rätt riktning att låta program (dock bara MUI-appar hittills) ha inställningarna i Charms så slipper man hålla ordning på vart i varje program inställningarna för det programmet ligger. Jag kan också se fördelen med att låta en del inställningar vara åtkomliga utan att behöva gå via desktopen om man exempelvis sitter med en tablet, men också att det hade varit svårt att få in alla inställningar i ett tablet-vänligt gränssnitt.

Det skulle säkert kunna fungera med någon liknande modell. Jag förstår hur de tänkt, men att ha inställningar för systemet på ett ställe och inställningar för programmet på ett annat känns som en princip värd att sträva efter, och det känns som windows 8 bryter upp det i onödan.

Citat:

Windows har ganska länge (alltid?) delat upp inställningarna, en del var åtkomliga via kontrollpanelen, andra fick man gå via administrationsverktyg för att komma åt och ytterligare andra var endast åtkomliga via registret eller powershell. Alltså använde vanliga användare på sin höjd kontrollpanelen, mer erfarna gav sig djupare in i kontrollpanelen till administrationsverktygen och liknande och "power-users" använde powershell eller registret. Nu har de liksom lagt till en ännu lägre nivå av inställningar för en ny grupp användare: de som främst använder datorn som en tablet eller med MUI-appar. Sen kan man självklart diskutera vilka inställningar de har lagt vart, en del av det i kontrollpanelen borde vara åtkomligt från charms-inställningarna och tvärtom. Sen vet jag inte varför de inte vill duplicera inställningar i båda miljöerna, det kanske hade varit förvirrande men jag tror ändå det är mindre förvirrande än att vara i kontrollpanelen och vara tvungen att gå till charms för att ändra någon liten grej.

Ja, sett på det sättet finns det väl någon nytta med det. Blir mest irriterad när jag går in i datorinställningar, inte hittar det jag letar efter, och får gå till kontrollpanelen.

Citat:

Fast det är ju motsatsen till hela tanken med apparna. De ska vara simpla program som är sandboxade och inte har tillgång till filsystemet eller nåt alls utom precis vad de behöver. Att de låter browsers installera både app och program på en gång är en kompromiss som jag inte hade gjort, det förvirrar bra mycket mer än det hjälper, speciellt med tanke på att de är de enda apparna man (på ett enkelt sätt) kan installera utanför butiken. I övrigt finns det inte så många program som finns både som app och skrivbordsprogram och i de fall det finns så använder de ofta någon form av molnlagring så att man kommer åt sina filer oavsett, exempelvis OneNote eller Evernote.

Jo, det kan hända att de inte är för såna som jag, vilket gör att jag ifrågasätter vad de har i min dator att göra. Browsern är för övrigt ett väldigt viktigt program, kanske det mest använda på datorn, och då har jag svårt att förstå nyttan med att ha två separata med samma namn.

Citat:

Fortfarande tror jag dock att de flesta användare som inte förstår sig på appsystemet skulle göra bäst i att bara strunta i det, avinstallera eller unpinna alla appar som de inte använder och bara använda Windows som de använde tidigare versioner. Det är exempelvis ytterst sällan jag använder en app, däremot gillar jag att ha väder och dylikt direkt i start så jag har kvar de apparna, men att sitta i appar och jobba gör man inte på en vanlig dator. Jag skulle kunna tänka mig att exempelvis på jobbet jobba i desktop och sen kanske använda lite appar när jag behöver ta en paus, idag öppnar man kanske ett nytt browserfönster för samma sak men apparna hade mycket väl kunnat fungera istället för slösurf. Men som sagt, en vanlig Windowsanvändare på en vanlig dator har ytterst lite att hämta i apparna.

Där beskrev du min startskärm. Det är väderappen och meddelandeappen jag använder.

Citat:

Som i charms > inställningar?

Alternativet "Logga ut" finns av någon anledning inte där, utan du måste klicka på bilden i övre högra hörnet på startmenyn. Små detaljer som irriterar. Plus att det krävs fler tryck att komma åt inställningarna än det gjorde i windows 7. Ja, jag har börjat använda alt-f4.

Citat:

Nu är vi tillbaka till Affordance igen. Gränssnittsmetaforer/skeuomorfism känns väldigt passé i dagsläget och inget jag vill ha tillbaka. En (dock en ganska liten) anledning till att jag inte klarar av Apple i längden.

Njaa. Passé tycker jag inte att det är. Kanske skeuomorfism, men inte affordance. Kan finnas en poäng i att interaktionskonventionerna är så injobbade för den normala användaren att analogin med verkliga objekt inte behövs längre när det gäller t ex mobila operativsystem som IOS och Android. Men om man ändrar på ett operativ så drastiskt som Microsoft har gjort är det nog inte bara jag som hade uppskattat den typen av tydlighet, som inte behöver bara skeumorfisk, bara en visuell hint av något slag.

Citat:

Hade du istället bara ignorerat apparna så hade du fått typ Windows 7 med en bättre startmeny. Jag förstår inte att så många inte verkar kunna hantera en meny i helskärm. Det är en meny, den är uppe bara när man använder den. Varför skulle den inte få ta upp så mycket plats som möjligt?

Jag använder nästan bara startmenyn till sök, och sökfunktionen i windows 8 gör mig irriterad. Ser inte poängen med sökning efter kategori. Startskärmen ger mig också en känsla av att jag har två desktops, dvs den låtsas vara något den inte är och tar för mycket utrymme. Att Metro tycker desktopen är en app stör mig också. Den jädra applaunchern har fått storhetsvansinne. Desktopen är en arbetsyta, dammit.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Jag vet inte vad som händer. Inte ett företag i helvetet tänker "uppgradera" till Windows 8 och nu blir folk på facebook förtvivlade för att de köpt en ny dator med Windows 8 och känner sig lurade. Microsoft gräver sin egen grav. Jag orkar inte ens bry mig längre. När det blir ohållbart att köra Windows 7 får jag väl lära mig Linux eller något.

Det känns lite tidigt att säga att inget företag kommer rulla ut Windows 8, jag skulle tro att det finns åtskilliga företag som precis har börjat utvärdera Windows 8 och ännu fler som väntar ett tag till.

Windows 7 har snart 4 år på nacken och ändå är det många företag som fortfarande befinner sig i en utrullningsfas, vad många inte förstår är att för ett större företag så är en utrullning av nytt operativsystem något som kan ta flera år.

Av den anledningen kan det ju också bli så att företagen väljer att hoppa över Windows 8 och istället uppgradera till Windows 9, om det ligger mer i fas med livscykeln hos skrivbordsmiljön.

Permalänk
Snusfri
Skrivet av Ozzed:

Jag vet inte vad som händer. Inte ett företag i helvetet tänker "uppgradera" till Windows 8 och nu blir folk på facebook förtvivlade för att de köpt en ny dator med Windows 8 och känner sig lurade. Microsoft gräver sin egen grav. Jag orkar inte ens bry mig längre. När det blir ohållbart att köra Windows 7 får jag väl lära mig Linux eller något.

Det är helt otroligt vad mycket trams du skriver i dom flesta trådar.
Det är många företag som kommer att uppgradera till Windows 8, men det är ännu för nytt och många företag har nyss rullat ut Windows 7 så det kommer att ta tid.
Inte en endaste av mina vänner på facebook som köpt ny dator med Windows 8 känner sig lurade, de känner sig på sin höjd live ovana och obekväma med det nya underbara Modern UI, men efter att jag förklarat lite för dom hur det fungerar och visat lite små tips så vill de inte gå tillbaka den uråldriga lilla startmenyn nere i hörnet.

Flertalet säger även att Modern UI är betydligt snyggare, lättare att få ordning och reda och att de arbetar mer effektivt samt att de gillar livetiles med tex väder, nyheter, sport osv.

Du verkar vara så rädd för förändringar att det känns som att du kör ett korståg mot Windows 8 och vägrar inse att folk inte har samma preferenser som dig och faktiskt är nöjda med Windows 8 och inte vill gå tillbaka.

Visa signatur

WS: i9 13900K - 128GB RAM - 6.5TB SSD - RTX 3090 24GB - LG C2 42" - W11 Pro
LAPTOP 1: Lenovo Gaming 3 - 8GB RAM - 512GB SSD - GTX 1650
LAPTOP 2: Acer Swift 3 - 8GB RAM - 512GB SSD
SERVER: i5 10400F - 64GB RAM - 44TB HDD
NALLE: Pixel 7 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av THB:

Det är helt otroligt vad mycket trams du skriver i dom flesta trådar.
Du verkar vara så rädd för förändringar att det känns som att du kör ett korståg mot Windows 8 och vägrar inse att folk inte har samma preferenser som dig och faktiskt är nöjda med Windows 8 och inte vill gå tillbaka.

Kom igen nu. han har ju sagt hundra gånger att så inte är fallet. Det är rätt uppenbart att Ozzed inte är någon fanatiker, utan bara är missnöjd med Windows 8, och tycker det är viktigt att prata om det.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sneaky:

Tack för ett bra svar, snajk. Trevligt när man kan diskutera på en annan nivå än "Ni är rädda för förändring" <-----> "Ni skulle hoppa utför ett stup om Microsoft ville det"

Ja, här är vi uppenbart oense. Jag skulle nog vilja säga att det generellt är mycket viktigt med tydliga visual cues och få steg för att utföra en given handling, oavsett mjukvara. Ju mer specialiserad mjukvaran blir, desto svårare blir detta naturligtvis, men jag irriterar mig på att dessa principer frångåtts till synes utan anledning.

Jo. Anledningen är väl att skapa ett mer estetiskt tilltalande gränssnitt. Eller mer fokus på constraints och feedback och mindre på affordance och i viss mån learnability.

Citat:

Ja, det var slarvigt formulerat av mig. Win 8 har många bra förändringar under huven. Jag syftade framför allt på Metro-appar, som jag ärligt talat inte förstår varför jag ska använda. Har inte hittat någon som underlättar mitt datoranvändande. Tips mottages gärna.

Nej apparna har inte mycket nytta på en vanlig dator utan touch. Som sagt kan vissa live-tiles vara användbara men de flesta appar hade kunnat ersättas av en favorit/länk. Sitter man och jobbar i desktopen så har man för det mesta redan ett browser-fönster uppe och då är det bara Ctrl+T och börja skriva adressen följt av enter, och detta ger (i de flesta fall) mer funktioner och mer information än appen.

Jag skulle kunna tänka mig att exempelvis separera arbete och "nöje" genom att jobba i desktopen och använda apparna när jag pausar i arbetet, det fungerar dock inte om jag skulle vilja göra något mer avancerat på min paus förstås, men ändå. Ofta är det ju så, för mig i alla fall, att jag sätter en timer för mig själv så att jag exempelvis jobbar en halvtimme eller trekvart och sen tar paus i fem-tio minuter för att orka vara fokuserad hela tiden. Då kanske det hade varit bra att ha en separat miljö för pausen så att man inte ser arbetet när man pausar och på samma sätt inte distraheras av "nöjen" när man arbetar.

Apparnas simpla natur gör också att man kan vara lite mer tillbakalutad när man använder dem, musen räcker ofta till det mesta. Sitter man hela dagarna och jobbar framför datorn så kan det vara skönt att slappna av lite när man pausar, luta sig tillbaka och läsa stora tydliga artiklar utan reklam eller distraktioner och dylikt istället för att sitta framåtlutad över tangentbordet. Å andra sidan brukar jag vara "så inne" i arbetet när jag väl kommer igång att jag skippar pauser. Och exempelvis en andra browser för "nöjen" hade fungerat nästan lika bra utan att begränsa en så mycket.

Alltså, ytterst få appar har någon nytta på desktopen om de inte har bra live-tiles eller erbjuder ett bra (bättre än webbsidan i fråga) gränssnitt för att läsa artiklar från en viss källa man gillar eller liknande. Jag kan också tänka mig att exempelvis ett chat-program hade kunnat passa ganska bra som en app då man kan docka det till kanten på en skärm utan att det påverkar eventuella helskärmsappar på skrivbordet eller dylikt, men den tjänst jag använder för chat har ingen app ännu (Gtalk) så jag vet inte. Samma sak om man exempelvis gillar FB eller Twitter väldigt mycket och vill ha någon av dem dockad till kanten (deras live-tiles kan nog också vara användbara i det läget).

Spel är dock en helt annan sak. Jag tycker (simplare) spel passar utmärkt att ha i en sådan här miljö. De körs ändå normalt i helskärm, installationen blir så mycket enklare, spelen blir lättare att hitta, folk vågar installera dem utan risk för malware, fler vågar betala i butiken än på exempelvis en viss utgivares plattform, sparade spel och dylikt följer med inloggen, man kanske kan skita i flash (och slippa alla säkerhetshål, patchar och dylikt) om man inte behöver det för spel osv.

Citat:

Jag kan säga så här: Microsoft försöker styra mitt användningsmönster till ett sätt de tycker är det optimala, och har valt att introducera ett förenklat gränssnitt. Detta skulle kunna vara något bra, om det hade givit någon payoff. Dessa tendenser finns även i OSX, och där kan jag acceptera det, eftersom det OS:et har en påtaglig känsla av integration och enhetlighet. Programmen pratar med varandra, fungerar bra ihop, synkar och kommer ofta med överraskningar som gör att jag tänker "vad bra, nu slipper jag göra X". Denna känsla av integration saknas i windows 8. Man får begränsningarna utan payoffen.

Tja, det beror ju lite på vad man gör och hur mycket man ger sig in i MS moln. Automatisk backup av en massa saker anser jag vara en ganska stor fördel exempelvis. Använder man Office 2013 så är det väl integrerat med åttan och skydrive och exempelvis OneNote har en egen app som fullt ut integreras med programmet. Hade man haft en Windows Phone-telefon och en RT-platta så hade säkerligen många fler plattformsspecifika fördelar framkommit, mycket av det positiva med Apple är ju beroende av att man har ett antal Apple-produkter och/eller använder Apples moln exempelvis.

Sen håller jag med om att apparna inte är bra integrerade med skrivbordet, men det är inte riktigt tanken med dem heller. Dessutom lär det väl bli så att fler och fler skrivbordsprogram kommer att få typ "companion-appar" som ger viss förenklad funktionalitet via en app under förutsättning att man har skrivbordsprogrammet eller så. Typ, använder man Outlook så kan man installera en app som ger en live-tile med mail, kalenderhändelser och dylikt, men som också ger en åtkomst till valda delar av funktionaliteten från Outlook i appen. Just outlook kanske inte är det bästa exemplet då det redan finns mail- och kalender-appar men jag kommer inte på något bättre just nu.

Citat:

Naturligtvis har jag gjort detta. Det var det som gjorde att jag tyckte Windows 8 verkade som en bra idé från början. Det första man gör när man startar sin dator är ju att öppna ett program. Då kan man lika gärna börja med applaunchern. Smidigt, tyckte jag. Men i praktiken har saker och ting helt enkelt vägrat att falla på plats. Jag blir bara irriterad på att universella sökfunktionen (utan sökruta, herregud) i Metro kräver fler knapptryckningar för att göra samma sak som den i windows 7. Känns som ett steg bakåt. Sen kan jag ju bara pinna ikoner i aktivitetsfältet eller på desktopen, vilket känns enklast.

Jo, sökfunktionen har fått mycket kritik som jag delvis kan hålla med om. De borde kunna presentera flera kategorier av sökresultat direkt och om det inte finns ett resultat i en kategori så borde den automatiskt gå till nästa. Men funktionen har också vissa fördelar som möjligheten att kunna söka i appar, på nätet osv.

Citat:

Dessa gester, som jag ställt in via touchpad:ens kontrollpanel, fungerar inte, eller fungerar på annat sätt:
Framåt: trefingersvep höger (fungerar inte)
Bakåt: trefingersvep vänster (fungerar inte)
Uppåt: tvåfingersvep uppåt (gör av någon anledning samma sak som tvåfingersvep åt sidan, annorlunda än desktop, inkonsekvent)
Neråt: tvåfingersvep neråt ( samma här)

och kantgesterna, som jag redan nämnt, fungerar inte särskilt bra. Och jag undrar vad det är för fel på röda kryss i hörnet. Har man det på desktopen tycker jag man ska ha det i Metro.

Jag tror att problemet främst ligger i drivrutinerna snarare än hos Windows. Sen är en tanke med apparna att de ska scrollas i sidled istället för vertikalt, även om det inte håller överallt, och då var de tvungna att låta scrollning i det vertikala ledet scrolla horisontellt i metro. Annars hade man inte kunnat använda dagens scrollhjul. Om det var en bra tanke eller ej låter jag vara osagt men det låter en i alla fall utnyttja dagens breda skärmar lite bättre.

Att ha krysset i hörnet går emot hela tanken med apparna. De ska minimera gemensamma gränssnittselement i appen och istället lägga dem i charms. De ska inte stängas av av användaren utan av OS:et när det behövs. Osv.

Citat:

Säkert är det så. Min lilla Asuslaptop är väl knappast cream of the crop.

Jo. Man kan ju tycka att MS borde sätta mer press på tillverkarna i just denna frågan då drivrutinerna för pekplattorna är viktigare på åttan än de någonsin har varit.

Citat:

Det skulle säkert kunna fungera med någon liknande modell. Jag förstår hur de tänkt, men att ha inställningar för systemet på ett ställe och inställningar för programmet på ett annat känns som en princip värd att sträva efter, och det känns som windows 8 bryter upp det i onödan.

Man kan ju lägga upp det på olika sätt. Ha en central plats för inställningar i OS:et och låta varje program sköta sina egna inställningar eller samla alla inställningar på ett ställe exempelvis. Problemet är att MS har en modell för apparna, med inställningarna via charms, och en för vanliga program som själva får sköta detta. Hade alla inställningar kommits åt via charms, möjligtvis utom programspecifika inställningar för skrivbordsprogram, även kontrollpanel och liknande så hade det känts mer logiskt. Dock tycker jag att högerklicksmenyn i starthörnet är väldigt bra och ger snabbare åtkomst till de flesta inställningar än vad som tidigare var möjligt.

Citat:

Ja, sett på det sättet finns det väl någon nytta med det. Blir mest irriterad när jag går in i datorinställningar, inte hittar det jag letar efter, och får gå till kontrollpanelen.

Jo visst är det irriterande. Men ganska snart lär man sig, antingen vad som ligger var eller helt enkelt att alltid gå till kontrollpanelen först.

Citat:

Jo, det kan hända att de inte är för såna som jag, vilket gör att jag ifrågasätter vad de har i min dator att göra. Browsern är för övrigt ett väldigt viktigt program, kanske det mest använda på datorn, och då har jag svårt att förstå nyttan med att ha två separata med samma namn.

Nyttan är väl att appen kan leva på ryktet från skrivbordsprogrammet, det är dock bara en nytta för programmakaren inte konsumenten. Jag har svårt att se någon nytta alls med en begränsad browser på skrivbordet, alla browsers har redan privata eller sandboxade lägen och liknande så varför ha en hel app bara för det. På en tablet är det förstås en annan sak.

Citat:

Där beskrev du min startskärm. Det är väderappen och meddelandeappen jag använder.

Ja precis. Inga problem med det. Det finns ingen anledning att ha en massa appar där som man ändå inte använder.

Citat:

Alternativet "Logga ut" finns av någon anledning inte där, utan du måste klicka på bilden i övre högra hörnet på startmenyn. Små detaljer som irriterar. Plus att det krävs fler tryck att komma åt inställningarna än det gjorde i windows 7. Ja, jag har börjat använda alt-f4.

Jo, det är inte helt logiskt. Tanken är väl att man mer sällan stänger av datorn idag, och MS vill att man ska göra det i ännu mindre utsträckning, så därför har de "gömt undan" avstängningen. Att logga ut är dock en viktig funktion, inte minst för företag, och därför var den tvungen att finnas lättåtkomlig. Varför de inte hade med "Logga ut" i avstängningsmenyn också vet jag inte. Jag stänger ytterst sällan av mina datorer (den stationära är alltid igång och laddar ner/upp och laptopen går i viloläge när jag stänger locket) så jag har inte irriterat mig nämnvärt på detta, men jag kan förstå att det är ett problem om man behöver stänga av datorn ofta. Ett hett tips är att göra "Stäng av" och "Vila" tiles m.h.a. OblyTile.

Citat:

Njaa. Passé tycker jag inte att det är. Kanske skeuomorfism, men inte affordance. Kan finnas en poäng i att interaktionskonventionerna är så injobbade för den normala användaren att analogin med verkliga objekt inte behövs längre när det gäller t ex mobila operativsystem som IOS och Android. Men om man ändrar på ett operativ så drastiskt som Microsoft har gjort är det nog inte bara jag som hade uppskattat den typen av tydlighet, som inte behöver bara skeumorfisk, bara en visuell hint av något slag.

Tja, det är ju en avvägning de har gjort. Jag tror att de anser att man inte behöver så mycket visuella hints i MUI eftersom nästan allt är klickbart, men jag vet inte. För mig räcker det ganska bra att muspekaren ändras när man för den över något man kan interagera med, men det är förstås inte lika snabbt som om det hade varit tydligt markerade knappar. Å andra sidan spenderar jag så lite tid i MUI så problemen däri påverkar mig ytterst sällan. På skrivbordet tycker jag det nya temat fungerar mycket bra, jag är glad att slippa Aero och annat som bara gör allt plottrigare och jag har inga problem med att se skillnad på klickbara saker och de som inte är det.

Citat:

Jag använder nästan bara startmenyn till sök, och sökfunktionen i windows 8 gör mig irriterad. Ser inte poängen med sökning efter kategori. Startskärmen ger mig också en känsla av att jag har två desktops, dvs den låtsas vara något den inte är och tar för mycket utrymme. Att Metro tycker desktopen är en app stör mig också. Den jädra applaunchern har fått storhetsvansinne. Desktopen är en arbetsyta, dammit.

Men då är mer inne på semantik och sådana abstrakta saker. Desktopen ligger i botten som en arbetsyta som den alltid gjort och start och alla program ligger ovanpå, apparna och det körs i start, alltså ovanpå desktopen i två led. Stänger du en app kommer du till start, stänger (minimerar) du start så är du på skrivbordet. Desktopen visas som en app dels för att annars hade många inte hittat den så lätt men nog mer för att Start är den nya app-starts-miljön, man ska alltid utgå från den, och då blir ju allt annat bara tiles där. Om detta är bra eller dåligt lämnar jag därhän men man kan i alla fall skita i apparna och använda start som förut, för att starta program och söka efter grejer, och desktopen ligger alltid där i botten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tozzi:

Håller med dig till fullo, även läst allt innan du skriver, tycker du sätter huvet på spiken så att säga.
Nu när Steam börjar göra mera framsteg på linux-sidan så börjar man faktiskt bli mer lockad dit. Det enda som är "emot" nu är supporten från tillverkarna för drivrutiner för grafikkorten. Men det kanske kan lösas nu när Steam gjort ett stort framsteg "hos" Linux!

Ja. Deras argument hittills har ju varit att "för få" använder det för att det ska vara någon mening, men steam är stort, och Gabe med flera lär ju fortsätta promota linux, och då går fler och fler över... Det blir som en god cirkel

Skrivet av miklon:

Det känns lite tidigt att säga att inget företag kommer rulla ut Windows 8, jag skulle tro att det finns åtskilliga företag som precis har börjat utvärdera Windows 8 och ännu fler som väntar ett tag till.

Windows 7 har snart 4 år på nacken och ändå är det många företag som fortfarande befinner sig i en utrullningsfas, vad många inte förstår är att för ett större företag så är en utrullning av nytt operativsystem något som kan ta flera år.

Av den anledningen kan det ju också bli så att företagen väljer att hoppa över Windows 8 och istället uppgradera till Windows 9, om det ligger mer i fas med livscykeln hos skrivbordsmiljön.

Ja, det är den bilden jag har fått. Ingen vill rulla ut Windows 8 innan första servicepacket, vilket kanske inte ens blir av utan det blir Windows blue eller något istället. Det jag menade var att det inte direkt finns något intresse vad jag har kunnat se, då även företagen uppfattar modern UI som svårgreppat.

Skrivet av THB:

Det är helt otroligt vad mycket trams du skriver i dom flesta trådar.
Det är många företag som kommer att uppgradera till Windows 8, men det är ännu för nytt och många företag har nyss rullat ut Windows 7 så det kommer att ta tid.
Inte en endaste av mina vänner på facebook som köpt ny dator med Windows 8 känner sig lurade, de känner sig på sin höjd live ovana och obekväma med det nya underbara Modern UI, men efter att jag förklarat lite för dom hur det fungerar och visat lite små tips så vill de inte gå tillbaka den uråldriga lilla startmenyn nere i hörnet.

Flertalet säger även att Modern UI är betydligt snyggare, lättare att få ordning och reda och att de arbetar mer effektivt samt att de gillar livetiles med tex väder, nyheter, sport osv.

Du verkar vara så rädd för förändringar att det känns som att du kör ett korståg mot Windows 8 och vägrar inse att folk inte har samma preferenser som dig och faktiskt är nöjda med Windows 8 och inte vill gå tillbaka.

Om du inte kan angripa mina argument på ett sakligt sett så är det knappast mitt problem, men jag måste säga att jag tycker det är tråkigt att du väljer att sjunka så lågt som personangrepp.

Även om det inte har ett dugg men ämnet att göra så kan jag berätta att, nej, jag är inte ett dugg rädd för förändring, men jag ser ingen mening med den om den inte för med sig något bättre, och det tycker jag inte Modern UI gör.

Att du tycker att det är underbart osv får stå för dig. Det är knappast så att jag är ensam om att ha de här åsikterna.

Fundera på det här: Windows 8, som är ett mycket bättre operativsystem som alla vill ha, kostade 279Kr att skaffa sig ganska länge. Ändå är vi nu i februari, och Windows 8 har endast lyckats knipa 2% av marknaden. Windows Vista hade 4% vid samma tidpunkt, Windows 7 hade 9%... Det är inte så svårt att dra slutsasen att det är fler som inte riktigt håller med om att Windows 8 är fantastiskt.

Sedan har vi även moderatorer på det här forumet. Jag är rätt säker på att om de, som faktiskt har koll, objektivt sätt, tyckte att jag behövde tagga ner lite, hade skickat mig ett PM om det, så vänligen sluta lek moderator och lämna min person utanför diskussionen, är du snäll.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Snusfri
Skrivet av Ozzed:

Om du inte kan angripa mina argument på ett sakligt sett så är det knappast mitt problem, men jag måste säga att jag tycker det är tråkigt att du väljer att sjunka så lågt som personangrepp.

Även om det inte har ett dugg men ämnet att göra så kan jag berätta att, nej, jag är inte ett dugg rädd för förändring, men jag ser ingen mening med den om den inte för med sig något bättre, och det tycker jag inte Modern UI gör.

Att du tycker att det är underbart osv får stå för dig. Det är knappast så att jag är ensam om att ha de här åsikterna.

Fundera på det här: Windows 8, som är ett mycket bättre operativsystem som alla vill ha, kostade 279Kr att skaffa sig ganska länge. Ändå är vi nu i februari, och Windows 8 har endast lyckats knipa 2% av marknaden. Windows Vista hade 4% vid samma tidpunkt, Windows 7 hade 9%... Det är inte så svårt att dra slutsasen att det är fler som inte riktigt håller med om att Windows 8 är fantastiskt.

Sedan har vi även moderatorer på det här forumet. Jag är rätt säker på att om de, som faktiskt har koll, objektivt sätt, tyckte att jag behövde tagga ner lite, hade skickat mig ett PM om det, så vänligen sluta lek moderator och lämna min person utanför diskussionen, är du snäll.

Jag anser inte att jag tog till personangrepp, jag skrev bara att jag tycker att du skrivit mycket trams, om du uppfattar det som personangrepp så ber jag om ursäkt då det aldrig var min mening.

Det jag tycker är trams kanske moderatorer inte tycker, sedan tror jag nog att du la lite för stor vikt vid just det ordet.

Du är absolut inte den enda som har dom åsikterna, men det är inte heller bara jag som verkligen gillar Windows 8 och Modern UI heller.
Tyvärr är det oftast så att gnäll (inte riktat mot dig, utan generellt) hörs och syns betydligt mer än tvärtom.

Jag kan absolut förstå att många är tveksamma till Modern UI och rent av ogillar det, men man bör även tänka lite djupare, varför har dom gjort den här stora förändringen, varför har dom helt plockat bort den gamla startmenyn osv.

Sedan så förstår jag inte alls hur du kan få mitt inlägg till att jag leker moderator eller att jag pratat om dig som person när jag inte alls har det.

Visa signatur

WS: i9 13900K - 128GB RAM - 6.5TB SSD - RTX 3090 24GB - LG C2 42" - W11 Pro
LAPTOP 1: Lenovo Gaming 3 - 8GB RAM - 512GB SSD - GTX 1650
LAPTOP 2: Acer Swift 3 - 8GB RAM - 512GB SSD
SERVER: i5 10400F - 64GB RAM - 44TB HDD
NALLE: Pixel 7 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av THB:

Jag anser inte att jag tog till personangrepp, jag skrev bara att jag tycker att du skrivit mycket trams, om du uppfattar det som personangrepp så ber jag om ursäkt då det aldrig var min mening.

Det jag tycker är trams kanske moderatorer inte tycker, sedan tror jag nog att du la lite för stor vikt vid just det ordet.

Du är absolut inte den enda som har dom åsikterna, men det är inte heller bara jag som verkligen gillar Windows 8 och Modern UI heller.
Tyvärr är det oftast så att gnäll (inte riktat mot dig, utan generellt) hörs och syns betydligt mer än tvärtom.

Jag kan absolut förstå att många är tveksamma till Modern UI och rent av ogillar det, men man bör även tänka lite djupare, varför har dom gjort den här stora förändringen, varför har dom helt plockat bort den gamla startmenyn osv.

Sedan så förstår jag inte alls hur du kan få mitt inlägg till att jag leker moderator eller att jag pratat om dig som person när jag inte alls har det.

Det var de här bitarna jag reagerade på:

Det är helt otroligt vad mycket trams du skriver i dom flesta trådar.

Vad är trams? Jag uttrycker mina åsikter och det är knappast jag som sett till att statistiken ser ut som den gör

Du verkar vara så rädd för förändringar att det känns som att du kör ett korståg mot Windows 8 och vägrar inse att folk inte har samma preferenser som dig och faktiskt är nöjda med Windows 8 och inte vill gå tillbaka.

Här tycker jag du blandar in mig som person. Jag verkar vara rädd för förändringar?

Men menade du det inte så så OK.

Grejen är att vi verkar ha totalt olika uppfattning. Jag känner också folk som är nöjda med Windows 8 med de flesta som skaffat det, eller fått det "på köpet" med en ny dator som jag känner är missnöjda av en eller annan anledning. I ditt inlägg får du det att låta som om alla älskar Windows 8 och att jag sprider FUD, vilket varken mina personliga erfarenheter eller statistiken talar för.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Snusfri
Skrivet av Ozzed:

Det var de här bitarna jag reagerade på:

Det är helt otroligt vad mycket trams du skriver i dom flesta trådar.

Vad är trams? Jag uttrycker mina åsikter och det är knappast jag som sett till att statistiken ser ut som den gör

Du verkar vara så rädd för förändringar att det känns som att du kör ett korståg mot Windows 8 och vägrar inse att folk inte har samma preferenser som dig och faktiskt är nöjda med Windows 8 och inte vill gå tillbaka.

Här tycker jag du blandar in mig som person. Jag verkar vara rädd för förändringar?

Men menade du det inte så så OK.

Grejen är att vi verkar ha totalt olika uppfattning. Jag känner också folk som är nöjda med Windows 8 med de flesta som skaffat det, eller fått det "på köpet" med en ny dator som jag känner är missnöjda av en eller annan anledning. I ditt inlägg får du det att låta som om alla älskar Windows 8 och att jag sprider FUD, vilket varken mina personliga erfarenheter eller statistiken talar för.

Jag kunde ha uttryckt mig bättre helt klart.
Sedan så har jag fått den känslan av dina inlägg att du verkar vara rädd för förändringar, men jag kan nog ha fått fel uppfattning.

Vi har helt enkelt totalt olika uppfattning och det respekterar jag.
Jag vet att långt ifrån alla älskar Windows 8, men bland mina vänner som använder det så gillar majoriteten det.

Nåväl, varken du eller jag kommer nog att ändra uppfattning när det gäller detta.

Visa signatur

WS: i9 13900K - 128GB RAM - 6.5TB SSD - RTX 3090 24GB - LG C2 42" - W11 Pro
LAPTOP 1: Lenovo Gaming 3 - 8GB RAM - 512GB SSD - GTX 1650
LAPTOP 2: Acer Swift 3 - 8GB RAM - 512GB SSD
SERVER: i5 10400F - 64GB RAM - 44TB HDD
NALLE: Pixel 7 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av THB:

Nåväl, varken du eller jag kommer nog att ändra uppfattning när det gäller detta.

Troligtvis inte, men diskussioner är alltid bra då man får ett bredare perspektiv på saker och ting, oavsett vad man tycker från början.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk

För mej, att upgradera från Windows 7 till Windows 8 känns som att köpa en iPhone 4S när man har redan en iPhone 4.
Visst är kanske Windows 8 bra och allt men ändå för få fördelar med att uppgradera så ja står över en version.

PS. Själv sittar ja med en iPhone 3gs i prima skick
PPS. Windows 8 kunde lika bra heta windows 7S.
Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av THB:

Jag vet att långt ifrån alla älskar Windows 8, men bland mina vänner som använder det så gillar majoriteten det.

Dina kompisar är då knappast engelsmän:

Citat:

The vast majority of British-assembled PCs are being sold with Windows 7, not Windows 8, according to several system builders contacted by PC Pro. One company told PC Pro it was still selling 93% of its machines with Windows 7 installed. Paul Redford, chairman of Manchester-based Computer Planet, has sold more than 500 systems in January, with only 20% of them running Windows 8.

Uppgifterna kom idag från http://www.pcpro.co.uk/news/380044/windows-7-still-being-sold...

Jag skulle bli förvånad om en så stor marknad som Storbritannien inte påverkar Microsofts uppfattning om Windows 8 på desktop-datorer.

Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Avstängd
Skrivet av sAAb:

Dina kompisar är då knappast engelsmän:

Uppgifterna kom idag från http://www.pcpro.co.uk/news/380044/windows-7-still-being-sold...

Jag skulle bli förvånad om en så stor marknad som Storbritannien inte påverkar Microsofts uppfattning om Windows 8 på desktop-datorer.

Fast artikeln ger en lite mer nyanserad bild än så:

Citat:

George hasn't seen a drop in sales because of Windows 8, and he reckons that customers simply need to get used to the OS. "Every OS launch we've been involved in has been received negatively, but that's the nature of something new. I believe the lion's share of customers are happy with Windows 8 once they've become used to the differences."

Another PC builder shared Wired2Fire’s optimism, telling us that "when customers take the time to use Windows 8 they love it, and wouldn't have anything else". However, the source added that "if Microsoft included a guide or walkthrough, customers would learn how to use Windows 8 to its maximum potential."

Permalänk
Skrivet av snajk:

Fast artikeln ger en lite mer nyanserad bild än så:

Men du var ju inte menad att läsa artikeln

Förövrigt är jag inte så säker på att denna statistiken är giltig. De verkar ha pratat med väldigt små firmor som har sålt 500-1000 datorer under en månad, i ett land med en befolkning på ~65mil, det tycker jag verkar väldigt lite. Då jag jobbade på en liten system builder (2-4 tekniker beroende på arbetsmängd) i Norge tidigt 90-tal sålde vi cirka 150 maskiner varje månad, i ett land på 4.5mil människor, i en tid då datorer fortfarande var en större investering.

När vi var och hälsade på familj under julveckorna fanns det nästan inga Windows 7 datorer till salu hos PC World, Currys, John Lewis eller andra butiker jag var inom. Till och med maskinerna som säljs på de större supermarketen (där man förväntar sig en mindre försäljning än genomsnittet eftersom folk flest inte går till typ ICA Maxi mitt i natten för att köpa en dator) kom endast med Windows 8.

Windows 8 och Metro/ModernUI är här för att stanna. Om det endast var en ploj från Microsoft's sida hade de aldrig infört det även på sina server-produkter, vilket de faktiskt har gjort.

Visa signatur

[Geek, Dad, Programmer, RC enthusiast, Technology evangelist]

Permalänk
Medlem

One company told PC Pro och on up to 93%, snacka om link bait.

Permalänk
Medlem

Jag gillar Tiles - Jag tycker de är moderna versioner av ikoner och en logisk evolution - De blir en förlängning av programmet och kan, om man vill, erbjuda mer än bara en genväg för att starta ett program - t.ex visa vilken låt som spelas just nu, dagens väder, dina händelser i kalendern etc.

Varför de la in metro i win8 är väl busenkelt - De vill slå sig fram på pad- och phone-marknaderna och göra så att man känner sig hemma oavsett vilken apparat man använder.

Det är ju en enorm fördel att man kan köpa Angry Birds till telefonen och sen få (om man vill) spelet automatiskt installerat på sin pad och sin dator och när man suttit på bussen i en halvtimma och kommit till bana 13, när man sen startar jobbdatorn och "jobbar" lite med Angry Birds, kommer din PC synka med molnet, och du kan börja på bana 13 på datorn också.

Samma sak med t.ex Onenote - Du gör en anteckning, eller en röstinspelning av något du måste komma ihåg med din telefon, du kommer hem, och anteckningen ligger färdig där på startskärmen - GLÖM INTE DISKA - Du ser den på en gång, behöver inte öppna något program eller någonting.

Även om modern UI är lite klumpigt på en PC utan touchskärm, funkar det ändå helt OK och man vänjer sig. Ännu lättare blir det ju när man sen köper en windows pad eller windows phone och känner igen sig på allt PLUS att alla ens program och inställningar och sparade spel och dokument och anteckningar och kontakter och kalendrar etc etc etc, automatiskt ramlar in i paddan eller telefonen på en gång.

Jag var mycket mycket tveksam till modern UI på PC. Sen köpte jag en windows phone och testade en windows padda. Då fattade jag. Modern UI är absolut överlägsen layout på paddor, allt annat känns stenålder jämfört. Ikoner känns 1995.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ernesto:

Jag gillar Tiles - Jag tycker de är moderna versioner av ikoner och en logisk evolution - De blir en förlängning av programmet och kan, om man vill, erbjuda mer än bara en genväg för att starta ett program - t.ex visa vilken låt som spelas just nu, dagens väder, dina händelser i kalendern etc.

Varför de la in metro i win8 är väl busenkelt - De vill slå sig fram på pad- och phone-marknaderna och göra så att man känner sig hemma oavsett vilken apparat man använder.

Det är ju en enorm fördel att man kan köpa Angry Birds till telefonen och sen få (om man vill) spelet automatiskt installerat på sin pad och sin dator och när man suttit på bussen i en halvtimma och kommit till bana 13, när man sen startar jobbdatorn och "jobbar" lite med Angry Birds, kommer din PC synka med molnet, och du kan börja på bana 13 på datorn också.

Samma sak med t.ex Onenote - Du gör en anteckning, eller en röstinspelning av något du måste komma ihåg med din telefon, du kommer hem, och anteckningen ligger färdig där på startskärmen - GLÖM INTE DISKA - Du ser den på en gång, behöver inte öppna något program eller någonting.

Även om modern UI är lite klumpigt på en PC utan touchskärm, funkar det ändå helt OK och man vänjer sig. Ännu lättare blir det ju när man sen köper en windows pad eller windows phone och känner igen sig på allt PLUS att alla ens program och inställningar och sparade spel och dokument och anteckningar och kontakter och kalendrar etc etc etc, automatiskt ramlar in i paddan eller telefonen på en gång.

Jag var mycket mycket tveksam till modern UI på PC. Sen köpte jag en windows phone och testade en windows padda. Då fattade jag. Modern UI är absolut överlägsen layout på paddor, allt annat känns stenålder jämfört. Ikoner känns 1995.

Det är nog ingen som har sagt att Modern UI är ett dåligt gränssnitt på paddor. Frågan är ju hur man gagnas av det om man saknar intresse för Windowsplattor och Windowstelefoner. Det känns lite absurt att man måste gå med på att ha flera produkter än bara PC för att ha någon nytta av sin PC.

Det är ju inte de som avgudar Windows phone och Windows RT som klagar, utan de som inte gör det.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Skrivet av Ozzed:

Det är nog ingen som har sagt att Modern UI är ett dåligt gränssnitt på paddor. Frågan är ju hur man gagnas av det om man saknar intresse för Windowsplattor och Windowstelefoner. Det känns lite absurt att man måste gå med på att ha flera produkter än bara PC för att ha någon nytta av sin PC.

Det är ju inte de som avgudar Windows phone och Windows RT som klagar, utan de som inte gör det.

Men det behöver man heller inte, avinstallera alla bundlade Metro-appar och använd startskärmen som en helskärms-startmeny helt enkelt. Det är en relativt liten ändring i arbetsmetoden för de allra flesta. Att vissa av oss sedan gillar att ha f.ex. Package Tracker installerat på Telefon, Tablett och Desktop med automatiskt uppdaterande tile och synk mellan enheter är inget som berör de som enbart vill sitta i desktop mode.

Du har exakt lika mycket nytta av din Windows 8 PC som du hade din tidigare Windows 7 PC, men med Windows 8 KAN du ha ännu mer nytta av den.

Visa signatur

[Geek, Dad, Programmer, RC enthusiast, Technology evangelist]

Permalänk
Medlem
Skrivet av emigrating12:

Men det behöver man heller inte, avinstallera alla bundlade Metro-appar och använd startskärmen som en helskärms-startmeny helt enkelt. Det är en relativt liten ändring i arbetsmetoden för de allra flesta. Att vissa av oss sedan gillar att ha f.ex. Package Tracker installerat på Telefon, Tablett och Desktop med automatiskt uppdaterande tile och synk mellan enheter är inget som berör de som enbart vill sitta i desktop mode.

Du har exakt lika mycket nytta av din Windows 8 PC som du hade din tidigare Windows 7 PC, men med Windows 8 KAN du ha ännu mer nytta av den.

Det beror på hur man ser det. Det förändrade utseendet och förändrade funktionen kanske passar vissa, eller många, men till skillnad från tidigare versioner får man inte längre välja, och för mig, som vill ha min PC som en fristående plattform ser jag inga fördelar med startskärmen.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av emigrating12:

Men du var ju inte menad att läsa artikeln

Förövrigt är jag inte så säker på att denna statistiken är giltig. De verkar ha pratat med väldigt små firmor som har sålt 500-1000 datorer under en månad, i ett land med en befolkning på ~65mil, det tycker jag verkar väldigt lite. Då jag jobbade på en liten system builder (2-4 tekniker beroende på arbetsmängd) i Norge tidigt 90-tal sålde vi cirka 150 maskiner varje månad, i ett land på 4.5mil människor, i en tid då datorer fortfarande var en större investering.

Nej precis. Hela grejen med total marknadsandel är ju sällan intressant förutom just i sådana här teoretiska diskussioner. Om du ska utveckla ditt program/din webbsida/whatever mot åttan eller tidigare handlar ju om hur förhållandena ser ut för dina kunder/din målgrupp.

Citat:

När vi var och hälsade på familj under julveckorna fanns det nästan inga Windows 7 datorer till salu hos PC World, Currys, John Lewis eller andra butiker jag var inom. Till och med maskinerna som säljs på de större supermarketen (där man förväntar sig en mindre försäljning än genomsnittet eftersom folk flest inte går till typ ICA Maxi mitt i natten för att köpa en dator) kom endast med Windows 8.

Precis. Och datorerna med sjuan kommer ju bara att minska hela tiden.

Citat:

Windows 8 och Metro/ModernUI är här för att stanna. Om det endast var en ploj från Microsoft's sida hade de aldrig infört det även på sina server-produkter, vilket de faktiskt har gjort.

Jo. Det är ytterst osannolikt att de skulle göra en helomvändning och gå tillbaka till gamla startmenyn, möjligtvis att nästa version har några smärre förändringar för att få tyst på den värsta kritiken, kanske att sök söker i fler kategorier direkt, att aktivitetsfältet är synligt i start och/eller liknande.

Skrivet av emigrating12:

Men det behöver man heller inte, avinstallera alla bundlade Metro-appar och använd startskärmen som en helskärms-startmeny helt enkelt. Det är en relativt liten ändring i arbetsmetoden för de allra flesta. Att vissa av oss sedan gillar att ha f.ex. Package Tracker installerat på Telefon, Tablett och Desktop med automatiskt uppdaterande tile och synk mellan enheter är inget som berör de som enbart vill sitta i desktop mode.

Du har exakt lika mycket nytta av din Windows 8 PC som du hade din tidigare Windows 7 PC, men med Windows 8 KAN du ha ännu mer nytta av den.

Detta inlägg sammanfattar hela ena sidan i denna tråd på ett ganska bra sätt. Många tycker Windows 8 är sjuan fast med en startmeny i helskärm och ett appsystem som är helt frivilligt att använda och inte förändrar något om man väljer att inte göra det. Andra sidan inser nog också detta (delvis i alla fall) men fastnar på små gränssnittsförändringar som gör att deras inarbetade arbetsmönster inte fungerar på (exakt) samma sätt längre.

För att göra ytterligare en dålig liknelse så är det lite som följande: Tänk dig att du är tidningsbud på sextiotalet. Du har en vänsterstyrd bil som du kör med i vänstertrafiken och kan då enkelt komma åt alla brevlådor utan att behöva göra något mer än att öppna rutan. Sen kommer beslutet (bevisligen mot allmänhetens vilja enligt folkomröstning) att gå över till högertrafik. Då fungerar inte dina arbetsprocesser längre och du har att välja på att köra mot trafiken, att gå ur och runt bilen vid varje brevlåda eller att köpa en högerstyrd bil och vänja dig vid att du sitter på fel sida, att växelspaken är på fel sida osv. (omlärning). Ett annat alternativ är att byta arbetsredskap och exempelvis börja cykla runt och dela ut tidningarna men det innebär en rad andra kompromisser som är bra mycket värre än att lära om. Du kan protestera men det kommer inte att hjälpa, högertrafik är framtiden och det är inget att göra åt, precis som nya start är framtiden för Windows.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Nej precis. Hela grejen med total marknadsandel är ju sällan intressant förutom just i sådana här teoretiska diskussioner. Om du ska utveckla ditt program/din webbsida/whatever mot åttan eller tidigare handlar ju om hur förhållandena ser ut för dina kunder/din målgrupp.

Precis. Och datorerna med sjuan kommer ju bara att minska hela tiden.

Jo. Det är ytterst osannolikt att de skulle göra en helomvändning och gå tillbaka till gamla startmenyn, möjligtvis att nästa version har några smärre förändringar för att få tyst på den värsta kritiken, kanske att sök söker i fler kategorier direkt, att aktivitetsfältet är synligt i start och/eller liknande.

Detta inlägg sammanfattar hela ena sidan i denna tråd på ett ganska bra sätt. Många tycker Windows 8 är sjuan fast med en startmeny i helskärm och ett appsystem som är helt frivilligt att använda och inte förändrar något om man väljer att inte göra det. Andra sidan inser nog också detta (delvis i alla fall) men fastnar på små gränssnittsförändringar som gör att deras inarbetade arbetsmönster inte fungerar på (exakt) samma sätt längre.

För att göra ytterligare en dålig liknelse så är det lite som följande: Tänk dig att du är tidningsbud på sextiotalet. Du har en vänsterstyrd bil som du kör med i vänstertrafiken och kan då enkelt komma åt alla brevlådor utan att behöva göra något mer än att öppna rutan. Sen kommer beslutet (bevisligen mot allmänhetens vilja enligt folkomröstning) att gå över till högertrafik. Då fungerar inte dina arbetsprocesser längre och du har att välja på att köra mot trafiken, att gå ur och runt bilen vid varje brevlåda eller att köpa en högerstyrd bil och vänja dig vid att du sitter på fel sida, att växelspaken är på fel sida osv. (omlärning). Ett annat alternativ är att byta arbetsredskap och exempelvis börja cykla runt och dela ut tidningarna men det innebär en rad andra kompromisser som är bra mycket värre än att lära om. Du kan protestera men det kommer inte att hjälpa, högertrafik är framtiden och det är inget att göra åt, precis som nya start är framtiden för Windows.

Fast hur innebär man en (trafik)fara för andra människor om man vill ha kvar startmenyn?

Vänstertrafiksliknelsen är bra på ett sätt, för alla gillar ju billiknelser, men ingen annan blir ju drabbad av vad jag gör vid min dator, såvida man inte tar orimligt lång tid på sig, men om arbetsprocessen för ett visst moment tar ungefär lika lång tid blir det ju ingen skillnad, och jag riskerar inte att köra över någon stackare som inte lärt sig vilka gator jag brukar trafikera

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ozzed:

Fast hur innebär man en (trafik)fara för andra människor om man vill ha kvar startmenyn?

Vänstertrafiksliknelsen är bra på ett sätt, för alla gillar ju billiknelser, men ingen annan blir ju drabbad av vad jag gör vid min dator, såvida man inte tar orimligt lång tid på sig, men om arbetsprocessen för ett visst moment tar ungefär lika lång tid blir det ju ingen skillnad, och jag riskerar inte att köra över någon stackare som inte lärt sig vilka gator jag brukar trafikera

Nej det är verkligen ingen perfekt liknelse. Ett tidningsbud kanske inte är en så stor trafikfara om hen kör åt fel håll då det vanligtvis inte är så mycket trafik när hen är ute och kör och dessutom kör man rätt långsamt (antar jag, jag har inte delat ut tidningar med bil...) just när man delar ut och kör på fel sida. Å andra sidan är sannolikheten ganska stor att just de man möter är ganska berusade eller så och därför är en olycksrisk i sig själv.

Men i att det var en påtvingad förändring som de flesta var negativa till så håller den hyfsat tycker jag. Det är svårt med liknelser för mjukvara > IRL då koncepten inte är de samma med fysiska saker som med digitala osv. Som att jämföra piratkopiering med stöld...

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Nej det är verkligen ingen perfekt liknelse. Ett tidningsbud kanske inte är en så stor trafikfara om hen kör åt fel håll då det vanligtvis inte är så mycket trafik när hen är ute och kör och dessutom kör man rätt långsamt (antar jag, jag har inte delat ut tidningar med bil...) just när man delar ut och kör på fel sida. Å andra sidan är sannolikheten ganska stor att just de man möter är ganska berusade eller så och därför är en olycksrisk i sig själv.

Men i att det var en påtvingad förändring som de flesta var negativa till så håller den hyfsat tycker jag. Det är svårt med liknelser för mjukvara > IRL då koncepten inte är de samma med fysiska saker som med digitala osv. Som att jämföra piratkopiering med stöld...

Nej, det är aldrig lätt att göra en liknelse som fungerar i alla lägen, särskillt inte när man jämför fysiska och digitala världar.

Om man ska fortsätta med liknelser så bor väl jag i England det mesta av min tid och har vanligtvis större nytta av vänstertrafik, är därför negativ till förändringen och slutar förmodligen mina dagar som köttfärs eller frimärke på grund av min envishet

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ozzed:

Nej, det är aldrig lätt att göra en liknelse som fungerar i alla lägen, särskillt inte när man jämför fysiska och digitala världar.

Om man ska fortsätta med liknelser så bor väl jag i England det mesta av min tid och har vanligtvis större nytta av vänstertrafik, är därför negativ till förändringen och slutar förmodligen mina dagar som köttfärs eller frimärke på grund av min envishet

Det får vi inte hoppas...

Eller, för att fortsätta med tidningsbud-liknelsen, köper du, som tidningsbud då, en högerstyrd bil (~Start8 eller så) att använda i högertrafiken här i Sverige. Den fungerar bra att dela ut tidningarna med för du sitter mot brevlådorna (kan använda start utan att byta fokus...) osv. Men du kommer aldrig att vara lika bekväm med att köra en vanlig vänsterstyrd bil (använda metro...) då du spenderar dagarna i en högerstyrd. Osv. osv.

Långsökta liknelser kan man dra hur långt som helst...

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Det får vi inte hoppas...

Eller, för att fortsätta med tidningsbud-liknelsen, köper du, som tidningsbud då, en högerstyrd bil (~Start8 eller så) att använda i högertrafiken här i Sverige. Den fungerar bra att dela ut tidningarna med för du sitter mot brevlådorna (kan använda start utan att byta fokus...) osv. Men du kommer aldrig att vara lika bekväm med att köra en vanlig vänsterstyrd bil (använda metro...) då du spenderar dagarna i en högerstyrd. Osv. osv.

Långsökta liknelser kan man dra hur långt som helst...

Nu har jag iofs hittat Ex7forW8 som laddar Windows 7 shell men behåller funktionerna i övrigt, och modern UI disablas helt.

Jag har ingen aning om vad det blir i billiknelser, men jag ska testa ett tag, och om jag gillar det innebär det ju att jag får det jag gillar från W8 och får behålla det jag gillar från Windows 7, och kan om jag vill doppa tårna ibland ladda Windows 8 shell utan problem. Så nu känns det nästan som om jag gått miste om att köpa en billig högerstyrd bil, eftersom jag inte köpte uppgraderingslicensen för 279Kr. Men jag får trösta mig med att uppgraderingsinstallationer är krångliga och att en OEM-licens med Personal Use Right eller vad det heter är relativt billig.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Avstängd

Om man ser på marknadsandelarna för Windows 8 stiger det stadigt:
http://www.netmarketshare.com/2013/02/01/Windows-8-at-2-3-per...

Att XP fasas ut lär också påskynda:
http://www.idg.se/2.1085/1.493678/notan-for-windows-xp-suppor...

Windows 8 är väl kanske inte perfekt, men antagligen fixas väl mycket till med Windows Blue:
http://blogg.tkj.se/windows-blue-rykten/

Jag tror att med Windows 8 är Microsoft redo att ta sig an både Android och Apple på ett bra sätt.
En plattform för smartphones, mobiler och desktop.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Ozzed:

Nu har jag iofs hittat Ex7forW8 som laddar Windows 7 shell men behåller funktionerna i övrigt, och modern UI disablas helt.

Jag har ingen aning om vad det blir i billiknelser, men jag ska testa ett tag, och om jag gillar det innebär det ju att jag får det jag gillar från W8 och får behålla det jag gillar från Windows 7, och kan om jag vill doppa tårna ibland ladda Windows 8 shell utan problem. Så nu känns det nästan som om jag gått miste om att köpa en billig högerstyrd bil, eftersom jag inte köpte uppgraderingslicensen för 279Kr. Men jag får trösta mig med att uppgraderingsinstallationer är krångliga och att en OEM-licens med Personal Use Right eller vad det heter är relativt billig.

Oj vilket prog Det där var verkligen en förbättring, det löste de flesta felen i 8an helt så vitt jag märker, det mesta flyter på bra med det och för första gången så (kanske) jag kan hålla med om att 8an är lite snabbare i verklig användning, å andra sidan så har jag inte kört 7 utan aero aktivt på länge men det där programmet var det första som verkligen tog hand om de flesta surdegarna i 8an och det verkar ju dessutom inte göra annat än att återställa väl valda delar från win 7 men ändå behålla en del trevliga saker som inforutorna som nästan är i samma klass som under linux, det kändes faktiskt som att köra en "linuxwin78"
Det var inte exakt som 7an, saknade lite snabbval i startmenyn och sånt, men totalt sett så var det mycket bra.

Det där programmat är nått som strejf bör sätt upp på sin "bättrelista" för det var första gången sedan jag började köra win 8 för ca ett år sedan som jag blev positivt överraskad, hade jag vetat av det tidigare så kanske jag tom hade skaffat nån billig win 8a licens.
Det enda som återstår är att få till ett tydligare interface som inte är så gyttrigt och "platt" men det kanske kommer teman som löser det så man lätt kan skilja på knappar och annat och vet vilket fönster man håller på med.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Oj vilket prog Det där var verkligen en förbättring, det löste de flesta felen i 8an helt så vitt jag märker, det mesta flyter på bra med det och för första gången så (kanske) jag kan hålla med om att 8an är lite snabbare i verklig användning, å andra sidan så har jag inte kört 7 utan aero aktivt på länge men det där programmet var det första som verkligen tog hand om de flesta surdegarna i 8an och det verkar ju dessutom inte göra annat än att återställa väl valda delar från win 7 men ändå behålla en del trevliga saker som inforutorna som nästan är i samma klass som under linux, det kändes faktiskt som att köra en "linuxwin78"
Det var inte exakt som 7an, saknade lite snabbval i startmenyn och sånt, men totalt sett så var det mycket bra.

Det där programmat är nått som strejf bör sätt upp på sin "bättrelista" för det var första gången sedan jag började köra win 8 för ca ett år sedan som jag blev positivt överraskad, hade jag vetat av det tidigare så kanske jag tom hade skaffat nån billig win 8a licens.
Det enda som återstår är att få till ett tydligare interface som inte är så gyttrigt och "platt" men det kanske kommer teman som löser det så man lätt kan skilja på knappar och annat och vet vilket fönster man håller på med.

Ja, tyvärr hjälper det inte mot plattheten, och det är i princip ingen skillnad på aktiva och inaktiva fönster rent kognitivt. Jag hade gärna sett att man t. ex kunde köra classictemat fast GPU-accellererat.

Men det är i alla fall ett stort plus att det faktiskt är explorer från W7 och inget "fusk" det känns mer genuint och stabilare.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Ozzed:

Ja, tyvärr hjälper det inte mot plattheten, och det är i princip ingen skillnad på aktiva och inaktiva fönster rent kognitivt. Jag hade gärna sett att man t. ex kunde köra classictemat fast GPU-accellererat.

Men det är i alla fall ett stort plus att det faktiskt är explorer från W7 och inget "fusk" det känns mer genuint och stabilare.

Det visar även på att det kan finnas hopp för kommande os från MS, kan de bara få till det så att man kan se skillnad på saker så är det bra, men det kanske finns nått tema som gör om så man ser vad som är vad, designen är usel när allt flyter ihop, men det programmet var det första som verkligen verkar göra win 8 användarvänligt i desktopläget och gjorde det på ett enkelt sätt, alla andra versioner har krävt en massa pillande, men det här krävde bara, (kanske inte så bara ? ) att man hade en win 7 att låna delar från, det gör det lite svårare att få igång om man har en dator som kom med 8an.

Man kan hoppa att MS inte "neddaterar" så att den där metoden omöjliggörs, de borde snarare införa den själva för det var riktigt snyggt gjort att kunna starta i rätt läge, det är sådär 8an borde ha gjorts från början, en fråga vid start "Vill du ha desktop eller touchinterface?" och sedan låta dem växa ihop till ett när alla är mogna och har anpassat mjukvaran så att det går att att växla sömlöst utan de problem som finns nu, för jag tror att det går att integrera interfacen, det är bara det att win 8 gör det så fel det bara går att göra.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.