Thunderbolt eller usb3.0?

Permalänk
Medlem

Thunderbolt eller usb3.0?

Hej!

Nu kommer jag med fler dumma frågor som nybliven macanvändare. Har en late 2013 imac som har stöd för både thunderbolt och usb 3.0.

Tänkte införskaffa mig en till extern hårddisk, gärna så liten i storlek som möjligt (inte minne) Men det är ju en djungel och jag som inte är speciellt insatt vill inte gå och bli lurad av någon "expert" på elgiganten eller mediamarkt

Vad ska man egentligen välja och vad är snabbast? Jag förstår att det är lite som att fråga hur långt en snöre är, men om något har en liknande setup som mig och har köpt en extern hdd som du/ni är nöjda med kom gärna med tips!

Visa signatur

___________

27" iMac Late 2013, 3.2 GHz Quad-core Intel Core i5, 256GB Flash Storage, 28GB 1600MHz DDR SDRAM, NVIDIA GeForceGT755M. Mac Mini i5 8GB RAM 256GB SSD, Ipad Pro 9,7" WiFi 32GB, Iphone 6s+ 64GB, Xbox One.

Permalänk
Medlem

Har ingen koll på thunderbolt men om du vill ha en smidig usb 3.0 disk som tar ström via usb istället för extern strömklump så finns ex WD passport 3.0 1tb, 2tb, osv
https://www.google.se/search?q=passport+3.0+1tb&espv=210&es_s...

Permalänk
Medlem

Thunderbolt är snabbast men om du kör en vanlig extern disk (alltså mekanisk) så är skillnaden mellan usb 3.0 och thunderbolt försumbar har jag för mig då diskens read / write är lägre än kapaciteten hos just thunderbolt. Men om pengar inte är bekymmer och du kör en extern disk i form av SSD så är thunderbolt att föredra.

Men så vidare man inte tok renderar och varje sekund räknas så behöver man sällan mer än vad usb 3.0 har att erbjuda anser jag.

Jag kör för övrigt med en http://www.inet.se/produkt/4304652/seagate-backup-plus-portable-silver-1tb vilket jag tycker fungerar alldeles ypperligt. Kör 3 Partitioner på den en för Time machine på 600gb sen 2 st 200 gb partitioner en för MBP överiga filer och en för windows filer.

Visa signatur

MBP Retina 15" late 13 2,3ghz / 16gb ram / 512gb ssd / GT750m / Iphone 6 64gb / Ipad 4 / Apple Watch 

Permalänk
Medlem

Är lite i samma sits. Thunderbolt har upp till 20GB/s medan USB 3.0 har 5GB/s. Thunderbolt tycker jag dock är lite för dyrt, så kommer att köra på USB 3.0. Förhoppningsvis så blir thunderbolt en standard i framtiden.

Permalänk
Medlem

Kan ju hoppas jag gillar kontaktstycket på thunderbolt mer än vad jag gillar USB men innan diskarna som skall kopplas in klarar hastigheten som kabeln klarar är det menlöst.

Visa signatur

MBP Retina 15" late 13 2,3ghz / 16gb ram / 512gb ssd / GT750m / Iphone 6 64gb / Ipad 4 / Apple Watch 

Permalänk
Medlem

USB3 räcker gott och väl om du ska köra med en extern mekanisk disk. (vilket jag antar att du ska)
Thunderbolt är lite dyrare, och den prestanda förbättringen som det ger får du ingen nytta av eftersom en mekanisk disk klarar sig gott och väl på USB3.
Fördelen med Thunderbolt är att du kan koppla in flera enheter i en kedja och samtidigt ha bra hastighet.
Sen klarar sig inte alltid externa hårddiskar USB diskar på bara ström från USB porten, utan behöver en extern ström källa. (är samma för thunderbolt ibland också)
Så tänk på det när du köper en extern disk, men dom mindre kräver sällan det.

Du kan ju även fundera på om du inte vill ta steget upp till en mindre NAS istället, då kan du nå disken vart du än är, så länge du har internet uppkoppling.

Visa signatur

Citera för svar!
ASUS X570-E, AMD 5950X, RTX4080 Super, 32gb B-die