Dell Ultrasharp U2713HM

Permalänk

skärmrecensioner

Toppen
Man tar sällan upp det tema men har man två händer så är skärm faktiskt en höger vante på vinter under en lång tid
Toppen att ni tar upp 2560x1440

Permalänk
Skrivet av pappa.robert:

Man tar sällan upp det tema men har man två händer så är skärm faktiskt en höger vante på vinter under en lång tid

Vad menar du nu?

Permalänk
Medlem
Skrivet av pappa.robert:

Man tar sällan upp det tema men har man två händer så är skärm faktiskt en höger vante på vinter under en lång tid

Ja, vad menar du nu???

Visa signatur

Bra, snabbt, billigt; välj två.

Ljud
PC → ODAC/O2 → Sennheiser HD650/Ultrasone PRO 900/...
PC → S.M.S.L SA300 → Bowers & Wilkins 607

Permalänk

Härlig recension med hög kvalite och djupgående genomgång av skärmen!:)
Keep up the good work!!

Permalänk
Medlem

Mycket bra att ni testar WQHD-skärmar och i synnerhet i denna storlek (27<) som många är intresserade av att gå över till. Väntar med spänning på recensioner på konkurrensen. Både någon av de sk. "koreaskärmarna" till någon lite dyrare för att se vad man får för de extra pengarna.

Jag var mycket nära att köpa en sådan skärm som i testet men efter att ha läst en del på nätet om den ojämna kvaliteten som Dell (och kanske många andra?) verkar släppa igenom bestämde jag mig för att avvakta ett tag (köpte faktiskt en annan Dell (U2412M) att ha så länge och för DET priset (+2000kr) måste jag säga att jag är helt nöjd trots lite blb).

Permalänk
Medlem

Bra med stora skärmar! Älskar min 30" Dell UltraSharp, bästa köpet jag gjort måste jag säga! Hoppas det kommer ännu större skärmar snart, can't get enough!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Grante:

Hade det varit 120hz och 1-2ms hade det inte varit något snack om att vänta på att införskaffa en! Dock så ser ju verkligheten annorlunda ut.. Någon som vet något om när 120hz skärmar med IPS paneler kommer ut? Läste något förra året om att det skulle komma till höst?

Dom kan behålla sina 60 Hz:ar i butikshyllorna.

Permalänk
Medlem

Känner också att jag måste ge en eloge för detta utförliga test, jättebra att ni samtidigt lär oss läsare något genom att förklara t.ex. det här med latens mer utförligt istället för att bara redovisa testvärden. Kanonbra!

Permalänk
Hedersmedlem

Kanonrecension. Tummen upp!

Visa signatur

yayaya I am Lorde yayaya

Permalänk
Medlem

Först av allt. Tack för en vettig recension. Dock måste jag säga att för den som vill veta vad skärmen presterar så kommer det kännas väldigt tungläst speciellt om man testar flera skärmar. Det är bättre att använda en mall över vad testen ska innehålla och sen en länk till en FAQ för den som inte förstår allt. En FAQ kan dessutom vara en bra idé oavsett då den kan innehålla tips vad man ska kolla efter och vad som kännetecknar en bra skärm.

Jag har en dyrare skärm. En Eizo flexscan S2431W. Gav ganska mycket pengar för den för cirka fyra år sedan. Jag har har kompisar som köpt en del skärmar sen dess och jag har även vart och kollat på nyare lite dyrare skärmar och jag är inte speciellt imponerad. Om man jämför med tvapparatar som har fått en avsevärt bättre bild senaste åren så verkar det inte hänt så mycket förutom skärmar som ligger runt 4000 kr som har blivit avsevärt bättre. Men fortfarande inget som jag skulle ersätta min skärm med. Jag kalibrerade min skärm professionellt och han var förvånad över att det skärmen var så bra kalibrerad direkt från kartongen. Det var lite finjusteringar men det det hade inte vart något jag hade stört mig på som vanlig användare.

Varför berättar jag detta? Jo, det skulle vara intressant att veta vad som egentligen som har hänt på skärmmarknaden senaste åren. Som det verkar är det bara en massa lull-lull-funktioner och bollande med siffror, utan att veta för mig som är konsument, skärmens huvudsyfte, att leverera en oförvräng bild utan störningar.

Finns det fler som valt att satsa på en dyrare skärm och tänkt att satsa på en nyare men vet inte till vad? De dyrare kanske har blivit mycket bättre men då dessa knappt finns att beskåda för en överblick så är det ju svårt att få en riktig uppfattning. Tilläggas bör är att jag är även en ägare till en Asus PB248Q och den är sämre än min Eizo trots att det skiljer sig fyra år i ålder på skärmarna.

Visa signatur

Dator - Dell Alienware Oled AW3423DW, Phantek Enthoo Pro, Intel i7 8700K, Noctua NH-14, Asus TUF Z370-PRO, Samsung SSD 840 Pro 128GB, 32 GB DDR4, Gigabyte Geforce GTX 1080 Ti, 2st x 3 TB WD RED, Logitech MX518, Sennheiser Momentum, Qpad Pro MK80.

Permalänk
Rekordmedlem

Skärmmarknaden har översvämmats av "gaming och fullhd skärmar" man har sänkt upplösningen framförallt på höjden och hävdar att det är bra (det är bara irriterande att behöva scrolla mera )och satsat på 3d och annat oanvändbart, själv så hoppas jag på att det kommer högupplösta oledar över 30" till överkomliga priser snabbt och de måste ha bra upplösning på höjden, det är ju befängt att gå ner från 1600 till 1440 för att inte nämna "fulllhd" med sitt extremt låga 1080 linjer, det känns som 20 år gamla skärmar när man tvingas använda det istället för 1600 linjer, 1080 är ju mindre än vad man hade på sin crt på 90 talet, stora skärmar borde ha utvecklats i takt med mobilskärmar, det är löjligt när småskärmarna har lika mycket pixlar.
Det är däremot trevligt att läsa lite mer utförliga tester på skärmar och det kan bli riktigt bra om det kommer flera så det går att jämföra.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk

Tack för en bra recension! Jag har länge velat veta mer om vad testvärden m.m. egentligen innebär, men har aldrig orkat googla fram allting.

För de som är intresserade så visar TheEngineerGuy ganska enkelt hur en vanlig skärm fungerar.
http://www.youtube.com/watch?v=jiejNAUwcQ8

Visa signatur

Supermicro X10SDV-6C-TLN4F m. Xeon-D 1528 | Crucial 64GB 2400MHz ECC | Silverstone DS380B | Corsair SF450 450W | HDD

Permalänk
Medlem
Skrivet av qhrizz:

skötte webhallen bytet av skärmarna eller gjorde dell det? Jag får min nya skärm från dell imorgon (mha katarina) hoppas på en bättre panel denna gång

Webhallen skötte återköpet, men de behövde ett ärendenummer från Dell där mina problem var dokumenterade för att kunna återköpa skärmen.

Utbytena under tiden var det Dell/DHL som stod för.

Visa signatur

"The irony of the Information Age is that it has given new respectability to uninformed opinion."

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av FolkeS1:

Jag har en äldre (kanske 6 år) 2560x1600 skärm som är ”wide gamut”  Färgerna i så gott som alla spel (och även desktop:en) blir onaturligt mättade och intensiva, framför allt rött.. Går det att fixa på något sätt (kalibrering, ICM-profiler, …)? Nej, den har inget sRGB-läge

I teorin: ja, i praktiken - kanske inte. För att "snäva till" färgrymden måste det ske genom att du ändrar signalen ut från grafikkortet. Det finns specialiserade hårdvarulösningar som eeColor och Videoforge men jag har (ännu) inte koll vad som finns i fråga om mjukvara. Nackdelen är att den här typen av korrigering äter bitar och du riskerar få en hel del posterisering på köpet

Detta är i alla fall något jag kommer att testa. En stor gamut är inte alltid den fördel som tillverkarna vill få det att verka som eftersom det blir fel färger i alla normala situationer. En bra skärm med stor gamut ska därför kunna växla mellan en större och en Rec.709-korrekt färgrymd vilket däremot verkar vara en ovanlig finess. Men framtida tester lär ge svar på vilka skärmar som fungerar på rätt sätt.

På rak arm är det endast HP Dreamcolor som jag har sett växlar mellan olika färgrymder på ett enkelt och intuitivt sätt. Nu ska jag arbeta med webben: sRGB. *klick* Nu ska jag redigera foton: AdobeRGB. *klick*

Skrivet av Wh1sp:

Yes! Skulle vara fint om ni kunde testa ASUS PB278Q också, det är ju mellan dessa två många väljer när det sökes högupplöst 27 tummare.

Står en sådan på skrivbordet just nu!

Skrivet av arry:

Jag tycker det känns lite som att recensionens syfte är tvådelat delvis att utbilda oss och delvis att prata om produkten. Nu har vi en massa siffror på en massa saker och jag väntar nu på att se hur andra skärmar står sig. Då kanske det inte längre bör vara så stort fokus på att utbilda oss utan mer fokus på om produkten är bra, dålig eller köpvärd jämfört med andra.

Det stämmer. Första testet och därmed inga jämförelser ännu, är också medvetet skrivet som en genomgång om när, var och hur en skärm borde fungera idealiskt samt hur man mäter detta. Framtida tester blir mer strömlinjeformade och framöver blir det också aktuellt med fristående artiklar som mer grundligt går igenom teknik.

Skrivet av Phod:

Trevligt med en seriös bildskärmsrecension, men synd att redaktionen inleder den med att dra ner intrycket genom att kalla 1080p för en upplösning. Det ser riktigt amatörmässigt ut.

Jag kollade min originaltext och "1080p" förekommer inte där. Personen som lagt till detta får som bestraffning inga wienerbröd på en hel vecka.

Skrivet av Fissure:

Det ni recenserar är i princip fabrikskalibreringen och inte skärmen/panelen i sig. Ska man gräva ner sig på den nivån och sedan t.ex dömma ut en skärm efter fabrikskalibrering så gör man inte panelen rättvisa. Dessutom så ska en skärm kalibreras utefter den miljö och ljusmängd den skall stå i. Vilket i sin tur ändå renderar fabriksinställningar värdelösa.

Jag förstår vad du menar eftersom min bakgrund utöver själva testandet är inom situationsanpassad kalibrering där man tar hänsyn till hela system av källa, signalkedja och rummet utrustningen ska användas i. Det är komplexa förhållanden och skärmen är en komponent i en större helhet.

Däremot kan du inte kalibrera U2713HM - jag tar upp detta i texten - och den stora majoriteten datorskärmar saknar kalibreringsmöjligheter. De fåtal reglage i skärmen som påverkar det ljus skärmen skickar ut är inte tillräckligt kraftfulla för att åtgärda de avvikelser som finns. Du får det ljus du betalar för och där handlar min uppgift om att guida till den bästa fabriksinställningen. Så mycket mer kan du inte göra åt skärmen, vilket dessutom är extra viktigt för dem som saknar mätutrustning.

Jag har tagit upp detta i en artikel här, för detta är en väldigt vanlig missuppfattning om vad kalibrering handlar om.

Här är sambanden väldigt enkla: Ju bättre fabriksinställning, desto mindre måste grafikkortet kompensera för skärmens fel. Alltså kan vi ganska omgående avgöra vilka skärmar som bättre lämpar sig för en omgång med mätutrustning eftersom dessa också har en bättre fabriksinställning.

Vad tftcentral gör i sina tester är att "skärmkalibreringen" är just detta; en mjukvara (Lacie Blue-eye) som kalibrerar grafikkortet till att kompensera för skärmens avvikelser. Det är endast källan som ändras så det är upp till algoritmerna i mätprogramvaran och grafikkortet huruvida mätresultatet blir vad det blir. En annan programvara kanske misslyckas. En tredje kanske gör det ännu bättre. Förvisso intressant men säger egentligen ingenting om skärmen eftersom den är precis densamma som innan, det vill säga någon av fabriksinställningarna.

Med andra ord är fabriksinställningarna viktiga för användarna vilka:
(1) saknar mätutrustning, eftersom de inte har något annat att välja på
(2) har mätutrustning, eftersom det är förutsättningen för hur väl grafikkortet kan kompensera för felen

Permalänk
Medlem
Skrivet av Laxpudding:

Jag kollade min originaltext och "1080p" förekommer inte där. Personen som lagt till detta får som bestraffning inga wienerbröd på en hel vecka.

Bra! Kul att du har hittat till Sweclockers förresten!

Visa signatur

Bra, snabbt, billigt; välj två.

Ljud
PC → ODAC/O2 → Sennheiser HD650/Ultrasone PRO 900/...
PC → S.M.S.L SA300 → Bowers & Wilkins 607

Permalänk
Medlem
Skrivet av Laxpudding:

Jag kollade min originaltext och "1080p" förekommer inte där. Personen som lagt till detta får som bestraffning inga wienerbröd på en hel vecka.

Bestraffning, verkar inte alltid leda till avsett resultat...

20130222 13:55
"Stora skärmar med högre upplösning än 1080p är på frammarsch och några av de populäraste modellerna kommer från datortillverkaren Dell."

Fo3

Visa signatur

“There will be people that are burdened by only having the capacity to see what has always been instead of what can be.
But don’t you let that burden you.”